از جمله صفات ذاتی خداوند، (ازلیّت) و (ابدیّت) اوست. این دو صفت به معنای آن است که وجود خداوند، نه آغازی دارد و نه پایانی. گاهی این دو صفت را تحت عنوان (سرمدی) نیز ذکر می کنند. در اثبات ازلیت و ابدیت (سرمدی) خدا باید گفت: چون خداوند واجب الوجود است، هستی عین ذات حق تعالی است؛ بنابراین هرگز هستی از او نفی نمی شود؛ یعنی توجه به (واجب الوجود) بودن او، راهنمای ما بر ازلی و ابدی بودن اوست؛ زیرا معدوم بودن موجودی در برهه ای از زمان، نشانه نیازمندی و ممکن الوجود بودن اوست، درحالی که ذات حق تعالی، وجودی است که اولاً: از خارج به او هستی داده نشده تا بگوییم زمانی بوده که این هستی به او داده نشده و ثانیاً: هستی، نیز عاریتی او نیست تا زمانی از او گرفته شود. ( بلکه هستی ذاتی اوست) پس چنین وجودی همیشه بوده و خواهد بود. و این همان معنای ازلی و ابدی بودن ذات باریتعالی است. منبع: http://farsi.islamquest.net
من چطور با دلیل عقلی می توانم ثابت کنم و یقین کنم که خدا ازلی و ابدی است؟ شاید نباشد؟ شما از کجا می دونید خدا ازلی وابدی است؟
از جمله صفات ذاتی خداوند، (ازلیّت) و (ابدیّت) اوست. این دو صفت به معنای آن است که وجود خداوند، نه آغازی دارد و نه پایانی. گاهی این دو صفت را تحت عنوان (سرمدی) نیز ذکر می کنند.
در اثبات ازلیت و ابدیت (سرمدی) خدا باید گفت: چون خداوند واجب الوجود است، هستی عین ذات حق تعالی است؛ بنابراین هرگز هستی از او نفی نمی شود؛ یعنی توجه به (واجب الوجود) بودن او، راهنمای ما بر ازلی و ابدی بودن اوست؛ زیرا معدوم بودن موجودی در برهه ای از زمان، نشانه نیازمندی و ممکن الوجود بودن اوست، درحالی که ذات حق تعالی، وجودی است که اولاً: از خارج به او هستی داده نشده تا بگوییم زمانی بوده که این هستی به او داده نشده و ثانیاً: هستی، نیز عاریتی او نیست تا زمانی از او گرفته شود. ( بلکه هستی ذاتی اوست) پس چنین وجودی همیشه بوده و خواهد بود. و این همان معنای ازلی و ابدی بودن ذات باریتعالی است.
منبع: http://farsi.islamquest.net
- [سایر] من چطور با دلیل عقلی میتوانم ثابت کنم و یقین کنم که خدا ازلی و ابدی است؟ شاید نباشد؟ شما از کجا میدانید خدا ازلی و ابدی است؟
- [سایر] آیا از آن رو که خداوند به شیطان تا قیامت مهلت داد، در ازلی و ابدی بودن همانند خداوند است؟
- [سایر] یکی از موارد شبهه معاد جسمانی شبهه بنایی است که قائل شده اند نفس انسان ازلی نیست پس ابدی نخواهد بود. حال چه ارتباطی بین ازلی بودن و ابدی بودن و چه ارتباطی بین ازلی نبودن و ابدی نبودن وجود دارد و چگونه می توان از ازلی نبودن ابدی نبودن را نتیجه گرفت؟
- [سایر] شیطان در ازلی و ابدی بودن خود را با خداوند شریک می سازد؛ چون از خداوند مهلت خواست تا قیامت به او فرصت دهد و خدا پذیرفت؟
- [سایر] شیطان در ازلی و ابدی بودن خود را با خداوند شریک می سازد؛ چون از خداوند مهلت خواست تا قیامت به او فرصت دهد و خدا پذیرفت؟
