در پاسخ به چند نکته توجه کنید : الف- پاسخ اجمالی و کوتاه به پرسش شما چنین است : 1- برای استفاده بهتراز کتب تفسیر قرآن بهتر است از تفسیر های روانتر و ساده تر شروع کنید و به تدریج به تفاسیر سنگینتر و عمیقتر برسید . 2- برای شروع مطالعه ، تفسیر نور تالیف آقای قرائتی مناسب است و پس از آن تفسیر نمونه و بعد از آن تفسیر دقیقتر و تخصصی تر مانند تفسیر المیزان و یا تفسیر آیه الله جوادی . 3- تفسیر سوره های مختلفی از قران که از شهید مطهری به یادگار مانده نیز برای این منظور مناسب و قابل استفاده فراوان است . 4- البته آشنایی با مقدمات قرآن و علومی مانند ادبیات عرب در فهم بهتر کتب تفسیری و استفاده بهینه از آنها مفید و موثر است . ب- برای دریافت پاسخ تفصیلی و اگاهی بیشتر در این مورد به توضیح ذیل توجه کنید : برای آشنایی با قرآن، در آغاز یک دوره ترجمه ساده و روان آیات را همراه با خود آیات قرآن بخوانید. در این زمینه از ترجمه آقای آیتی، یا فولادوند و یا دیگر ترجمههایی که در دسترس است استفاده کنید. پس از این مرحله، میتوانید به تفاسیر ساده فارسی؛ مانند تفسیر نمونه، راهنما، کاشف و احسن الحدیث، مراجعه کنید. اگر در سطح خوبی از معلومات هستید وبه مسائل فلسفی و...آگاه هستید تفسیر المیزان را تهیه کنید.ولی به نظر من تفسیر نمونه برای شما خوب است زیرا این تفسیر با مطالعه تفسیر های گوناگون نوشته شده است. مفسران، از نظر روش و اسلوب بحث در استنباط معانی آیات قرآن و شکل ارایه آن، اختلافات بسیاری دارند، حتی مشاهده میشود در یک تفسیر روشهای متعددی برای ارایه معنای آیه به کار رفته است. از اینرو اگر چه تقسیمبندی دقیق تفاسیر بر حسب روش کار سختی است. اما با توجه به اهدافی که مفسران از ارایه تفسیر خود داشتهاند میتوان گفت بهترین تفاسیر شیعی عبارتند از: 1 بهترین و جامعترین تفسیر از نظر علمی، فلسفی، کلامی و قران به قرآن (تفسیر المیزان) اثر علامه سید محمد حسین طباطبایی است. پس از آن تفسیر (تسنیم) تألیف آیتالله جوادی آملی قرار دارد که همان شیوه را به پیش گرفته و مشرب عرفانی از ویژگیهای آن است. 2 بهترین تفسیر فارسی، اجتماعی و عصری (تفسیر نمونه)، اثر آیةالله مکارم شیرازی و جمعی از محققان است. (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 5/100127188)
در پاسخ به چند نکته توجه کنید :
الف- پاسخ اجمالی و کوتاه به پرسش شما چنین است :
1- برای استفاده بهتراز کتب تفسیر قرآن بهتر است از تفسیر های روانتر و ساده تر شروع کنید و به تدریج به تفاسیر سنگینتر و عمیقتر برسید .
2- برای شروع مطالعه ، تفسیر نور تالیف آقای قرائتی مناسب است و پس از آن تفسیر نمونه و بعد از آن تفسیر دقیقتر و تخصصی تر مانند تفسیر المیزان و یا تفسیر آیه الله جوادی .
3- تفسیر سوره های مختلفی از قران که از شهید مطهری به یادگار مانده نیز برای این منظور مناسب و قابل استفاده فراوان است .
4- البته آشنایی با مقدمات قرآن و علومی مانند ادبیات عرب در فهم بهتر کتب تفسیری و استفاده بهینه از آنها مفید و موثر است .
ب- برای دریافت پاسخ تفصیلی و اگاهی بیشتر در این مورد به توضیح ذیل توجه کنید :
برای آشنایی با قرآن، در آغاز یک دوره ترجمه ساده و روان آیات را همراه با خود آیات قرآن بخوانید. در این زمینه از ترجمه آقای آیتی، یا فولادوند و یا دیگر ترجمههایی که در دسترس است استفاده کنید. پس از این مرحله، میتوانید به تفاسیر ساده فارسی؛ مانند تفسیر نمونه، راهنما، کاشف و احسن الحدیث، مراجعه کنید. اگر در سطح خوبی از معلومات هستید وبه مسائل فلسفی و...آگاه هستید تفسیر المیزان را تهیه کنید.ولی به نظر من تفسیر نمونه برای شما خوب است زیرا این تفسیر با مطالعه تفسیر های گوناگون نوشته شده است. مفسران، از نظر روش و اسلوب بحث در استنباط معانی آیات قرآن و شکل ارایه آن، اختلافات بسیاری دارند، حتی مشاهده میشود در یک تفسیر روشهای متعددی برای ارایه معنای آیه به کار رفته است. از اینرو اگر چه تقسیمبندی دقیق تفاسیر بر حسب روش کار سختی است. اما با توجه به اهدافی که مفسران از ارایه تفسیر خود داشتهاند میتوان گفت بهترین تفاسیر شیعی عبارتند از:
1 بهترین و جامعترین تفسیر از نظر علمی، فلسفی، کلامی و قران به قرآن (تفسیر المیزان) اثر علامه سید محمد حسین طباطبایی است. پس از آن تفسیر (تسنیم) تألیف آیتالله جوادی آملی قرار دارد که همان شیوه را به پیش گرفته و مشرب عرفانی از ویژگیهای آن است.
2 بهترین تفسیر فارسی، اجتماعی و عصری (تفسیر نمونه)، اثر آیةالله مکارم شیرازی و جمعی از محققان است. (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 5/100127188)
- [سایر] درباره تشبیهات قرآنی توضیحاتی بفرمایید؟
- [سایر] در مورد (فرقه قرآنیون) توضیحاتی بفرمایید.
- [سایر] در مورد بدن مثالی توضیحاتی بفرمایید .
- [سایر] در رابطه با عرفانهای نوظهور توضیحاتی بفرمایید .
- [سایر] توضیحاتی در رابطه با واسطه وحی بفرمایید؟
- [سایر] توضیحاتی در رابطه با عرش بفرمایید؟
- [سایر] درباره وجه تسمیه قرآن مجید توضیحاتی ارائه بفرمایید؟
- [سایر] در مورد جاودانگی در عالم ملکوت توضیحاتی بفرمایید .
- [سایر] توضیحاتی در رابطه با مصحف حضرت علی علیه السلام بفرمایید؟
- [سایر] درباره تجلی احسان امام حسن مجتبی(ع) توضیحاتی بفرمایید؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] قرآن خواندن در سجده مکروه است و نیز مکروه است برای برطرف کردن گرد و غبار، جای سجده را فوت کند و اگر در اثر فوت کردن، دو حرف از دهان بیرون آید چنانچه این کار از روی علم و عمد باشد نماز باطل است. غیر از اینها مکروهات دیگری هم در کتب مفصّل گفته شده است. سجده واجب قرآن
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر کافر ذمّی زمینی را از مسلمان بخرد، باید خمس بدهد؛ البتّه در ماهیت حقوقی این خمس در کتب استدلالی بحث شده که آیا همانند دیگر موارد خمس بوده یا نوعی زکات و مربوط به عوائد و محصولات زمین است (نه خود زمین) یا مسأله به شکل دیگری است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] انسان میتواند از زکات، قرآن یا کتب دینی یا کتاب دعا بخرد و وقف نماید، اگر چه بر اولاد خود و بر کسانی وقف کند که خرج آنان بر او واجب است و نیز میتواند تولیت وقف را برای خود یا اولاد خود قرار دهد.
- [آیت الله بهجت] شرایطی که در طلاق خُلع نسبت به زن و شوهر معتبر است و در کتب مفصّل آمده، در طلاق مُبارات نیز معتبر است و شرایطی که در اصل طلاق معتبر بود، در هر یک از طلاق خلع و مبارات نیز معتبر است.
- [آیت الله اردبیلی] اقدام به تأسیس مجامع فرهنگی یا نشر کتب و نشریات مفید یا تولید برنامههای رادیویی و تلویزیونی و مشابه آن که موجب تقویت پایههای عقیدتی، اخلاقی و عملی و یا رشد افکار و بالا رفتن سطح معلومات اجتماعی و دینی مردم میشود، از وظایف مهمّی است که شایسته است افراد به اندازه قدرت و توان خود به آن عمل نمایند و ممانعت از آن جایز نیست.
- [آیت الله بهجت] زنی که عقد دائم شده، نباید بدون اجازه شوهر از خانه بیرون رود، و باید خود را برای هر لذتی که او میخواهد تسلیم نماید و بدون عذر شرعی از نزدیکی کردن او جلوگیری نکند، و اگر در این امور از شوهر اطاعت کند، تهیه غذا، لباس، منزل و لوازم دیگری که در کتب فقهی ذکر شده بر شوهر واجب است، و اگر تهیه نکند، چه توانایی داشته باشد، یا نداشته باشد، مدیون زن است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] زنی که عقد دائمی شده نباید بدون اجازه شوهر از خانه بیرون رود، و باید خود را برای هر لذّت متعارفی که او می خواهد، تسلیم نماید و بدون عذر شرعی از نزدیکی کردن او جلوگیری نکند. و اگر در اینها از شوهر اطاعت کند، تهیه غذا و لباس و منزل او و لوازم دیگری که در کتب ذکر شده بر شوهر، واجب است و اگر تهیه نکند چه توانایی داشته باشد، یا نداشته باشد مدیون زن است.
- [آیت الله نوری همدانی] زنی که عقد دائمی شده نباید ندون اجازة شوهر از خانه بیرون رود وباید خود را برای هر کامیابی جنسی که او می خواهد تسلیم نماید وبدون عذر شرعی از نزدیکی او جلوگیری نکند واگر در اینها از شوهر اطاعت کند ، تهیّة غذا ولباس ومنزل او ولوازم دیگری که در کُتُب دیگر تفصیلاً ذکر شده بر شوهر واجب است واگر تهیّه نکند چه توانائی داشته با شد ، مدیون زن است .
- [امام خمینی] زنی که عقد دائمی شده نباید بدون اجازه شوهر از خانه بیرون رود و باید خود را برای هر لذتی که او می خواهد، تسلیم نماید و بدون عذر شرعی از نزدیکی کردن او جلوگیری نکند و اگر در اینها از شوهر اطاعت، کند تهیه غذا و لباس و منزل او و لوازم دیگری که در کتب ذکر شده بر شوهر واجب است و اگر تهیه نکند چه توانایی داشته باشد یا نداشته باشد مدیون زن است.
- [آیت الله اردبیلی] خرید و فروش و یا اقدام به نشر کتابها و نشریات گمراه کننده که موجب انحراف در فکر و عقیده یا اخلاق و یا عمل مردم میشود و یا مشتمل بر مطالب باطل و ترویج آن یا دروغ و تهمت و یا هتک و توهین به مقدّسات دینی و افراد مؤمن میباشد، حرام است. همچنین خواندن این گونه کتب و نشریات جایز نمیباشد مگر برای افراد صالحی که به عنوان نهی از منکر، در صدد جواب دادن به آنها میباشند و خود اهل فکر و تشخیص بوده و اطمینان دارند که هیچ گونه انحرافی در آنان ایجاد نمیشود.