تهوّر اگر قوّه ی غضبیه به حدّ اعتدال باشد، شجاعت و اگر طرف افراط باشد تهوّر و بی باکی و اگر به سمت تفریط باشد جُبن و ترس و بی عرضگی است. تهوّر عبارت است از:عدم ترس و اقدام به کاری که موجب گرفتاری و هلاکت است که عقل و شرع آن را منع کرده اند، چه مربوط به دنیا باشد (مثل حمل قاچاق و شب گردی در بیابان، در حالی که احتمال دارد جانور درنده وجود داشته باشد و او نیز وسیله ی دفاع ندارد و...) و چه مربوط به آخرت باشد (مثل روزه گرفتن با علم به ضرر، یا وضو و غسل نمودن در حالی که بداند آب برای او ضرر دارد). شکی نیست که چنین کارهایی از نظر شرع، حرام و از نظر عقل، ممنوع است و چه بسا خودکشی تلقی گردد و عذاب اخروی داشته باشد. خداوند تبارک و تعالی می فرماید: (وَ لا تُلْقُوا بِأَیْدِیکُمْ إِلَی التَّهْلُکَةِ)؛[1]به دست خود، خویش را در معرض هلاکت قرار ندهید. و چنین شخصی خالی از جنون نیست و درمان آن با تدبّر و آینده نگری و بررسی مفاسد کار خود و عبرت گرفتن از گذشتگانی که مبتلا به تهوّر بوده اند و در بلا و هلاکت افتاده اند امکان می پذیرد؛ و بداند که خود کرده را تدبیر نیست. جبن و تفریط در قوه ی غضبیه جبن عبارت است از این که انسان از چیزی بترسد و اجتناب و دوری کند که نوع عقلا و خردمندان دوری و حذر نمی کنند. این صفت پست، موجب تباهی و ذلّت و خواری است؛ چون ترس بی جا زندگی را بر انسان تلخ و دشوار می کند و چه بسا شخص ترسو، تن به پذیرش ظلم دهد. رسول خدا(صلی الله علیه وآله) می فرماید: انّی اعوذبک من البخل و اعوذبک من الجبن و اعوذ بک ان اَرُدّ الی ارذل العمر[2] و قال(صلی الله علیه وآله) لا ینبغی للمؤمن ان یکون بخیلا و لا جباناً؛ خدایا به تو پناه می برم از بخل و به تو پناه می برم از ترس و به تو پناه می برم از عمر طولانی که موجب فرتوتی و خواری گردد و فرمود: هیچ سزاوار نیست که مؤمن بخیل و ترسو باشد. راه درمان آن بدین صورت است که چنین شخصی خود را به کارهای خطرناک وادارد و به زور خود را شجاع نشان دهد تا برایش عادی شود. پی نوشتها: [1]. سوره ی بقره، آیه ی 195. [2]. جامع السعادات، ج 1، ص 194. منبع: سید محمد علی جزایری (آل غفور)،دروس اخلاق اسلامی، مرکز مطالعات و پژوهش های فرهنگی حوزه علمیه
تهوّر
اگر قوّه ی غضبیه به حدّ اعتدال باشد، شجاعت و اگر طرف افراط باشد تهوّر و بی باکی و اگر به سمت تفریط باشد جُبن و ترس و بی عرضگی است.
تهوّر عبارت است از:عدم ترس و اقدام به کاری که موجب گرفتاری و هلاکت است که عقل و شرع آن را منع کرده اند، چه مربوط به دنیا باشد (مثل حمل قاچاق و شب گردی در بیابان، در حالی که احتمال دارد جانور درنده وجود داشته باشد و او نیز وسیله ی دفاع ندارد و...) و چه مربوط به آخرت باشد (مثل روزه گرفتن با علم به ضرر، یا وضو و غسل نمودن در حالی که بداند آب برای او ضرر دارد). شکی نیست که چنین کارهایی از نظر شرع، حرام و از نظر عقل، ممنوع است و چه بسا خودکشی تلقی گردد و عذاب اخروی داشته باشد. خداوند تبارک و تعالی می فرماید:
(وَ لا تُلْقُوا بِأَیْدِیکُمْ إِلَی التَّهْلُکَةِ)؛[1]به دست خود، خویش را در معرض هلاکت قرار ندهید.
و چنین شخصی خالی از جنون نیست و درمان آن با تدبّر و آینده نگری و بررسی مفاسد کار خود و عبرت گرفتن از گذشتگانی که مبتلا به تهوّر بوده اند و در بلا و هلاکت افتاده اند امکان می پذیرد؛ و بداند که خود کرده را تدبیر نیست.
جبن و تفریط در قوه ی غضبیه
جبن عبارت است از این که انسان از چیزی بترسد و اجتناب و دوری کند که نوع عقلا و خردمندان دوری و حذر نمی کنند. این صفت پست، موجب تباهی و ذلّت و خواری است؛ چون ترس بی جا زندگی را بر انسان تلخ و دشوار می کند و چه بسا شخص ترسو، تن به پذیرش ظلم دهد. رسول خدا(صلی الله علیه وآله) می فرماید:
انّی اعوذبک من البخل و اعوذبک من الجبن و اعوذ بک ان اَرُدّ الی ارذل العمر[2] و قال(صلی الله علیه وآله) لا ینبغی للمؤمن ان یکون بخیلا و لا جباناً؛ خدایا به تو پناه می برم از بخل و به تو پناه می برم از ترس و به تو پناه می برم از عمر طولانی که موجب فرتوتی و خواری گردد و فرمود: هیچ سزاوار نیست که مؤمن بخیل و ترسو باشد.
راه درمان آن بدین صورت است که چنین شخصی خود را به کارهای خطرناک وادارد و به زور خود را شجاع نشان دهد تا برایش عادی شود.
پی نوشتها:
[1]. سوره ی بقره، آیه ی 195.
[2]. جامع السعادات، ج 1، ص 194.
منبع: سید محمد علی جزایری (آل غفور)،دروس اخلاق اسلامی، مرکز مطالعات و پژوهش های فرهنگی حوزه علمیه
- [سایر] شجاعت را تعریف کنید و فرق با جُبن و تهوّر چیست؟
- [سایر] دستاوردها، پیامدها و تحولات عملیات بیت المقدس؟
- [سایر] نسبی گرایی به چه معناست؟ علل ایجاد آن چیست؟ چه پیامدها و آثاری در بر دارد؟
- [سایر] جبن ها و یا معنویت ها و فرقه های جدید از چه روش های تبلیغی استفاده می کنند؟
- [سایر] متأسفانه کسی زیاد استمنا میکند، راههای جلوگیری و مبارزه آن از نظر شرعی چیست و چه پیامدها و عواقبی را به دنبال دارد؟
- [سایر] درباره ی شیوه درمان و درمان های جدید واریس توضیح بفرمایید .
- [سایر] شخصی مریض است و اگر درمان کند می تواند ماه رمضان را روزه بگیرد آیا درمان واجب است؟
- [سایر] راه درمان ریا چیست؟
- [سایر] درمان اعتیاد چیست؟
- [سایر] درمان کنندگان گناه چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] خوردن ماهی های کوچک زنده اشکال دارد، مگر برای درمان در مقام ضرورت.
- [آیت الله جوادی آملی] .هرگاه طبیب, درمان بیمار را به صورتی سرپرستی کند مثلاً به او دارو دهد یا وی را تزریق کند یا دستور خوردن دارو یا انجام دادن کاری را به او بدهد و در این طبابت اشتباه نماید و به بیمار زیان برسد یا بمیرد, ضامن است و اگر به هیچوجه دستور ندهد, بلکه فقط راه درمان بیماری را در مقالهای بنویسد یا در تدریس بیان کند و بیمار شخصاً به درمان خود اقدام نماید و آسیب ببیند، طبیب ضامن نیست.
- [آیت الله اردبیلی] ضامن نبودن پزشک به وسیله نصب اطّلاعیه در محلّ درمان یا اعلان در رسانهها ثابت نمیشود، بلکه باید خود بیمار یا ولیّ او پس از آگاهی از کیفیّت درمان شرط عدم ضمان را به صورت کتبی یا شفاهی قبول کند و چنانچه قبول شرط از روی اضطرار و ناچاری باشد، اشکال ندارد؛ ولی اگر اجبار و اکراه در بین باشد، پزشک ضامن است.
- [آیت الله جوادی آملی] .زخمهای متعدد در بدن, گاهی به هم نزدیکاند که به همه آنها یک زخم گفته می شود، در این صورت , تا همگی درمان نشدند , نمازگزاردن با خون آنها در بدن یا لباس بیاشکال است و زمانی از هم دورند که هرکدام زخم جدا شمرده میشود; در این فرض خون هرکدام بعد از درمان, اگر بیش از درهم باشد, مانع صحت نماز است.
- [آیت الله اردبیلی] در مورد عیب عنّین بودن مرد، اگر احتمال درمان او را بدهند، زن باید به حاکم شرع مراجعه کند و حاکم شرع یک سال برای آزمایش و درمان به مرد مهلت دهد؛ پس اگر در این مدّت مرد هیچ نتوانست با زنی آمیزش نماید، زن حقّ فسخ دارد.
- [آیت الله اردبیلی] خوردن، آشامیدن، تزریق و یا استعمال چیزی که برای جسم یا روح انسان ضرر قابل توجّه دارد، حرام است، ولی اگر در موردی به نظر پزشک متخصّص و مطمئن درمان بیماری منحصر به آن باشد، در حدّ ضرورت اشکال ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] تزریق خون انسانی به انسان دیگر برای درمان بیماری یا جراحی یا نجات جان او جایز است، خواه خون مسلمان باشد یا کافر، مرد باشد یا زن و خرید و فروش خون برای این منظور مانعی ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] قی کردن از روی عمد روزه را باطل می کند، هرچند برای نجات از مسمومیت و درمان بیماری و مانند آن باشد، ولی قی کردن بدون اختیار یا از روی سهو روزه را باطل نمی کند.
- [آیت الله اردبیلی] اگر پزشک دارویی را تعریف کند یا بگوید: (درمان فلان درد با فلان داروست) و بیمار با اختیار و فهم خود دارو را با بیماری خود منطبق نموده و مصرف کند، پزشک در برابر عوارض آن ضامن نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] میگو که آن را روبیان نیز می گویند از حیوانات آبی حلال است، ولی ماهی سمنقور که از حشرات خشکی است و نام ماهی بر آن نهاده اند حرام است، مگر برای درمان در مقام ضرورت.