انتظار انسان از دین چه می تواند باشد؟ بشر گمشدهای دارد که نیازمند یافتن آن است.این گمشده نامش دین است . البته نام این حقیقت هرچه باشد بایدپاسخگوی سوالات اصلی او باشد که بدون پاسخ به آنها، جز بن بست نهیلیستی منزلیدیگر پیش رو نخواهد داشت، همان بنبستی که بسیاری از انسانهای امروزی در داخل آنبا کمال اضطراب در جا میزنند. این سوالات عبارتنداز: •من کیستم؟ •از کجا آمدهام؟ •به کجا آمدهام؟ •در اینجا با کیستم؟ •به کجا میروم؟ •برای چه آمدهام؟ پاسخ مثبت به این سوالات بهقدری حیاتی است که بشر خصوصابشر محصور در تمدنجدید به جهت بیاعتنایی به آنها، توانایی پذیرش هیچ اصلی را ندارد. از این رو،او در امروزهایی زندگی میکند که نه دیروزی داشته است و نه فردایی، یعنی اگر بشردر امروز خویش رفاه و آسایش و لذت گراییاش را اشباع کند، همه چیز و از جملهگذشته و آیندهاش را دارا میباشد، و به همین جهت میتوان گفت که انسان معاصراکنونزده است. •سررشته تمامی اصول و قوانینی که تکلیف آدمی را در ارتباطات چهارگانه مشخصمیکند در همان گمشده دینی دین است، این ارتباطات عبارتند از: 1 . ارتباط انسان با خویشتن 2 . ارتباط انسان با خدا 3 . ارتباط انسان باجهان هستی 4 . ارتباط انسان با همنوعخود •این گمشده، یک حقیقتخیالی نیست، بلکه اصالتبخش همه حقایق است و بدون آن هیچ واقعیت بد و خوب، و وجدان و ارزشی نمیتواند مطرح باشد. عاملی که باعث میشود آدمی نخست خود را بیابد و سپس گمشدهاش را، توجه به این واقعیت است که بشر جزئی معنادار از یک جهان معنادار است که برای به ثمر رسیدن استعدادها و سرمایه عالی شخصیتش در این جهان باید اموری را در بعد عمل و نظر رعایت کند. که این امور و اصول درچهره دین قوام خود را همچون حکمت وجودی انسان ازمبدا هستی آفرین دریافت میکنند. با درک واقعیت مذکور است که آدمی خود را و سپس گمشدهاش را مییابد. اما اینکه چرا این گمشده فقط از طریق دین یافت میشود باید توجه داشت که: •اولا : مدتی است بس طولانی که در برخی از جوامع، عدهای از دین اعراض نمودهاند ومیخواهند مفاهیمی مانند اخلاق جهانی ، حقوق جهانی، فرهنگ جهانی و بهطور کلی اصطلاحجالب اومانیسم را جانشین دین نمایند، و همانگونه که دیدهایم ایناصطلاحات نه از نظر استدلال و نه در قلمرو عمل، نتوانست گمشده اصلی بشر را بهارمغان آورد. •ثانیا: به فرض اینکه بشر بتواند مفاهیم مزبور رااز قلمرو دانشگاهی و آکادمیکپایین آورد و آنها را مورد عمل و استفاده قرار دهد، تنها رهآورد آن، تامینزندگی صحیح و منطقی در عرصه طبیعت و روابط اجتماعی است، ولی گمشده حقیقی کهباید با پاسخ به پرسشهای ششگانه گذشته پیدا شود بدون دین پیدا نخواهد شد، والاجوامع شرق و غرب دنیای امروز، این همه ناله و شیون برای پوچی سر نمیدادند. آری گردانندگان بزرگ جوامع برای زدودن اصالت آن گمشده از عقول و دلهای بشرآمپول مخدری کشف نمودهاند تا با تزریق آن به عقل و روح آدمیان حداکثربهرهبرداری را بکنند و آن مخدر چیزی نیست جز هستی داشتن و بودن به هر شکلممکن. بنابر این انتظار بشر از دین اینست که به این سوالات اساسی بشر در زندگی او پاسخ دهد. منبع: 1- علامه جعفری،محمدتقی، فلسفه دین ، دفتر نخست، ص96 وصص 107104
انتظار انسان از دین چه می تواند باشد؟
انتظار انسان از دین چه می تواند باشد؟
بشر گمشدهای دارد که نیازمند یافتن آن است.این گمشده نامش دین است .
البته نام این حقیقت هرچه باشد بایدپاسخگوی سوالات اصلی او باشد که بدون پاسخ به آنها، جز بن بست نهیلیستی منزلیدیگر پیش رو نخواهد داشت، همان بنبستی که بسیاری از انسانهای امروزی در داخل آنبا کمال اضطراب در جا میزنند.
این سوالات عبارتنداز:
•من کیستم؟
•از کجا آمدهام؟
•به کجا آمدهام؟
•در اینجا با کیستم؟
•به کجا میروم؟
•برای چه آمدهام؟
پاسخ مثبت به این سوالات بهقدری حیاتی است که بشر خصوصابشر محصور در تمدنجدید به جهت بیاعتنایی به آنها، توانایی پذیرش هیچ اصلی را ندارد.
از این رو،او در امروزهایی زندگی میکند که نه دیروزی داشته است و نه فردایی، یعنی اگر بشردر امروز خویش رفاه و آسایش و لذت گراییاش را اشباع کند، همه چیز و از جملهگذشته و آیندهاش را دارا میباشد، و به همین جهت میتوان گفت که انسان معاصراکنونزده است.
•سررشته تمامی اصول و قوانینی که تکلیف آدمی را در ارتباطات چهارگانه مشخصمیکند در همان گمشده دینی دین است، این ارتباطات عبارتند از:
1 . ارتباط انسان با خویشتن
2 . ارتباط انسان با خدا
3 . ارتباط انسان باجهان هستی
4 . ارتباط انسان با همنوعخود
•این گمشده، یک حقیقتخیالی نیست، بلکه اصالتبخش همه حقایق است و بدون آن هیچ واقعیت بد و خوب، و وجدان و ارزشی نمیتواند مطرح باشد.
عاملی که باعث میشود آدمی نخست خود را بیابد و سپس گمشدهاش را، توجه به این واقعیت است که بشر جزئی معنادار از یک جهان معنادار است که برای به ثمر رسیدن استعدادها و سرمایه عالی شخصیتش در این جهان باید اموری را در بعد عمل و نظر رعایت کند.
که این امور و اصول درچهره دین قوام خود را همچون حکمت وجودی انسان ازمبدا هستی آفرین دریافت میکنند.
با درک واقعیت مذکور است که آدمی خود را و سپس گمشدهاش را مییابد.
اما اینکه چرا این گمشده فقط از طریق دین یافت میشود باید توجه داشت که:
•اولا : مدتی است بس طولانی که در برخی از جوامع، عدهای از دین اعراض نمودهاند ومیخواهند مفاهیمی مانند اخلاق جهانی ، حقوق جهانی، فرهنگ جهانی و بهطور کلی اصطلاحجالب اومانیسم را جانشین دین نمایند، و همانگونه که دیدهایم ایناصطلاحات نه از نظر استدلال و نه در قلمرو عمل، نتوانست گمشده اصلی بشر را بهارمغان آورد.
•ثانیا: به فرض اینکه بشر بتواند مفاهیم مزبور رااز قلمرو دانشگاهی و آکادمیکپایین آورد و آنها را مورد عمل و استفاده قرار دهد، تنها رهآورد آن، تامینزندگی صحیح و منطقی در عرصه طبیعت و روابط اجتماعی است، ولی گمشده حقیقی کهباید با پاسخ به پرسشهای ششگانه گذشته پیدا شود بدون دین پیدا نخواهد شد، والاجوامع شرق و غرب دنیای امروز، این همه ناله و شیون برای پوچی سر نمیدادند.
آری گردانندگان بزرگ جوامع برای زدودن اصالت آن گمشده از عقول و دلهای بشرآمپول مخدری کشف نمودهاند تا با تزریق آن به عقل و روح آدمیان حداکثربهرهبرداری را بکنند و آن مخدر چیزی نیست جز هستی داشتن و بودن به هر شکلممکن.
بنابر این انتظار بشر از دین اینست که به این سوالات اساسی بشر در زندگی او پاسخ دهد.
منبع:
1- علامه جعفری،محمدتقی، فلسفه دین ، دفتر نخست، ص96 وصص 107104
- [آیت الله سبحانی] آیا انتظار فرج از واجبات است؟
- [سایر] شیوه های تبیین انتظار از دین به شکلی می باشد؟
- [سایر] در مورد انتظار بشر از دین، آن را برای مطالعه و تحقیق مرقوم فرمائید؟
- [سایر] انتظار بشر از دین در عصر حاضر چه می تواند باشد؟
- [سایر] شیوه های تبیین انتظار از دین چگونه است اگر امکان دارد تبیین نمایید؟
- [سایر] بهترین اعمال جهت افزایش ذکر انتظار در ذهن چیست؟ انتظار چگونه باید در ضمیر انسان ملکه شود؟
- [سایر] انتظار، چه تأثیری در بُعد اجتماعی زندگی انسان دارد؟
- [سایر] انتظار در زندگی اجتماعی و فردی انسان چه جایگاهی دارد؟
- [آیت الله نوری همدانی] انتظار درست و صحیح برای آقا امام زمان (عج) چه انتظاری است؟ و آیا گناه کردنِ شخص، انسان را از حالت انتظار ساقط میکند یا خیر؟
- [سایر] بفرمایید دین برای انسان است یا انسان برای دین؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . بعد از جدا کردن زکات اگر انتظار مورد معینی را نداشته باشد احتیاط لازم آن است که فوراً آن را به مستحق بدهد.
- [آیت الله بروجردی] بعضی از واجبات نماز رکن است؛ یعنی اگر انسان آنها را به جا نیاورد، یا در نماز اضافه کند، عمداً باشد یا اشتباهاً، نماز باطل میشود و بعضی دیگر [از واجبات] رکن نیست؛ یعنی اگر عمداً کم یا زیاد شود نماز باطل میشود و چنانچه اشتباهاً کم یا زیاد گردد نماز باطل نمیشود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هنگامی که امام تکبیر می گوید و وارد نماز می شود در صورتی که صفهای جلوتر آماده نماز باشند همه می توانند تکبیر بگویند و وارد نماز شوند و لازم نیست انتظار بکشند تا صفهای جلو وارد نماز شوند بلکه انتظار کشیدن بر خلاف احتیاط است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اعانت ظلمه و کسانی که با دین و احکام دین، ضدیت و معاندت دارند، تجاوز به حریم دین و حرام است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اعانت ظلمه و کسانی که با دین و احکام دین، ضدیت و معاندت دارند و همراهی نمودن با آنها در ظلم و ستم، تجاوز به حریم دین و حرام است.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر فقیر بمیرد و مال او به اندازه دینش نباشد انسان می تواند طلبی را که از او دارد بابت زکات حساب کند ولی در صورتی که بداند مالی را که مدیون است در معصیت صرف کرده نمی تواند از بابت زکاتی که در ادای دین صرف می شود حساب کند و اگر مال میت به اندازه دینش باشد و ورثه دین او را ادا نکنند یا به جهت دیگری انسان نتواند طلب خود را بگیرد بنابر احتیاط واجب نباید طلبی را که از او دارد بابت زکات حساب کند
- [آیت الله اردبیلی] ابراء ذمّه میت از دَین صحیح است.
- [آیت الله اردبیلی] برای یاد دادن واجبات یا مستحبات نماز میتوان مزد گرفت.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه کسی که بدهکار است و زراعتی نیز دارد فوت کند و ورثه پیش از آن که زکات زراعت واجب شود دین او را از اموال دیگری بدهند، هرکدام از ورثه سهمش به اندازه زکات برسد باید زکات را بدهد اما اگر دین او را قبل از واجب شدن زکات نپردازند، چنانچه مال میت فقط به اندازه دین است زکات واجب نمی شود.
- [آیت الله علوی گرگانی] مسلمانی که منکر خدا یا پیغمبر شود یا حکم ضروری دین یعنیحکمی را که مسلمانان جز دین اسلام میدانند مثل واجب بودن نماز وروزه را انکار کند در صورتی که بداند آن حکم ضروری دین است مرتدّ میشود.