برای روشن شدن پاسخ توجه به چند نکته ضروری است: 1. انسان دارای دو بعد روح و بدن است و جای هیچ گونه انکاری ‌نیست که حقیقتی بنام روح در انسان ها وجود دارد. روح انسان، جوهری است مجرد که زنده و توانا و دانا و مختار است که از آن به نفس ناطقه یا روان هم تعبیر می شود.[1] تعلق روح به بدن تعلق تدبیری است، یعنی؛ روح دارای حیات بالاصاله است و تا به بدن متعلق است بدن نیز از وی کسب حیات می کند و هنگامی که از بدن مفارقت نمود بدن خواص حیات خود را از دست می دهد و تدریجا متلاشی می شود گرچه روح همچنان به حیات خود ادامه می دهد.[2] 2. پژوهشهای عقلانی در باب زندگی پس از مرگ، می تواند به اثبات مطالب کلی مثل بقاء روح و یا ضرورت معاد بپردازد اما جزئیات مسائل پس از مرگ را باید از طریق وحی و بیانات ائمه علیهم السلام دریافت نمود. 3. از آیات و روایات در این زمینه استفاده می شود که روح انسانها پس از مرگ می توانند از مسائل دنیا آگاهی پیدا کنند. برای نمونه به چند روایت در این زمینه توجه کنید: 1- اسحق بن عمار از امام کاظم (ع) پرسید: آیا مؤمن خانواده خویش را زیارت می‌کند؟ امام (ع) فرمود: (آری، گفتم: چقدر؟ فرمود: بر حسب فضایلشان؛ پاره‌ای از آنان هر روز و پاره‌ای هر سه روز.) اسحق بن عمار می‌گوید: در اثنای کلام حضرت دریافتم که می‌فرمود: کمترین آنان هر جمعه (خانواده خود را زیارت می‌کنند)؛ پس گفتم: در چه ساعتی؟ فرمود: (هنگام زوال خورشید یا مثل آن، پس خداوند فرشته‌ای را با او روانه می‌کند تا چیزهایی را به او نشان دهد که شاد شود و از وی چیزهایی را بپوشاند که او را غمگین سازد).[3] 2- امام صادق (ع) می‌فرماید: (به درستی که مؤمن خانواده خویش را زیارت می‌کند؛ پس آن چه را دوست دارد، می‌بیند و آن چه را ناخوشایند دارد، از او پوشیده می‌شود و به درستی که کافر خانواده خویش را زیارت می‌کند؛ پس می‌بیند آن چه ناخوشایند اوست و از او پوشیده می‌شود، آن چه را دوست دارد. امام (ع) می‌فرماید: پاره‌ای از ایشان هر جمعه زیارت می‌کنند و پاره‌ای بر حسب عمل خود زیارت می‌کنند).[4] 4. از آن جا که فرشتگان الهی در سلسله ی علل طولیه قرار دارند و از جمله ی اسباب الهی هستند، هیچ استبعادی ندارد که ارواح بتوانند به امر خداوند به عالم دنیا رجوع کرده و از احوال خویشان خود و... با خبر شوند و در این امر فرشتگان، نقش واسطه ای داشته باشند، چنان که در روایت نیز بدان اشاره شده بود. پی نوشتها: [1]آنجا که سخن از ارتباط روح با جسم است و تاثیر متقابل این دو در یکدیگر، نام" روان" را بر آن می‌گذاریم و آنجا که پدیده‌های روحی جدای از جسم مورد بحث قرار می‌گیرند نام روح را به کار می‌بریم. [2] نک: ترجمه المیزان، ج ‌19، ص344. [3] مجلسی، بحارالانوار، ج 6، ص 268. [4] کلینی، کافی، ج 3، ص 230. منبع: http://farsi.islamquest.net
این که می گویند: «روح مرده در آن دنیا آگاه است» یعنی چه؟ از کجا آگاه است؟ آیا از طریق فرشتگان با این دنیا در ارتباط است؟
برای روشن شدن پاسخ توجه به چند نکته ضروری است:
1. انسان دارای دو بعد روح و بدن است و جای هیچ گونه انکاری نیست که حقیقتی بنام روح در انسان ها وجود دارد.
روح انسان، جوهری است مجرد که زنده و توانا و دانا و مختار است که از آن به نفس ناطقه یا روان هم تعبیر می شود.[1]
تعلق روح به بدن تعلق تدبیری است، یعنی؛ روح دارای حیات بالاصاله است و تا به بدن متعلق است بدن نیز از وی کسب حیات می کند و هنگامی که از بدن مفارقت نمود بدن خواص حیات خود را از دست می دهد و تدریجا متلاشی می شود گرچه روح همچنان به حیات خود ادامه می دهد.[2]
2. پژوهشهای عقلانی در باب زندگی پس از مرگ، می تواند به اثبات مطالب کلی مثل بقاء روح و یا ضرورت معاد بپردازد اما جزئیات مسائل پس از مرگ را باید از طریق وحی و بیانات ائمه علیهم السلام دریافت نمود.
3. از آیات و روایات در این زمینه استفاده می شود که روح انسانها پس از مرگ می توانند از مسائل دنیا آگاهی پیدا کنند.
برای نمونه به چند روایت در این زمینه توجه کنید:
1- اسحق بن عمار از امام کاظم (ع) پرسید: آیا مؤمن خانواده خویش را زیارت میکند؟ امام (ع) فرمود: (آری، گفتم: چقدر؟ فرمود: بر حسب فضایلشان؛ پارهای از آنان هر روز و پارهای هر سه روز.)
اسحق بن عمار میگوید: در اثنای کلام حضرت دریافتم که میفرمود: کمترین آنان هر جمعه (خانواده خود را زیارت میکنند)؛ پس گفتم: در چه ساعتی؟ فرمود: (هنگام زوال خورشید یا مثل آن، پس خداوند فرشتهای را با او روانه میکند تا چیزهایی را به او نشان دهد که شاد شود و از وی چیزهایی را بپوشاند که او را غمگین سازد).[3]
2- امام صادق (ع) میفرماید: (به درستی که مؤمن خانواده خویش را زیارت میکند؛ پس آن چه را دوست دارد، میبیند و آن چه را ناخوشایند دارد، از او پوشیده میشود و به درستی که کافر خانواده خویش را زیارت میکند؛ پس میبیند آن چه ناخوشایند اوست و از او پوشیده میشود، آن چه را دوست دارد. امام (ع) میفرماید: پارهای از ایشان هر جمعه زیارت میکنند و پارهای بر حسب عمل خود زیارت میکنند).[4]
4. از آن جا که فرشتگان الهی در سلسله ی علل طولیه قرار دارند و از جمله ی اسباب الهی هستند، هیچ استبعادی ندارد که ارواح بتوانند به امر خداوند به عالم دنیا رجوع کرده و از احوال خویشان خود و... با خبر شوند و در این امر فرشتگان، نقش واسطه ای داشته باشند، چنان که در روایت نیز بدان اشاره شده بود.
پی نوشتها:
[1]آنجا که سخن از ارتباط روح با جسم است و تاثیر متقابل این دو در یکدیگر، نام" روان" را بر آن میگذاریم و آنجا که پدیدههای روحی جدای از جسم مورد بحث قرار میگیرند نام روح را به کار میبریم.
[2] نک: ترجمه المیزان، ج 19، ص344.
[3] مجلسی، بحارالانوار، ج 6، ص 268.
[4] کلینی، کافی، ج 3، ص 230.