- [سایر] اگر بپذیریم که خدا خالق مطلق است و صفات حق تعالی مثل ذات مقدسشان ازلی و ابدی است پس باید این را هم بپذیریم که مخلوقاتی از ازل بوده اند؟
- [سایر] منظور از ازلی بودن علم خداوند چیست؟
- [سایر] منظور از ازلی بودن خداوند چیست؟
- [سایر] این قانون که هرگز موجود معدوم و معدوم موجود نمیشود قانونی است که صد در صد صحیح است، ولی تفسیر این قانون این نیست که هر موجودی وجودش ازلی و ابدی است و هر معدومی عدمش ازلی و ابدی است.(اصول فلسفه و روش رئالیسم جلد سوم) قانونی که در ابتدا ذکر کردند پذیرفتنی است، اما عدم برابریاش با جمله دوم نامفهوم است. در صورت امکان آنرا توضیح دهید؟
- [سایر] در مورد ازلی و ابدی بودن مادّه آیا می توان به قطع حکم داد؟ یعنی آیا می توان گفت که حتما مادّه ازلیست یا ابدیست یا خیر؟ لطفا با برهان توضیح دهید.
- [آیت الله وحید خراسانی] کر بودن اب به چند راه ثابت می شود اول ان که انسان یقین یا اطمینان پیدا کند دوم ان که دو مرد عادل خبر دهند سوم ان که کسی که مورد وثوق است و ظن بر خلاف گفته او نباشد خبر دهد چهارم به قول کسی که اب در اختیار اوست در صورتی که متهم به کذب نباشد
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کر بودن آب به دو راه ثابت می شود: اوّل: خود انسان یقین یا اطمینان پیدا کند. دوّم: دو مرد عادل خبر دهند. و در ثابت شدن آن به خبر ذوالید اشکال است.
- [آیت الله خوئی] اول ماه به حکم حاکم شرع ثابت نمیشود، و رعایت احتیاط اولی است. ((مسأله 1741)- اول ماه با پیشگویی منجمین ثابت نمیشود. ولی اگر انسان از گفت آنان یقین یا اطمینان پیدا کند، باید به آن عمل نماید.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اول ماه با پیشگوئی منجمین ثابت نمی شود، ولی اگر انسان از گفته آنان یقین پیدا کند باید به آن عمل نماید.
- [آیت الله نوری همدانی] اول ماه با پیشگوئی منجمین ثابت نمی شود . ولی اگر انسان از گفتة آنان یقین پیدا کند ، باید به آن عمل نماید .
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اول ماه با پیشگوئی منجمین ثابت نمی شود؛ ولی اگر انسان از گفته آنان یقین یا اطمینان پیدا کند؛ باید به آن عمل نماید.
- [امام خمینی] اول ماه با پیشگویی منجمین ثابت نمی شود، ولی اگر انسان از گفته آنان یقین پیدا کند، باید به آن عمل نماید.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر زندانی نتواند به ماه رمضان یقین کند، باید به گمان عمل نماید، و اگر آنهم ممکن نباشد، هر ماهی را که روزه بگیرد صحیح است و باید بعد از گذشتن یازده ماه از ماهی که روزه گرفته دوباره یک ماه روزه بگیرد و اگر بعد خلاف آن ثابت شود، روزه او صحیح است، و اگر ثابت شود که هنوز ماه رمضان نرسیده، باید دوباره روزه بگیرد.
- [آیت الله علوی گرگانی] اوّل ماه با پیشگویی منجّمین ثابت نمیشود، ولی اگر انسان از گفته آنان یقین پیدا کند، باید به آن عمل نماید.
- [آیت الله وحید خراسانی] اول ماه به قول منجمین ثابت نمی شود ولی اگر انسان از گفته انان یقین یا اطمینان پیدا کند باید به ان عمل نماید