عقل به روشنی بریگانگی خالق وآفریدگار جهان گواهی می دهد زیرا به مقتضای برای اثبات وجود خداوند بویژه برهان امکان و وجوب همه موجودات ممکن معلول ومخلوق واجب الوجود بالذات (خدا) هستند وبه مقتضای دلایل توحید ذاتی-واجب الوجود بالذات یگانه است ودرنتیجه خالق وآفریدگار جهان کسی جزخداوند نیست. قرآن کریم درآیات بسیاری بریگانگی خداوند در آفریدگاری جهان تاکید نموده است قل ا.. خالق کل شی وهوالواحد القهار(1) بگوخداوند آفریدگار همه چیز است و اوست یکتای غالب الله خالق کل شی وهو علی کل شی وکیل-خداآفریننده هرچیزاست وبرهر چیزی وکیل است(قیم ومدبر) است.(2) ذلکم الله ربکم خالق کل شی لا اله الا هو-آن خداوند پروردگار شما وآفریدگار هرچیز است جزاوخدایی نیست(3) درروایت آمده است : خداوند شریکی ندارد که درآفرینش شگفتی های جهان او را یاری کرده باشد. (4) حال با توجه به این آیات می گوید که خداوند خالق یکنفر بیشتر نمی باشد چطور می شود بعضی جاها خلق را به فرشتگان ویا انسانها وغیره نسبت می دهد واین باتوحید خالقیت نمی سازد جوابی که داده اند این می باشد که مقصود از اختصاص خالقیت به خداوند این است که خالق وآفریننده بالذات ومستقل جزء خداوند نیست ولی اسباب وعلل طبیعی وغیرطبیعی را انکار نمی کنند از نظر آنان فرشتگان افعال ویژه ای راانجام می دهند چنانکه انسان فاعل کارهای خویش است ونیز اسباب طبیعی آثار ویژه ای دارند ولی هیچ یک فاعل وسبب مستقل وبالذات نیستند این نظریه علاوه براینکه مقتضای قوانین عقلی ونیز مورد تایید حس وتجربه است ازآیات قرآن نیز به روشنی استفاده می شود زیرا قران در آیات بسیاری تاثیر علل غیرطبیعی در پیدایش پاره ای حوادث طبیعی ونیز فاعلیت انسان تصریح نموده است.به عنوان نمونه می گوید :الله یتوفی الانفس حین موتها(5) خدا به هنگام مرگ جان هارا می گیرد. می فرماید:قل یتوفا کم ملک الموت الذی وکل بکم(6) بگوفرشته مرگ که ازجانب خداوند برشما وکالت دارد جانهای شما را می گیرد. درباره حرکت ابرها می گوید: آیا نمی اندیشی که خدا ابر را می راند پس آنرا به هم می آمیزد(7) خداوند بادها را می فرستد وآنها ابرها را بر می انگیزند. (8) خلاصه اینکه خلق بعضی ازچیزها به غیرخداوند با توحید خالقیت ناسازگار نمی باشد زیرا این امور درحلول خلق الهی وجلوه ای ازآن است ودرحوزه مشیت خداوند وبه اذن او واقع می شود وابدا جنبه استقلالی ندارد(9) خلاصه اینکه اولا توحید درخالقیت اثبات شد به دلیل عقل ونقل ثانیا یکسری ازکارها هم به خدا وهم غیرخدا نسبت داده شده که با علل طولی به اثبات رسید. ثالثا آن هاکه بیان شده اسباب وعلل طبیعی وغیر طبیعی می باشد مثل ملائکه -ابرهاو... رابعا: اینکه می گوید من آفرید وجای می گوید ما آفریدیم یا به ابرها نسبت می دهد نه جبر می باشد چنانچه اشاعره می خواهند این بحث رابکنند ونه تفویض چنانچه که مغفرله می گویند بلکه حق را مذهب حقه می گوید امری بین الامرین که به واسطه علل طولیه ثابت شد. منابع: 1- قرآن کریم-سوره رعد-آیه16. 2- قرآن کریم-سوره زمر-آیه62. 3- قرآن کریم-سوره فاطر-آیه3. 4- نهج البلاغه-سید شریف رضی خطبه ی 18. 5- قرآن کریم-سوره زمر-آیه43. 6- قرآن کریم-سوره نور آیه 43. 7- قرآن کریم-سوره سجده-آیه11. 8- قرآن کریم-سوره روم-آیه 48. 9- آموزش کلام الله اسلامی محمد سعیدی مهر-جلد1-صفحه101. 10- عقاید استدلالی-علی ربانی گلپایگانی صفحه106. 11- الالهیات آیت الله سبحانی-صفحه51. به نقل از اداره پاسخگویی آستان قدس رضوی (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 22/400008)
عقل به روشنی بریگانگی خالق وآفریدگار جهان گواهی می دهد زیرا به مقتضای برای اثبات وجود خداوند بویژه برهان امکان و وجوب همه موجودات ممکن معلول ومخلوق واجب الوجود بالذات (خدا) هستند وبه مقتضای دلایل توحید ذاتی-واجب الوجود بالذات یگانه است ودرنتیجه خالق وآفریدگار جهان کسی جزخداوند نیست.
