منظور از عاق فرزندان چیست؟ فرزندان چه حقوقی دارند؟
از نظر اسلام، همان طوری که فرزندان به دلیل عدم رعایت حقوق والدین، عاق آن ها می شوند، والدین نیز در اثر بی توجهی به حقوق فرزندان عاق آنان می گردند، چون همیشه حق طرفینی است. رسول اکرم(ص) در روایتی به عاق فرزند شدن تصریح کرده است.(1) حضرت در جای دیگر می فرماید: "خداوند رحمت کند پدری را که به فرزندش در راه خیر کمک کند، به این که به او احسان کند و رفیق وی باشد و او را بیاموزاند و مؤدب نماید".(2) امام علی(ع) حق فرزند بر پدر را سه چیز می داند: "نام نیک گذاردن و ادب آموزی و آموزش قرآن".(3) پیامبر اکرم(ص) در روایتی حق فرزند بر پدر را نام نیک نهادن و علم آموزی و فراهم کردن زمینة ازدواج دانسته اند.(4) در روایت دیگر شغل و کار مناسب نیز از حقوق فرزندان یاد شده است.(5) البته تربیت عنوان کلی است که شیوه های خاصی را می طلبد و حق سنگینی است که متوجه والدین است. در این راستا مهر ورزی، وفای به عهد، رعایت عدالت بین فرزندان، احترام به فرزند، تشویق و تنبیه، کنترل دوستان، آموزش دین و احکام و قرآن دارای اهمیت است. تربیت قبل از تولّد فرزند شروع می شود و بدون هیچ وقفه ای باید از سوی والدین دنبال گردد. در این باره کتاب هایی چاپ شده که بعضی از آن ها را معرفی می کنیم: 1 آیین تربیت، ابراهیم امینی. 2 حقوق فرزندان در مکتب اهل بیت(ع)، محمد جواد طبسی. 3 راهنمای پدران و مادران، محمد علی سادات. 4 اولیا و مربیان مسئول رضا فرهادیان. پی نوشت ها: 1. بحارالانوار‌، ج 101، ص 93. 2. مستدرک الوسایل، ج 15، ص 169. 3. نهج البلاغه، قصار 391، فیض الاسلام. 4. میزان الحکمه، ج 4، ص 3679. 5. بحارالانوار، ج 71، ص 85. www.eporsesh.com
عنوان سوال:

منظور از عاق فرزندان چیست؟ فرزندان چه حقوقی دارند؟


پاسخ:

از نظر اسلام، همان طوری که فرزندان به دلیل عدم رعایت حقوق والدین، عاق آن ها می شوند، والدین نیز در اثر بی توجهی به حقوق فرزندان عاق آنان می گردند، چون همیشه حق طرفینی است. رسول اکرم(ص) در روایتی به عاق فرزند شدن تصریح کرده است.(1) حضرت در جای دیگر می فرماید: "خداوند رحمت کند پدری را که به فرزندش در راه خیر کمک کند، به این که به او احسان کند و رفیق وی باشد و او را بیاموزاند و مؤدب نماید".(2)
امام علی(ع) حق فرزند بر پدر را سه چیز می داند: "نام نیک گذاردن و ادب آموزی و آموزش قرآن".(3) پیامبر اکرم(ص) در روایتی حق فرزند بر پدر را نام نیک نهادن و علم آموزی و فراهم کردن زمینة ازدواج دانسته اند.(4) در روایت دیگر شغل و کار مناسب نیز از حقوق فرزندان یاد شده است.(5)
البته تربیت عنوان کلی است که شیوه های خاصی را می طلبد و حق سنگینی است که متوجه والدین است. در این راستا مهر ورزی، وفای به عهد، رعایت عدالت بین فرزندان، احترام به فرزند، تشویق و تنبیه، کنترل دوستان، آموزش دین و احکام و قرآن دارای اهمیت است. تربیت قبل از تولّد فرزند شروع می شود و بدون هیچ وقفه ای باید از سوی والدین دنبال گردد.
در این باره کتاب هایی چاپ شده که بعضی از آن ها را معرفی می کنیم:
1 آیین تربیت، ابراهیم امینی.
2 حقوق فرزندان در مکتب اهل بیت(ع)، محمد جواد طبسی.
3 راهنمای پدران و مادران، محمد علی سادات.
4 اولیا و مربیان مسئول رضا فرهادیان.
پی نوشت ها:
1. بحارالانوار‌، ج 101، ص 93.
2. مستدرک الوسایل، ج 15، ص 169.
3. نهج البلاغه، قصار 391، فیض الاسلام.
4. میزان الحکمه، ج 4، ص 3679.
5. بحارالانوار، ج 71، ص 85.
www.eporsesh.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین