برای کودکان زیر 7 سال، محدودیتی در بازی نیست. رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمود: دع ابنک یلعب سبع سنین. (1) فرزندت را رها کن تا 7 سالگی بازی کند؛ اما میزان بازی کودک 9 ساله باید محدود شود؛ البته این محدودیت به شرایطی )تفاوت‌های فردی کودکان( بستگی دارد. در برخی کودکان، پتانسیل و نیروی نهفته بیشتر است؛ بنابراین، به بازی بیشتری نیاز دارند. برخی کودکان در سنین زیر 7 سال، تحت آموزش‌های رسمی قرار گرفته و از جهت بازی، اقناع و ارضا نشده‌اند؛ پس برای جبران آن محدودیت‌ها، پس از 7 سالگی، نیاز افزون‌تری به بازی دارند. کودکان دارای خواهر و برادر، به جهت رابطه با آنان، بیش از تک فرزندها اشباع می‌شوند؛ از این رو، زودتر احساس بی‌نیازی می‌کنند. با توجه به این تفاوت‌های فردی کودکان، میزان مشخصی را نمی‌توان برای بازی کودکان 9 ساله تعیین کرد. به طور کلی )به جهت رهایی والدین از سردرگمی )می‌توان یک پنجم وقت فراغت کودک را پیشنهاد کرد؛ یعنی با جدایی زمان حضور در مدرسه و خواب، حدود 10 ساعت وقت فراغت دارد که می‌تواند 2 ساعت آن را به بازی و بقیه را به انجام تکالیف درسی، کلاس‌های هنری یا ورزشی، تلویزیون، قصه، مهمانی، نظافت شخصی و... بپردازد. پی نوشت: (1)حر عاملی، وسائل الشیعه، ج 21، ص 473. منبع: کتاب نسیم مهر(1)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)
برای کودکان زیر 7 سال، محدودیتی در بازی نیست. رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمود:
دع ابنک یلعب سبع سنین. (1)
فرزندت را رها کن تا 7 سالگی بازی کند؛
اما میزان بازی کودک 9 ساله باید محدود شود؛ البته این محدودیت به شرایطی )تفاوتهای فردی کودکان( بستگی دارد. در برخی کودکان، پتانسیل و نیروی نهفته بیشتر است؛ بنابراین، به بازی بیشتری نیاز دارند. برخی کودکان در سنین زیر 7 سال، تحت آموزشهای رسمی قرار گرفته و از جهت بازی، اقناع و ارضا نشدهاند؛ پس برای جبران آن محدودیتها، پس از 7 سالگی، نیاز افزونتری به بازی دارند. کودکان دارای خواهر و برادر، به جهت رابطه با آنان، بیش از تک فرزندها اشباع میشوند؛ از این رو، زودتر احساس بینیازی میکنند.
با توجه به این تفاوتهای فردی کودکان، میزان مشخصی را نمیتوان برای بازی کودکان 9 ساله تعیین کرد. به طور کلی )به جهت رهایی والدین از سردرگمی )میتوان یک پنجم وقت فراغت کودک را پیشنهاد کرد؛ یعنی با جدایی زمان حضور در مدرسه و خواب، حدود 10 ساعت وقت فراغت دارد که میتواند 2 ساعت آن را به بازی و بقیه را به انجام تکالیف درسی، کلاسهای هنری یا ورزشی، تلویزیون، قصه، مهمانی، نظافت شخصی و... بپردازد.
پی نوشت:
(1)حر عاملی، وسائل الشیعه، ج 21، ص 473.
منبع: کتاب نسیم مهر(1)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)
- [سایر] بهترین راه ترک اعتیاد که به شغل و خانواده لطمه ای نخورد، چیست؟
- [سایر] در جلسه خواستگاری باید چگونه رفتار کنم که حمل بر غرور و خشکیام نشود و در عین حال به شأن و جایگاهم نیز لطمه نخورد. ?
- [سایر] کودک شش ساله یی دارم که حس برتری دارد و برای برنده شدن در بازی های مختلف گاهی اقدام به تقلب می کند، چگونه به او این مساله را یادآوری کنم؟
- [سایر] با توجه به روایات دینی که 7 سال اول زندگی کودک را سن بازی میدانند، آیا معنایش این است که از 7 سالگی به بعد، مانع بازی کودک شویم؟
- [سایر] چگونه کودک پنج ساله امام میشود؟
- [سایر] آیا میتوان از بازی برای اصلاح اختلالات رفتاری کودک استفاده کرد؟
- [سایر] آیا بازی کودک با کامپیوتر در طول روز 30 دقیقه از نظر تربیتی اشکالی دارد؟
- [سایر] چگونه ممکن است یک کودک پنج ساله، امام شود؟
- [سایر] شیوه تعلیم اذکار به کودک سه ساله چگونه است؟
- [سایر] لطفاً علت ازدواج پیامبر با دختر ی 9 ساله همچون عایشه را توضیح دهید؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر زنی بچهای را با شرایطی که در مسأله (2483) و بعد از آن، گفته خواهد شد شیر دهد، رابطههای رضاعی زیر پدید میآید، این روابط که نسبی آنها موجب محرمیت میشود رضاعی آنها نیز سبب محرمیت میگردد: 1 - آن زن مادر رضاعی کودک میشود. 2 - شوهر آن زن که شیر از اوست، پدر رضاعی کودک میشود. 3 - پدر و مادر آن مرد و اجداد او - اگر چه رضاعی باشند - جدّ و جدّه پدری رضاعی آن کودک میشوند. 4 - پدر و مادر آن زن و اجداد او - اگر چه رضاعی باشند - جدّ و جدّه مادری رضاعی آن کودک میشوند. 5 - پسران - نسبی و رضاعی - آن مرد یا زن، برادران رضاعی کودک و دختران - نسبی و رضاعی - آنها خواهران رضاعی او میشوند. 6 - نوادگان - نسبی و رضاعی - آن مرد یا زن، برادرزادگان و خواهر زادگان رضاعی کودک میشوند. 7 - برادر - نسبی و رضاعی - آن مرد عموی رضاعی و خواهر - نسبی و رضاعی - او عمه رضاعی کودک میشوند. 8 - برادر - نسبی و رضاعی - آن زن دایی رضاعی و خواهر - نسبی و رضاعی - او خاله رضاعی کودک میشوند. 9 - عمو و عمه و دایی و خاله آن مرد - هر چند با واسطه باشند - به ترتیب عمو و عمه و دایی و خاله پدر رضاعی کودک میشوند. 10 - عمو و عمه و دایی و خاله آن زن - هر چند با واسطه باشند - به ترتیب عمو و عمه و دایی و خاله مادر رضاعی کودک میشوند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . جایز نیست، انسان در مرگ کسی صورت و بدن را بخراشد و به خود لطمه بزند.
- [امام خمینی] جایز نیست انسان در مرگ کسی صورت و بدن را بخراشد و به خود لطمه بزند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] گفته شد که اگر کودکی یک شبانه روز شیر زنی را بخورد، باعث محرمیت میشود، این شیر خوردن باید به طور کامل باشد (یعنی در این مدت کودک گرسنه نماند و هر گاه نیاز به شیر خوردن داشت شیر بنوشد) و در این امر فرقی نمیکند که در هر بار به مقدار کامل بخورد یا شیر مورد نیاز را در چندین دفعه بخورد (یعنی مقداری شیر خورده و بعد از بازی یا استراحت یا خواب مختصر شیر خوردن خود را کامل کند) ولی باید در بین یک شبانه روز غذا یا شیر کس دیگری را نخورد. البتّه چیزهایی که خوردن آن در مدت شیر خوردن متعارف است؛ مثلاً مقدار مختصری عرق نعناع که برای جلوگیری از نفخ معده به کودک میدهند، اشکال ندارد. معیار دیگری که برای مقدار شیر خوردن گفته شد، پانزده مرتبه کامل بود، کودک نباید در بین پانزده مرتبه شیر زن دیگری را - ولو به طور ناقص - بخورد؛ ولی تغذیههای دیگر مانعی ندارد و در مورد معیار دیگر (یعنی شیر خوردن به مقداری که به طور محسوس موجب رشد گوشت کودک و محکم شدن استخوان او شود) خوردن غذاها یا شیر زن دیگر در اثنا مانعی ندارد.
- [آیت الله مظاهری] موازینی که قاضی باید طبق آن عمل کند این است که باید از مدّعی بیّنه بخواهد، اگر مدّعی بیّنه آورد فصل خصومت کند و اگر بیّنه نداشت از منکر میخواهد قسم بخورد، اگر قسم خورد فصل خصومت مینماید و اگر نخورد از مدّعی میخواهد قسم بخورد که اگر قسم خورد فصل خصومت میکند و اگر نخورد بدون فصل خصومت منکر را رها مینماید.
- [آیت الله مظاهری] باید بچّه در بین یک شبانه روز غذا یا شیر زن دیگری را نخورد ولی اگر کمی غذا بخورد که نگویند در بین، غذا خورده اشکال ندارد و نیز باید پانزده مرتبه را از شیر یک زن بخورد و در بین پانزده مرتبه شیر زن دیگری را نخورد و نیز در هر دفعه به اندازهای شیر بخورد که سیر شود.
- [آیت الله اردبیلی] بنا بر احتیاط واجب جایز نیست انسان در مرگ کسی صورت و بدن را بخراشد و یا موی خود را بکند و به خود لطمه بزند.
- [آیت الله جوادی آملی] .درمان کودک باید با اذن ولیّ او باشد.
- [آیت الله اردبیلی] بر مادر واجب نیست که به نحو رایگان یا با دریافت مزد کودک را شیر دهد، ولی در صورتی که راه تغذیه منحصر به شیر مادر باشد و امکان استفاده از شیر غیر مادر وجود نداشته باشد و یا موجب ضرر و زیان برای کودک شود، بر خود مادر واجب است کودک را شیر بدهد.
- [آیت الله مظاهری] کسی که در ماه رمضان روزه نیست مستحب است از کارهایی که روزه را باطل میکند خودداری نماید، و مستحب است اگر غذا یا آب خورد سیر نخورد.