از چه زمانی می‌توان آموزش‌های مستقیم به فرزند را آغاز کرد؟
ج: با آغاز تکلم و شناخت واژگان (در 18 ماهگی 30 تا 50 کلمه و در 3 سالگی حدود هزار کلمه)، والدین می‌توانند آموزش‌های مستقیم را آغاز کنند. آموزش آداب (سلام کردن، مؤدبانه سخن گفتن، احترام گذاشتن، خداحافظی کردن، درست نشستن، درست غذا خوردن، رعایت نظافت که شامل شستن دست‌ها پیش و پس از غذا، مسواک کردن، شستن دست‌ها پیش از خواب می‌شود)، نخستین آموزش‌های این سنین است. امام علی علیه‌السلام فرمود: حرض بنیک علی الاداب فی الصغر کی ما تقر بهم عیناک فی الکبر **زیرنویس=دیوان منسوب به امام علی علیه‌السلام، ص 242. پسرانت را در کودکی به [آموختن] آداب تشویق کن تا در بزرگسالی‌شان چشمان تو به آنان روشن شود. با توجه به ایجاد حس مذهبی در کودکان، حدود 3 - 2 سالگی، همین سن، بهترین زمان برای آموزش ارزش‌های دینی است. امام باقر علیه‌السلام توصیه می‌فرماید که در 3 سالگی، لا اله الا الله را به فرزندان خود بیاموزید. **زیرنویس=شیخ صدوق، من لا یحضره الفقیه، ج 1، ص 281. آموزش دوست داشتن خدا، محبت پیامبر گرامی و اهل‌بیت علیهم‌السلام و صلوات بر آنان، آغاز کار با نام خدا، شکر خداوند و سپاسگزاری از نعمت‌های او، آموزش‌های مناسب این سن هستند. دلیل تأکید بر این گونه آموزش‌ها در این سن، ذهن و دل پاک کودک و فطرت خداجویی او است. امام علی علیه‌السلام خطاب به فرزندش امام حسن علیه‌السلام نوشت: فبادرتک بالادب قبل ان یقسو قلبک و یشتغل لبک... و اجمعت علیه من ادبک... و انت مقبل العمر... ذونیة سلیمة و نفس صافیة.... **زیرنویس=نهج‌البلاغه، نامه 31. [فرزندم!] من پیش از آن که دلت سخت و ذهنت مشغول شود، به ادب آموزی‌ات پرداختم.... من بر تربیت تو همت گماشتم؛ در حالی که کودک بودی و نیتی سالم و نفسی پاک داشتی. براساس فرمایش رسول گرامی، آنچه کودک در این سنین می‌آموزد، مانند نقش کندن بر سنگ است که به سختی از بین می‌رود (مثل الذی یتعلم فی صغره کالنقش فی الحجر). **زیرنویس=متقی هندی، کنز العمال، ج 10، ص 249.
عنوان سوال:

از چه زمانی می‌توان آموزش‌های مستقیم به فرزند را آغاز کرد؟


پاسخ:

ج: با آغاز تکلم و شناخت واژگان (در 18 ماهگی 30 تا 50 کلمه و در 3 سالگی حدود هزار کلمه)، والدین می‌توانند آموزش‌های مستقیم را آغاز کنند. آموزش آداب (سلام کردن، مؤدبانه سخن گفتن، احترام گذاشتن، خداحافظی کردن، درست نشستن، درست غذا خوردن، رعایت نظافت که شامل شستن دست‌ها پیش و پس از غذا، مسواک کردن، شستن دست‌ها پیش از خواب می‌شود)، نخستین آموزش‌های این سنین است.
امام علی علیه‌السلام فرمود:

حرض بنیک علی الاداب فی الصغر
کی ما تقر بهم عیناک فی الکبر **زیرنویس=دیوان منسوب به امام علی علیه‌السلام، ص 242.

پسرانت را در کودکی به [آموختن] آداب تشویق کن تا در بزرگسالی‌شان چشمان تو به آنان روشن شود.
با توجه به ایجاد حس مذهبی در کودکان، حدود 3 - 2 سالگی، همین سن، بهترین زمان برای آموزش ارزش‌های دینی است.
امام باقر علیه‌السلام توصیه می‌فرماید که در 3 سالگی، لا اله الا الله را به فرزندان خود بیاموزید. **زیرنویس=شیخ صدوق، من لا یحضره الفقیه، ج 1، ص 281.
آموزش دوست داشتن خدا، محبت پیامبر گرامی و اهل‌بیت علیهم‌السلام و صلوات بر آنان، آغاز کار با نام خدا، شکر خداوند و سپاسگزاری از نعمت‌های او، آموزش‌های مناسب این سن هستند.
دلیل تأکید بر این گونه آموزش‌ها در این سن، ذهن و دل پاک کودک و فطرت خداجویی او است.
امام علی علیه‌السلام خطاب به فرزندش امام حسن علیه‌السلام نوشت:
فبادرتک بالادب قبل ان یقسو قلبک و یشتغل لبک... و اجمعت علیه من ادبک... و انت مقبل العمر... ذونیة سلیمة و نفس صافیة.... **زیرنویس=نهج‌البلاغه، نامه 31.
[فرزندم!] من پیش از آن که دلت سخت و ذهنت مشغول شود، به ادب آموزی‌ات پرداختم.... من بر تربیت تو همت گماشتم؛ در حالی که کودک بودی و نیتی سالم و نفسی پاک داشتی.
براساس فرمایش رسول گرامی، آنچه کودک در این سنین می‌آموزد، مانند نقش کندن بر سنگ است که به سختی از بین می‌رود (مثل الذی یتعلم فی صغره کالنقش فی الحجر). **زیرنویس=متقی هندی، کنز العمال، ج 10، ص 249.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین