موسیقی حماسی - مذهبی به واسطه‌ی مضامین مذهبی، در تشجیع روحیه‌ی رزمندگان بسیار مؤثر بود. این نوع موسیقی به جای آنکه با نوع ملودی یا سازهای خاص، حالت تهییج کننده اما سطحی در شنونده به وجود آورد؛ در واقع با تمرکز بر محتوای مذهبی خود، مستقیما بر روح و ذهن شنوندگان تأثیر می‌گذاشت. رزمندگان با شنیدن شرح مصائب و مظلومیت‌های شهیدان کربلا و رشادت‌های آنان، از درون متأثر شده و شجاعت و روحیه‌ی ایثارگری برخاسته از وظیفه شرعی دفاع از کیان اسلام و مسلمانان، در آنها تبلور می‌یافت. لازم به ذکر است، به دلیل پرداخت بیشتر نوحه‌خوانان حاضر در جبهه‌ها به موسیقی حماسی - مذهبی در طول جنگ و نیز عدم فعالیت جدی افراد صاحب سبک موسیقی ملی در ارتباط با مقوله جنگ، موسیقی ملی کمتر استفاده می‌شد. اما در اواخر جنگ با بهره‌برداری از موسیقی‌هایی که مضمون ملی نیز داشتند، شاهد آثار مثبت آن در تشویق رزمندگان بودیم. منبع: جنگ ایران و عراق، پرسشها و پاسخها، فرهاد درویشی، مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ
موسیقی حماسی - مذهبی به واسطهی مضامین مذهبی، در تشجیع روحیهی رزمندگان بسیار مؤثر بود. این نوع موسیقی به جای آنکه با نوع ملودی یا سازهای خاص، حالت تهییج کننده اما سطحی در شنونده به وجود آورد؛ در واقع با تمرکز بر محتوای مذهبی خود، مستقیما بر روح و ذهن شنوندگان تأثیر میگذاشت. رزمندگان با شنیدن شرح مصائب و مظلومیتهای شهیدان کربلا و رشادتهای آنان، از درون متأثر شده و شجاعت و روحیهی ایثارگری برخاسته از وظیفه شرعی دفاع از کیان اسلام و مسلمانان، در آنها تبلور مییافت.
لازم به ذکر است، به دلیل پرداخت بیشتر نوحهخوانان حاضر در جبههها به موسیقی حماسی - مذهبی در طول جنگ و نیز عدم فعالیت جدی افراد صاحب سبک موسیقی ملی در ارتباط با مقوله جنگ، موسیقی ملی کمتر استفاده میشد. اما در اواخر جنگ با بهرهبرداری از موسیقیهایی که مضمون ملی نیز داشتند، شاهد آثار مثبت آن در تشویق رزمندگان بودیم.
منبع: جنگ ایران و عراق، پرسشها و پاسخها، فرهاد درویشی، مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ
- [سایر] نوحه ها و اشعار حماسی چه تأثیری در روحیه رزمندگان ایرانی در طول جنگ تحمیلی داشت؟
- [سایر] موسیقی در دوران جنگ تحمیلی چقدر رشد کرد و بیشتر حاوی چه مضمون هایی بود؟
- [سایر] تعداد اسیران ایرانی در جنگ تحمیلی چقدر بود؟
- [سایر] وضعیت اقتصادی ایران در طول جنگ تحمیلی چگونه بود؟
- [سایر] پیرامون ابعاد مختلف جنگ تحمیلی و تجربیات آن توضیح دهید؟
- [آیت الله بهجت] غنایمی را که رزمندگان در جنگ پیدا کرده و آن را برداشته اند، چه حکمی دارد؟
- [سایر] نوسانات قیمت نفت در دوران جنگ تحمیلی چه تأثیری بر روند جنگ و اجرای عملیاتها داشت؟
- [سایر] چرا در ایران به جنگ عراق و ایران، جنگ تحمیلی گفته می شود؟
- [سایر] شعر در دوران جنگ تحمیلی چه تغییر و تحولی یافت و چه نقشی در جنگ و حفظ فرهنگ جنگ داشت؟
- [سایر] چرا در طول جنگ تحمیلی شعارهایی چون: جنگ جنگ تا پیروزی، جنگ جنگ تا رفع فتنه در جهان، راه قدس از کربلا میگذرد و غیره مطرح میشد؟
- [آیت الله مظاهری] توبه فرار از جنگ یا کمک نکردن به آن، علاوه بر پشیمانی از این گناه بزرگ، شرکت و کمک در جنگ است، مگر اینکه جنگ تمام شده باشد که تصمیم بر ترک آن گناه کفایت میکند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] جنگ با کسانی که بر امام معصوم علیهالسلام خروج کنند جایز است ولی اگر ناصبی نباشند اموال آنها را بدون جنگ نمیتوان تصاحب کرد.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر امر ونهی بعضی افراد مؤثر واقع نشود وبرخی دیگر احتمال دهند امر ونهی آنان اثربخش است، برآنها واجب میشود.
- [آیت الله مظاهری] ساختن آلات موسیقی و فروختن و خریدن آنها، بلکه نگاهداری آنها، حرام است.
- [آیت الله سبحانی] نمازخواندن در جایی که موسیقی می نوازند، باطل نیست ولی گوش دادن به آنها حرام است.
- [آیت الله مظاهری] لازم نیست موسیقی بهواسطه آلاتی که معدّ برای موسیقی است نظیر دائره و تنبک و نی و تار و امثال اینها باشد، بلکه هر آهنگی که شهوتانگیز و طربانگیز باشد حرام است، گرچه بهوسیله آلات معدّه نباشد، چنانکه آهنگی که شهوتانگیز و طربانگیز نباشد و بهوسیله آلات معدّه باشد، حرام نیست.
- [آیت الله سیستانی] نماز خواندن در جائی که غنا میخوانند یا موسیقی حرام مینوازند باطل نیست ، اگر چه گوش دادن و استعمال آن معصیت است .
- [آیت الله مظاهری] کسی که در میدان جنگ مجروح شود و بعد از انتقال به پشت جبهه از دنیا برود، گرچه شهید است ولی غسل و کفن ساقط نمیشود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] مسلمانان حق دارند اموال کفاری را که با آنها در حال جنگ هستند تملک کنند و باید خمس آن را بدهند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] آنچه در دست کفّار باشد و مالک آن از کسانی باشد که اموال آنها احترام دارد؛ یعنی مسلمانان یا کافران ذمّی یا معاهد، چنانچه به صورت امانت در دست کفّار بوده و آنان خود را مالک آن نمیدانستهاند، اگر با جنگ یا بدون جنگ به دست مسلمانان برسد، احکام غنیمت بر آن بار نمیشود، بلکه ملک مالک اصلی است، همچنین اگر کفّار خود را مالک آن مال میدانسته ولی بدون جنگ به دست مسلمانان برسد، ولی اگر با جنگ به دست مسلمانان برسد - خواه در پیکاری عمومی به چنگ مسلمانان آمده باشد یا برخی از مسلمانان آن را به دست بیاورند - غنیمت جنگیست و خمس آن کنار گذاشته و بقیه بین جنگجویان تقسیم میشود، ولی مالک اصلی مال نسبت به آن حقّ اولویت دارد و میتواند با پرداخت قیمت آن، آن را مالک گردد