هفدهم رمضان سال دوم هجری، سالروز جنگ بدر (اولین جنگ رسمی میان پیامبر خداصلی الله علیه وآله و مشرکان مکّه) است که به جنگ (بدر القتال) و (بدر الکبری) معروف شده است. طبقات ابن سعد، ج 2، ص 8. در یک طرف این نبرد نابرابر، نیروهای مسلمان با کمترین ساز و برگ جنگی‌قرار داشتند. تعداد 313 تن با سه اسب و هفتاد شتر، نیرویی نبود که بتواند از نظر نظامی در مقابل نیروی 950 نفره با صد اسب و هفتصد شتر المغازی، ج 1، ص 39.، ششصدنیروی زره‌پوش چکیده تاریخ پیامبر اسلام‌صلی الله علیه وآله، ص 78. و مجهّز به بیشترین سلاح‌های رایج در آن زمان و آن ناحیه، مقاومت کند. اما این نبرد - که به فرمایش رسول خداصلی الله علیه وآله اولین نبردی بود که در آن خداوند اسلام را عزیز و سربلند گرداند و اهل شرک را به ذلّت نشاند المغازی، ج 1، ص 21. توانست در بُعد دیگر، نابرابری قدرت ایمان را در برابر قدرت سلاح به اثبات رساند و نشان دهد که کارآیی ایمان، توان به پیروزی رساندن یک گروه کوچک، بر لشکر بزرگ تا دندان مسلح را دارد. به گونه‌ای که در طول زمانی یک نیمروز، گروه کوچک مسلمانان توانستند تنها با دادن چهارده شهید، هفتاد تن از سپاه شرک را کشته و هفتاد تن دیگر را به اسارت درآورند طبقات، ج 2، ص 15؛ تاریخ یعقوبی، ج 2، ص 45 و 46. و با به غنیمت گرفتن 150 شتر، ده اسب و مقدار زیادی کالا تاریخ سیاسی اسلام، سیره رسول خداصلی الله علیه وآله، ص 435.، آنان را به خاک ذلّت نشانند و سپاه شرک را - که در حقیقت تجسّم شیطان بودند سرکوب کنند. چنان که پیامبر خداصلی الله علیه وآله فرمود: (در هیچ روزی به جز روز عرفه - که روز نزول رحمت الهی است شیطان چنان که در جنگ بدر تحقیر شد، تحقیر نشده بود). المغازی، ج 1، ص 77 و 78. این جنگ به ظاهر کوچک، چنان در پیشگاه خداوند دارای اهمیت است که در میان وقایع تاریخ اسلام، مقام اول نزول آیات را به خود اختصاص داده است.چکیده تاریخ پیامبر اسلام، ص 83، این آیات را از قرار زیر بر می‌شمارد: آل عمران (3)، آیات 12، 13، 123؛ نساء (4)، آیه 77 و 78؛ انفال، آیات 1 - 19 و 36 - 51 و 67 - 71؛ حج (22)، آیات 124 - 127. برای اطلاع از مفاد و تفسیر بعضی از آیات ر.ک: تاریخ سیاسی اسلام، سیره رسول خداصلی الله علیه وآله، صص 442-447. منبع: www.payambarazam.ir
هفدهم رمضان سال دوم هجری، سالروز جنگ بدر (اولین جنگ رسمی میان پیامبر خداصلی الله علیه وآله و مشرکان مکّه) است که به جنگ (بدر القتال) و (بدر الکبری) معروف شده است. طبقات ابن سعد، ج 2، ص 8.
در یک طرف این نبرد نابرابر، نیروهای مسلمان با کمترین ساز و برگ جنگیقرار داشتند. تعداد 313 تن با سه اسب و هفتاد شتر، نیرویی نبود که بتواند از نظر نظامی در مقابل نیروی 950 نفره با صد اسب و هفتصد شتر المغازی، ج 1، ص 39.، ششصدنیروی زرهپوش چکیده تاریخ پیامبر اسلامصلی الله علیه وآله، ص 78. و مجهّز به بیشترین سلاحهای رایج در آن زمان و آن ناحیه، مقاومت کند.
اما این نبرد - که به فرمایش رسول خداصلی الله علیه وآله اولین نبردی بود که در آن خداوند اسلام را عزیز و سربلند گرداند و اهل شرک را به ذلّت نشاند المغازی، ج 1، ص 21. توانست در بُعد دیگر، نابرابری قدرت ایمان را در برابر قدرت سلاح به اثبات رساند و نشان دهد که کارآیی ایمان، توان به پیروزی رساندن یک گروه کوچک، بر لشکر بزرگ تا دندان مسلح را دارد. به گونهای که در طول زمانی یک نیمروز، گروه کوچک مسلمانان توانستند تنها با دادن چهارده شهید، هفتاد تن از سپاه شرک را کشته و هفتاد تن دیگر را به اسارت درآورند طبقات، ج 2، ص 15؛ تاریخ یعقوبی، ج 2، ص 45 و 46. و با به غنیمت گرفتن 150 شتر، ده اسب و مقدار زیادی کالا تاریخ سیاسی اسلام، سیره رسول خداصلی الله علیه وآله، ص 435.، آنان را به خاک ذلّت نشانند و سپاه شرک را - که در حقیقت تجسّم شیطان بودند سرکوب کنند. چنان که پیامبر خداصلی الله علیه وآله فرمود: (در هیچ روزی به جز روز عرفه - که روز نزول رحمت الهی است شیطان چنان که در جنگ بدر تحقیر شد، تحقیر نشده بود). المغازی، ج 1، ص 77 و 78.
این جنگ به ظاهر کوچک، چنان در پیشگاه خداوند دارای اهمیت است که در میان وقایع تاریخ اسلام، مقام اول نزول آیات را به خود اختصاص داده است.چکیده تاریخ پیامبر اسلام، ص 83، این آیات را از قرار زیر بر میشمارد: آل عمران (3)، آیات 12، 13، 123؛ نساء (4)، آیه 77 و 78؛ انفال، آیات 1 - 19 و 36 - 51 و 67 - 71؛ حج (22)، آیات 124 - 127.
برای اطلاع از مفاد و تفسیر بعضی از آیات ر.ک: تاریخ سیاسی اسلام، سیره رسول خداصلی الله علیه وآله، صص 442-447.
منبع: www.payambarazam.ir
- [سایر] با توجه به اهمیت جنگ بدر نکاتی را در این باره بنویسید؟
- [سایر] آیا کمک فرشتگان در جنگ بدر، از اهمیت این جنگ میکاهد؟
- [سایر] آموزههای جنگ بدر چیست؟
- [سایر] این فرشتگان بودند که پیروزی را در جنگ بدر به ارمغان آوردند، پس چرا مسلمانان حاضر در جنگ بدر مورد ستایش قرار می گیرند؟
- [سایر] جنگ بدر در چه تاریخی اتفاق افتاد؟
- [سایر] چرا تعداد یاران اولیه امام زمان (عج)،313 نفر برابر با تعداد رزمندگان جنگ بدر است؟
- [سایر] امدادهای الهی در جنگ بدر چه بوده و چگونه شامل حال مسلمانان شد؟
- [سایر] آیا آیات قرآن درباره جنگ بدر، مانند آیه تطهیر، عصمت خلفا را اثبات نمی کند؟
- [سایر] امدادهای الهی در جنگ بدر چه بوده و چگونه شامل حال مسلمانان شد؟
- [سایر] آیا این مطلب صحیح است که پیامبر (ص) کشتههای کفار جنگ بدر را در چاه ریختند؟ چرا؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] به طور کلی در امر به معروف و نهی از منکر انسان باید با توجه به اهمیت معروف یا منکر در مقایسه با ضرر یا مؤونه ای که امر به معروف و نهی از منکر دارد اقدام کند که اگر اهمیت معروف یا منکر کمتر از ضرر و مؤونه امر به معروف و نهی از منکر باشد واجب نیست بلکه جایز نیست. و اگر اهمیت معروف و منکر بسیار زیادتر از ضرر و مؤونه نهی از منکر و امر به معروف باشد واجب است، هر چند ضرر زیادی داشته باشد و حتی اگر متوقف بر بذل جان و مال باشد.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر معروف یا منکر از اموری باشد که شارع مقدس به آن اهمیّت زیاد می دهد مثل اصول دین یامذهب و حفظ قرآن مجید وحفظ عقاید مسلمانان یا احکام ضروریّه ، باید ملاحظه اهمیّت شود ، و مجردّ ضرر ، موجب واجب نبودن نمی شود ، پس اگر توقّف داشته باشد ، حفظ عقائد مسلمانان یا حفظ احکام ضروریّه اسلام بر بذل جان و مال ، واجب است بذل آن
- [امام خمینی] اگر معروف یا منکر از اموری باشد که شارع مقدس به آن اهمیت زیاد میدهد مثل اصول دین یا مذهب و حفظ قرآن مجید و حفظ عقاید مسلمانان یا احکام ضروریه، باید ملاحظه اهمیت شود، و مجرد ضرر، موجب واجب نبودن نمیشود، پس اگر توقف داشته باشد حفظ عقاید مسلمانان یا حفظ احکام ضروریه اسلام بر بذل جان و مال، واجب است بذل آن.
