سرزمین «عرفات» در کجا واقع شده و چرا به این نام، نامیده شده؟
پاسخ: عرفات، منطقه‌ای خارج از محدودة حرم و نزدیک مشعر الحرام است که (جبل الرحمة) و (مسجد نمرة) در آن واقع است. وقوف در این سرزمین از ظهر روز نهم ذیحجه تا غروب ان برای کسانی که احرام حجّ تمتع بسته‌اند واجب است و این عمل، از ارکان حج به شمار می‌آید. در بیان راز نامگذاری این سرزمین به عرفات وجوهی گفته شده است: 1 حضرت آدم و حوا(ع) بعد از هبوط، یکدیگر را در آن سرزمین شناختند. (بحار 44/242 و 57/245) 2 ان دو در این سرزمین به گناهشان اعتراف کردند (همان 11/168) و نیز جبرئیل(ع) هنگام تعلیم مناسک حج به حضرت ابراهیم، به او گفت: در این سرزمین در پیشگاه خداوند به گناهانت اعتراف کن. (کافی 4/207) 3 آنگاه که حضرت ابراهیم(ع) از خدای سبحان خواست تا مناسک حج را به وی ارائه کرده و بیاموزد: (ربنا... و أرنا مناسکنا و تب علینا) بقره/128، جبرئیل(ع) که مأمور تعلیم مناسک به ابراهیم خلیل(ع) بود، به هنگام حضور در سرزمین عرفات، به آن حضرت گفت: (هذه عرفات فاعرف بها مناسکک و اعترف بذنبک). (کافی 4/207) 4 حضرت ابراهیم(ع) قبل از روز نهم ذیحجه خواب دید که فرزندش را ذبح می‌کند. وقتی از خواب بیدار شد به حالت تروی و فکر فرو رفت که آیا این رؤیا الهی و به منزلة دستور آسمانی است یا نه. از این رو روز هشتم را (یوم الترویه) می‌نامند. گرچه ممکن است راز تسمیه آن به یوم الترویه این باشد که در آن روز برای سقایت حاج، آب گیری می‌کردند تا زائران را در عرفات و مشعر و منا آب دهند. چنانکه امام صادق(ع) فرمود: (إن إبراهیم إتاه جبرئیل عند زوال الشمس من یوم الترویة فقال: یا إبراهیم ارتو من الماء لک ولأهلک. ولم یکن بین مکة و عرفات یومئذ ماء فسمیت الترویة لذلک). (کافی 4/207) رؤیای مزبور، در شب نهم ذیحجه نیز برای حضرت ابراهیم(ع) تکرار شد، از این رو بر آن حضرت مسلّم شد که باید فرزندش اسماعیل را ذبح کند، و چون این معرفت در روز نهم و در سرزمین عرفات حاصل شد آن روز را (عرفه) و آن سرزمین را (عرفات) نامیدند. (درّ المنثور 7/111) پایگاه اطلاع رسانی حج
عنوان سوال:

سرزمین «عرفات» در کجا واقع شده و چرا به این نام، نامیده شده؟


پاسخ:

پاسخ: عرفات، منطقه‌ای خارج از محدودة حرم و نزدیک مشعر الحرام است که (جبل الرحمة) و (مسجد نمرة) در آن واقع است.
وقوف در این سرزمین از ظهر روز نهم ذیحجه تا غروب ان برای کسانی که احرام حجّ تمتع بسته‌اند واجب است و این عمل، از ارکان حج به شمار می‌آید.

در بیان راز نامگذاری این سرزمین به عرفات وجوهی گفته شده است:
1 حضرت آدم و حوا(ع) بعد از هبوط، یکدیگر را در آن سرزمین شناختند.
(بحار 44/242 و 57/245)
2 ان دو در این سرزمین به گناهشان اعتراف کردند (همان 11/168) و نیز جبرئیل(ع) هنگام تعلیم مناسک حج به حضرت ابراهیم، به او گفت: در این سرزمین در پیشگاه خداوند به گناهانت اعتراف کن.
(کافی 4/207)
3 آنگاه که حضرت ابراهیم(ع) از خدای سبحان خواست تا مناسک حج را به وی ارائه کرده و بیاموزد: (ربنا... و أرنا مناسکنا و تب علینا) بقره/128، جبرئیل(ع) که مأمور تعلیم مناسک به ابراهیم خلیل(ع) بود، به هنگام حضور در سرزمین عرفات، به آن حضرت گفت: (هذه عرفات فاعرف بها مناسکک و اعترف بذنبک).
(کافی 4/207)
4 حضرت ابراهیم(ع) قبل از روز نهم ذیحجه خواب دید که فرزندش را ذبح می‌کند.
وقتی از خواب بیدار شد به حالت تروی و فکر فرو رفت که آیا این رؤیا الهی و به منزلة دستور آسمانی است یا نه.
از این رو روز هشتم را (یوم الترویه) می‌نامند.
گرچه ممکن است راز تسمیه آن به یوم الترویه این باشد که در آن روز برای سقایت حاج، آب گیری می‌کردند تا زائران را در عرفات و مشعر و منا آب دهند.
چنانکه امام صادق(ع) فرمود: (إن إبراهیم إتاه جبرئیل عند زوال الشمس من یوم الترویة فقال: یا إبراهیم ارتو من الماء لک ولأهلک.
ولم یکن بین مکة و عرفات یومئذ ماء فسمیت الترویة لذلک).
(کافی 4/207)
رؤیای مزبور، در شب نهم ذیحجه نیز برای حضرت ابراهیم(ع) تکرار شد، از این رو بر آن حضرت مسلّم شد که باید فرزندش اسماعیل را ذبح کند، و چون این معرفت در روز نهم و در سرزمین عرفات حاصل شد آن روز را (عرفه) و آن سرزمین را (عرفات) نامیدند.
(درّ المنثور 7/111)


پایگاه اطلاع رسانی حج





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین