این گونه رفتارها برای کودک 3 ساله طبیعی است و در کودکان زیر 4 سال فراوان دیده می‌شود؛ البته درجه‌ی آن متفاوت است. کودکان، در این سنین گمان می‌کنند مالک همه‌ی اشیا هستند. نگران نباشید و بکوشید تنش‌ها را کم کنید؛ زیرا طرف مقابل فرزند شما هم کودکی است که به طور طبیعی، رفتاری مشابه از خود نشان می‌دهد. سعی کنید جلو نهادینه شدن این رفتار را بگیرید. در تشدید این رفتار، عللی می‌تواند مؤثر باشد: 1. آموزش از بزرگ‌ترها و همسالان: گاهی بزرگسالان )والدین، خواهر و برادر( و همسالان بر سر اموال می‌جنگند و این رفتار، به کودک منتقل می‌شود. بکوشید محیط را اصلاح کنید. 2. آموزش عملی از دیگران: گاهی همسالان یا برادر و خواهر، اشیایی را به زور از او می‌گیرند و به طور عملی، این رفتار را به کودک می‌آموزند. جلو رفتار آن‌ها را بگیرید. 3. نیاز: برای فرزندتان لوازم و اسباب‌بازی‌های مورد نیازش را در حد متعارف تهیه کنید. چند توصیه أ. پرهیز از زور: وقتی اسباب‌بازی دیگران را می‌گیرد: سعی نکنید به زور از او پس بگیرید؛ زیرا سبب قشقرق بیشتر کودک و آسیب احتمالی به شی‌ء می‌شود. ب. آموزش مالکیت: به کودک خود بیاموزید که مالک همه چیز نیست و هر اسباب‌بازی یا وسیله‌ای، از آن شخص خاصی است. ج. استفاده از روش پرت کردن حواس: از این روش برای سنین زیر 2 سال و تا حدودی سن کودک شما می‌توان استفاه کرد. سعی کنید به ویژه در مهمانی‌ها، شی‌ء دلخواه او را همراه داشته باشید و هرگاه خواست اسباب‌بازی‌های کودکان دیگر را بگیرد، اسباب‌بازی دلخواهش را به او نشان دهید؛ به احتمال فراوان، حواسش پرت خواهد شد. اگر چنین اتفاقی نیفتاد، اسباب‌بازی دلخواهش را به همان کودکی که می‌خواهد اسباب‌بازی‌اش را بگیرد، ارائه کنید؛ به طور قطع به چنین معامله‌ای راضی نخواهد شد و وسیله‌ی کودک دیگر را رها خواهد کرد. منبع: کتاب نسیم مهر(1)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)
این گونه رفتارها برای کودک 3 ساله طبیعی است و در کودکان زیر 4 سال فراوان دیده میشود؛ البته درجهی آن متفاوت است. کودکان، در این سنین گمان میکنند مالک همهی اشیا هستند. نگران نباشید و بکوشید تنشها را کم کنید؛ زیرا طرف مقابل فرزند شما هم کودکی است که به طور طبیعی، رفتاری مشابه از خود نشان میدهد. سعی کنید جلو نهادینه شدن این رفتار را بگیرید. در تشدید این رفتار، عللی میتواند مؤثر باشد:
1. آموزش از بزرگترها و همسالان: گاهی بزرگسالان )والدین، خواهر و برادر( و همسالان بر سر اموال میجنگند و این رفتار، به کودک منتقل
میشود. بکوشید محیط را اصلاح کنید.
2. آموزش عملی از دیگران: گاهی همسالان یا برادر و خواهر، اشیایی را به زور از او میگیرند و به طور عملی، این رفتار را به کودک میآموزند. جلو رفتار آنها را بگیرید.
3. نیاز: برای فرزندتان لوازم و اسباببازیهای مورد نیازش را در حد متعارف تهیه کنید.
