راهنمـا
درباره مـا
حمایت از ما
استفتائات آیت الله اردبیلی
آدرس:
http://www.ardebili.com
آیا میتوانیم در بین غسل ترتیبی، آن را رها کنیم و به جای آن، غسل ارتماسی به جا آوریم؟
صحّت آن خالی از اشکال نیست.
عنوان سوال:
آیا میتوانیم در بین
غسل
ترتیبی، آن را رها کنیم و به جای آن،
غسل
ارتماسی
به جا آوریم؟
پاسخ:
صحّت آن خالی از اشکال نیست.
پرسشهای مرتبط
از این مرجع
پرسشهای مرتبط
از دیگر مراجع
مسائل مرتبط
از این مرجع
مسائل مرتبط
از دیگر مراجع
پرسشهای مرتبط از این مرجع
در نجاست آب پاکی که در اختیار ما بوده است، شک کردهایم. آیا میتوانیم با آن آب، غسل و وضو به جا آوریم یا ازاله نجاست کنیم؟
اگر در حوضی که مقدار آب آن کمتر از کر است، وضو یا غسل ارتماسی به جا آوریم، آیا میتوانیم با همان آب، وضو و غسلهای بعدی را هم انجام دهیم یا نه؟
اگر نتوانیم غسلهای مستحبّی را که در شرع وارد شده است، انجام دهیم یا انجام دادن آن، مقداری مشکل باشد، آیا میتوانیم برای کسب ثوابِ غسل، به جای آن تیمّم کنیم؟
کسی که مشغول غسل مسّ میّت است، اگر در بین غسل مسّ میّت جنب شود، آیا باید غسل را رها کند یا آن را ادامه دهد و بعدا غسل جنابت کند؟
آیا کسی را که شک داریم مسلمان است یا نه، میتوانیم در قبرستان مسلمانان دفن کنیم؟ و آیا نسبت به غسل و کفن و نماز او وظیفهای داریم یا خیر؟
آیا زکات را خودمان میتوانیم بدون اجازه مجتهد، به مصارف معیّن شده در شرع برسانیم؟
آیا با آبی که شک در مضاف یا غصبی بودن آن داریم، میتوانیم رفع حَدَث یا خَبَث کنیم؟
آیا میتوانیم در وضو، موقع شستن دست، به جای آب ریختن و دست کشیدن، دستمان را زیر شیر آب بگیریم؟
آیا میتوانیم نافلههای شبانه روز را چه با بودن وقت یا نبودن وقت، با حمد تنها و بدون سوره بخوانیم؟
آیا با لباسی که نمیدانیم جنس آن از پوست حیوان است یا چیز دیگر، میتوانیم نماز بخوانیم؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
[سایر] اگر در بین غسل جنابت، حدث اصغری رخ دهد و غسل را رها کرده و دوباره به همان شیوه غسل نماییم، آیا برای نماز باید وضو گرفت؟
[سایر] ما شیعیان در طول ماه محرم و صفر چند بار نام ائمه را بر زبان می آوریم وچند بار نام خدا را بر زبان می آوریم؟ آیا این درست است؟
[سایر] برای اموات چه کاری میتوانیم انجام دهیم؟
[آیت الله مکارم شیرازی] چگونه فتاوای مرجع تقلید خود را به دست آوریم؟
[آیت الله مکارم شیرازی] چگونه می توان محبت اهل بیت (علیهم السلام ) را در دل خود به وجود آوریم؟
[سایر] چرا باید هنگام غذا خوردن، کفش های خود را در آوریم؟
[آیت الله علوی گرگانی] اگر شخصی در حادثهای بسوزد، بطوری که اعضاء وی قابل تشخیص نباشد، مشتی استخوان سیاه شده، آیا واجب است بر این استخوانها، غسل و نماز را بجا آوریم و نیز کفن مخصوص میّت لازم است یا خیر؟
[آیت الله خامنه ای] آیا می شود وسط غسل آن را رها کرد و بعد از مدتی (مثلاً 4 ساعت) ادامه داد؟
[سایر] ما شیعیان در طول ماه محرم و صفر چند بار نام ائمه را بر زبان می آوریم وچند بار نام خدا را بر زبان می آوریم؟ آیا این درست است؟
[سایر] آیا میتوانیم نذر کنیم که روزه ماه رمضان و یا قضای آن را در سفر به جا آوریم؟
مسائل مرتبط از این مرجع
اگر در بین نماز آیات بفهمد که وقت نماز واجب شبانهروزی تنگ است، باید نماز آیات را رها کند و مشغول نماز شبانهروزی شود و بعد از آن که نماز را تمام کرد، پیش از انجام عملی که نماز را به هم میزند، بقیّه نماز آیات را از همان جا که رها کرده بخواند.
اگر برای غسل ترتیبی وقت نداشته ولی برای غسل ارتماسی وقت داشته باشد، باید غسل ارتماسی کند.
اگر یکی از شکهای صحیح برای انسان پیش آید، بنابر احتیاط نباید نماز را رها کند و چنانچه نماز را رها کند، معصیت کرده است؛ پس اگر پیش از انجام عملی مثل رو گرداندن از قبله که نماز را باطل میکند نماز را از سر گیرد، نماز دوم او نیز باطل است و اگر بعد از انجام عملی که نماز را باطل میکند مشغول نماز شود، نماز دوم او صحیح است.
اگر شک کند که غسل کرده یا نه، باید غسل کند، ولی اگر بعد از غسل شک کند که غسل او صحیح بوده یا نه، لازم نیست دوباره غسل نماید.
اگر به گمان این که به اندازه غسل و نماز وقت دارد برای نماز غسل کند و بعد از غسل بفهمد که به اندازه غسل وقت نداشته، غسل او باطل است.
اگر بعد از حمد مشغول خواندن سوره توحید (قل هو اللّه أحد) یا سوره کافرون (قل یا أیّها الکافرون) شود، نمیتواند آن را رها کند و سوره دیگری بخواند، ولی اگر در نماز جمعه و نماز ظهر روز جمعه از روی فراموشی به جای سوره جمعه یا منافقین یکی از این دو سوره را بخواند، تا دو ثلث آن را نخوانده، میتواند آن را رها کند و سوره (جمعه) یا (منافقین) را بخواند.
اگر در نماز جمعه یا نماز ظهر روز جمعه عمدا سوره (قل هو اللّه أحد) یا سوره (قل یا أیّها الکافرون) را بخواند، بنابر احتیاط واجب نمیتواند آن را رها کند و سوره جمعه و منافقین را بخواند.
کسی که چند غسل بر او واجب است یا میخواهد هم غسل واجب و هم غسل مستحب بجا آورد، میتواند به نیّت همه آنها یک غسل بجا آورد یا آنها را جداگانه انجام دهد.
اگر انجام چند غسل بر کسی مستحب باشد و به نیّت همه یک غسل بجا آورد، کافی است؛ بلکه میتوان یک غسل را به نیّت چند غسل واجب و مستحب بجا آورد.
اگر پیش از هر نماز، خون مستحاضه کثیره قطع شود و دوباره جریان یابد، باید برای هر نماز یک غسل بجا آورد، ولی اگر بعد از غسل و پیش از نماز خون قطع شود، چنانچه وقت به گونهای تنگ باشد که نتواند غسل کند و نماز را در وقت بخواند، میتواند با همان غسل نماز را بخواند، ولی اگر شک کند که برای اعاده غسل وقت دارد یا نه، باید غسل را اعاده کند حکم وضو نیز در این مسأله مانند غسل است.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
[آیت الله بروجردی] اگر در بین غسل حدث اصغر از او سر زند مثلاً بول کند احتیاط واجب آن است که غسل را تمام نماید و دوباره غسل کند، وضو هم بگیرد، یا غسل را رها کرده و غسل دیگری نماید و بعد از آن وضو هم بگیرد.
[آیت الله سیستانی] اگر در بین غسل ، حدث اصغر از او سر زند ، مثلاً بول کند ، لازم نیست غسل را رها کرده و غسل دیگری بنماید ، بلکه میتواند غسل خود را تمام نماید و بنابر احتیاط لازم باید وضو هم بگیرد ، ولی اگر از غسل ترتیبی به ارتماسی و یا از ارتماسی به ترتیبی عدول نماید ، لازم نیست وضو هم بگیرد .
[آیت الله علوی گرگانی] اگر در بین غسل، حدث اصغر از او سر زند مثلاً بول کند، غسل را رها کند و دوباره غسل نماید و وضو هم بگیرد و یا آن که آن غسل را تمام کند و دوباره بنابر احتیاط واجب غسل کند به قصد تمام یا اتمام و بعد از آن وضو هم بگیرد و احتیاطاً غسل دوم را مثل اوّل در ترتیبی و ارتماسی بودن انجام دهد.
[آیت الله مکارم شیرازی] اگر در بین نماز، استحاضه قلیله زن، کثیره شود باید نماز را رها کند و غسل نماید و از نو بخواند و در صورتی که برای غسل وقت ندارد تیمم کند، ولی اگر برای تیمم هم وقت ندارد باید همان نماز را تمام کرده و بنابر احتیاط واجب قضا نماید.
[امام خمینی] اگر کسی به زور، بدهکار را از دست طلبکار رها کند، کسی که بدهکار را رها کرده، باید او را به دست طلبکار بدهد.
[آیت الله علوی گرگانی] اگر کسی بزور بدهکار را از دست طلبکار رها کند، چنانچه طلبکار دسترسی به او نداشته باشد، کسی که بدهکار را رها کرده، باید او را به دست طلبکار بدهد یا بدهی او را به طلبکار بپردازد.
[آیت الله مظاهری] اگر کسی به زور بدهکار را از دست طلبکار رها کند، چنانچه طلبکار دسترسی به او نداشته باشد، کسی که بدهکار را رها کرده باید او را به دست طلبکار بدهد.
[آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر کسی به زور بدهکار را از دست طلبکار رها کند، چنان چه طلبکار دسترسی به او نداشته باشد، کسی که بدهکار را رها کرده، باید او را به دست طلبکار بدهد و یا طلب طلبکار را بپردازد.
[آیت الله سیستانی] اگر کسی به زور بدهکار را از دست طلبکار رها کند ، چنانچه طلبکار دسترسی به او نداشته باشد ، کسی که بدهکار را رها کرده است ، باید او را نزد طلبکار حاضر سازد ، یا طلب او را بپردازد .
[آیت الله بروجردی] اگر کسی به زور بدهکار را از دست طلبکار رها کند، چنانچه طلبکار دسترسی به او نداشته باشد، کسی که بدهکار را رها کرده باید او را به دست طلبکار بدهد.
غسل ارتماسی
غُسل عملی عبادی در فقه اسلامی است به معنای شستن تمامی بدن از سر تا پا با کیفیتی خاص.
غسل ترتیبی
غُسل عملی عبادی در فقه اسلامی است به معنای شستن تمامی بدن از سر تا پا با کیفیتی خاص.
ارتماسی
ارتماسی یکی از دو کیفيّت وضو گرفتن و غسل کردن مقابل ترتیبی را گویند و جایگاه این بحث باب طهارت است.
غسل
غُسل عملی عبادی در فقه اسلامی است به معنای شستن تمامی بدن از سر تا پا با کیفیتی خاص.
صحت
صحت ممکن است در معانی ذیل به کار رفته باشد: • سلامتی، به معنای سلامتی از بیماری• صحیح و فاسد، به معنای صحیح در مقابل فاسد و اشتباه
×
ارسال نظر
نام و نام خانوادگی
عنوان
*
متن
*