قرآن کریم درآیات بسیاری بریگانگی خداوند در آفریدگاری جهان تاکید نموده است قل ا.. خالق کل شی وهوالواحد القهار(1) بگوخداوند آفریدگار همه چیز است و اوست یکتای غالب
الله خالق کل شی وهو علی کل شی وکیل-خداآفریننده هرچیزاست وبرهر چیزی وکیل است(قیم ومدبر) است.(2)
ذلکم الله ربکم خالق کل شی لا اله الا هو-آن خداوند پروردگار شما وآفریدگار هرچیز است جزاوخدایی نیست(3)
درروایت آمده است : خداوند شریکی ندارد که درآفرینش شگفتی های جهان او را یاری کرده باشد. (4)
حال با توجه به این آیات می گوید که خداوند خالق یکنفر بیشتر نمی باشد چطور می شود بعضی جاها خلق را به فرشتگان ویا انسانها وغیره نسبت می دهد واین باتوحید خالقیت نمی سازد جوابی که داده اند این می باشد که مقصود از اختصاص خالقیت به خداوند این است که خالق وآفریننده بالذات ومستقل جزء خداوند نیست ولی اسباب وعلل طبیعی وغیرطبیعی را انکار نمی کنند از نظر آنان فرشتگان افعال ویژه ای راانجام می دهند چنانکه انسان فاعل کارهای خویش است ونیز اسباب طبیعی آثار ویژه ای دارند ولی هیچ یک فاعل وسبب مستقل وبالذات نیستند این نظریه علاوه براینکه مقتضای قوانین عقلی ونیز مورد تایید حس وتجربه است ازآیات قرآن نیز به روشنی استفاده می شود زیرا قران در آیات بسیاری تاثیر علل غیرطبیعی در پیدایش پاره ای حوادث طبیعی ونیز فاعلیت انسان تصریح نموده است.به عنوان نمونه می گوید :الله یتوفی الانفس حین موتها(5) خدا به هنگام مرگ جان هارا می گیرد.
می فرماید:قل یتوفا کم ملک الموت الذی وکل بکم(6) بگوفرشته مرگ که ازجانب خداوند برشما وکالت دارد جانهای شما را می گیرد.
درباره حرکت ابرها می گوید:
آیا نمی اندیشی که خدا ابر را می راند پس آنرا به هم می آمیزد(7)
خداوند بادها را می فرستد وآنها ابرها را بر می انگیزند. (8)
خلاصه اینکه خلق بعضی ازچیزها به غیرخداوند با توحید خالقیت ناسازگار نمی باشد زیرا این امور درحلول خلق الهی وجلوه ای ازآن است ودرحوزه مشیت خداوند وبه اذن او واقع می شود وابدا جنبه استقلالی ندارد(9)
خلاصه اینکه اولا توحید درخالقیت اثبات شد به دلیل عقل ونقل
ثانیا یکسری ازکارها هم به خدا وهم غیرخدا نسبت داده شده که با علل طولی به اثبات رسید.
ثالثا آن هاکه بیان شده اسباب وعلل طبیعی وغیر طبیعی می باشد مثل ملائکه -ابرهاو...
رابعا: اینکه می گوید من آفرید وجای می گوید ما آفریدیم یا به ابرها نسبت می دهد نه جبر می باشد چنانچه اشاعره
می خواهند این بحث رابکنند ونه تفویض چنانچه که مغفرله می گویند بلکه حق را مذهب حقه می گوید امری بین الامرین که به واسطه علل طولیه ثابت شد.
منابع:
1- قرآن کریم-سوره رعد-آیه16.
2- قرآن کریم-سوره زمر-آیه62.
3- قرآن کریم-سوره فاطر-آیه3.
4- نهج البلاغه-سید شریف رضی خطبه ی 18.
5- قرآن کریم-سوره زمر-آیه43.
6- قرآن کریم-سوره نور آیه 43.
7- قرآن کریم-سوره سجده-آیه11.
8- قرآن کریم-سوره روم-آیه 48.
9- آموزش کلام الله اسلامی محمد سعیدی مهر-جلد1-صفحه101.
10- عقاید استدلالی-علی ربانی گلپایگانی صفحه106.
11- الالهیات آیت الله سبحانی-صفحه51.
به نقل از اداره پاسخگویی آستان قدس رضوی (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 22/400008)
- [سایر] چرا ضمیر جمع برای خدا به کار رفته است؟
- [سایر] چرا ضمیر جمع برای خدا به کار رفته است؟
- [سایر] چرا در قرآن برای خدا ضمیر جمع آورده می شود؟
- [سایر] چرا برای خداوند ضمیر مذکر به کار رفته است؟
- [سایر] چرا برای خداوند ضمیر مذکر به کار رفته است؟
- [سایر] چرا برای خداوند ضمیر مذکر به کار رفته است؟
- [سایر] چرا خداوند با این که «احد» و «واحد» است در قرآن ضمیر جمع (ما) به خود نسبت می دهد؟
- [سایر] چرا قرآن که کلام الهی است، در ارتباط با خداوند، همیشه ضمیر متکلّم به کار نمی برد؟
- [سایر] چرا برای خداوند از ضمیر مذکر استفاده میشود؟ چرا ضمیری خاص برای خدا وجود ندارد؟
- [سایر] چرا خداوند در قرآن برای خودش از ضمیر مذکر استفاده کرده است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه روزه دار نسبت دروغ به خدا و پیغمبر(صلی الله علیه وآله) دهد یک کفاره کافی است و کفاره جمع لازم نیست.
- [امام خمینی] نذر آن است که انسان ملتزم شود که کار خیری را برای خدا به جا آورد، یا کاری را که نکردن آن بهتر است برای خدا ترک نماید.
- [آیت الله سیستانی] آخرین وقت نیت روزه ماه رمضان برای شخص ملتفت، هنگام اذان صبح است به این معنی که بنا بر احتیاط واجب باید هنگام صبح امساک او همراه با قصد روزه باشد هرچند در ضمیر ناخود آگاه.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر روزه دار دروغی را به خدا و پیغمبر صلی الله علیه و آله نسبت دهد بنابر احتیاط کفاره جمع که تفصیل آن در مسأله پیش گفته شد بر او لازم می شود.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر روزه دار دروغی را به خدا و پیغمبر صلی الله علیه واله وسلم و ایمه معصومین علیهم السلام عمدا نسبت دهد بنابر احتیاط کفاره جمع که تفصیل ان در مساله پیش گذشت بر او واجب می شود
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر روزه دار دروغی را به خدا و پیغمبر (ص) عمدا نسبت دهد؛ بنا بر احتیاط؛ کفاره جمع که تفصیل آن در مسأله پیش گفته شد بر او واجب می شود.
- [آیت الله اردبیلی] اگر روزهدار دروغی را به خدا و پیامبر صلیاللهعلیهوآلهوسلم و یا جانشینان آن حضرت علیهمالسلام نسبت دهد، بنابر احتیاط کفاره جمع، به تفصیلی که در مسأله پیش گفته شد، بر او واجب میشود.
- [آیت الله خوئی] اگر روزهدار دروغی را به خدا و پیغمبر (صلی الله علیه و آله و سلم) عمداً نسبت دهد، بنابر احتیاط کفارة جمع که تفصیل آن در مسأل پیش گفته شد بر او واجب میشود.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر روزه دار دروغی را به خدا وپیغمبر ( صلی الله علیه و آله وسلم ) نسبت دهد ، کفارة جمع که تفصیل آن در مساله پیش گفته شد بنابر احتیاط بر او واجب است .
- [امام خمینی] اگر روزه دار دروغی را به خدا و پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم نسبت دهد، کفاره جمع که تفصیل آن در مساله پیش گفته شد بنابر احتیاط بر او واجب می شود.