درباره این مسأله نظریّاتی به این شکل طرح می‌شود: 1. نظریّه نژادی: طبق این نظریّه، عامل اساسی پیش برنده تاریخ، برخی نژادها هستند. بعضی نژادها استعداد تمدّن آفرینی و فرهنگ آفرینی دارند و بعضی دیگر ندارند. (کنت گوبینو) فیلسوف معروف فرانسوی طرفدار این نظریّه است. 2. نظریّة جغرافیایی: طبق این نظریه، عامل سازنده تمدّن و به وجودآورنده فرهنگ و تولیدکننده صنعت، محیط طبیعی است. این اقلیمهای خاص و منطقه‌های خاص می‌باشند که پیش برنده و نوآفرین می‌باشند. منتسکیو دانشمند جامعه‌شناس فرانسوی قرن هفدهم، در کتاب معروف روح‌القوانین طرفدار این نظریّه است. 3. نظریّه قهرمانان: طبق این نظریه اکثریّت افراد بشر فاقد ابتکارند، دنباله روند، مصرف کنندة اندیشه و صنعت دیگران‌اند اما همواره کم و بیش در هر جامعه‌ای یک اقلیّت مبتکر، ابداعگر، پیشرو و پیشتاز، تولیدکننده اندیشه و آفریننده صنعت وجود دارد و آنان هستند که تاریخ را به جلو می‌رانند و وارد مرحله جدیدی می‌کنند. (کارلایل) فیلسوف انگلیسی چنین نظریه‌ای دارد. 4. نظریه اقتصادی: کارل و مارکس طرفدار این نظریه است. 5. نظریّه الهی: تحوّلات و تطوّرات تاریخ، جلوگاه مشیّت حکیمانه و حکمت بالغه الهی است. پس آنچه تاریخ را جلو می‌برد و دگرگون می‌سازد اراده خداوند است. (بوسوئه) مورّخ و اسقف معروف، طرفدار این نظریّه است. اینها نظریّاتی است که معمولًا در کتب فلسفة تاریخ به عنوان علل محرّکه تاریخ طرح می‌شود، از نظر ما غالباً این نظریات به علت محرّکه تاریخ که در پی کشف آن هستیم مربوط نمی‌شود. مثلٌا نظریّه نژادیک نظریه جامعه شناسانه است و از این جهت قابل طرح است، اما راز فلسفه تاریخ همچنان مهجول می‌ماند. اینکه عامل، یک نژاد باشد یا همه نژادها راز تحرّک تاریخ را نمی‌گشاید. همچنین نظریّه جغرافیایی. این نظریّه نیز به نوبة خود مربوط به یک مسأله جامعه شناسی مفیدی است. اما پرسش اصلی سر جای خود باقی است. از اینها بی‌ربطتر نظریّه الهی است. مگر تنها تاریخ است که جلوه‌گاه مشیّت الهی است؟ همه عالم، از آغاز تا انجام با همه اسباب و علل و موجبات و موانع، جلوه‌گاه مشیّت الهی است. نسبت مشیّت الهی با همه اسباب و علل جهان علی‌السّویّه است. همچنانکه زندگی متحوّل و متطوّر انسان جلوه‌گاه مشیّت الهی است، زندگی ثابت و یکنواخت زنبور عسل هم جلوه‌گاه مشیّت الهی است. نظریّه اقتصادی تاریخ نیز فاقد جنبة فنّی و اصولی است. نظریه اقتصادی تاریخ به این صورت که طرح شده، فقط ماهیّت و هویّت تاریخ را روشن می‌کند که مادّی و اقتصادی است و همه شؤون دیگر به منزلة اعراض این جوهر تاریخی است. نظریّه قهرمانان، اعمّ از اینکه درست باشد یا نادرست، مستقیماً به فلسفه تاریخ، یعنی به عامل محرّک تاریخ مربوط می‌شود. مجموعه آثار شهید علامه مطهری(رحمت الله علیه) ج 2 ج جامعه و تاریخ‌
درباره این مسأله نظریّاتی به این شکل طرح میشود:
1. نظریّه نژادی: طبق این نظریّه، عامل اساسی پیش برنده تاریخ، برخی نژادها هستند. بعضی نژادها استعداد تمدّن آفرینی و فرهنگ آفرینی دارند و بعضی دیگر ندارند.
(کنت گوبینو) فیلسوف معروف فرانسوی طرفدار این نظریّه است.
2. نظریّة جغرافیایی: طبق این نظریه، عامل سازنده تمدّن و به وجودآورنده فرهنگ و تولیدکننده صنعت، محیط طبیعی است. این اقلیمهای خاص و منطقههای خاص میباشند که پیش برنده و نوآفرین میباشند. منتسکیو دانشمند جامعهشناس فرانسوی قرن هفدهم، در کتاب معروف روحالقوانین طرفدار این نظریّه است.
3. نظریّه قهرمانان: طبق این نظریه اکثریّت افراد بشر فاقد ابتکارند، دنباله روند، مصرف کنندة اندیشه و صنعت دیگراناند اما همواره کم و بیش در هر جامعهای یک اقلیّت مبتکر، ابداعگر، پیشرو و پیشتاز، تولیدکننده اندیشه و آفریننده صنعت وجود دارد و آنان هستند که تاریخ را به جلو میرانند و وارد مرحله جدیدی میکنند. (کارلایل) فیلسوف انگلیسی چنین نظریهای دارد.
4. نظریه اقتصادی: کارل و مارکس طرفدار این نظریه است.
5. نظریّه الهی: تحوّلات و تطوّرات تاریخ، جلوگاه مشیّت حکیمانه و حکمت بالغه الهی است. پس آنچه تاریخ را جلو میبرد و دگرگون میسازد اراده خداوند است. (بوسوئه) مورّخ و اسقف معروف، طرفدار این نظریّه است.
اینها نظریّاتی است که معمولًا در کتب فلسفة تاریخ به عنوان علل محرّکه تاریخ طرح میشود،
از نظر ما غالباً این نظریات به علت محرّکه تاریخ که در پی کشف آن هستیم مربوط نمیشود. مثلٌا نظریّه نژادیک نظریه جامعه شناسانه است و از این جهت قابل طرح است، اما راز فلسفه تاریخ همچنان مهجول میماند. اینکه عامل، یک نژاد باشد یا همه نژادها راز تحرّک تاریخ را نمیگشاید.
همچنین نظریّه جغرافیایی. این نظریّه نیز به نوبة خود مربوط به یک مسأله جامعه شناسی مفیدی است. اما پرسش اصلی سر جای خود باقی است.
از اینها بیربطتر نظریّه الهی است. مگر تنها تاریخ است که جلوهگاه مشیّت الهی است؟ همه عالم، از آغاز تا انجام با همه اسباب و علل و موجبات و موانع، جلوهگاه مشیّت الهی است. نسبت مشیّت الهی با همه اسباب و علل جهان علیالسّویّه است. همچنانکه زندگی متحوّل و متطوّر انسان جلوهگاه مشیّت الهی است، زندگی ثابت و یکنواخت زنبور عسل هم جلوهگاه مشیّت الهی است.
نظریّه اقتصادی تاریخ نیز فاقد جنبة فنّی و اصولی است. نظریه اقتصادی تاریخ به این صورت که طرح شده، فقط ماهیّت و هویّت تاریخ را روشن میکند که مادّی و اقتصادی است و همه شؤون دیگر به منزلة اعراض این جوهر تاریخی است.
نظریّه قهرمانان، اعمّ از اینکه درست باشد یا نادرست، مستقیماً به فلسفه تاریخ، یعنی به عامل محرّک تاریخ مربوط میشود.
مجموعه آثار شهید علامه مطهری(رحمت الله علیه) ج 2 ج جامعه و تاریخ
- [سایر] عامل سازنده تاریخ از دیدگاه قرآن چیست؟
- [سایر] چیستی هویت؟نقش انقلاب اسلامی ایران در تکامل و تطور هویت اسلامی؟
- [آیت الله علوی گرگانی] تطوّر زمانی و تغییر مکانی در شرعیّت هنر چه نقشی را بازی میکند؟
- [سایر] پسر 2 ساله دارم که بیش از اندازه تحرک داره و فضوله، آیا مشکل خاصی داره؟
- [آیت الله جوادی آملی] صورت مضاربه خدمت حضرتعالی تقدیم میشود آیا صحیح است یا خیر؟ (عامل: آقای … فرزند … … سرمایه گذار: آقای … … فرزند … … مبلغ … سرمایه … … مدت معامله از تاریخ … … تا تاریخ عامل متعهّد میگردد سرمایهای را که سرمایه گذار در اختیارش قرار داده است را در کارهای تجاری مصرف نماید و از درآمد حاصله هر ماه مبلغ … به ریال علی الحساب به سرمایه گذار تحویل نماید و عامل متعهّد میگردد که در پایان مدت تعیین شده درآمد حاصله را بررسی نماید و در صورتی که درآمد حاصله بیش از مقدار معیّن شده به سرمایه گذار تحویل نماید. طرفین با هم شرط کردند در صورت ضرر، عامل، ضرر را پرداخت میکند و هیچ گونه ارتباطی به سرمایه گذار نخواهد داشت و در صورتی که عامل نتواند در پایان حسابهایش را دقیقاً بررسی کند طرفین با هم مصالحه میکنند.) ب. حقوقی که بنیاد شهید به خانوادهی شهدا میدهد اعم از پدر و مادر و همسر و فرزند شهید آیا سر سال اضافه بیاید خمس دارد یا نه؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] بفرمایید که قرائت صرف تحرک زبان و بلند خواندن آن است یا نگاه کردن و فهمیدن هم جزء قرائت قرآن می باشد؟
- [سایر] آیا انسان بر تاریخ حاکم است یا تاریخ بر انسان؟
- [آیت الله بهجت] برخی از افراد به علت آن که تاریخ موجود در شناسنامه، تاریخ واقعی تولد آن ها نیست؛ تاریخ تولد و در نتیجه تاریخ بلوغ خود را نمی دانند، وظیفه چنین کسانی در محاسبه ی سن بلوغ چیست؟
- [سایر] آیا در آیات قرآن به تاریخ و اهمیت تاریخ نویسی اشاره شده است؟
- [سایر] چند حدیث پیرامون اهمیت تاریخ و تاریخ نویسی با متن عربی حدیث و منبع آن بنویسید.
- [آیت الله بهجت] عامل میتواند با اجازه مالک با عاملی دیگر مضاربه کند، خواه به این صورت که دومی را عامل مالک قرار دهد و خود کنار برود، یعنی مضاربه اول را فسخ نموده و بهعنوان وکیل مالک، مضاربه دوم را برقرار کند، و خواه دومی را عامل خودش قرار دهد، که در صورت دوم اگر مثلاً نصف سود سهم او بوده برای عامل دوم نسبت معینی از این نصف را قرار دهد؛ بنابراین عامل دوم حسابش با عامل اول است، نه با مالک.
- [آیت الله مظاهری] پیش از آنکه عامل شروع به کار کند مالک و عامل میتوانند مضاربه را به هم بزنند.
- [آیت الله نوری همدانی] پیش از آنکه عامل شروع به کار کند ، جاعل و عامل می توانند جعاله را بهم بزند.
- [امام خمینی] پیش از آن که عامل شروع به کار کند، جاعل و عامل میتوانند جعاله را به هم بزنند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] چنانچه عامل مدّعی شود که از طرف مالک در انجام بعضی از معاملات مجاز بوده و مالک منکر شود و بینه ای نداشته باشند قول مالک با قسم مقدم است و اگر مالک ادّعا کند که عامل را از انجام بعضی معاملات که بدون منع بر عامل جائز است منع کرده و عامل منکر باشد، قول عامل با قسم مقدم است.
- [آیت الله مظاهری] اگر مالک مالی را به عامل بدهد که با آن کار کند آن مال در دست عامل امانت است و اگر تلف شد عامل ضامن نیست، و اگر شرط ضمان کند معامله صحیح است و شرط، ضمان آور نیست گرچه آن شرط در ضمن عقد دیگری باشد، بنابراین اگر مال تلف شد از مال مالک رفته است و ضمانی بر عامل نیست.
- [آیت الله اردبیلی] پیش از آن که عامل شروع به کار کند، جاعل و عامل میتوانند جعاله را به هم بزنند.
- [آیت الله سبحانی] پیش از آنکه عامل شروع به کار کند، جاعل و عامل می توانند جعاله را به هم بزنند.
- [آیت الله مظاهری] پیش از آنکه عامل شروع به کار کند، جاعل و عامل میتوانند جعاله را به هم بزنند.
- [آیت الله بروجردی] پیش از آن که عامل شروع به کار کند، جاعل و عامل میتوانند جعاله را به هم بزند.