آیا اسلام یک دین منطقی است؟ و عقل از دیدگاه اسلام در کجاها ارزش دارد؟
از ویژگی های بارز دین مبین اسلام این است که اصول تعالیم آن یعنی اعتقاد به توحید، نبوت و معاد، علاوه بر فطری بودن مورد پذیرش عقل سلیم انسانی نیز می باشد؛ و در آیات و روایات فراوانی به این جنبه از تعالیم اسلامی تأکید شده است، و البته این، هیچ منافاتی با قصور عقل از درک حقیقت و فلسفه بعضی از معارف و احکام اسلام، ندارد. بدین معنا که مسلمین در استدلال بر بخش اساسی اعتقادات خود یعنی اصول دین بیشترین بهاء را به عقل سلیم می دهند، اما در بخش احکام، عقل تنها یکی از منابع معتبر است، علاوه بر آن و حتی مقدم بر آن، آیات الهی و روایات معتبر دینی است که از پیشوایان دین به آنها رسیده است. توضیح این که: در بخش بنیادین اصول دین که عقل قدرت جولان و بررسی دارد، اگر روایتی رسیده باشد که با حکم صریح عقل منافات داشته باشد و قابل توجیه نباشد، از درجه اعتبار ساقط می گردد، اما در بخش احکام مثلاً چنانچه روایت معتبری وارد شده باشد ولو با حکم عقل همخوانی نداشته باشد، آن روایت ترجیح داده می شود. www.shamimm.ir
عنوان سوال:

آیا اسلام یک دین منطقی است؟ و عقل از دیدگاه اسلام در کجاها ارزش دارد؟


پاسخ:

از ویژگی های بارز دین مبین اسلام این است که اصول تعالیم آن یعنی اعتقاد به توحید، نبوت و معاد، علاوه بر فطری بودن مورد پذیرش عقل سلیم انسانی نیز می باشد؛ و در آیات و روایات فراوانی به این جنبه از تعالیم اسلامی تأکید شده است، و البته این، هیچ منافاتی با قصور عقل از درک حقیقت و فلسفه بعضی از معارف و احکام اسلام، ندارد. بدین معنا که مسلمین در استدلال بر بخش اساسی اعتقادات خود یعنی اصول دین بیشترین بهاء را به عقل سلیم می دهند، اما در بخش احکام، عقل تنها یکی از منابع معتبر است، علاوه بر آن و حتی مقدم بر آن، آیات الهی و روایات معتبر دینی است که از پیشوایان دین به آنها رسیده است.
توضیح این که: در بخش بنیادین اصول دین که عقل قدرت جولان و بررسی دارد، اگر روایتی رسیده باشد که با حکم صریح عقل منافات داشته باشد و قابل توجیه نباشد، از درجه اعتبار ساقط می گردد، اما در بخش احکام مثلاً چنانچه روایت معتبری وارد شده باشد ولو با حکم عقل همخوانی نداشته باشد، آن روایت ترجیح داده می شود.
www.shamimm.ir





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین