راهنمـا
درباره مـا
حمایت از ما
استفتائات آیت الله بهجت
آدرس:
http://bahjat.ir
3) کسی نتواند به آن جا وارد شود، ولی اطمینان به عدم وقوع در گناه باشد.
احتیاط خوب است.
عنوان سوال:
3) کسی نتواند به آن جا
وارد
شود، ولی
اطمینان
به عدم وقوع در
گناه
باشد.
پاسخ:
احتیاط خوب است.
پرسشهای مرتبط
از این مرجع
پرسشهای مرتبط
از دیگر مراجع
مسائل مرتبط
از این مرجع
مسائل مرتبط
از دیگر مراجع
پرسشهای مرتبط از این مرجع
آیا برای ضرر و زیان معنوی که در ضمن وقوع جرایم وارد می شود، می توان مطالبه ی خسارت نمود؟
اگر کسی آیه ی سجده دار بشنود، ولی نتواند سجده را به جای آورد، آیا گناه کرده است؟
مرد و زن در وقوع طلاق اختلاف دارند؛ مرد مدّعی وقوع طلاق و زن منکر آن است. قول کدام یک مقدّم است؟
آیا مجنیٌّ علیه قبل از مرگ خود می تواند کسی را که به طور حتم بر او جنایتِ عمدیِ موجبِ قصاصِ نفس وارد خواهد کرد، عفو نماید؟ در صورت وقوع، حق قصاص یا دیه ساقط شده است یا فقط حق قصاص ساقط است؟
آیا زمان محاسبه دیه روز وقوع حادثه یا روز صدور حکم یا روز ادا است؟
اگر کسی هنگام وقوع زلزله بیهوش باشد، آیا خواندن نماز آیات بر او واجب است؟
آیا نماز آیات برای وقوع زلزله فوریّت دارد؟ در صورتی که پاسخ مثبت باشد، اگر به تأخیر بیاندازند حکم آن چیست؟
3 مرتبه
منظور از به گناه افتادن در اثر ازدواج نکردن چیست؟ گناهان مقاربتی مراد است یا گناهان دیگری نظیر نگاه شهوت آلود و... را نیز شامل می شود؟
اگر حائض بعد از غسل حیض نتواند وضو بگیرد؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
[سایر] آیا انجام بعضی از گناهان، نظیر خودکشی، باعث خواهد شد تا انسان اتوماتیک وار، وارد جهنم شود؟
[آیت الله سبحانی] بر فرض وقوع تغییر جنسیت و وقوع فسخ نکاح، مسأله حضانت اطفال به چه شکل است؟
[آیت الله مظاهری] شخصی وارد نماز میشود؛ ولی در بین نماز اطمینان پیدا میکند که هنگام شروع نماز وقت نماز نبوده است، در این صورت چه وظیفهای دارد؟
[آیت الله اردبیلی] اگر وارد منزل کسی شویم که اطمینان داریم اهل خمس دادن نیست، نماز ما در آن منزل صحیح است یا باطل؟
[سایر] سلام، سؤالی از محضرتان دارم: آیا انجام بعضی از گناهان باعث خواهد شد تا انسان اتوماتیک وار، وارد جهنم شود؟ به عنوان مثال اگر شما مرتکب گناه خودکشی شوید، آیا این باعث می شود تا به صورت اتوماتیک وار، وارد جهنم شوید؟
[سایر] ادله امکان و وقوع معاد کدامند؟
[سایر] نشانه های وقوع روز قیامت ازنظرقرآن چیست؟
[سایر] علل وقوع جنگ صفین و نهروان چه بوده است؟
[سایر] آیا نشانه های ظهور براساس علم روز وقوع پیدا خواهد کرد؟
[سایر] آیا وقوع جنگ عراق و ایران اجتناب ناپذیر بود؟
مسائل مرتبط از این مرجع
کر بودن آب به سه راه ثابت میشود: 1 خود انسان یقین کند یا اطمینان داشته باشد بنابر اظهر؛ 2 دو مرد عادل خبر دهند؛ 3 کسی که آب در اختیار اوست بگوید آب کُر است. مثلاً صاحب منزل بگوید: حوض منزل کُر است. آب قلیل
به سیّدی که معصیتکار است، اگر خمس دادن کمک به معصیت او باشد، بنابر احوط نمیشود خمس داد، و به سیّدی هم که آشکارا معصیت میکند، اگرچه دادن خمس کمک به معصیت او نباشد، بهتر این است که خمس ندهند.
عدالت معتبر در امام جماعت عبارت است از حُسن ظاهر، یعنی دوری جستن از گناهان کبیره، بهطوریکه ظاهر احوال شخص بهطور ظنی دلالت کند که او بنای بر ترک گناه دارد، نه آنکه اتفاقاً چند روزی گناه را ترک کرده باشد، و مأموم باید این حسن ظاهر را احراز کند. و اصرار بر گناهان صغیره بهمنزله گناه کبیره است.
باید کسی را اجیر کنند که اطمینان داشته باشند نماز را بهصورت صحیح میخواند.
طلاق دادن زن در حال حیض یا نفاس در سه صورت صحیح است: 1 آنکه شوهرش بعد از ازدواج با او نزدیکی نکرده باشد؛ 2 آبستن باشد، و اگر معلوم نباشد که آبستن است و شوهر در حال حیض طلاقش بدهد، بعد بفهمد آبستن بوده، اشکال ندارد؛ 3 مرد بهواسطه غایب بودن، نتواند یا برایش مشکل باشد که پاک بودن زن را بفهمد، ولی احتیاط مستحب در این است که در این صورت یک ماه صبر کند و بعد طلاق بدهد.
مسافری که خرجی او تمام شده یا مرکبش از کار افتاده، چنانچه سفر او سفر معصیت نباشد و نتواند با قرض کردن یا فروختن چیزی خود را به مقصد برساند، اگرچه در وطن خود فقیر نباشد، میتواند زکات بگیرد، ولی اگر بتواند در جای دیگر با قرض کردن یا فروختن چیزی مخارج بقیه سفر خود را فراهم کند، فقط به مقداری که به آنجا برسد، میتواند زکات بگیرد.
اگر انسان خودش نخواهد اعلان کند، میتواند به کسی که اطمینان دارد، بگوید که از طرف او اعلان نماید.
اگر وصی نتواند بهتنهایی کارهای میت را انجام دهد، حاکم شرع برای کمک او یک نفر دیگر را معین میکند.
اگر کسی مقداری آب بیمنّت به او ببخشد، باید قبول کند. 3 ترس از ضرر:
به کسی که معصیت کبیره و اموری که در اسلام منکر و قبیح هست مرتکب میشود، مخصوصاً کسی که آشکارا معصیت انجام میدهد، بنابر احتیاط واجب نباید زکات بدهند، مگر بهقدر ضروریات او و خانوادهاش.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
[آیت الله نوری همدانی] بودن مرد و زن نا محرم در جائی که کسی در آنجا نیست و کسی هم نمی تواند وارد شود در صورتی که احتمال وقوع معصیت را بدهند ، حرام است و احتیاط مستحب آن است که در آنجا نماز نخوانند .
[آیت الله وحید خراسانی] بودن زن و مرد نامحرم در جایی که کسی در ان جا نیست و کسی هم نمی تواند وارد شود در صورتی که احتمال وقوع در معصیت را بدهند جایز نیست و احتیاط مستحب ان است که در ان جا نماز نخوانند
[آیت الله سیستانی] بودن مرد و زن نا محرم در خلوت اگر احتمال وقوع در معصیت را بدهند ، حرام است ، و احتیاط مستحب آن است که در آنجا نماز نخوانند .
[آیت الله شبیری زنجانی] بودن مرد و زن نامحرم در جایی که کسی در آنجا نیست و کسی هم نمیتواند وارد شود در صورتی که احتمال وقوع در معصیت را بدهند حرام؛ بلکه اگر چنین احتمالی را هم ندهد بنا بر احتیاط حرام است و در هر حال نمازشان در آنجا به احتیاط مستحب باطل است و اگر مشغول نماز باشد و کسی که با او نامحرم است وارد شود نیز همین حکم جاری است.
[آیت الله شبیری زنجانی] انسان از هر راهی اطمینان پیدا کند که یکی از موجبات نماز آیات به وقوع پیوسته، باید نماز آیات بخواند، بنابراین اگر انسان از گفته کسانی که از روی قاعده علمی میگویند فلان وقت خورشید یا ماه گرفته، یا میگیرد و فلان مقدار طول میکشد، اطمینان پیدا کند، باید به حرف آنها عمل نماید.
[آیت الله نوری همدانی] اگر جلوگیری از معصیت توقّف داشته باشد بر حبس نمودن معصیت کار ، در محلّی یا مانع نمودن ازآنکه به محلّی وارد شود ، واجب است ، با مراعات مقدار لازم وتجاوز ننمودن از آن .
[امام خمینی] اگر جلوگیری از معصیت توقف داشته باشد بر حبس نمودن معصیت کار، در محلی یا منع نمودن از آن که به محلی وارد شود، واجب است، با مراعات مقدار لازم و تجاوز ننمودن از آن.
[آیت الله فاضل لنکرانی] اگر جلوگیری از معصیت توقف داشته باشد بر حبس نمودن معصیت کار، در محلی یا منع نمودن از آنکه به محلی وارد شود، واجب است، با مراعات مقدار لازم و تجاوز ننمودن از آن.
[آیت الله اردبیلی] شرکت در مجالس گناه از هر قبیل و به هر شکل که باشد حرام است، مگر این که به نحوی بتواند اهل مجلس را نیز از گناه بازدارد یا واجب مسلّمتری را انجام دهد و یا مانع گناه بزرگتری شود و اگر انسان احتمال ندهد که مجلس گناه باشد و پس از شرکت متوجّه گناه بودن آن شود، چنانچه نتواند نهی از منکر نماید یا نهی او مؤثر نباشد، باید مجلس را ترک کند.
[آیت الله نوری همدانی] اگر اعراض نمودن وترک معاشرت با معصیت کار موجب تخفیف معصیت می شود با احتمال بدهد که موجب تخفیف می شود ، واجب است اگر چه بداند موجب ترک بکلّی نمی شود ، واین امر در صورتی است که با مراتب دیگر ، نتواند از معصیت جلوگیری کند .
اطمینان
سکون و آرامش را اطمینان گویند.
گناه
گناه به معنای خلاف است و در اسلام هر گونه کاری که برخلاف فرمان خداوند باشد گناه است.
وارد
دلیل وارد به معنی دلیل منتفی کننده موضوع دلیل دیگر است.
×
ارسال نظر
نام و نام خانوادگی
عنوان
*
متن
*