دین اسلام مجموعهای متشکل از سه قسمت عمده عقائد و باورهای قلبی، اخلاق و احکام است، هرمکلفی موظف است به احکام که شامل فروع دین است عمل نماید و این احکام که فقط بخشی از دین هستند و بخش دیگر اخلاق است که شناخت مکارم اخلاق و پیاده نمودن آنها در زندگی و نیز شناخت رذائل اخلاق و ترک آنها نیاز به تهذیب نفس دارد، این همان مطلبی است که برخی از بزرگان گفتهاند:"آنچه مربوط به حفظ نظام این سویی (دنیا) انسان است، تجلبه است که شخص مسلمان باید ظاهرش و کسب و کارش و زندگی این نشاة و اجتماعش به موازین استوار احکام فقهی بوده باشد، یعنی احکام و حدود الهی که فقه جعفری به وجه کمال حائز آن است، در متن زندگی خود پیاده کند، پس از این مرتبه، تخلیه است که باید بکوشد صفات رذیله و اخلاق ناشایست را از خود بزداید و خود را از آنها تزکیه و تطهیر کند تا بتواند به مقامات عالیه انسانی که در پیش دارد نائل آید..." البته اخلاق و فقه صددرصد تفکیک نمیشوند چراکه دائرة احکام در اخلاق نیز هست، مثلاً غیبت حرام است، حکم فقهی و اخلاقی است ولی در فقه راه ترک غیبت را به ما نمیآموزد ولی در سیر وسلوک و خودسازی به ما طریقة ترک محرمات و ... را میآموزد، استاد مصباح یزدی میگویند"مقصود از خودسازی و بطور کلی پرداختن به خویش، شکل دادن و جهت بخشیدن به فعالیتهای حیاتی و تصحیح انگیزهها و در نظر گرفتن مقصد نهایی و سوگیری فعالیتها برای خداوند است" بنابراین اجرای احکام در زندگی جای خودسازی و تهذیب را نمیگیرد و نیز برعکس، خودسازی ما را بینیاز از احکام نخواهد کرد. بلکه این دو مکمل هم در پیاده نمودن دین در زندگی هستند. eporsesh.com
دین اسلام مجموعهای متشکل از سه قسمت عمده عقائد و باورهای قلبی، اخلاق و احکام است، هرمکلفی موظف است به احکام که شامل فروع دین است عمل نماید و این احکام که فقط بخشی از دین هستند و بخش دیگر اخلاق است که شناخت مکارم اخلاق و پیاده نمودن آنها در زندگی و نیز شناخت رذائل اخلاق و ترک آنها نیاز به تهذیب نفس دارد، این همان مطلبی است که برخی از بزرگان گفتهاند:"آنچه مربوط به حفظ نظام این سویی (دنیا) انسان است، تجلبه است که شخص مسلمان باید ظاهرش و کسب و کارش و زندگی این نشاة و اجتماعش به موازین استوار احکام فقهی بوده باشد، یعنی احکام و حدود الهی که فقه جعفری به وجه کمال حائز آن است، در متن زندگی خود پیاده کند، پس از این مرتبه، تخلیه است که باید بکوشد صفات رذیله و اخلاق ناشایست را از خود بزداید و خود را از آنها تزکیه و تطهیر کند تا بتواند به مقامات عالیه انسانی که در پیش دارد نائل آید..." البته اخلاق و فقه صددرصد تفکیک نمیشوند چراکه دائرة احکام در اخلاق نیز هست، مثلاً غیبت حرام است، حکم فقهی و اخلاقی است ولی در فقه راه ترک غیبت را به ما نمیآموزد ولی در سیر وسلوک و خودسازی به ما طریقة ترک محرمات و ... را میآموزد، استاد مصباح یزدی میگویند"مقصود از خودسازی و بطور کلی پرداختن به خویش، شکل دادن و جهت بخشیدن به فعالیتهای حیاتی و تصحیح انگیزهها و در نظر گرفتن مقصد نهایی و سوگیری فعالیتها برای خداوند است" بنابراین اجرای احکام در زندگی جای خودسازی و تهذیب را نمیگیرد و نیز برعکس، خودسازی ما را بینیاز از احکام نخواهد کرد. بلکه این دو مکمل هم در پیاده نمودن دین در زندگی هستند.
eporsesh.com
- [سایر] با وجود احکام شرع چه نیازی به قوانین موضوعه میباشد؟
- [سایر] چرا خداوند در قرآن میفرماید: در قیامت جهنم را به شما (آشکار) میکنیم، ولی بهشت را میفرماید (نزدیک) میکنیم؟
- [سایر] چرا برای سلامتی امام زمان(ع) دعا میکنیم؟
- [سایر] احکام و آداب یهودیت در رابطه با احکام زنان، قضاوت، اموات، ارث، احکام ذبح و قربانی را ذکر کنید؟
- [سایر] برای خودسازی و تزکیۀ نفس از کجا باید شروع کرد؟
- [سایر] معنای احکام اولیه و ثانویه چیست؟ نماز و روزه جزو کدامیک از این احکام هستند؟
- [سایر] آیا «احکام حکومتی»، همان «احکام ثانوی» است؟
- [سایر] در باره زنان پیامبر در قرآن احکام ویژه ای آمده. این احکام و حکمت آنها چیست؟
- [سایر] آیا احکام ثانویه در زمان ائمه(ع) بود؟ آیا احکام ثانویه موجب سکولارشدن دین نمی شود؟
- [آیت الله بهجت] آیا احکام شک در نماز جمعه، مثل احکام شک در سایر نمازها است؟
- [آیت الله جوادی آملی] .بنا بر احتیاط واجب برای یاد دادن احکام واجبِ نماز مزد نگیرند و مسئول اموال بیت المال باید نیاز یاد دهنده احکام واجب نماز را برطرف نماید. دریافت مزد برای یاد دادن احکام مستحبِ نماز, جایز است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] بر کاسب لازم است احکام خرید و فروش را در موارد محلّ ابتلاء یاد بگیرد، تا در اثر ندانستن احکام، به حرام گرفتار نشود، از حضرت صادق علیهالسلام روایت شده: کسی که میخواهد خرید و فروش کند، باید احکام آن را یاد بگیرد و اگر پیش از یاد گرفتن احکام آن خرید و فروش کند، به واسطه گرفتار شدن معاملههای باطل و شبههناک به هلاکت میافتد.
- [آیت الله نوری همدانی] اذان دوّم در روز جمعه بِدْعَتْ وحرام است . احکام نمازجمعه
- [آیت الله خوئی] شخص کاسب سزاوار است احکام خرید و فروش در موارد محل ابتلاء را یاد بگیرد چنانچه از حضرت صادق (ع) روایت شده است: کسی که میخواهد خرید و فروش کند، باید احکام آن را یاد بگیرد و اگر پیش از یاد گرفتن احکام آن، خرید و فروش کند، به واسطة معاملههای باطل و شبههناک به هلاکت میافتد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] انسان نمیتواند برخی از مسائل را از یک مجتهد و برخی دیگر را از مجتهد دیگر تقلید کند، ولی اگر یکی از مجتهدین در یک باب از احکام - مثلاً در باب نماز - از دیگران اعلم باشد و مجتهد دیگر در باب دیگر - مثلاً روزه - اعلم باشد، باید در احکام نماز از مجتهد اول و در احکام روزه از مجتهد دوم تقلید کند.
- [آیت الله علوی گرگانی] در زمان غائب بودن امام7 مستحبّ است بعد از نماز عید فطر و قربان دو خطبه بخوانند و بهتر است که در خطبه عید فطر، احکام زکاْ فطره و در خطبه عید قربان احکام قربانی را بگویند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر جبیره، تمام صورت یا تمام یکی از دستها را فرا گرفته باشد باز احکام جبیره جاری، و وضوی جبیره ای کافی است، ولی اگر بیشتر اعضای وضو را گرفته باشد، احکام جبیره جاری نمی باشد و باید تیمم نماید.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] در زمان غائب بودن امام (ع) مستحب است بعد از نماز عید فطر و قربان دو خطبه بخوانند. و بهتر است که در خطبه عید فطر احکام زکاه فطره و در خطبه عید قربان احکام قربانی را بگویند.
- [آیت الله بروجردی] در زمان غائب بودن امام مستحب است بعد از نماز عید فطر و قربان دو خطبه بخوانند و بهتر است که در خطبة عید فطر احکام زکات فطره و در خطبة عید قربان احکام قربانی را بگویند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] بر هر مسلمانی واجب است احکام معاملات را به مقداری که معمولاً مورد احتیاج او است یاد بگیرد و بر علما واجب است این احکام را به مردم بیاموزند.