در اسلام، میزان مهریه مشخص نشده است تا هیچ‌گونه مانعی برای ازدواج ایجاد نشود، زیرا اگر میزان اندکی را نیز مشخص می‌کرد، ممکن بود افرادی توان پرداخت همان مقدار را هم نمی‌داشتند و از ازدواج محروم می‌شدند. تعیین میزان مهریه به توافق و رضایت خانم و آقا بستگی دارد. مهریه مطلوب از نظر اسلام، مهریه در حد توان مرد است. اسلام با مهریه‌های سنگین خارج از توان مرد به شدت مخالفت می‌کند و دلیل این مخالفت بر اساس آموزه‌های دینی، کینه‌ای است که امکان دارد در دل مرد ایجاد شود. امام علی )علیه‌السلام( فرمود: لاتغالوا فی مهور النساء فتکون عداوة. ) حسین نوری، مستدرک الوسائل، ج 15، ص 66 در مهریه زنان زیاده‌روی نکنید که دشمنی ایجاد می‌کند. برخی از خانواده‌ها مهریه سنگین را بر پسر تحمیل می‌کنند و او ممکن است برای حفظ آبرو یا علاقه‌ای که به دختر پیدا کرده بپذیرد؛ اما کینه والدین دختر را به دل خواهد گرفت و سبب انتقام‌جویی و بهانه‌گیری در زندگی زناشویی خواهد شد؛ به همین لحاظ، رسول گرامی اسلام )صلی الله علیه وآله( فرمود: تیاسروا فی الصداق فان الرجل لیعطی المرأة حتی یبقی ذلک فی نفسه علیها حسیکة. ) متقی هندی، کنز العمال، ج 16، ص 324 مهریه را آسان )مساوی است با اندک( بگیرید؛ زیرا مرد می‌پردازد؛ اما در دل او کینه‌ای باقی خواهد ماند. همان‌گونه که پیش‌تر ذکر شد، معیار در مهریه، توان مرد است؛ پس اگر توان پرداخت مهریه مناسب را دارد، تحمیل مهریه‌های ناچیز بر خانواده دختر نیز درست نیست؛ همان‌گونه که تحمیل مهریه‌های سنگین بر پسر پسندیده نیست.
مهریه مطلوب در اسلام چقدر است؟
در اسلام، میزان مهریه مشخص نشده است تا هیچگونه مانعی برای ازدواج ایجاد نشود، زیرا اگر میزان اندکی را نیز مشخص میکرد، ممکن بود افرادی توان پرداخت همان مقدار را هم نمیداشتند و از ازدواج محروم میشدند.
تعیین میزان مهریه به توافق و رضایت خانم و آقا بستگی دارد.
مهریه مطلوب از نظر اسلام، مهریه در حد توان مرد است. اسلام با مهریههای سنگین خارج از توان مرد به شدت مخالفت میکند و دلیل این مخالفت بر اساس آموزههای دینی، کینهای است که امکان دارد در دل مرد ایجاد شود.
امام علی )علیهالسلام( فرمود: لاتغالوا فی مهور النساء فتکون عداوة. ) حسین نوری، مستدرک الوسائل، ج 15، ص 66
در مهریه زنان زیادهروی نکنید که دشمنی ایجاد میکند.
برخی از خانوادهها مهریه سنگین را بر پسر تحمیل میکنند و او ممکن است برای حفظ آبرو یا علاقهای که به دختر پیدا کرده بپذیرد؛ اما کینه والدین دختر را به دل خواهد گرفت و سبب انتقامجویی و بهانهگیری در زندگی زناشویی خواهد شد؛ به همین لحاظ، رسول گرامی اسلام )صلی الله علیه وآله( فرمود:
تیاسروا فی الصداق فان الرجل لیعطی المرأة حتی یبقی ذلک فی نفسه علیها حسیکة. ) متقی هندی، کنز العمال، ج 16، ص 324
مهریه را آسان )مساوی است با اندک( بگیرید؛ زیرا مرد میپردازد؛ اما در دل او کینهای باقی خواهد ماند.
