معنی (خاتم) با اینکه روشن است، ولی پاره ای از وسوسه های منحرفان ایجاب می کند که توضیح بیشتری درباره آن داده شود. (ابن فارس) که از علمای معروف لغت در قرن چهارم هجری می باشد در (مُعْجُم مَقائیس الّلغة) می گوید: (ختم، یک معنی اصلی بیشتر ندارد و آن رسیدن به پایان چیزی است و اینکه مهر زدن بر چیزی را ختم می گویند نیز از همین باب است، زیرا همیشه بعد از پایان دادن به چیزی بر آن مهر می نهند). مفسران اسلام نیز از قدیم ترین آنها گرفته تا مفسران معاصر همه از آیه فوق چیزی جز این استفاده نکرده اند که (خاتَمَ النَبیّیین) به معنی آخرین پیامبران است. مفسر معروف (محمد بن جریر طبری) که در قرن سوم می زیسته، و تفسیر او از قدیمترین تفاسیر است در ذیل آیه فوق می نویسد (وَ (خاَتَمَ النَّبیّینَ) الَّذی خَتَمَ النُّبُوَّةَ فَخَتَمَ عَلَیْها فَلا تُفْتَحُ لِاَحَدٍ بَعْدَهُ اِلی قِیامِ السّاعَةِ) [او خاتم پیامبران است، کسی که خداوند نبوت را به او پایان داد و بر آن مهر نهاد و برای هیچ کس بعد از او تا قیامت گشوده نخواهد شد.] (تفسیر طبری، 22/12) . مرحوم شیخ (طوسی) که از بزرگان فقه و تفسیر است و در نیمه اول قرن پنجم می زیسته در کتاب معروف خود (تبیان) بعد از ذکر (خاتَمَ النَبیّینَ) میþگوید (اَیْ آخِرُهُمْ لَاَنَّهُ لا نَبِیَّ بَعْدَهُ اِلی یَوْمِ الْقِیامَةِ؛ پیامبر اسلام (ص) آخرین پیامبران است زیرا هیچ پیامبری بعد از او تا روز قیامت نیست). (تفسیر التبیان، 8/314.) پیام قرآن ج 8، حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی و سایر همکاران www.payambarazam.ir
معنی (خاتم) با اینکه روشن است، ولی پاره ای از وسوسه های منحرفان ایجاب می کند که توضیح بیشتری درباره آن داده شود. (ابن فارس) که از علمای معروف لغت در قرن چهارم هجری می باشد در (مُعْجُم مَقائیس الّلغة) می گوید: (ختم، یک معنی اصلی بیشتر ندارد و آن رسیدن به پایان چیزی است و اینکه مهر زدن بر چیزی را ختم می گویند نیز از همین باب است، زیرا همیشه بعد از پایان دادن به چیزی بر آن مهر می نهند). مفسران اسلام نیز از قدیم ترین آنها گرفته تا مفسران معاصر همه از آیه فوق چیزی جز این استفاده نکرده اند که (خاتَمَ النَبیّیین) به معنی آخرین پیامبران است. مفسر معروف (محمد بن جریر طبری) که در قرن سوم می زیسته، و تفسیر او از قدیمترین تفاسیر است در ذیل آیه فوق می نویسد (وَ (خاَتَمَ النَّبیّینَ) الَّذی خَتَمَ النُّبُوَّةَ فَخَتَمَ عَلَیْها فَلا تُفْتَحُ لِاَحَدٍ بَعْدَهُ اِلی قِیامِ السّاعَةِ) [او خاتم پیامبران است، کسی که خداوند نبوت را به او پایان داد و بر آن مهر نهاد و برای هیچ کس بعد از او تا قیامت گشوده نخواهد شد.] (تفسیر طبری، 22/12) .
مرحوم شیخ (طوسی) که از بزرگان فقه و تفسیر است و در نیمه اول قرن پنجم می زیسته در کتاب معروف خود (تبیان) بعد از ذکر (خاتَمَ النَبیّینَ) میþگوید (اَیْ آخِرُهُمْ لَاَنَّهُ لا نَبِیَّ بَعْدَهُ اِلی یَوْمِ الْقِیامَةِ؛ پیامبر اسلام (ص) آخرین پیامبران است زیرا هیچ پیامبری بعد از او تا روز قیامت نیست). (تفسیر التبیان، 8/314.)
پیام قرآن ج 8، حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی و سایر همکاران
www.payambarazam.ir
- [سایر] دیدگاه مفسران درباره جزء آیات قرآن بودن بسم الله الرّحمن الرّحیم چیست؟
- [سایر] هنر از دیدگاه قرآن چیست؟ و از دیدگاه قرآنی هنر به چه چیزی اطلاق می شود؟ در تفسیر این موضوع چه آیاتی وجود دارد؟
- [سایر] مضمون آیه صلوات از دیدگاه مفسّران شیعه و سنی چگونه است؟
- [سایر] جایگاه و نقش آراء مفسران در تفسیر قرآن چیست؟
- [سایر] آیا اهل بیت علیهم السلام در تفسیر قرآن از شیوه تفسیر قرآن به قرآن بهره میگرفتند؟
- [سایر] بین تفسیر شیعه و تفسیر سنی چه تفاوتهایی وجود دارد؟
- [سایر] آیا آراء و اندیشه های مفسر در تفسیر قرآن نقش دارد؟
- [سایر] فلسفه تفسیر قرآن چیست؟
- [سایر] تفسیر قرآن یعنی چه؟
- [سایر] منابع تفسیر قرآن کدامند؟
- [آیت الله علوی گرگانی] کافر یعنی کسی که غیر معترف به خدا است، یا برای خدا شریک قرار میدهد، یا پیغمبری حضرت خاتم الانبیأ محمّد بن عبدا& را قبول ندارد، نجس است و نیز کسی که ضروری دین یعنی چیزی را که مثل نماز وروزه مسلمانان جز دین اسلام میداند منکر شود، چنانچه بداند آن چیز ضروری دین است نجس میباشد، و اگر نداند احتیاطاً باید از او اجتناب کرد.
- [آیت الله مظاهری] دادن قرآن به کافر مانعی ندارد مگر آنکه بیاحترامی به قرآن یا اسلام باشد.
- [آیت الله بروجردی] دادن قرآن به کافر حرام و گرفتن قرآن از او واجب است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] باید از دادن قرآن به کافر خودداری کنند، و اگر قرآن در دست اوست در صورت امکان از او بگیرند ولی چنانچه مقصود از دادن قرآن و یا داشتن قرآن تحقیق و مطالعه در دین باشد و نیز انسان بداند که کافری که محکوم به نجاست است با دست تر قرآن را لمس نمی کند اشکالی ندارد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر جلد قرآن نجس شود در صورتی که بیاحترامی به قرآن باشد، باید آن را آب بکشند.
- [آیت الله مظاهری] اگر جلد قرآن نجس شود در صورتی که بیاحترامی به قرآن باشد باید آن را آب بکشند.
- [آیت الله سبحانی] اگر جلد قرآن نجس شود در صورتی که بی احترامی به قرآن باشد، باید آن را آب بکشند.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر جلد قران نجس شود در صورتی که بی احترامی به قران باشد باید ان را اب بکشند
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر جلد قرآن نجس شود؛ در صورتی که بی احترامی به قرآن باشد؛ باید آن را آب بکشند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] در صورتی که دادن قرآن به کافر مستلزم هتک باشد حرام و گرفتن قرآن از او واجب است.