منبع: http://farsi.islamquest.net
- [سایر] اینکه میگویند: (روح مرده در آن دنیا آگاه است) یعنی چه؟ از کجا آگاه است؟ آیا از طریق فرشتگان با این دنیا در ارتباط است؟
- [سایر] تفاوت بین «روح» و «نفس» در قرآن چیست؟
- [سایر] از نظر استعمال قرآنی، چه فرقی بین «إنّ» و «أنّ»،«مودّت» و «محبّت»، «مُلک» و «ملکوت» وجود دارد؟
- [سایر] چرا امام خمینی (ره) که فرمود: نگویید «من»، این «من» شیطان است، خود فرمود: «من دولت تعیین میکنم»؟
- [سایر] قرآن برای ایجاد «پیوند» و «روح اجتماعی» از چه وسائلی استفاده کرده است؟
- [سایر] برداشت پیامبر اسلام (ص) و یاران ایشان در ارتباط با مسئله «رهبری» چه بود؟
- [سایر] ارتباط «انسان کامل» با مقام خلافت الهی چگونه است؟
- [سایر] ارتباط «انسان کامل» با اسم اعظم الهی چگونه است؟
- [سایر] منظور از روح در آیه «یوم یقوم الروح» چیست؟
- [سایر] از دیدگاه امام خمینی(ره) مفهوم « جمهوری اسلامی» به چه معنا و منظوری است؟
- [آیت الله وحید خراسانی] برای مس بچه مرده حتی بچه سقط شده ای که چهار ماه او تمام شده غسل مس میت واجب است و برای مس بچه سقط شده ای که از چهار ماه کمتر دارد غسل واجب نمی باشد مگر این که روح دمیده شده باشد بنابراین اگر بچه چهار ماهه ای مرده به دنیا بیاید و بدنش سرد شده باشد و با ظاهر بدن مادر تماس پیدا کند مادر او باید غسل مس میت کند
- [آیت الله وحید خراسانی] برای مس بچه مرده حتی بچه سقط شده ای که چهار ماه او تمام شده غسل مس میت واجب است و برای مس بچه سقط شده ای که از چهار ماه کمتر دارد غسل واجب نمی باشد مگر این که روح دمیده شده باشد بنابراین اگر بچه چهار ماهه ای مرده به دنیا بیاید و بدنش سرد شده باشد و با ظاهر بدن مادر تماس پیدا کند مادر او باید غسل مس میت کند
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه بچه چهارماهه ای یا بیشتر مرده به دنیا بیاید، مادر او بنابر احتیاط واجب باید غسل مس میت کند.
- [آیت الله جوادی آملی] .خرید و فروش ملکی که آن را به دیگری اجاره داده اند, اشکال ندارد و خریدار نمی تواند مستأجر را بیرون کند . اگر خریدار از اصل اجاره آن ملک آگاه نباشد یا بر فرض اطلاع از اصل اجاره آن، از طولانی بودن مدت اجاره آگاه نباشد, میتواند داد و ستد خود را به هم بزند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] نماز خواندن بر بچهای که شش سال او تمام نشده، رجاءً مانعی ندارد و نماز خواندن بر بچهای که مرده به دنیا آمده مستحب نیست.
- [آیت الله وحید خراسانی] نماز خواندن بر بچه ای که شش سال او تمام نشده رجاء اشکال ندارد ولی نماز خواندن بر بچه ای که مرده به دنیا امده مشروع نیست
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . نماز خواندن بر بچه ای که شش سال او تمام نشده، مستحب است، ولی نماز خواندن بر بچه ای که مرده به دنیا آمده، مستحب نیست.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] نماز خواندن بر بچه ای که شش سال او تمام نشده؛ رجاء مانعی ندارد؛ ولی نماز خواندن بر بچه ای که مرده به دنیا آمده مستحب نیست.
- [آیت الله بروجردی] نماز خواندن بر بچّهای که شش سال او تمام نشده، مستحب است، ولی نماز خواندن بر بچّهای که مرده به دنیا آمده مستحب نیست.
- [آیت الله خوئی] نماز خواندن بر بچهای که شش سال او تمام نشده رجاءاً مانعی ندارد ولی نماز خواندن بر بچهای که مرده به دنیا آمده مستحب نیست.