آیا نداشتن سابقه جرم به معنای صلاحیت است ؟ اصولاً صلاحیت مساوی با مجرم نبودن نیست. به عبارت دیگر یک بحث دقیق حقوقی وجود دارد که آیا مفهوم (صلاحیت) امری سلبی است یا ایجابی؟ اگر آن را صرفاً دارای بار سلبی بدانیم، نداشتن جرم مساوی با صلاحیت خواهد بود؛ لیکن اگر صلاحیت دارای معنای گستردهتری بوده و بار مثبت داشته باشد؛ یعنی، علاوه بر نداشتن جرم، دارا بودن یکسری امتیازات، ویژگیها، توانشها و... در آن دخیل باشد، در این صورت مساوی با مجرم نبودن نیست و اصل برائت از جرم وجود صلاحیت را اثبات نمیکند. به نظر میرسد درباره صلاحیت چند نکته را باید در نظر داشت: 1- این که صلاحیت دارای مفهومی ایجابی و اثباتی است و صرفاً به معنای (مجرم نبودن) نیست. 2- صلاحیت امری نسبی است؛ یعنی، صلاحیت در هر کاری متناسب با همان کار باید ملاحظه شود. از این رو هر اندازه کار و مسؤولیتی از گستردگی، اهمیت و پیچیدگی بیشتری برخوردار باشد، صلاحیتهای بیشتری نیز میطلبد. 3- اثبات صلاحیت نیازمند دلیل و بررسی است و با اصل برائت نمیتوان از کنار آن گذشت. (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد رهبری، کد: 2/3758)
آیا نداشتن سابقه جرم به معنای صلاحیت است ؟
اصولاً صلاحیت مساوی با مجرم نبودن نیست. به عبارت دیگر یک بحث دقیق حقوقی وجود دارد که آیا مفهوم (صلاحیت) امری سلبی است یا ایجابی؟ اگر آن را صرفاً دارای بار سلبی بدانیم، نداشتن جرم مساوی با صلاحیت خواهد بود؛ لیکن اگر صلاحیت دارای معنای گستردهتری بوده و بار مثبت داشته باشد؛ یعنی، علاوه بر نداشتن جرم، دارا بودن یکسری امتیازات، ویژگیها، توانشها و... در آن دخیل باشد، در این صورت مساوی با مجرم نبودن نیست و اصل برائت از جرم وجود صلاحیت را اثبات نمیکند. به نظر میرسد درباره صلاحیت چند نکته را باید در نظر داشت:
1- این که صلاحیت دارای مفهومی ایجابی و اثباتی است و صرفاً به معنای (مجرم نبودن) نیست.
2- صلاحیت امری نسبی است؛ یعنی، صلاحیت در هر کاری متناسب با همان کار باید ملاحظه شود. از این رو هر اندازه کار و مسؤولیتی از گستردگی، اهمیت و پیچیدگی بیشتری برخوردار باشد، صلاحیتهای بیشتری نیز میطلبد.
3- اثبات صلاحیت نیازمند دلیل و بررسی است و با اصل برائت نمیتوان از کنار آن گذشت. (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد رهبری، کد: 2/3758)
- [سایر] می خواستم بدانم که چرا بعضی نامزدهای انتخاباتی در مرحله اول رد صلاحیت می شوند سپس در دور بعد نیز رد صلاحیت می شوند ولی در بار سوم تأیید می شوند مگر سابقه آنها یا شخصیت آن ها تغییر می کند که همچین چیزی
- [سایر] چنانچه دادگاههای عمومی دادگستری به صلاحیت مراجع غیرقضائی از خود نفی صلاحیت کنند تکلیف چیست؟
- [سایر] چرا در نظارت ها و بررسی صلاحیت افراد ، اصل بر برائت و اصاله الصحه گذاشته نمی شود بلکه اصرار بر نظارت استصوابی و احراز صلاحیت هاست ؟
- [سایر] صلاحیت علمی ولی فقیه در چیست؟
- [سایر] چرا در نظارت ها و بررسی صلاحیت افراد ، اصل بر برائت و اصاله الصحه گذاشته نمی شود بلکه اصرار بر نظارت استصوابی و احراز صلاحیت هاست ؟
- [سایر] چرا در نظارت ها و بررسی صلاحیت افراد ، اصل بر برائت و اصاله الصحه گذاشته نمی شود بلکه اصرار بر نظارت استصوابی و احراز صلاحیت هاست ؟
- [آیت الله علوی گرگانی] سابقه این ردهبندی چگونه است؟
- [سایر] روند احراز صلاحیت اعضای شورای نگهبان چگونه است؟
- [سایر] آیا جرم مهدی هاشمی فقط قتل مرحوم شمس آبادی بود یا این که جرم های دیگری هم داشته است؟
- [سایر] آیا چند شوهری، سابقه ای داشته است؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] پدر یا جدّ پدری برای محرم شدن میتواند زنی را به عقد پسر نابالغ خود درآورد و نیز میتواند دختر نابالغ خود را برای محرم شدن به عقد کسی درآورد ولی در هر دو صورت باید پسر یا دختر نابالغ صلاحیت بهرهگیری جنسی داشته باشند یا مدّت عقد را به اندازهای قرار دهند که صلاحیت پیدا کنند.
- [آیت الله نوری همدانی] کسی که به واسطة نداشتن زن به حرام می اففتد ، واجب است زن بگیرد و همچنین زنی که به واسطة نداشتن شوهر به حرام می افتد واجب است اقدام به شوهر کردن نماید .
- [آیت الله اردبیلی] حقّ حضانت مادر با طلاق یا نعوذ باللّه زنا از بین نمیرود، مگر این که صلاحیّت نگهداری کودک را نداشته باشد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کسی که به واسطه نداشتن زن به حرام میافتد، واجب است زن بگیرد.
- [آیت الله بروجردی] کسی که به واسطهی نداشتن زن به حرام میافتد، واجب است زن بگیرد.
- [آیت الله خوئی] کسی که به واسط نداشتن زن به حرام میافتد، واجب است زن بگیرد.
- [آیت الله سیستانی] کسی که بواسطه نداشتن زن به حرام میافتد ، واجب است زن بگیرد .
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که به واسطه نداشتن زن بیاختیار به حرام میافتد، واجب است زن بگیرد.
- [آیت الله مظاهری] حاکم شرع در اجرای حدود باید طبق موازین شرعی حکم کند و علم او در اثبات جرم معتبر نیست.
- [آیت الله مظاهری] اگر برای اثبات جرم احتیاج به تشریح بدن میّت شود، با اذن ولی او یا حاکم شرع جایز است.