نحوه‌ی مردن افراد چه رابطه‌ای با اعمال آن‌ها دارد؟
قبض روح انسان، آخرین مرحله از سکرات موت و اولین وهله از قدم گذاشتن به عالم برزخ است. کیفیت قبض روح و حالت جان سپردن افراد متناسب با چگونگی اعتقادات، روحیات، اعمال و بالاخره مجموعه‌ی شخصیت آنان است. گروهی از اهل ایمان که در تمام طول حیات خود سر تسلیم در مقابل معبود فرو آورده، تا حد امکان خود را از رذایل اخلاقی پاک کرده و در ردیف اولیا و مقربین درگاه الهی قرار گرفته‌اند، قبض روح آنان در آسان‌ترین و بهترین حالات صورت می‌گیرد. علامه طباطبایی )ره( در ذیل آیه‌ی )یا أیتها النفس المطمئنة - ارجعی إلی ربک راضیة مرضیه.( (فجر 28/89: ای نفس مطمئنه در حالی که تو خشنودی و خدا از تو خشنود، به سوی پروردگارت باز گرد) روایتی نقل کرده‌اند که در آن از امام صادق )ع( سؤال می‌شود: )آیا مؤمن از مرگ و قبض روح خود کراهت دارد؟( امام )ع( می‌فرمایند: )نه، به خدا سوگند وقتی فرشته‌ی مرگ به نزدش می‌آید تا روحش را قبض کند، مؤمن به جزع در می‌آید. ملک الموت به اومی‌گوید: من نسبت به تو مهربان‌تر از پدری مهربان هستم، چشمانت را باز کن و ببین. پس مؤمن چشم خود را باز می‌کند و رسول خدا )ص( و ائمه اطهار )ع( را می‌بیند. سپس از جانب خداوند ندایی می‌رسد: ای روح! آرام به سوی پروردگارت برگرد... پس داخل در بندگان من و بهشت من شو.( (ترجمه‌ی تفسیر المیزان، ج 20، ص 672) و در احادیث متعددی، این قبض روح مؤمن و نحوه‌ی انتقال او از این دنیا به دنیای دیگر، به بوییدن گل، (امالی طوسی، ج 2، ص 29 )چاپ نجف، 1384 ق(؛ بحارالأنوار، ج 6، ص 152) استحمام و رها شدن از پلیدی‌ها، (معانی الأخبار، شیخ صدوق، ص 290 )حدیث 9() انتقال از زندان به قصر، (همان، 288 - 289 )حدیث 3() بیرون آوردن لباس چرکین و رها شدن از غل و زنجیر، (همان، ص 289 )حدیث 41(. نمونه‌هایی از این احادیث را علامه طباطبایی در کتاب انسان از آغاز تا انجام، ص 63 - 65 آورده است) تشبیه شده است. اما قبض روح گناهکاران، ظالمان و کافران، بسیار سخت و هولناک است، چون آن‌ها قدم به عالمی می‌گذارند که عمری آن را انکار می‌کردند و به جای آماده شدن برای آن، در معاصی و شهوات غوطه‌ور بوده‌اند. و قرآن کریم حال آنان را چنین توصیف می‌کند: )ولو تری إذ الظالمون فی غمرات الموت و الملائکة باسطوا أیدیهم أخرجوا أنفسکم الیوم تجزون عذاب الهون بما کنتم تقولون علی الله غیر الحق و بما کنتم تستکبرون.( (انعام 93/6: و کاش ستمگران را در گرداب‌های مرگ می‌دیدی که فرشتگان [به سوی آنان] دست‌هایشان را گشوده‌اند [و نهیب می‌زنند]: جان‌هایتان را بیرون دهید که امروز به سزای آنچه به ناحق بر خدا دروغ می‌بستید و در برابر آیات او تکبر می‌کردید، و عذاب خوارکننده‌ای کیفر می‌شوید) و نیز می‌فرماید: )ولو تری إذ یتوفی الذین کفروا الملائکة یضربون وجوههم و أدبارهم و ذوقوا عذاب الحریق(. (انفال 50/8: و اگر ببینی آن گاه که فرشتگان جان کافران را می‌ستانند، بر چهره و پشت آنان می‌زنند [و گویند]: عذاب سوزان را بچشید) و در حدیث دیگری نحوه‌ی قبض روح چنین افرادی، سخت‌تر از بریده شدن با اره، تکه تکه شدن با قیچی، خرد شدن با قطعه سنگ‌ها و چرخش محور آسیاب بر کاسه چشم‌ها (عیون أخبار الرضا )ع(، ص 178: )إنه أشد من نشر بالمناشیر، و قرض بالمقاریض و رضخ بالأحجار و تدویر قطب الأرحیة علی الأحداق.( به نقل از معادشناسی، آیت‌الله حسینی تهرانی، ص 41 - 42) دانسته شده است. پس نتیجه می‌گیریم که نحوه‌ی مردن انسان‌ها به طور کامل مرتبط با اعمال آن‌هاست.
عنوان سوال:

نحوه‌ی مردن افراد چه رابطه‌ای با اعمال آن‌ها دارد؟


پاسخ:

قبض روح انسان، آخرین مرحله از سکرات موت و اولین وهله از قدم گذاشتن به عالم برزخ است. کیفیت قبض روح و حالت جان سپردن افراد متناسب با چگونگی اعتقادات، روحیات، اعمال و بالاخره مجموعه‌ی شخصیت آنان است. گروهی از اهل ایمان که در تمام طول حیات خود سر تسلیم در مقابل معبود فرو آورده، تا حد امکان خود را از رذایل اخلاقی پاک کرده و در ردیف اولیا و مقربین درگاه الهی قرار گرفته‌اند، قبض روح آنان در آسان‌ترین و بهترین حالات صورت می‌گیرد.
علامه طباطبایی )ره( در ذیل آیه‌ی )یا أیتها النفس المطمئنة - ارجعی إلی ربک راضیة مرضیه.( (فجر 28/89: ای نفس مطمئنه در حالی که تو خشنودی و خدا از تو خشنود، به سوی پروردگارت باز گرد) روایتی نقل کرده‌اند که در آن از امام صادق )ع( سؤال می‌شود: )آیا مؤمن از مرگ و قبض روح خود کراهت دارد؟(
امام )ع( می‌فرمایند: )نه، به خدا سوگند وقتی فرشته‌ی مرگ به نزدش می‌آید تا روحش را قبض کند، مؤمن به جزع در می‌آید. ملک الموت به اومی‌گوید: من نسبت به تو مهربان‌تر از پدری مهربان هستم، چشمانت را باز کن و ببین. پس مؤمن چشم خود را باز می‌کند و رسول خدا )ص( و ائمه اطهار )ع( را می‌بیند. سپس از جانب خداوند ندایی می‌رسد: ای روح! آرام به سوی پروردگارت برگرد... پس داخل در بندگان من و بهشت من شو.( (ترجمه‌ی تفسیر المیزان، ج 20، ص 672) و در احادیث متعددی، این قبض روح مؤمن و نحوه‌ی انتقال او از این دنیا به دنیای دیگر، به بوییدن گل، (امالی طوسی، ج 2، ص 29 )چاپ نجف، 1384 ق(؛ بحارالأنوار، ج 6، ص 152) استحمام و رها شدن از پلیدی‌ها، (معانی الأخبار، شیخ صدوق، ص 290 )حدیث 9() انتقال از زندان به قصر، (همان، 288 - 289 )حدیث 3() بیرون آوردن لباس چرکین و رها شدن از غل و زنجیر، (همان، ص 289 )حدیث 41(. نمونه‌هایی از این احادیث را علامه طباطبایی در کتاب انسان از آغاز تا انجام، ص 63 - 65 آورده است) تشبیه شده است.
اما قبض روح گناهکاران، ظالمان و کافران، بسیار سخت و هولناک است، چون آن‌ها قدم به عالمی می‌گذارند که عمری آن را انکار می‌کردند و به جای آماده شدن برای آن، در معاصی و شهوات غوطه‌ور بوده‌اند. و قرآن کریم حال آنان را چنین توصیف می‌کند:
)ولو تری إذ الظالمون فی غمرات الموت و الملائکة باسطوا أیدیهم أخرجوا أنفسکم الیوم تجزون عذاب الهون بما کنتم تقولون علی الله غیر الحق و بما کنتم تستکبرون.( (انعام 93/6: و کاش ستمگران را در گرداب‌های مرگ می‌دیدی که فرشتگان [به سوی آنان] دست‌هایشان را گشوده‌اند [و نهیب می‌زنند]: جان‌هایتان را بیرون دهید که امروز به سزای آنچه به ناحق بر خدا دروغ می‌بستید و در برابر آیات او تکبر می‌کردید، و عذاب خوارکننده‌ای کیفر می‌شوید) و نیز می‌فرماید:
)ولو تری إذ یتوفی الذین کفروا الملائکة یضربون وجوههم و أدبارهم و ذوقوا عذاب الحریق(. (انفال 50/8: و اگر ببینی آن گاه که فرشتگان جان کافران را می‌ستانند، بر چهره و پشت آنان می‌زنند [و گویند]: عذاب سوزان را بچشید)
و در حدیث دیگری نحوه‌ی قبض روح چنین افرادی، سخت‌تر از بریده شدن با اره، تکه تکه شدن با قیچی، خرد شدن با قطعه سنگ‌ها و چرخش محور آسیاب بر کاسه چشم‌ها (عیون أخبار الرضا )ع(، ص 178: )إنه أشد من نشر بالمناشیر، و قرض بالمقاریض و رضخ بالأحجار و تدویر قطب الأرحیة علی الأحداق.( به نقل از معادشناسی، آیت‌الله حسینی تهرانی، ص 41 - 42) دانسته شده است. پس نتیجه می‌گیریم که نحوه‌ی مردن انسان‌ها به طور کامل مرتبط با اعمال آن‌هاست.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین