قرآن مجید در آیاتی کیفیت و نحوه ارتباط مسلمین با کفار و اهل کتاب را بیان میکند در آیه اول سوره ممتحنه از محبت و دوستی کفار مسلمانان را نهی میکند: "یَََّأَیُّهَا الَّذِینَ ءَامَنُوا لاَ تَتَّخِذُوا عَدُوِّی وَ عَدُوَّکُمْ أَوْلِیَآء"(ممتحنه،1) ای مؤمنان با دشمنان من و دشمن خویش دوست نباشید، چگونه با آنها دوست میشوید در حالیکه با عقیده شما مخالفند و مانع ایمانتان هستند. دوستی با اولیای الهی و دشمنی با دشمنان الهی جزء فروع دین و بخشی از آن است مضافاً بر این که اگر آنها موقعیت بیابند و بر شما مسلط شوند از هیچ کاری فروگذار نمیکنند با دست و زبانشان مسلمین را آزار میکنند تاریخ گواه این نکته هست. علاوه که همنشینی اثر خود را دارد و با عنایت به اینکه کفار به فرموده قرآن تمام سعی و تلاش خود را میکنند که گوهر گرانبهای ایمان را از مؤمن بگیرند "وَدُّوا لَوْ تَکْفُرُون ..." (ممتحنه، 2) و این دردناکترین و سختترین ضربهای است که میخواهند به اهل ایمان بزنند.(تفسیر نمونه، آیتالله مکارم، ج 24، ص 13.) نسبت به اهلکتاب (یهودیان و مسیحیان) آیه 51 سوره مائده میفرماید: "یَََّأَیُّهَا الَّذِینَ ءَامَنُوا لاَ تَتَّخِذُوا الْیَهُودَ وَالنَّصََرَیََّ أَوْلِیَآء; ای مؤمنین یهود و نصاری را دوست و تکیهگاه خود نگیرید" جالب آنکه در ادامه میفرماید: "وَمَن یَتَوَلَّهُم مِّنکُمْ فَإِنَّهُ مِنْهُم; هر کس با آنها پیمان دوستی ببندد از آنها محسوب میشود" حقیقتی غیر قابل انکار است که دوستی و محبت اثرات غیر مخفی بر انسان میگذارد مخصوصاً دوستی با کسانی که نسبت به عقیده ما بیتعهد و حتی مخالفاند. "إِنَّمَا یَنْهََکُمُ اللَّهُ عَنِ الَّذِینَ قََتَلُوکُمْ فِی الدِّینِ وَ أَخْرَجُوکُم مِّن دِیََرِکُمْ وَ ظََهَرُوا عَلَیََّ إِخْرَاجِکُمْ أَن تَوَلَّوْهُمْ وَ مَن یَتَوَلَّهُمْ فَأُولَََّئِکَ هُمُ الظََّلِمُونَ ; (ممتحنه، 8) ]خدا[ تنها شما را از دوستی کسانی نهی میکند که در امر دین با شما پیکار کردند و شما را از خانههایتان بیرون راندند، یا به بیرون راندن شما کمک کردند، از اینکه با آنها دوستی کنید و هرکس آنها را دوست دارد ظالم و ستمگر است." به هر حال از آیات فوق "یک اصل کلی و اساسی" در چگونگی رابطه مسلمانان با غیر مسلمانان استفاده میشود، و آن این است که مسلمانان موظفند در برابر هر گروه و جمعیت و هر کشوری که موضع خصمانه با آنها داشته باشند و بر ضد اسلام و مسلمین قیام کنند، یا دشمنان اسلام را یاری دهند سرسختانه بایستند و هر گونه پیوند محبت و دوستی را با آنها قطع کنند امّا اگر آنها در عین کافر بودن نسبت به اسلام و مسلمین بیطرف بمانند و یا تمایل به همکاری داشته باشند، مسلمین میتوانند با آنها رابطه دوستی برقرار سازند، البته نه در آن حد که با برادران مسلمان دارند و نه در آن حد که موجب نفوذ آنها در میان مسلمین گردد. چنان که خود پیامبر9 نیز تعهدات و عهد و پیمانهایی با یهود و نصارا داشتند; افزون بر اینکه اگر این مراودات باعث شود، آنها به اسلام نزدیک شوند، سفارش و تأکید هم شده است; همان گونه که یکی از مصارف زکات را کافری قرار دادهاند که احتمال دارد با گرفتن آن به اسلام میل پیدا میکند.(ترجمه المیزان، ج 5، ص 461464، مرکز نشر فرهنگی رجأ.) eporsesh.com
قرآن مجید در آیاتی کیفیت و نحوه ارتباط مسلمین با کفار و اهل کتاب را بیان میکند در آیه اول سوره ممتحنه از محبت و دوستی کفار مسلمانان را نهی میکند: "یَََّأَیُّهَا الَّذِینَ ءَامَنُوا لاَ تَتَّخِذُوا عَدُوِّی وَ عَدُوَّکُمْ أَوْلِیَآء"(ممتحنه،1)
ای مؤمنان با دشمنان من و دشمن خویش دوست نباشید، چگونه با آنها دوست میشوید در حالیکه با عقیده شما مخالفند و مانع ایمانتان هستند.
دوستی با اولیای الهی و دشمنی با دشمنان الهی جزء فروع دین و بخشی از آن است مضافاً بر این که اگر آنها موقعیت بیابند و بر شما مسلط شوند از هیچ کاری فروگذار نمیکنند با دست و زبانشان مسلمین را آزار میکنند تاریخ گواه این نکته هست.
علاوه که همنشینی اثر خود را دارد و با عنایت به اینکه کفار به فرموده قرآن تمام سعی و تلاش خود را میکنند که گوهر گرانبهای ایمان را از مؤمن بگیرند "وَدُّوا لَوْ تَکْفُرُون ..." (ممتحنه، 2) و این دردناکترین و سختترین ضربهای است که میخواهند به اهل ایمان بزنند.(تفسیر نمونه، آیتالله مکارم، ج 24، ص 13.)
نسبت به اهلکتاب (یهودیان و مسیحیان) آیه 51 سوره مائده میفرماید: "یَََّأَیُّهَا الَّذِینَ ءَامَنُوا لاَ تَتَّخِذُوا الْیَهُودَ وَالنَّصََرَیََّ أَوْلِیَآء; ای مؤمنین یهود و نصاری را دوست و تکیهگاه خود نگیرید" جالب آنکه در ادامه میفرماید: "وَمَن یَتَوَلَّهُم مِّنکُمْ فَإِنَّهُ مِنْهُم; هر کس با آنها پیمان دوستی ببندد از آنها محسوب میشود"
حقیقتی غیر قابل انکار است که دوستی و محبت اثرات غیر مخفی بر انسان میگذارد مخصوصاً دوستی با کسانی که نسبت به عقیده ما بیتعهد و حتی مخالفاند.
"إِنَّمَا یَنْهََکُمُ اللَّهُ عَنِ الَّذِینَ قََتَلُوکُمْ فِی الدِّینِ وَ أَخْرَجُوکُم مِّن دِیََرِکُمْ وَ ظََهَرُوا عَلَیََّ إِخْرَاجِکُمْ أَن تَوَلَّوْهُمْ وَ مَن یَتَوَلَّهُمْ فَأُولَََّئِکَ هُمُ الظََّلِمُونَ ; (ممتحنه، 8) ]خدا[ تنها شما را از دوستی کسانی نهی میکند که در امر دین با شما پیکار کردند و شما را از خانههایتان بیرون راندند، یا به بیرون راندن شما کمک کردند، از اینکه با آنها دوستی کنید و هرکس آنها را دوست دارد ظالم و ستمگر است."
به هر حال از آیات فوق "یک اصل کلی و اساسی" در چگونگی رابطه مسلمانان با غیر مسلمانان استفاده میشود، و آن این است که مسلمانان موظفند در برابر هر گروه و جمعیت و هر کشوری که موضع خصمانه با آنها داشته باشند و بر ضد اسلام و مسلمین قیام کنند، یا دشمنان اسلام را یاری دهند سرسختانه بایستند و هر گونه پیوند محبت و دوستی را با آنها قطع کنند امّا اگر آنها در عین کافر بودن نسبت به اسلام و مسلمین بیطرف بمانند و یا تمایل به همکاری داشته باشند، مسلمین میتوانند با آنها رابطه دوستی برقرار سازند، البته نه در آن حد که با برادران مسلمان دارند و نه در آن حد که موجب نفوذ آنها در میان مسلمین گردد.
چنان که خود پیامبر9 نیز تعهدات و عهد و پیمانهایی با یهود و نصارا داشتند; افزون بر اینکه اگر این مراودات باعث شود، آنها به اسلام نزدیک شوند، سفارش و تأکید هم شده است; همان گونه که یکی از مصارف زکات را کافری قرار دادهاند که احتمال دارد با گرفتن آن به اسلام میل پیدا میکند.(ترجمه المیزان، ج 5، ص 461464، مرکز نشر فرهنگی رجأ.)
eporsesh.com
- [سایر] محبت و دوستی از نظر اسلام چیست؟
- [سایر] آیا آیه حجاب برای همه زنان مسلمان است؟
- [سایر] ایا دوستی با کشور هایی که به ظاهر با اسلام دشمنی علنی دارند صحیح است؟
- [سایر] چرا بهائیان را نجس میدانیم؟ از نظر اسلام دوستی و معاشرت با آنها چه حکمی دارد؟
- [سایر] از نظر اسلام چه نوع دوستی، انسان را به سوی تکامل و رشد هدایت می کند؟
- [آیت الله سیستانی] اسلام برای دوستی با دختران چه محدودیتی برای پسران قرار داده است ؟
- [سایر] برخی میگویند: تجوید یک طرح استعماری است و تنها برای مشغول کردن مسلمانان به ظاهر قرآن به وجود آمده است. آیا این سخن صحیح است؟
- [سایر] آیا اسلام و ایمان آوردن سران قبایل حجاز،پس ازفتح مکه بخاطراسلام دوستی بودیا اهداف دیگری داشتند؟
- [سایر] چرا بهائیان را نجس می دانیم؟ از نظر اسلام دوستی و معاشرت با آنها چه حکمی دارد؟
- [سایر] نظر اسلام در خصوص روابط دختر و پسر چیست و چه ایرادی دارد انسان دوستی از جنس مخالف داشته باشد؟
- [آیت الله بهجت] به کسی که معصیت کبیره و اموری که در اسلام منکر و قبیح هست مرتکب میشود، مخصوصاً کسی که آشکارا معصیت انجام میدهد، بنابر احتیاط واجب نباید زکات بدهند، مگر بهقدر ضروریات او و خانوادهاش.
- [امام خمینی] اگر ممکن باشد تشریح غیر مسلمان، جایز نیست تشریح مسلمان، برای یاد گرفتن مطالب طبی اگر چه متوقف باشد حفظ جان مسلمانی یا عدهای از مسلمانان بر تشریح، و اگر با امکان تشریح غیر مسلمان تشریح مسلمان کنند معصیت کار، و بر آنها دیه است.
- [آیت الله مظاهری] ربا خواری در اسلام از گناهان بسیار بزرگ محسوب شده است و در قرآن شریف رباخوردن را جنگ با خدا دانسته است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] غسل و کفن و نماز و دفن مسلمان اگرچه دوازده امامی نباشد بر هر مکلفی واجب است، و اگر بعضی انجام دهند از دیگران ساقط می شود و چنانچه هیچ کس انجام ندهد همه معصیت کرده اند.
- [آیت الله مظاهری] غسل و کفن و نماز و دفن مسلمان چه دوازده امامی باشد یا نباشد، بر هر مکلّفی واجب است و اگر بعضی انجام دهند از دیگران ساقط میشود و چنانچه هیچ کس انجام ندهد همه معصیت کردهاند.
- [آیت الله نوری همدانی] غسل و کفن و نماز و دفن مسلمان بر هر مکلفی واجب است و اگر بعضی انجام دهند ، از دیگران ساقط می شود و چنانچه هیچکس انجام ندهد ، همه معصیت کرده أتند .
- [آیت الله سبحانی] غسل و کفن و نماز و دفن مسلمان بر هر مکلّفی واجب است و اگر بعضی انجام دهند، از دیگران ساقط می شود و چنانچه هیچ کس انجام ندهد همه معصیت کرده اند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] غسل و کفن و نماز و دفن مسلمان اگرچه دوازده امامی نباشد؛ بر هر مکلفی واجب است و اگر بعضی انجام دهند؛ از دیگران ساقط می شود و چنانچه هیچ کس انجام ندهد؛ همه معصیت کرده اند.
- [آیت الله اردبیلی] بر مسلمانان لازم است روابط اجتماعی خود را از اموری همچون غیبت، تهمت، حسد، تکبّر، تجسّس، دروغ، تملّق، خدعه و مکر، رشوه، سوء ظن، فتنهانگیزی، خیانت، نفاق، استهزا، تضییع حقوق یکدیگر و ظلم و از هرگونه معصیت پاک گردانند.
- [آیت الله علوی گرگانی] غسل وکفن ونماز ودفن مسلمان اگرچه دوازده امامی نباشد، بر هر مکلّفی واجب است و اگر بعضی انجام دهند، از دیگران ساقط میشود و چنانچه هیچکس انجام ندهد، همه معصیت کردهاند.