چند توصیه
أ. پرهیز از زور: وقتی اسباببازی دیگران را میگیرد: سعی نکنید به زور از او پس بگیرید؛ زیرا سبب قشقرق بیشتر کودک و آسیب احتمالی به شیء میشود.
ب. آموزش مالکیت: به کودک خود بیاموزید که مالک همه چیز نیست و هر اسباببازی یا وسیلهای، از آن شخص خاصی است.
ج. استفاده از روش پرت کردن حواس: از این روش برای سنین زیر 2 سال و تا حدودی سن کودک شما میتوان استفاه کرد. سعی کنید به ویژه در مهمانیها، شیء دلخواه او را همراه داشته باشید و هرگاه خواست اسباببازیهای کودکان دیگر را بگیرد، اسباببازی دلخواهش را به او نشان دهید؛ به احتمال فراوان، حواسش پرت خواهد شد. اگر چنین اتفاقی نیفتاد، اسباببازی دلخواهش را به همان کودکی که میخواهد اسباببازیاش را بگیرد، ارائه کنید؛ به طور قطع به چنین معاملهای راضی نخواهد شد و وسیلهی کودک دیگر را رها خواهد کرد.
منبع: کتاب نسیم مهر(1)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)
- [سایر] با کودک 3 سالهای که دائم دوست دارد از منزل بیرون برود، چگونه برخورد کنم؟
- [سایر] با کودک 3 سالهای که دائم دوست دارد از منزل بیرون برود، چگونه برخورد کنم؟
- [سایر] دختر 5 سالهای دارم که دائم میگوید: من پسر هستم، نمیدانم با او چگونه برخورد کنم.
- [سایر] دختر 5 ساله من، پس از بازی با همسالان، به سختی و با گریه از آنان جدا میشود. با این مشکل چگونه مواجه شوم؟
- [سایر] اگر پسر 5 سالهای با آلت تناسلی خود بازی و آن را دستکاری کند، چگونه باید با او برخورد کرد؟
- [سایر] پسر 8 سالهای دارم که پرخاشگر است. علت این رفتار او چیست و چگونه باید با او برخورد کرد؟
- [سایر] دختر 4 سالهای دارم که بسیار خیالبافی میکند. آیا این خیالپردازیها نگران کننده است؟
- [آیت الله اردبیلی] دختر 23 سالهای در نمازهایش (تکبیرة الاحرام) را نگفته است. حکم آن نمازها چیست؟
- [سایر] کودک 4 سالهای دارم و او را به شکل مادی تشویق نمیکنم تا دیگران نتوانند از همین راه بفریبند. آیا این برخورد درست است؟
- [سایر] دختر 7 سالهای دارم که در برابر داروهای مایع (شربت) مقاومت میکند، چگونه میتوانم این مقاومت را از بین ببرم؟
- [آیت الله مظاهری] بیمه عقدی است بین بیمه کننده و بیمهگر (دولت، شرکت، شخص) و لازم الاجرا میباشد و با هر لفظی چه عربی و یا غیر عربی یا با هر کاری نظیر کتابت، اجرا میشود، و آن عقد این است که بیمهگر در برابر پولی که میگیرد خسارتهای وارده را جبران میکند و آن اقسامی دارد: بیمه تجارتی، ساختمانی، وسایل نقلیه، کارمندان و کارگران، بیمه عمر و مانند آن، که همه اقسام آن صحیح و لازم الاجرا است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] طلاق دادن در حال حیض یا نفاس در سه صورت صحیح است: 1 شوهر بعد از ازدواج مطلقاً با او نزدیکی نکرده باشد. 2 باردار باشد. 3 زن غایب باشد و مرد نتواند یا برایش مشکل باشد که پاک بودن زن را بفهمد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اول ماه با تلفن، تلگراف رادیو و وسایل اطلاع رسانی جدید در صورتی ثابت می شود که: 1 در شهر مبدأ که اول ماه در آن ثابت شده به یکی از راه هایی که در مسأله 1780 ذکر شده ثابت شده باشد. 2 انسان از خبر مذکور اطمینان به صحت آن پیدا کند. 3 شهری که در آن اول ماه ثابت شده با شهر مذکور در مقداری از شب شریک باشند.
- [آیت الله سیستانی] هرگاه بخواهند ارث را تقسیم کنند ، برای بچهای که در شکم است که اگر زنده بدنیا بیاید ارث میبرد ، در صورتی که معلوم باشد یکی است یا متعدد ، پسر است یا دختر ، هر چند با کمک وسائل علمی باشد باید سهم او یا آنها را نگهدارد ، و اگر معلوم نباشد ، پس اگر احتمال معتبری داده شود که متعدد است ، به مقدار عدد محتمل باید سهم پسر نگه دارند ، و چنانچه مثلاً یک پسر یا یک دختر بدنیا آمد ، زیادی را ورثه بین خودشان تقسیم کنند .
- [آیت الله بهجت] طلاق دادن زن در حال حیض یا نفاس در سه صورت صحیح است: 1 آنکه شوهرش بعد از ازدواج با او نزدیکی نکرده باشد؛ 2 آبستن باشد، و اگر معلوم نباشد که آبستن است و شوهر در حال حیض طلاقش بدهد، بعد بفهمد آبستن بوده، اشکال ندارد؛ 3 مرد بهواسطه غایب بودن، نتواند یا برایش مشکل باشد که پاک بودن زن را بفهمد، ولی احتیاط مستحب در این است که در این صورت یک ماه صبر کند و بعد طلاق بدهد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هزینه زندگی خمس ندارد، یعنی آنچه را انسان از درآمدش در بین سال مصرف خوراک و پوشاک و مسکن و اثاث خانه و ازدواج و جهیزیه دختر و زیارت واجب یا مستحب و بذل و بخشش و میهمانی و مانند آن می کند، چنانچه در آن زیاده روی نکرده باشد خمس ندارد و تنها آنچه در آخر سال اضافه می ماند خمس دارد؛ ولی هرگاه چیزی جزء مؤونه سال گردد، مانند خانه و فرش و وسایل دیگر، اگر بعداً آن را بفروشند به قیمت آن خمس تعلّق نمی گیرد؛ مخصوصاً اگر بخواهند آن را تبدیل به مثل کنند.
- [آیت الله بهجت] اگر وقت بدهی تمام شد و بدهکار بدهی خود را با وجود مطالبه طلبکار نداد، چنانچه طلبکار از طرف بدهکار، وکیل در فروش آنچه گرو گذاشته شده باشد، میتواند اقدام به فروش آن کند، و اگر وکیل نبود باید مراجعه به حاکم شرع کرده و حاکم شرع به هر صورت که صلاح بداند در مورد فروش گرو اقدام میکند، و اگر طلبکار دسترسی به حاکم شرع ندارد و یا دسترسی به او مشکل است و یا محذور دیگری در کار است، مراجعه به مؤمن عادل کرده و این کار بهوسیله او انجام میگیرد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر همراه افراد فرضبر طبقه اوّل، شوهر یا زن هم باشند، در اینجا گاه مجموع فرضها از کلّ ترکه بیشتر میشود که در این صورت از سهم دختر یا دختران کم میشود و سهم پدر و مادر و شوهر و زن تغییری نمیکند و گاه مجموع فرضها از کلّ ترکه کمتر میگردد که در این صورت مقدار باقی مانده به پدر و مادر و دختر یا دختران به نسبت سهام داده میشود و به سهم زن و شوهر اضافه نمیگردد. چند مثال از بیشتر شدن مجموع فرضها از کلّ ترکه: 1 - شوهر و پدر و چند دختر با هم باشند، فرض شوهر 14، فرض پدر 16 و فرض دختران 23 بوده که مجموعا1312 شده و 112 از کلّ ترکه بیشتر میگردد این 112 از سهم دختران کم میشود، در نتیجه سهم شوهر 312 و سهم پدر 212 باقی مانده و سهم دختران از 812 به 712 کاهش مییابد. 2 - شوهر و پدر و مادر و یک دختر با هم باشند، در این صورت فرض شوهر 14 و فرض پدر 16 و فرض مادر 16 و فرض یک دختر 12 میگردد که مجموع آن 1312 و 112 از کلّ ترکه بیشتر است، در اینجا هم سهم شوهر همان 312 و سهم پدر و مادر هر یک 212 بوده و سهم دختر از 612 به 512 کاهش مییابد. 3 - زن و پدر و مادر و دختران با هم باشند، در این صورت فرض زن 18 (با توضیحی که بعداً خواهد آمد) و فرض هر یک از پدر و مادر 16 و سهم دختران 23 میباشد که مجموع آنها 2724 میباشد، در اینجا سهم زن همان 324 و سهم هر یک از پدر و مادر 424 بوده و سهم دختران از 1624 به 1324 کاهش مییابد. چند مثال از کم آمدن مجموع فرضها از کلّ ترکه: 1 - شوهر و پدر یا مادر و یک دختر با هم باشند، فرض شوهر 14 و فرض پدر یا مادر16 و فرض دختر 12 بوده که مجموعا 1112 بوده که 112 از ترکه باقی میماند که به نسبت سهام بین پدر (یا مادر) و دختر تقسیم میگردد، در نتیجه سهم نهایی شوهر همان 416 بوده و سهم پدر یا مادر به 316 و سهم دختر به 916 افزایش مییابد. 2 - زن و پدر یا مادر و یک دختر با هم باشند، فرض زن 18 و فرض پدر یا مادر 16 و فرض دختر 12 بوده که مجموعا 1924 گردیده که 524 از ترکه باقی مانده که به نسبت سهام پدر (یا مادر) و دختر بین آنها تقسیم میگردد، در نتیجه سهم زن همان 432 باقی مانده و سهم پدر یا مادر به 732 و سهم دختر به 2132 افزایش مییابد. 3 - زن و پدر یا مادر و دختران با هم باشند، فرض زن 18 و فرض پدر یا مادر16 و فرض دختران 23 خواهد بود که مجموعا 2324 گردیده و 124 باقی میماند که به نسبت سهام بین پدر (یا مادر) و دختران قسمت میشود، در نتیجه سهم زن همان 540 بوده و سهم پدر یا مادر به 740 و سهم دختران به 2840 افزایش مییابد.
- [آیت الله بهجت] اگر مرد بعد از عقد بفهمد که زن یکی از این هفت عیب را دارد، میتواند عقد را بههم بزند: 1 دیوانگی؛ 2 بیماری خوره؛ 3 بیماری برص؛ 4 کوری؛ 5 شَل بودن، بهطوریکه معلوم باشد؛ 6 اِفضا شده باشد؛ یعنی مجرای بول و حیض یا مجرای حیض و غائط او یکی شده باشد، ولی اگر مجرای حیض و غائط او یکی شده باشد، بههم زدن عقد مشکل است و باید احتیاط شود؛ 7 گوشت یا استخوان یا غدهای در فرج او باشد، که مانع نزدیکی شود.
- [آیت الله جوادی آملی] .ربا گرفتن و دادن در چند مورد حرام نیست : 1 .بین پدر و فرزند؛ یعنی هر کدام می توانند از دیگری ربا بگیرند; خواه فرزند پسر باشد و خواه دختر و بین مادر و فرزند ربا حرام است . 2 .زن و شوهر می توانند از یکدیگر ربا بگیرند . 3 .مسلمان میتواند از کافری که در پناه اسلام نیست, ربا بگیرد و نمیتواند به او ربا بدهد. ربایی که در موارد یادشده حرام نیست, اعم از ربا در خرید و فروش و ربا در قرض است.