جایگاه عقل در حکومت دینی تا چه اندازه است؟
جایگاه عقل در حکومت دینی تا چه اندازه است؟ (عقل) در اندیشه اسلامی جایگاه بلند و رفیعی دارد و یکی از منابع بسیار مهم و اساسی، در استنباط احکام و قوانین دینی به شمار می‌رود. به عبارت دیگر، (عقل) در مقابل (شرع) نیست؛ بلکه یکی از ارکان و عناصر آن است. طبیعی است حکومت دینی نیز، همواره باید از عقل و خِرَد در برنامه‌ریزی، قانون‌گذاری و مسائل اجرایی بهره جوید. باید توجّه داشت عقلی از ارکان شریعت به شمار می‌آید که عقل قطعی باشد؛ نه عقل ظنی. در شیوه‌های اجرایی و مسائل کاربردی نظام، چه بسا از عقل ابزاری (Instrumental Reason) و ظنی و تجربی (علوم) نیز استفاده شود؛ ولی کاربرد این گونه رهنمودهای عقلی، در جایی است که مغایرتی با تعالیم دینی و ارزش‌های عالی انسانی نداشته باشد. شرح بیشتر این مطلب در گذشته بیان گردید. برای آگاهی بیشتر ر.ک: (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد رهبری، کد: 25/500008)
عنوان سوال:

جایگاه عقل در حکومت دینی تا چه اندازه است؟


پاسخ:

جایگاه عقل در حکومت دینی تا چه اندازه است؟

(عقل) در اندیشه اسلامی جایگاه بلند و رفیعی دارد و یکی از منابع بسیار مهم و اساسی، در استنباط احکام و قوانین دینی به شمار می‌رود.
به عبارت دیگر، (عقل) در مقابل (شرع) نیست؛ بلکه یکی از ارکان و عناصر آن است. طبیعی است حکومت دینی نیز، همواره باید از عقل و خِرَد در برنامه‌ریزی، قانون‌گذاری و مسائل اجرایی بهره جوید.
باید توجّه داشت عقلی از ارکان شریعت به شمار می‌آید که عقل قطعی باشد؛ نه عقل ظنی. در شیوه‌های اجرایی و مسائل کاربردی نظام، چه بسا از عقل ابزاری (Instrumental Reason) و ظنی و تجربی (علوم) نیز استفاده شود؛ ولی کاربرد این گونه رهنمودهای عقلی، در جایی است که مغایرتی با تعالیم دینی و ارزش‌های عالی انسانی نداشته باشد. شرح بیشتر این مطلب در گذشته بیان گردید. برای آگاهی بیشتر ر.ک: (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد رهبری، کد: 25/500008)





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین