در جلسه اول گفت‌وگو ممکن است توافق کلی نسبی به دست آید. در این صورت، وظیفه خانواده پسر است که به خانواده دختر اطلاع دهند و برای آزمایش ازدواج هماهنگی کنند )ر.ک: ص 197 و 198( و پس از آزمایش و پاسخ منفی آن فرایند خواستگاری را ادامه دهند. در صورتی که نتیجه جلسه اول، منتفی بودن ازدواج باشد، خانواده پسر، پاسخ منفی را محترمانه و مؤدبانه به اطلاع خانواده دختر می‌رسانند و آنان را چشم انتظار نمی‌گذارند. متأسفانه در کشور ما چنین رفتاری رسم نیست و بی‌توجهی خانواده پسر و عدم اطلاع پس از چند هفته، معنای انصراف دارد که کار درستی نیست. پاسخ منفی خانواده پسر می‌تواند به این شکل باشد: شما خانواده محترمی هستید. ما پس از مشورت و تبادل فکر به این نتیجه رسیدیم که این وصلت به صلاح شما و ما نیست. امیدواریم فرزندتان خوشبخت شود. اگر پاسخ خانواده دختر منفی بود نیز به همین شکل پاسخ می‌دهند. پاسخ قاطع ندادن از طرف خانواده دختر به پسر و معطل گذاشتن آن‌ها بدون دلیل، اخلاقی نیست، مگر این که به زمان بیشتری برای تحقیق و تبادل فکر نیاز داشته باشند.در صورتی که پس از جلسه اول، توافق کلی نسبی به دست نیامد، فرایند خواستگاری بدون آزمایش ادامه می‌یابد. در جلسه اول گفت‌وگو ممکن است پاسخ‌هایی کلی، مبهم و غیر شفاف، ) پاسخ‌هایی مانند ان‌شاءالله، اگر خدا بخواهد اگر مانعی پیش نیاید، استغفرالله، اختیار دارید و... پاسخ‌هایی مبهم و غیر شفافند. نگران کننده و در مواردی متناقض مطرح و رفتارهایی دیده شده باشد که باید در جلسات بعدی مرتفع شود و لازمه‌اش طرح سؤالاتی جدید برای رفع ابهام در جلسه دوم است. در هر صورت، برای رسیدن به نتیجه، تجزیه و تحلیل مطالب جلسه اول و تبادل فکر با اعضای خانواده و استفاده از مشاوری آگاه و باتجربه ضرورت دارد.
پس از گفتوگوی جلسه اول به چه نکاتی باید توجه داشته باشیم و در صورت رسیدن به توافق چه کنیم؟
در جلسه اول گفتوگو ممکن است توافق کلی نسبی به دست آید. در این صورت، وظیفه خانواده پسر است که به خانواده دختر اطلاع دهند و برای آزمایش ازدواج هماهنگی کنند )ر.ک: ص 197 و 198( و پس از آزمایش و پاسخ منفی آن فرایند خواستگاری را ادامه دهند.
در صورتی که نتیجه جلسه اول، منتفی بودن ازدواج باشد، خانواده پسر، پاسخ منفی را محترمانه و مؤدبانه به اطلاع خانواده دختر میرسانند و آنان را چشم انتظار نمیگذارند. متأسفانه در کشور ما چنین رفتاری رسم نیست و بیتوجهی خانواده پسر و عدم اطلاع پس از چند هفته، معنای انصراف دارد که کار درستی نیست.
پاسخ منفی خانواده پسر میتواند به این شکل باشد:
شما خانواده محترمی هستید. ما پس از مشورت و تبادل فکر به این نتیجه رسیدیم که این وصلت به صلاح شما و ما نیست. امیدواریم فرزندتان خوشبخت شود.
اگر پاسخ خانواده دختر منفی بود نیز به همین شکل پاسخ میدهند. پاسخ قاطع ندادن از طرف خانواده دختر به پسر و معطل گذاشتن آنها بدون دلیل، اخلاقی نیست، مگر این که به زمان بیشتری برای تحقیق و تبادل فکر نیاز داشته باشند.در صورتی که پس از جلسه اول، توافق کلی نسبی به دست نیامد، فرایند خواستگاری بدون آزمایش ادامه مییابد.
در جلسه اول گفتوگو ممکن است پاسخهایی کلی، مبهم و غیر شفاف، ) پاسخهایی مانند انشاءالله، اگر خدا بخواهد اگر مانعی پیش نیاید، استغفرالله، اختیار دارید و... پاسخهایی مبهم و غیر شفافند. نگران کننده و در مواردی متناقض مطرح و رفتارهایی دیده شده باشد که باید در جلسات بعدی مرتفع شود و لازمهاش طرح سؤالاتی جدید برای رفع ابهام در جلسه دوم است. در هر صورت، برای رسیدن به نتیجه، تجزیه و تحلیل مطالب جلسه اول و تبادل فکر با اعضای خانواده و استفاده از مشاوری آگاه و باتجربه ضرورت دارد.
- [سایر] آیا لازم است جلسات گفتوگوی خواستگاری به جلسه سوم هم کشیده شود؟ در این صورت چه سؤالهایی راباید مطرح کرد؟
- [سایر] آیا جلسه خواستگاری آداب خاصی دارد؟ چه نکاتی خوب است در آن رعایت شود؟
- [سایر] پس از تولد کودک، به چه نکاتی باید توجه کرد؟
- [سایر] برای انتخاب همسر به چه نکاتی باید بیشتر توجه کرد؟
- [سایر] در تربیت کودکان دختر به چه نکاتی باید توجه کرد؟
- [سایر] پس از تولد کودک، به چه نکاتی باید توجه کرد؟
- [سایر] در انتخاب و رابطه با دوست توجه به چه نکاتی لازم است؟
- [سایر] هنگام تغذیه خردسال به چه نکاتی توجه کنیم تا خطری او را تهدید نکند؟
- [سایر] برای این که اجرای عقد مناسب و خوبی داشته باشیم، به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
- [سایر] برای شناخت ویژگیهای طرف مقابل جهت ازدواج، باید به چه نکاتی توجه کنیم ؟
- [آیت الله مظاهری] ایجاد جلسه برای قمار و نشستن در آن جلسه و یاد دادن قمار و یادگرفتن آن و مانند اینها حرام است، و اگر پولی از این راه به دست آورد مالک نمیشود و باید به صاحبش رد کند. صفحه 421
- [آیت الله سبحانی] اگر ابتدای مدت اجاره را معین نکنند، ابتدای آن بعد از خواندن صیغه اجاره و یا حصول توافق است.
- [آیت الله جوادی آملی] .احتیاط واجب است که پس از سجده دوم در رکعت اوّل و سوم که تشهد ندارد, مقداری بنشیند(جلسه استراحت).
- [آیت الله سیستانی] بعد از آنکه عامل شروع به کار کرد ، اگر جاعل بخواهد جعاله را بهم بزند اشکال دارد ، مگر اینکه با عامل به توافق برسند .
- [آیت الله وحید خراسانی] در صحت عقد بیمه مدت معینی معتبر نیست که باید مثلا یکساله باشد یا دو ساله یا بیشتر بلکه تابع توافق بیمه شونده و بیمه کننده است
- [آیت الله فاضل لنکرانی] چنانچه مالک یا عامل فوت کنند مضاربه باطل می شود و ورثه می توانند با عامل توافق نمایند و مجدّداً عقد مضاربه، برقرار کنند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] جنسی را که سلف خریده اند نمی توانند پیش از فرا رسیدن مدت به دیگری بفروشند، ولی بعد از رسیدن مدت هرچند آن را تحویل نگرفته باشد فروختن آن بی مانع است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] شرط دوازدهم آن است که مانعی از رسیدن آب نباشد و هرگاه می داند چیزی به اعضای وضو چسبیده، ولی شک دارد که آیا مانع رسیدن آب هست یا نه باید آن را برطرف کند.
- [آیت الله مظاهری] اگر پیش از رسیدن به چهار فرسخ از قصد خود برگردد یا مردّد شود باید نماز را تمام بخواند، امّا اگر بعد از رسیدن به چهار فرسخ از مسافرت منصرف شود یا مردّد شود باید نماز را شکسته بخواند.
- [آیت الله جوادی آملی] .ذکر رکوع باید پس از رسیدن به حدّ رکوع باشد و ذکر پیش از رسیدن به حدّ رکوع کافی نیست و اگر عمداً به همان اکتفا شود, نماز باطل است.