همانگونه که پیشتر ذکر شد، معیار در مهریه، توان مرد است؛ پس اگر توان پرداخت مهریه مناسب را دارد، تحمیل مهریههای ناچیز بر خانواده دختر نیز درست نیست؛ همانگونه که تحمیل مهریههای سنگین بر پسر پسندیده نیست.
- [سایر] مهریه مطلوب در اسلام چقدر است؟
- [سایر] چرا از میان برداشتن اختلافات طبقاتی از نظر اسلام مطلوب است؟
- [سایر] جشن عروسی مطلوب از دیدگاه اسلام چیست و بر چه نکاتی در آن تأکید میکند؟
- [سایر] حقیقت مهریه در اسلام چیست؟
- [سایر] نمایندگان مجلس چه ویژگیهایی را باید دارا باشند و شرایط یک نماینده مطلوب از نظر اسلام چیست؟
- [سایر] مقدار مناسب مهریه در اسلام چقدر است؟
- [سایر] نمایندگان مجلس چه ویژگیهایی را باید دارا باشند و شرایط یک نماینده مطلوب از نظر اسلام چیست؟
- [سایر] آیا حکم ارتداد با آزادی اندیشه و بیان منافات ندارد و اساساً آیا آزادی اندیشه و بیان از دیدگاه اسلام همواره مطلوب است؟
- [سایر] آیا در دوران غیبت امام زمان (عج) تشکیل حکومت جایز است؟ اگر جایز است چه نوع حکومتی از دیدگاه اسلام مطلوب است.
- [آیت الله سبحانی] آیا استحباب کم بودن مهریه در شریعت اسلام ثابت شده است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] لازم نیست جزئیات و خصوصیات عملی که نذر کرده مطلوب باشد، همین اندازه که اصل آن شرعاً مطلوب باشد کافی است، مثلاً اگر نذر کند شب اول هر ماه نماز شب بخواند صحیح است و باید به آن عمل کند، یا اگر نذر کند در محل خاصی فقرا را اطعام نماید باید مطابق آن عمل نماید.
- [آیت الله جوادی آملی] .مهریه زن , چنانچه بیش از (مهر السنة ) باشد , بنا بر احتیاط واجب خمس دارد . اگرچه بعضی از فقها به صورت مطلق فرموده اند : (مهریه به احتیاط مستحب, خمس دارد). خمس مال میّت
- [آیت الله جوادی آملی] .نافله نماز ظهر و عصر , در سفری که نماز واجب قصر است , ساقط میشود و نافله عشاء را میتوان به امید مطلوب بودن بهجا آورد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] نافله ظهر و عصر در سفر ساقط است و نباید خواند ولی نافله عشا را به نیّت اینکه شاید مطلوب باشد می تواند بجا آورد.
- [آیت الله بهجت] انسان میتواند با قسم خوردن، انجام کاری را که مطلوب شارع است و یا ترک کاری را که نهی شده است، بر خود واجب کند.
- [آیت الله سبحانی] نافله ظهر و عصر را در سفر نباید خواند ولی نافله عشاء را به نیت اینکه شاید مطلوب باشد می تواند بجا آورد.
- [امام خمینی] نافله ظهر و عصر را در سفر نباید خواند. ولی نافله عشا را به نیت اینکه شاید مطلوب باشد، می تواند بجا آورد.
- [آیت الله اردبیلی] نافله ظهر و عصر را در سفر نباید خواند، ولی نافله عشاء را به نیّت این که شاید مطلوب خداوند باشد، میتوان بجا آورد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کاری را که انسان نذر می کند باید شرعاً مطلوب باشد، بنابراین نذر کار حرام، یا مکروه، یا ترک واجب و مستحب، صحیح نیست.
- [آیت الله بهجت] انسان میتواند با نذر کردن، انجام کاری که مطلوب شارع است و یا ترک کاری را که مورد نهی واقع شده بر خود واجب کند.