- [آیت الله مکارم شیرازی] شکستن نماز واجب عمداً بنابر احتیاط جایز نیست، ولی برای جلوگیری کردن از ضرر قابل توجه مالی یا بدنی مانعی ندارد، مثلاً اگر جان نمازگزار یا کسی که حفظ جان او واجب است به خطر بیفتد و بدون شکستن نماز رفع خطر ممکن نباشد باید نماز را شکست، همچنین برای حفظ مالی که نگهداری آن لازم است، اما برای مالی که اهمیت چندانی ندارد، مکروه است.
- [آیت الله جوادی آملی] .خیار غبن که مغبون میتواند معامله را به هم بزند , در صورتی است که تفاوت قیمت، مورد اهمیت باشد و مغبون از آن تفاوتِ مهم, آگاه نباشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر از درآمد کسب و کار آذوقه ای برای مصرف سالش خریده، چنانچه چیزی در آخرسال از آن زیاد بماند باید خمس آن را بدهد احتیاط این است که حتی اشیاء کم اهمیت را مانند مختصر مواد غذایی اضافی و امثال آن را هرچه هست حساب کند و باید توجه داشت که اگر می خواهد قیمت آنها را بدهد باید قیمت همان آخر سال را در نظر بگیرد خواه کمتر از خرید باشد یا بیشتر.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگرخریدار قیمت جنس را نداند، یا در موقع معامله غفلت کند وجنس را گرانتر از قیمت معمولی آن بخرد، چنانچه به قدری گران خریده که مردم به آن اهمیّت میدهند، میتواند معامله را به هم بزند و نیز اگر فروشنده قیمت جنس را نداند یا موقع معامله غفلت کند وجنس را ارزانتر از قیمت آن بفروشد در صورتی که مردم به مقداری که ارزان فروخته اهمیّت بدهند، میتواند معامله را به هم بزند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر خریدار قیمت جنس را نداند یا در موقع معامله غفلت کند و جنس را گرانتر از قیمت معمولی آن بخرد، چنانچه به قدری گران خریده که مردم به آن اهمیت میدهند، میتواند معامله را به هم بزند، و نیز اگر فروشنده قیمت جنس را نداند، یا موقع معامله غفلت کند و جنس را ارزانتر از قیمت آن بفروشد در صورتی که مردم به مقداری که ارزان فروخته اهمیت بدهند، میتواند معامله را به هم بزند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر خریدار قیمت جنس را نداند؛ یا در موقع معامله غفلت کند و جنس را گرانتر از قیمت معمولی آن بخرد؛ چنانچه به قدری گران خریده که مردم به آن اهمیت می دهند؛ می تواند معامله را به هم بزند و نیز اگر فروشنده قیمت جنس را نداند؛ یا موقع معامله غفلت کند و جنس را ارزانتر از قیمت آن بفروشد؛ در صورتی که مردم به مقداری که ارزان فروخته اهمیت بدهند؛ می تواند معامله را به هم بزند.
- [آیت الله اردبیلی] اگر معروف یا منکر از اموری باشد که شارع مقدّس به آن اهمیّت زیاد میدهد، مثل اصول دین یا مذهب و حفظ قرآن مجید و حفظ عقاید مسلمانان یا احکام ضروری اسلام، باید ملاحظه این اهمیّت بشود و مجرّدِ خوف ضرر، موجب سقوط وجوب آن نمیشود؛ پس اگر حفظ عقاید مسلمانان یا حفظ احکام ضروری اسلام بر بذل جان و مال توقّف داشته باشد، بذل آن واجب است.