آیا حکومت دینی، فقط با حاکمیت فقیه یا روحانیون ممکن‌است؟
آیا حکومت دینی، فقط با حاکمیت فقیه یا روحانیون ممکن‌است؟ حکومت دینی در اصل با رهبری معصومان (ع) انجام می‌گیرد که نقطه آغازین آن (امامت و رهبری) پیامبر عظیم‌الشأن اسلام و سپس ائمه اهل بیت (ع) است. در عصر غیبت نیز (ولی فقیه)؛ یعنی، کسی که جامع شرایط فتوا و رهبری جامعه است، از جانب معصومان به رهبری امت اسلامی نصب گردیده است و با وجود شرایط لازم، بر او است که به نیابت از ائمه اطهار(ع) (زعامت و رهبری) امت را به دست گیرد. بنابراین در عصر غیبت، حکومت دینی بدون (ولایت فقیه) معنا ندارد. سرّ آن نیز با کاویدن ویژگی‌های حکومت دینی و شرایط لازم حاکمان در اسلام، روشن می‌شود. به عبارت دیگر همه امور در حکومت دینی، باید بر اساس احکام و قوانین الهی تنظیم شود. بنابراین حضور رهبری دانا و توانا در تشخیص احکام الهی و قادر به انطباق آن بر نیازمندی‌های زمان و متعهد و پای‌بند به هنجارهای دینی، کاملاً روشن و بدیهی است. از این رو در روایتی از امیر مؤمنان(ع) آمده است: (شایسته زمامداری کسی است که بر آن تواناتر و نسبت به احکام الهی در آن داناتر باشد) (ان احق الناس بهذاالامر اقویهم علیه و اعلمهم بامرالله فیه)، نهج‌البلاغه، خطبه 173.؛ برای آگاهی بیشتر ر.ک: معرفت، محمدهادی، ولایت فقیه، ص 165. نیز از امام حسین(ع) روایت شده است که: (سر رشته امور باید به دست عالمانی ربانی باشد که نسبت به احکام و حلال و حرام خدا وفادار و امین می‌باشند). (مجاری الامور و الاحکام علی ایدی العلماء بالله الامناء علی حلال الله و حرامه)، مستدرک الوسائل، ج 17، ص 315، باب 11. (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد رهبری، کد: 15/500008)
عنوان سوال:

آیا حکومت دینی، فقط با حاکمیت فقیه یا روحانیون ممکن‌است؟


پاسخ:

آیا حکومت دینی، فقط با حاکمیت فقیه یا روحانیون ممکن‌است؟

حکومت دینی در اصل با رهبری معصومان (ع) انجام می‌گیرد که نقطه آغازین آن (امامت و رهبری) پیامبر عظیم‌الشأن اسلام و سپس ائمه اهل بیت (ع) است. در عصر غیبت نیز (ولی فقیه)؛ یعنی، کسی که جامع شرایط فتوا و رهبری جامعه است، از جانب معصومان به رهبری امت اسلامی نصب گردیده است و با وجود شرایط لازم، بر او است که به نیابت از ائمه اطهار(ع) (زعامت و رهبری) امت را به دست گیرد.
بنابراین در عصر غیبت، حکومت دینی بدون (ولایت فقیه) معنا ندارد. سرّ آن نیز با کاویدن ویژگی‌های حکومت دینی و شرایط لازم حاکمان در اسلام، روشن می‌شود. به عبارت دیگر همه امور در حکومت دینی، باید بر اساس احکام و قوانین الهی تنظیم شود. بنابراین حضور رهبری دانا و توانا در تشخیص احکام الهی و قادر به انطباق آن بر نیازمندی‌های زمان و متعهد و پای‌بند به هنجارهای دینی، کاملاً روشن و بدیهی است. از این رو در روایتی از امیر مؤمنان(ع) آمده است:
(شایسته زمامداری کسی است که بر آن تواناتر و نسبت به احکام الهی در آن داناتر باشد) (ان احق الناس بهذاالامر اقویهم علیه و اعلمهم بامرالله فیه)، نهج‌البلاغه، خطبه 173.؛ برای آگاهی بیشتر ر.ک: معرفت، محمدهادی، ولایت فقیه، ص 165. نیز از امام حسین(ع) روایت شده است که: (سر رشته امور باید به دست عالمانی ربانی باشد که نسبت به احکام و حلال و حرام خدا وفادار و امین می‌باشند). (مجاری الامور و الاحکام علی ایدی العلماء بالله الامناء علی حلال الله و حرامه)، مستدرک الوسائل، ج 17، ص 315، باب 11. (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد رهبری، کد: 15/500008)





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین