نخست باید دانست، گاهی کفر و گمراهی به جهت ناآگاهی و نادانیاست و گاهی به جهت حقستیزی و هواپرستی نوع اول را در اصطلاح (کفر و جهل) بسیط و غیرعمدی میگویند و نوع دوم را کفر و جهل مرکب و عمدی میگویند. گروه اول از طریق آگاهی بر آیات قرآن هدایت پذیرند؛ اما گروه دوم به سوء اختیار خود حق ستیزند و آیات قرآن در دلهایشان نفوذ نمیکند. از این رو خواندن قرآن همان گونه که برای پیامبرصلی الله علیه وآله و انسانهای پاکدل، حجابها را برمیدارد؛ برای عدهای حجاب است. در این زمینه خداوند سبحان به پیامبرصلی الله علیه وآله میفرماید: (وَ إِذا قَرَأْتَ الْقُرْآنَ جَعَلْنا بَیْنَکَ وَ بَیْنَ الَّذِینَ لا یُؤْمِنُونَ بِالْآخِرَةِ حِجاباً مَسْتُوراً)؛ اسراء (17)، آیه 45.؛ وقتی تو قرآن تلاوت میکنیبین تو و دیگران حجابی است که تو را نمیبینند و خود این حجاب هممستور است). حجاب گاهی مادی و جسمانی است، (مانند دیوار، سنگ و پرده) و گاهی معنوی و نامحسوس است (مانند گناه و غفلت که انسان گنهکار آنها را نمیبیند ولی آنها مانع مشاهده جمال حق میشود). از این رو امام زینالعابدینعلیه السلام به پیشگاه خداوند عرض میکند: (و انِّک لا تَحتَجب عن خَلقک اِلا أن تحَجبهم الأعمال دونک)؛ مفاتیح الجنان، دعای ابوحمزه ثمالی.. حجاب کفر عمدی، مانع از این است که کافران، کلام الهی را ادراک کنند. قرآن میفرماید: (وای به حال منکران! آنان که روز جزا را تکذیب میکنند، در صورتی که آن روز را کسی تکذیب نمیکند، مگر ظالمان و بدکاران ستیزه گر که وقتی آیات ما بر آنها تلاوت شود، گویند: این سخنان افسانه پیشینیان است! چنین نیست، بلکه ظلم و بدکاریهایشان بر دلهای آنان غلبه کرده است)مطففین (83)، آیات 10 - 14.. به همین جهت در آیهای دیگر میفرماید: (وَ لَوْ نَزَّلْنا عَلَیْکَ کِتاباً فِی قِرْطاسٍ فَلَمَسُوهُ بِأَیْدِیهِمْ لَقالَ الَّذِینَ کَفَرُوا إِنْ هذا إِلاَّ سِحْرٌ مُبِینٌ)؛ انعام (6)، آیه 7.؛ (و اگر فرستاده بودیم بر تو کتابی در کاغذی آن را با دستهایشان لمس میکردند، باز کافران میگفتند: این نیست مگر جادوی آشکار). در مورد عمل بد و گناه نیز همین طور است. انسان با تکرار گناه و انس با آن، گوش شنوایی نسبت به مطالب خلاف آن نخواهد داشت. هر بار تکرار گناه موجب رسوخ بیشتر علاقه و شیفتگی به عمل باطل میگردد و انسان را از فضای مصلحت دورتر و به کانون میل نزدیکتر میکند و در نتیجه به جایی میرساند که هر آیت و نشانه خلاف این خواست و میل را دروغ بداند؛ بلکه به سخره بگیرد؛ از این رو قلب چنین شخصی اصولاً از درک و شهود آیات الهی محروم میشود. نظیر جسمی که به دلیل خوردن سم مبتلا به اسهال شده و بهترین میوههای شیرین به حال او ضرر دارد؛ بلکه بیماریش را تشدید میکند. قرآن در این مورد میفرماید: (وَ نُنَزِّلُ مِنَ الْقُرْآنِ ما هُوَ شِفاءٌ وَ رَحْمَةٌ لِلْمُؤْمِنِینَ وَ لا یَزِیدُ الظَّالِمِینَ إِلاَّ خَساراً)/28 ³½C ,)71( ¾Ao؛ (و از قرآن، آنچه شفا و رحمت است برای مؤمنان، نازل میکنیم و ستمگران را جز خسران و زیان نمیافزاید). و در آیه دیگر میخوانیم: (ثُمَّ کانَ عاقِبَةَ الَّذِینَ أَساؤُا السُّوای أَنْ کَذَّبُوا بِآیاتِ اللَّهِ وَ کانُوا بِها یَسْتَهْزِؤُنَ)؛ روم (30)، آیه 10.؛ (پس فرجام آنان که بد کردند، تکذیب آیات خدا شده و آنان کسانی بودند که آیات را استهزا میکردند). (قرآن شناسی، صالح قنادی با همکاری جمعی از محققان، کد: 13/500005)
نخست باید دانست، گاهی کفر و گمراهی به جهت ناآگاهی و نادانیاست و گاهی به جهت حقستیزی و هواپرستی نوع اول را در اصطلاح (کفر و جهل) بسیط و غیرعمدی میگویند و نوع دوم را کفر و جهل مرکب و عمدی میگویند. گروه اول از طریق آگاهی بر آیات قرآن هدایت پذیرند؛ اما گروه دوم به سوء اختیار خود حق ستیزند و آیات قرآن در دلهایشان نفوذ نمیکند. از این رو خواندن قرآن همان گونه که برای پیامبرصلی الله علیه وآله و انسانهای پاکدل، حجابها را برمیدارد؛ برای عدهای حجاب است. در این زمینه خداوند سبحان به پیامبرصلی الله علیه وآله میفرماید: (وَ إِذا قَرَأْتَ الْقُرْآنَ جَعَلْنا بَیْنَکَ وَ بَیْنَ الَّذِینَ لا یُؤْمِنُونَ بِالْآخِرَةِ حِجاباً مَسْتُوراً)؛ اسراء (17)، آیه 45.؛ وقتی تو قرآن تلاوت میکنیبین تو و دیگران حجابی است که تو را نمیبینند و خود این حجاب هممستور است).
حجاب گاهی مادی و جسمانی است، (مانند دیوار، سنگ و پرده) و گاهی معنوی و نامحسوس است (مانند گناه و غفلت که انسان گنهکار آنها را نمیبیند ولی آنها مانع مشاهده جمال حق میشود). از این رو امام زینالعابدینعلیه السلام به پیشگاه خداوند عرض میکند: (و انِّک لا تَحتَجب عن خَلقک اِلا أن تحَجبهم الأعمال دونک)؛ مفاتیح الجنان، دعای ابوحمزه ثمالی..
حجاب کفر عمدی، مانع از این است که کافران، کلام الهی را ادراک کنند. قرآن میفرماید: (وای به حال منکران! آنان که روز جزا را تکذیب میکنند، در صورتی که آن روز را کسی تکذیب نمیکند، مگر ظالمان و بدکاران ستیزه گر که وقتی آیات ما بر آنها تلاوت شود، گویند: این سخنان افسانه پیشینیان است! چنین نیست، بلکه ظلم و بدکاریهایشان بر دلهای آنان غلبه کرده است)مطففین (83)، آیات 10 - 14..
به همین جهت در آیهای دیگر میفرماید: (وَ لَوْ نَزَّلْنا عَلَیْکَ کِتاباً فِی قِرْطاسٍ فَلَمَسُوهُ بِأَیْدِیهِمْ لَقالَ الَّذِینَ کَفَرُوا إِنْ هذا إِلاَّ سِحْرٌ مُبِینٌ)؛ انعام (6)، آیه 7.؛ (و اگر فرستاده بودیم بر تو کتابی در کاغذی آن را با دستهایشان لمس میکردند، باز کافران میگفتند: این نیست مگر جادوی آشکار).
در مورد عمل بد و گناه نیز همین طور است. انسان با تکرار گناه و انس با آن، گوش شنوایی نسبت به مطالب خلاف آن نخواهد داشت. هر بار تکرار گناه موجب رسوخ بیشتر علاقه و شیفتگی به عمل باطل میگردد و انسان را از فضای مصلحت دورتر و به کانون میل نزدیکتر میکند و در نتیجه به جایی میرساند که هر آیت و نشانه خلاف این خواست و میل را دروغ بداند؛ بلکه به سخره بگیرد؛ از این رو قلب چنین شخصی اصولاً از درک و شهود آیات الهی محروم میشود. نظیر جسمی که به دلیل خوردن سم مبتلا به اسهال شده و بهترین میوههای شیرین به حال او ضرر دارد؛ بلکه بیماریش را تشدید میکند.
قرآن در این مورد میفرماید: (وَ نُنَزِّلُ مِنَ الْقُرْآنِ ما هُوَ شِفاءٌ وَ رَحْمَةٌ لِلْمُؤْمِنِینَ وَ لا یَزِیدُ الظَّالِمِینَ إِلاَّ خَساراً)/28 ³½C ,)71( ¾Ao؛ (و از قرآن، آنچه شفا و رحمت است برای مؤمنان، نازل میکنیم و ستمگران را جز خسران و زیان نمیافزاید).
و در آیه دیگر میخوانیم: (ثُمَّ کانَ عاقِبَةَ الَّذِینَ أَساؤُا السُّوای أَنْ کَذَّبُوا بِآیاتِ اللَّهِ وَ کانُوا بِها یَسْتَهْزِؤُنَ)؛ روم (30)، آیه 10.؛ (پس فرجام آنان که بد کردند، تکذیب آیات خدا شده و آنان کسانی بودند که آیات را استهزا میکردند). (قرآن شناسی، صالح قنادی با همکاری جمعی از محققان، کد: 13/500005)
- [سایر] دیدگاه قرآن درباره کافران را بیان کنید؟
- [سایر] طبق آیات قرآن، کافران و عصیانگران در روز قیامت چه آروزهائی دارند؟
- [سایر] چرا کافران میگویند: قرآن را محمد و یک ایرانی به نام روزبه گفتهاند؟!
- [سایر] با توجه به آیات قرآن کریم، بدترین بلایی که کافران و منافقان، دچار آن میشوند، چیست؟
- [سایر] دیدگاه شیعه دربارهی قرآن چیست؟
- [سایر] خداوند در قرآن کریم چند بار مشرکان و کافران را مورد خشم و غضب خود قرار داده است؟
- [سایر] دیدگاه قرآن درباره صبر چیست؟
- [آیت الله سیستانی] آیا قرآن، دعاها و ذکرهای ویژه محافظت، روزی و یا عافیت و سلامت را می توان به کافران هدیه داد؟
- [سایر] دیدگاه قرآن درباره نظر جاذبه عمومی چیست؟
- [سایر] دیدگاه قرآن کریم درباره شفاعت چیست؟
- [آیت الله اردبیلی] جهاد از واجبات دین و دری از درهای بهشت است که خداوند آن را برای اولیای خود گشوده است(1) و در جهت حفظ کیان اسلام و امنیت مسلمانان و دفاع در مقابل هجوم کافران و ناپاکان و یاری مستضعفان، مورد تأکید قرآن و معصومان علیهمالسلام قرار گرفته است. امّتی که از جهاد روی گردانند، جامه ذلّت و خواری و ردای بلا و گرفتاری بپوشند و با حقارت و پستی از انصاف و عدالت محروم شوند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر مسلمانان با رضایت امام علیهالسلام با کافران جنگ کنند و غنایمی در جنگ بدست آورند، مخارجی را که بعد از بدستآوردن غنایم برای نگهداری یا حمل و نقل آن انجام داده و نیز مقداری را که امام علیهالسلام صلاح میداند به مصرفی برساند و اموال ممتاز و برجسته همچون وسایل جنگی فوقالعاده و اموال اختصاصی پادشاهان و حکمرانان که مخصوص امام علیهالسلام میباشد، از غنیمت کنار گذاشته و خمس بقیه را میپردازند و آنچه در زمان غیبت امام علیهالسلام در جنگ با کافران یا در هنگام دفاع از هجوم آنان به کشور اسلامی گرفته میشود خمس دارد، مرتد فطری یعنی کسی که در هنگام ولادت مسلمان بشمار آمده و پس از بلوغ کافر گردد، در این مسأله همچون دیگر کافران میباشد.
- [آیت الله مظاهری] دادن قرآن به کافر مانعی ندارد مگر آنکه بیاحترامی به قرآن یا اسلام باشد.
- [آیت الله بروجردی] دادن قرآن به کافر حرام و گرفتن قرآن از او واجب است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] باید از دادن قرآن به کافر خودداری کنند، و اگر قرآن در دست اوست در صورت امکان از او بگیرند ولی چنانچه مقصود از دادن قرآن و یا داشتن قرآن تحقیق و مطالعه در دین باشد و نیز انسان بداند که کافری که محکوم به نجاست است با دست تر قرآن را لمس نمی کند اشکالی ندارد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر جلد قرآن نجس شود در صورتی که بیاحترامی به قرآن باشد، باید آن را آب بکشند.
- [آیت الله مظاهری] اگر جلد قرآن نجس شود در صورتی که بیاحترامی به قرآن باشد باید آن را آب بکشند.
- [آیت الله سبحانی] اگر جلد قرآن نجس شود در صورتی که بی احترامی به قرآن باشد، باید آن را آب بکشند.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر جلد قران نجس شود در صورتی که بی احترامی به قران باشد باید ان را اب بکشند
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر جلد قرآن نجس شود؛ در صورتی که بی احترامی به قرآن باشد؛ باید آن را آب بکشند.