پاسخ: عرفات، منطقهای خارج از محدودة حرم و نزدیک مشعر الحرام است که (جبل الرحمة) و (مسجد نمرة) در آن واقع است. وقوف در این سرزمین از ظهر روز نهم ذیحجه تا غروب ان برای کسانی که احرام حجّ تمتع بستهاند واجب است و این عمل، از ارکان حج به شمار میآید. در بیان راز نامگذاری این سرزمین به عرفات وجوهی گفته شده است: 1 حضرت آدم و حوا(ع) بعد از هبوط، یکدیگر را در آن سرزمین شناختند. (بحار 44/242 و 57/245) 2 ان دو در این سرزمین به گناهشان اعتراف کردند (همان 11/168) و نیز جبرئیل(ع) هنگام تعلیم مناسک حج به حضرت ابراهیم، به او گفت: در این سرزمین در پیشگاه خداوند به گناهانت اعتراف کن. (کافی 4/207) 3 آنگاه که حضرت ابراهیم(ع) از خدای سبحان خواست تا مناسک حج را به وی ارائه کرده و بیاموزد: (ربنا... و أرنا مناسکنا و تب علینا) بقره/128، جبرئیل(ع) که مأمور تعلیم مناسک به ابراهیم خلیل(ع) بود، به هنگام حضور در سرزمین عرفات، به آن حضرت گفت: (هذه عرفات فاعرف بها مناسکک و اعترف بذنبک). (کافی 4/207) 4 حضرت ابراهیم(ع) قبل از روز نهم ذیحجه خواب دید که فرزندش را ذبح میکند. وقتی از خواب بیدار شد به حالت تروی و فکر فرو رفت که آیا این رؤیا الهی و به منزلة دستور آسمانی است یا نه. از این رو روز هشتم را (یوم الترویه) مینامند. گرچه ممکن است راز تسمیه آن به یوم الترویه این باشد که در آن روز برای سقایت حاج، آب گیری میکردند تا زائران را در عرفات و مشعر و منا آب دهند. چنانکه امام صادق(ع) فرمود: (إن إبراهیم إتاه جبرئیل عند زوال الشمس من یوم الترویة فقال: یا إبراهیم ارتو من الماء لک ولأهلک. ولم یکن بین مکة و عرفات یومئذ ماء فسمیت الترویة لذلک). (کافی 4/207) رؤیای مزبور، در شب نهم ذیحجه نیز برای حضرت ابراهیم(ع) تکرار شد، از این رو بر آن حضرت مسلّم شد که باید فرزندش اسماعیل را ذبح کند، و چون این معرفت در روز نهم و در سرزمین عرفات حاصل شد آن روز را (عرفه) و آن سرزمین را (عرفات) نامیدند. (درّ المنثور 7/111) پایگاه اطلاع رسانی حج
سرزمین «عرفات» در کجا واقع شده و چرا به این نام، نامیده شده؟
پاسخ: عرفات، منطقهای خارج از محدودة حرم و نزدیک مشعر الحرام است که (جبل الرحمة) و (مسجد نمرة) در آن واقع است.
وقوف در این سرزمین از ظهر روز نهم ذیحجه تا غروب ان برای کسانی که احرام حجّ تمتع بستهاند واجب است و این عمل، از ارکان حج به شمار میآید.
در بیان راز نامگذاری این سرزمین به عرفات وجوهی گفته شده است:
1 حضرت آدم و حوا(ع) بعد از هبوط، یکدیگر را در آن سرزمین شناختند.
(بحار 44/242 و 57/245)
2 ان دو در این سرزمین به گناهشان اعتراف کردند (همان 11/168) و نیز جبرئیل(ع) هنگام تعلیم مناسک حج به حضرت ابراهیم، به او گفت: در این سرزمین در پیشگاه خداوند به گناهانت اعتراف کن.
(کافی 4/207)
3 آنگاه که حضرت ابراهیم(ع) از خدای سبحان خواست تا مناسک حج را به وی ارائه کرده و بیاموزد: (ربنا... و أرنا مناسکنا و تب علینا) بقره/128، جبرئیل(ع) که مأمور تعلیم مناسک به ابراهیم خلیل(ع) بود، به هنگام حضور در سرزمین عرفات، به آن حضرت گفت: (هذه عرفات فاعرف بها مناسکک و اعترف بذنبک).
(کافی 4/207)
4 حضرت ابراهیم(ع) قبل از روز نهم ذیحجه خواب دید که فرزندش را ذبح میکند.
وقتی از خواب بیدار شد به حالت تروی و فکر فرو رفت که آیا این رؤیا الهی و به منزلة دستور آسمانی است یا نه.
از این رو روز هشتم را (یوم الترویه) مینامند.
گرچه ممکن است راز تسمیه آن به یوم الترویه این باشد که در آن روز برای سقایت حاج، آب گیری میکردند تا زائران را در عرفات و مشعر و منا آب دهند.
چنانکه امام صادق(ع) فرمود: (إن إبراهیم إتاه جبرئیل عند زوال الشمس من یوم الترویة فقال: یا إبراهیم ارتو من الماء لک ولأهلک.
ولم یکن بین مکة و عرفات یومئذ ماء فسمیت الترویة لذلک).
(کافی 4/207)
رؤیای مزبور، در شب نهم ذیحجه نیز برای حضرت ابراهیم(ع) تکرار شد، از این رو بر آن حضرت مسلّم شد که باید فرزندش اسماعیل را ذبح کند، و چون این معرفت در روز نهم و در سرزمین عرفات حاصل شد آن روز را (عرفه) و آن سرزمین را (عرفات) نامیدند.
(درّ المنثور 7/111)
پایگاه اطلاع رسانی حج
- [سایر] چرا اسلام دین «سهله سمحه» نامیده شده است؟
- [سایر] معنی «عدمه منّا» چیست و آیه «امن یجیب...» چه ارتباطی با امام زمان دارد؟
- [سایر] منظور قرآن از این که می فرماید: «شهیدان زنده اند» چیست؟ چه کسانی شهید نامیده می شوند؟
- [سایر] منظور از «واقع شدنی» که از جمله اسماء قیامت است چیست؟
- [سایر] تفاوت میان کلمات «خوف»، «خشیت»، «وجل»، «فزع»، «روع»، «شفق»، «حذر» و «رهب» چیست؟
- [سایر] از نظر استعمال قرآنی، چه فرقی بین «إنّ» و «أنّ»،«مودّت» و «محبّت»، «مُلک» و «ملکوت» وجود دارد؟
- [سایر] فرق کلمه های «الریف»، «القریة» و «الضیعة» چیست؟
- [سایر] ماهیت «بیعت» چیست؟ آیا «قرارداد» است یا «پذیرش»؟
- [سایر] محتوای سورة «احزاب» و «روم» و «نور» و «سجده» چه چیزی می باشد؟
- [سایر] معنای «رشد»، «غی»، «هدایت» و «ضلالت» در قرآن چیست و چه ارتباطی با هم دارند؟
- [آیت الله علوی گرگانی] اذان دوم روز جمعه بدعت وحرام میباشد واین همان اذانیاست که در عرف مردم اذان سوم نامیده میشود وعامّه به آن عمل میکنند.
- [آیت الله وحید خراسانی] چیزی که با ان زخم و شکسته را می بندند و دوایی که روی زخم و مانند ان می گذارند جبیره نامیده می شود
- [امام خمینی] احکام وضوی جبیره- چیزی که با آن زخم و شکسته را می بندند و دوایی که روی زخم و مانند آن می گذارند جبیره نامیده می شود.
- [آیت الله علوی گرگانی] جائز است عبور ومرور از زمین مساجدی که در خیابان واقع شده و همچنین جائز است عبور از زمینهای مدارس دینی وحسینیههایی که در خیابان واقع شدهاند.
- [آیت الله سبحانی] در مورد بوته خربزه و خیار و مانند آن اگر قرارداد روشنی بگذارند و تعداد چیدن و سهم هر کدام را مشخص کنند صحیح است. هر چند مساقات نامیده نمی شود.
- [آیت الله سبحانی] اگر زمین را به دیگری واگذار کنند که در آن درخت بکارد و آنچه عمل می آید مال هر دو باشد در صورتی که تمام جهات را روشن کنند معامله صحیح است، هر چند مساقات نامیده نمی شود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] در مورد بوته خربزه و خیار و مانند آن اگر قرارداد روشنی بگذارند و تعداد چیدن و سهم هر کدام را مشخص کنند صحیح است، هر چند مساقات نامیده نمی شود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر زمین را به دیگری واگذار کنند که در آن درخت بکارد و آنچه عمل می آید مال هردو باشد در صورتی که تمام جهات را روشن کنند معامله صحیح است، هر چند مساقات نامیده نمی شود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] ماهی مردهای که معلوم نیست آن را زنده از آب گرفتهاند یا مرده، چنانچه از ممالک غیر اسلامی آورده باشند حرام است و اگر از بازار مسلمانان یا سرزمین اسلامی تهیّه شده یا از این جاها به ممالک غیر اسلامی منتقل شده باشد اشکال ندارد، چنانچه در مسأله 95 و 96 گذشت، ولی اگر انسان بداند که ماهی از ممالک غیر اسلامی بدون تحقیق وارد بازار مسلمانان یا سرزمین اسلامی شده، حرام میباشد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر مکلف مدتی بدون تقلید عمل کند در صورتی صحیح است که مطابق با واقع انجام شده باشد، واگر عبادی بوده به قصد قربت آن را به جا آورده باشد، و راه به دست آوردن مطابق شدن آن با واقع این است که یا بعد علم پیدا کند که مطابق با واقع بوده یا آن که مطابق فتوای مجتهدی که فعلا وظیفه اش تقلید از اوست واقع شده باشد.