اگر دین، امری فردی تلقی شود و حکومت، امری اجتماعی، آیا در این فرض حکومت دینی قابل تصور است؟
اگر دین، امری فردی تلقی شود و حکومت، امری اجتماعی، آیا در این فرض حکومت دینی قابل تصور است؟ در فرض فوق (دین) و (حکومت) هر یک حوزه و قلمروی جداگانه دارند و دیگر نمی توان (حکومت دینی) را تصویر کرد؛ زیرا فرض این است که دیگر دین دخالتی در مسائل اجتماعی ندارد و حکومت نیز نباید در عرصه فردی دخالت کند. این انگاره، دیدگاه (جان لاک) در تفکیک قلمرو دین از سیاست[1] ویکی از مبانی و زیرساخت های نظری (سکولاریسم سیاسی) (Political Secularism) است. لیکن این گمانه با اشکالات چندی مواجه است: یکم. مرزبندی دقیق و جامع و مانعی، بین امور فردی و اجتماعی وجود ندارد. دوّم. انحصار دین به (امور فردی)، اگر با دین فاقد شریعتی (مانند مسیحیت کنونی) سازگار باشد؛ ولی هرگز با واقعیت آیین جامع اسلام سازگار نیست. به ویژه آنکه رشد و بالندگی اسلام از آغاز، همراه با سیاست و دولتی بود که پیامبر (صلی الله علیه وآله) از بدو ورود خود به مدینه تشکیل دادند. گیب[2] می نویسد: (جامعه اولیه مسیحیت، علی الاصول، به هنگام پیدایش خود، تابع یک قدرت غیرمذهبی و عرفی بوده؛ به طوری که همین که به خود آمده و به اصطلاح چشم باز کرده خود را در یک وضع مخالفی که از پیش هم به آن نیندیشیده و عجولانه صورت گرفته، یافته است ... اما اسلام در دنیایی که خود سازمان سیاسی اش را پایه گذاری نموده، نشو و نما کرده است)[3]. سوّم. در خود جهان غرب نیز که زادگاه و بستر رشد سکولاریسم بوده و دین رایج در آن نیز از شریعتی جامع و سیاست شمول برخوردار نیست همچنان سکولاریسم و تفکیک دایره دین از سیاست و اجتماع، رو به افول است و تأثیرگذاری دین در این حوزه، به تدریج پررنگ تر می شود. این نشان می دهد که تفکیک و جدایی کامل (دین) و (سیاست) از یکدیگر امکان پذیر نیست.[4] پی نوشت ها [1]See: John Locke, A letter Concerning Toleration,ed.P.Romanell, (New York : the Bobbs - Merrill, 1955, J. و در نقد آن بنگرید: محمودی، سیدعلی، عدالت و آزادی، صص 97 99. [2] Hamilton A.R.Gibb. [3] هامیلتون آ.ر.گیب، مذهب و سیاست و اسلام، ترجمه مهدی قائنی، صص 2627. [4] برای آگاهی بیشتر ر.ک: پیتر،ال،برگر، افول سکولاریزم، موج تازه سکولارزدایی از جهان، صص 1733، ترجمه افشار امیری و نیز: ژان پل ویلم، جامعه شناسی ادیان، ترجمه عبدالرحیم گواهی.
عنوان سوال:

اگر دین، امری فردی تلقی شود و حکومت، امری اجتماعی، آیا در این فرض حکومت دینی قابل تصور است؟


پاسخ:

اگر دین، امری فردی تلقی شود و حکومت، امری اجتماعی، آیا در این فرض حکومت دینی قابل تصور است؟

در فرض فوق (دین) و (حکومت) هر یک حوزه و قلمروی جداگانه دارند و دیگر نمی توان (حکومت دینی) را تصویر کرد؛ زیرا فرض این است که دیگر دین دخالتی در مسائل اجتماعی ندارد و حکومت نیز نباید در عرصه فردی دخالت کند.
این انگاره، دیدگاه (جان لاک) در تفکیک قلمرو دین از سیاست[1] ویکی از مبانی و زیرساخت های نظری (سکولاریسم سیاسی) (Political Secularism) است. لیکن این گمانه با اشکالات چندی مواجه است:
یکم. مرزبندی دقیق و جامع و مانعی، بین امور فردی و اجتماعی وجود ندارد.
دوّم. انحصار دین به (امور فردی)، اگر با دین فاقد شریعتی (مانند مسیحیت کنونی) سازگار باشد؛ ولی هرگز با واقعیت آیین جامع اسلام سازگار نیست. به ویژه آنکه رشد و بالندگی اسلام از آغاز، همراه با سیاست و دولتی بود که پیامبر (صلی الله علیه وآله) از بدو ورود خود به مدینه تشکیل دادند.
گیب[2] می نویسد: (جامعه اولیه مسیحیت، علی الاصول، به هنگام پیدایش خود، تابع یک قدرت غیرمذهبی و عرفی بوده؛ به طوری که همین که به خود آمده و به اصطلاح چشم باز کرده خود را در یک وضع مخالفی که از پیش هم به آن نیندیشیده و عجولانه صورت گرفته، یافته است ... اما اسلام در دنیایی که خود سازمان سیاسی اش را پایه گذاری نموده، نشو و نما کرده است)[3].
سوّم. در خود جهان غرب نیز که زادگاه و بستر رشد سکولاریسم بوده و دین رایج در آن نیز از شریعتی جامع و سیاست شمول برخوردار نیست همچنان سکولاریسم و تفکیک دایره دین از سیاست و اجتماع، رو به افول است و تأثیرگذاری دین در این حوزه، به تدریج پررنگ تر می شود. این نشان می دهد که تفکیک و جدایی کامل (دین) و (سیاست) از یکدیگر امکان پذیر نیست.[4]
پی نوشت ها
[1]See: John Locke, A letter Concerning Toleration,ed.P.Romanell, (New York : the Bobbs - Merrill, 1955, J.
و در نقد آن بنگرید: محمودی، سیدعلی، عدالت و آزادی، صص 97 99.
[2] Hamilton A.R.Gibb.
[3] هامیلتون آ.ر.گیب، مذهب و سیاست و اسلام، ترجمه مهدی قائنی، صص 2627.
[4] برای آگاهی بیشتر ر.ک: پیتر،ال،برگر، افول سکولاریزم، موج تازه سکولارزدایی از جهان، صص 1733، ترجمه افشار امیری و نیز: ژان پل ویلم، جامعه شناسی ادیان، ترجمه عبدالرحیم گواهی.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین