علاّمه طباطبایی(ره) در تفسیر المیزان شیوه ای را ارایه می دهد که اختصاص به قرآن و اسلام دارد و در هیچ یک از کتابهای آسمانی یافت نمیشود و آن، نوع خاصی از تربیت است که جایی را برای رذایل اخلاقی باقی نمیگذارد. ادعای علامه (ره) این است که اگر کسی خود را با آموزههای قرآن و تعالیم و احکام آن تربیت نماید، تمامی زشتیها و پلیدیها از باطنش زدوده میشود و دائماً با صفای باطن و عزت نفس و رفتاری شایسته به زندگی و حیات خویش ادامه خواهد داد. و آن شیوهی سوم این است که: هر عملی از اعمال و رفتار آدمی برای دو منظور انجام میگیرد: یا برای رسیدن به عزت و سربلندی آن عمل را انجام میدهد و یا به خاطر ترس از نیرویی آن را انجام میدهد تا از شر آن نیرو در امان بماند. قرآن کریم هم عزت را منحصر در خدا میداند: (إِنَّ الْعِزَّةَ لِلَّهِ جَمِیعاً)؛ تمام عزت از آن خداست.[1] و هم قدرت و نیرو را منحصر در او کرده و فرمود: (أَنَّ الْقُوَّةَ لِلَّهِ جَمِیعاً)؛ تمام نیرو از آن خداست.[2] اگر کسی با علم و اعتقاد به این دو نکته، عملی را انجام دهد، هرگز انحرافی در رفتار و اخلاقش آشکار نخواهد شد.[3] پس بهترین و سادهترین راه برای اصلاح اخلاق جوانان این است که با شناخت و معرفت و اعتقاد و ایمان به خالق متعال، مانع ورود رذایل اخلاقی در دل شوند؛ یعنی نگذارند رذایل اخلاقی در قلب جای گیرد و سپس به فکر زدودن و پاک کردن آن برآیند. از طریق دفع، اخلاق خویش را اصلاح نمایند نه از طریق رفع. این کار کودکان و جاهلان است که با عمل کودکانه و جاهلانهی خود، قلمی به دست گرفته و بر روی کاغذ سفید شفاف، خطوط نامعلومی میکشند و بعد از مدتی که فهمیدند و بالغ و عاقل شدند، میخواهند آن خطوط را پاک نموده و مطالب زیبا یا نقاشی زیبایی را ترسیم نمایند؛ در این صورت قطعاً آن کاغذ شفاف، به سفیدی و شفافیت ابتدایی خود باز نمیگردد؛ چنان که میمون بن مهران نقل میکند: چون بنده گناه کند نقطهای سیاه در دل او پیدا شود و اگر توبه کند زدوده شود و اگر به گناه باز گردد، آن نقطه زیادت شود تا به حدی که دل را بپوشاند؛ و آن را رین و آلودگی گویند.[4] پس بهترین راه برای نسل جوان، همین راه است و اگر این راه ممکن نبود، دو شیوهی قبلی مورد توصیهی رهبران دینی است. پی نوشتها: [1]. سورهی یونس، آیهی 65. [2]. سورهی بقره، آیهی 165. [3]. المیزان، ج 1، ص 355. [4]. غزالی، احیاء العلوم، ج 3، ص 27. منبع: جوانان و پرسشهای اخلاقی، مصطفی خلیلی، ناشر: مرکز مطالعات و پژوهشهای فرهنگی حوزه علمیه) بهار 1381(
علاّمه طباطبایی(ره) در تفسیر المیزان شیوه ای را ارایه می دهد که اختصاص به قرآن و اسلام دارد و در هیچ یک از کتابهای آسمانی یافت نمیشود و آن، نوع خاصی از تربیت است که جایی را برای رذایل اخلاقی باقی نمیگذارد.
ادعای علامه (ره) این است که اگر کسی خود را با آموزههای قرآن و تعالیم و احکام آن تربیت نماید، تمامی زشتیها و پلیدیها از باطنش زدوده میشود و دائماً با صفای باطن و عزت نفس و رفتاری شایسته به زندگی و حیات خویش ادامه خواهد داد. و آن شیوهی سوم این است که:
هر عملی از اعمال و رفتار آدمی برای دو منظور انجام میگیرد: یا برای رسیدن به عزت و سربلندی آن عمل را انجام میدهد و یا به خاطر ترس از نیرویی آن را انجام میدهد تا از شر آن نیرو در امان بماند. قرآن کریم هم عزت را منحصر در خدا میداند: (إِنَّ الْعِزَّةَ لِلَّهِ جَمِیعاً)؛ تمام عزت از آن خداست.[1] و هم قدرت و نیرو را منحصر در او کرده و فرمود: (أَنَّ الْقُوَّةَ لِلَّهِ جَمِیعاً)؛ تمام نیرو از آن خداست.[2]
اگر کسی با علم و اعتقاد به این دو نکته، عملی را انجام دهد، هرگز انحرافی در رفتار و اخلاقش آشکار نخواهد شد.[3] پس بهترین و سادهترین راه برای اصلاح اخلاق جوانان این است که با شناخت و معرفت و اعتقاد و ایمان به خالق متعال، مانع ورود رذایل اخلاقی در دل شوند؛ یعنی نگذارند رذایل اخلاقی در قلب جای گیرد و سپس به فکر زدودن و پاک کردن آن برآیند. از طریق دفع، اخلاق خویش را اصلاح نمایند نه از طریق رفع. این کار کودکان و جاهلان است که با عمل کودکانه و جاهلانهی خود، قلمی به دست گرفته و بر روی کاغذ سفید شفاف، خطوط نامعلومی میکشند و بعد از مدتی که فهمیدند و بالغ و عاقل شدند، میخواهند آن خطوط را پاک نموده و مطالب زیبا یا نقاشی زیبایی را ترسیم نمایند؛ در این صورت قطعاً آن کاغذ شفاف، به سفیدی و شفافیت ابتدایی خود باز نمیگردد؛ چنان که میمون بن مهران نقل میکند:
چون بنده گناه کند نقطهای سیاه در دل او پیدا شود و اگر توبه کند زدوده شود و اگر به گناه باز گردد، آن نقطه زیادت شود تا به حدی که دل را بپوشاند؛ و آن را رین و آلودگی گویند.[4]
پس بهترین راه برای نسل جوان، همین راه است و اگر این راه ممکن نبود، دو شیوهی قبلی مورد توصیهی رهبران دینی است.
پی نوشتها:
[1]. سورهی یونس، آیهی 65.
[2]. سورهی بقره، آیهی 165.
[3]. المیزان، ج 1، ص 355.
[4]. غزالی، احیاء العلوم، ج 3، ص 27.
منبع: جوانان و پرسشهای اخلاقی، مصطفی خلیلی، ناشر: مرکز مطالعات و پژوهشهای فرهنگی حوزه علمیه) بهار 1381(
- [سایر] اسلام برای مصرف چه الگویی را ارائه میدهد؟
- [سایر] چه راههایی برای افزایش تمرکزدانشآموزان وجود دارد؟
- [سایر] از نظر قرآن کریم راههای خودسازی و اصلاح در مورد غیبت کردن، و طریقه امر به معروف و نهی از منکر در مورد چیست؟
- [سایر] به جای تنبیه بدنی از چه راههایی برای تربیت کودک میتوان استفاده کرد؟
- [آیت الله مظاهری] مسجد جامع بودن جایی که انسان میخواهد در آن معتکف شود، از چه راههایی ثابت میشود؟
- [سایر] برای خودسازی و تزکیۀ نفس از کجا باید شروع کرد؟
- [سایر] مراحل خودسازی را بیان کنید؟
- [سایر] درباره وجه تسمیه قرآن مجید توضیحاتی ارائه بفرمایید؟
- [سایر] آیا در پاسخ به تحدی قرآن چیزی ارائه شده است؟
- [سایر] چگونه و از چه راههایی میتوان قوت قلب را افزایش داد؟
- [آیت الله بروجردی] اگر کسی را وکیل کند که زکات مال او را بدهد، موقعی که زکات را به آن وکیل میدهد، بنا بر احتیاط واجب باید نیت کند که آنچه را وکیل او بعداً به فقیر میدهد زکات باشد، وکیل هم وقتی که زکات را به فقیر میدهد، باید از طرف مالک نیت زکات کند.
- [آیت الله علوی گرگانی] موقعی که انسان حواله میدهد باید بدهکار باشد، پس اگر بخواهد از کسی قرض کند، تا وقتی از او قرض نکرده نمیتواند او را به کسی حواله دهد که آنچه را بعداً قرض میدهد از آنکس بگیرد.
- [آیت الله اردبیلی] هنگامی که انسان حواله میدهد، باید بدهکار باشد؛ پس اگر بخواهد از کسی قرض کند، تا وقتی از او قرض نکرده نمیتواند او را به کسی حواله دهد که آنچه را بعداً قرض میدهد، از آن شخص بگیرد.
- [آیت الله بروجردی] جایزهای را که بانک به بعضی از کسانی که در صندوق پسانداز حساب دارند میدهد، چون برای تشویق مردم از خودش میدهد و ضرر آن به کسی نمیرسد حلال است.
- [آیت الله بروجردی] موقعی که انسان حواله میدهد باید بدهکار باشد، پس اگر بخواهد از کسی قرض کند، تا وقتی از او قرض نکرده، نمیتواند او را به کسی حواله دهد که آنچه را بعداً قرض میدهد از آن کس بگیرد.
- [آیت الله سیستانی] موقعی که انسان حواله میدهد باید بدهکار باشد ، پس اگر بخواهد از کسی قرض کند تا وقتی از او قرض نکرده است نمیتواند او را به کسی حواله دهد که آنچه را بعداً قرض میدهد ، از آن کس بگیرد .
- [آیت الله شبیری زنجانی] موقعی که انسان حواله میدهد باید بدهکار باشد، پس اگر بخواهد از کسی قرض کند، تا وقتی از او قرض نکرده، نمیتواند او را به کسی حواله دهد که آن چه را بعداً قرض میدهد از آن کس بگیرد.
- [آیت الله علوی گرگانی] زن حامله و زنی که بچه را شیر میدهد، ممکن است حیض ببیند.
- [آیت الله اردبیلی] روزه و سایر عبادات بچّه نابالغی که خوب و بد را تشخیص میدهد صحیح است.
- [آیت الله خوئی] مستحب است کسی را که سخت جان میدهد، اگر ناراحت نمیشود بهجایی که نماز میخوانده ببرند.