پسر 7 ساله ام وسایل منزل و اسباب بازی هایش را خراب می کند. با این رفتار او چگونه برخورد کنم؟
باید علت را بیابید و آن را از بین ببرید. علل تخریب کودکان چنین است: 1. عصبانیت: فرزند شما وقتی عصبانی می شود، وسایل را تخریب می کند؛ بنابراین، با توجه و نوشتن علل عصبانیت او، ریشه ها را بیابید و زمینه ها را از بین ببرید. 2. باج خواهی و جنگ قدرت: ممکن است وقتی به خواسته های غیر منطقی اش نمی رسد، از این حربه استفاده می کند تا شما را تسلیم کند. در این صورت از اصل خاموشی( ر.ک: ص 84-86) استفاده کنید. 3. جلب توجه: گاهی کودکان برای جلب توجه دیگران، به ویژه والدین، به تخریب دست می زنند. این علت نشان می دهد که فرزند شما نیازمند توجه است؛ پس در غیر زمان متعارض( زمانی که تخریب نمی کند)، به او بیشتر توجه کنید تا این نیاز او تأمین شود. 4. انرژی بیش از حد: کودکانی که انرژی بیش از حد دارند، گاهی به تخریب دست می زنند. انرژی او را با فعالیت های ورزشی رها سازید. 5. کنجکاوی: کودکان کنجکاوند و گاهی به همین جهت و برای ارضای حس کنجکاوی، وسایل منزل یا اسباب بازی های خود را خراب می کنند. برای ارضای این حس، رادیویی کهنه و غیرقابل استفاده را در اختیارش قرار دهید تا آن را باز کند و به هم بریزد. باز کردن برخی وسایل برقی با نظارت شما نیز می تواند در ارضای حس کنجکاوی او مؤثر باشد. 6. فراوانی نعمت: اگر در خرید اسباب بازی برایش زیاده روی کرده اید، این کار را محدود کنید. گاهی داشتن اسباب بازی های متعدد و متنوع، او را به این رفتار می کشاند؛ زیرا برای از دست دادن آن ها هیچ گونه نگرانی ندارد. چند توصیه أ. اشیای قابل تخریب را از دسترس او دور کنید. ب. به او بیاموزید تا به جای تخریب، احساسات خود را( هنگام عصبانیت) با واژگان بیان کند. اگر به چنین کاری توانا نیست، اشکالی ندارد که احساسات خود را با زدن توپ به دیوار تخلیه کند. ج. در صورت تخریب چیزی، باید بخشی از بهای آن را از پول توجیبی اش بپردازد یا با کار در منزل، جبران کند. د. در صورت کاسته شدن از این رفتار، او را تحسین کنید. منبع: کتاب نسیم مهر(2)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388
عنوان سوال:

پسر 7 ساله ام وسایل منزل و اسباب بازی هایش را خراب می کند. با این رفتار او چگونه برخورد کنم؟


پاسخ:

باید علت را بیابید و آن را از بین ببرید. علل تخریب کودکان چنین است:
1. عصبانیت: فرزند شما وقتی عصبانی می شود، وسایل را تخریب می کند؛ بنابراین، با توجه و نوشتن علل عصبانیت او، ریشه ها را بیابید و زمینه ها را از بین ببرید.
2. باج خواهی و جنگ قدرت: ممکن است وقتی به خواسته های غیر منطقی اش نمی رسد، از این حربه استفاده می کند تا شما را تسلیم کند. در این صورت از اصل خاموشی( ر.ک: ص 84-86) استفاده کنید.
3. جلب توجه: گاهی کودکان برای جلب توجه دیگران، به ویژه والدین، به تخریب دست می زنند. این علت نشان می دهد که فرزند شما نیازمند توجه است؛ پس در غیر زمان متعارض( زمانی که تخریب نمی کند)، به او بیشتر توجه کنید تا این نیاز او تأمین شود.
4. انرژی بیش از حد: کودکانی که انرژی بیش از حد دارند، گاهی به تخریب دست می زنند. انرژی او را با فعالیت های ورزشی رها سازید.
5. کنجکاوی: کودکان کنجکاوند و گاهی به همین جهت و برای ارضای حس کنجکاوی، وسایل منزل یا اسباب بازی های خود را خراب می کنند. برای ارضای این حس، رادیویی کهنه و غیرقابل استفاده را در اختیارش قرار دهید تا آن را باز کند و به هم بریزد. باز کردن برخی وسایل برقی با نظارت شما نیز می تواند در ارضای حس کنجکاوی او مؤثر باشد.
6. فراوانی نعمت: اگر در خرید اسباب بازی برایش زیاده روی کرده اید، این کار را محدود کنید. گاهی داشتن اسباب بازی های متعدد و متنوع، او را به این رفتار می کشاند؛ زیرا برای از دست دادن آن ها هیچ گونه نگرانی ندارد.
چند توصیه
أ. اشیای قابل تخریب را از دسترس او دور کنید.
ب. به او بیاموزید تا به جای تخریب، احساسات خود را( هنگام عصبانیت) با واژگان بیان کند. اگر به چنین کاری توانا نیست، اشکالی ندارد که احساسات خود را با زدن توپ به دیوار تخلیه کند.
ج. در صورت تخریب چیزی، باید بخشی از بهای آن را از پول توجیبی اش بپردازد یا با کار در منزل، جبران کند.
د. در صورت کاسته شدن از این رفتار، او را تحسین کنید.
منبع: کتاب نسیم مهر(2)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین