مکاتب هندی چه تفاوتی با هم دارند؟ در چه موضوعاتی با هم هم عقیدهاند؟ جواب این سوال مفصل است. اجمالا باید دانست در هند مکاتب و ادیان مختلفی وجود دارند که هرکدام نظام معرفتی خاص و آداب و مناسک متفاوتی دارند. علت شکلگیری مکتبها و فلسفههای متنوع در هند، پذیرش یا ردّ یکی از متون کهن هند یعنی وداهاست.1 مکاتبی مانند یوگا و سانکیهه مرجعیت وداها را پذیرفتند و مکاتبی همچون جین و بودا به خاطر رویگردانی از پذیرش مرجعیت وداها از دیگر فلسفههای هندویی جدا شدند. وداها که متشکل از سرودها، دعاها، داستانها و تشریفات مذهبی و مناسک است، خود ترکیبیافته از چهار منبع اصلی است و به اعتقاد هندوها متون نسخناشدنی، فرازمان و ازلیاند که به روحانیان هندو(ریشیها) وحی شدهاند. تاریخ تدوین وداها روشن نیست؛ همچنانکه گردآورندگان این مجموعه تاریخی هم معلوم نیست.2 با وجود این پارهای از محققین احتمال دادهاند تاریخ شکلگیری اولیه این متون مربوط به هزار سال قبل از میلاد باشد. نکته مهم در باب مکاتب هندویی این است که پارهای از نگرشها در میان تمام آنها مشترک است. عقیده به این که شالودۀ هستی با رنج پیوند خورده یکی از این باورهاست. همینطور باور به تناسخ و کارما، حتی در میان مکاتبی همچون بودا که توجهی به وداها ندارد پذیرفته شده و جزء این دسته از باورهای همگانی در هند بهشمار میرود.3 ................ 1. ساتیشچاندراچاترجی و داتا، معرفی مکتب¬های فلسفی هند؛ فرناز ناظرزاده کرمانی، ص 52. 2. همان، ص 58. 3. پاشایی، بودا، بینش معنوی 7، ص 67.
مکاتب هندی چه تفاوتی با هم دارند؟ در چه موضوعاتی با هم هم عقیدهاند؟
جواب این سوال مفصل است. اجمالا باید دانست در هند مکاتب و ادیان مختلفی وجود دارند که هرکدام نظام معرفتی خاص و آداب و مناسک متفاوتی دارند. علت شکلگیری مکتبها و فلسفههای متنوع در هند، پذیرش یا ردّ یکی از متون کهن هند یعنی وداهاست.1 مکاتبی مانند یوگا و سانکیهه مرجعیت وداها را پذیرفتند و مکاتبی همچون جین و بودا به خاطر رویگردانی از پذیرش مرجعیت وداها از دیگر فلسفههای هندویی جدا شدند. وداها که متشکل از سرودها، دعاها، داستانها و تشریفات مذهبی و مناسک است، خود ترکیبیافته از چهار منبع اصلی است و به اعتقاد هندوها متون نسخناشدنی، فرازمان و ازلیاند که به روحانیان هندو(ریشیها) وحی شدهاند. تاریخ تدوین وداها روشن نیست؛ همچنانکه گردآورندگان این مجموعه تاریخی هم معلوم نیست.2 با وجود این پارهای از محققین احتمال دادهاند تاریخ شکلگیری اولیه این متون مربوط به هزار سال قبل از میلاد باشد.
نکته مهم در باب مکاتب هندویی این است که پارهای از نگرشها در میان تمام آنها مشترک است. عقیده به این که شالودۀ هستی با رنج پیوند خورده یکی از این باورهاست. همینطور باور به تناسخ و کارما، حتی در میان مکاتبی همچون بودا که توجهی به وداها ندارد پذیرفته شده و جزء این دسته از باورهای همگانی در هند بهشمار میرود.3
................
1. ساتیشچاندراچاترجی و داتا، معرفی مکتب¬های فلسفی هند؛ فرناز ناظرزاده کرمانی، ص 52.
2. همان، ص 58.
3. پاشایی، بودا، بینش معنوی 7، ص 67.
- [سایر] قُسط هندی چه فایده ای دارد؟
- [سایر] آیا مکاتب فلسفی نیز انتظار فرج را امری ارزشی میدانند؟
- [سایر] زیدیه از نظر فقهی با سایر مکاتب چه فرقی دارند؟
- [سایر] زیدیه از نظر فقهی با سایر مکاتب چه فرقی دارند؟
- [سایر] مکاتب فقهی اهل سنت چیست؟
- [سایر] عود هندی چه فایده ای دارد؟
- [سایر] توقیعات حضرت مهدی علیه السلام دربردارنده چه موضوعاتی است؟
- [سایر] انقلاب اسلامی در برابر سایر مکاتب موجود چه امتیازاتی دارد؟
- [سایر] شبهه: عرفان شیعی ریشه در عرفان هندی دارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا خوکچه هندی هم حکم خوک را دارد؟
- [آیت الله سیستانی] در سپردهگذاری در مواردی که گذشت میان سپرده ثابت که مدتدار است و بانک ملزم نیست آن را دائماً در اختیار سپردهگذار قرار دهد و حساب جاری که بانک ملزم است آن را در اختیار سپردهگذار قرار دهد تفاوتی نیست.
- [آیت الله سیستانی] در آنچه گذشت تفاوتی نمیکند که حواله بر شخص بدهکار باشد و یا غیر آن، اوّلی مانند آن که نزد محالعلیه، حساب مالی داشته باشد، و دومی آن که چنین نباشد.
- [آیت الله اردبیلی] شرط مذکور مربوط به موردی است که هر دو نمازگزار بالغ باشند ولی در آن تفاوتی بین نماز واجب و مستحب نیست. البته برای کسانی که در مسجدالحرام نماز میخوانند مراعات این شرط لازم نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] غسل و کفن و نماز و دفن میت مسلمان واجب کفائی است یعنی، اگر بعضی انجام دهند، از دیگران ساقط می شود چنانچه هیچ کس انجام ندهد، همه معصیت کرده اند و در این مسأله تفاوتی میان فرقه های مختلف مسلمانان نیست.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر کسی که وصیّت کرده بمیرد وصیّ نمیتواند مسؤولیّت کار را بر عهده دیگری بگذارد و خود از مسؤولیّت کار کناره گیرد، ولی اگر بداند مقصود وصیّتکننده این نبوده که وصیّ شخصا مسؤول باشد، بلکه مقصودش فقط انجام امر وصیّت باشد، میتواند مسؤولیّت کار را به کسی واگذار نماید که به نظر وصیّت کننده با وصیّ تفاوتی ندارد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در نماز، زن باید عقب تر از مرد بایستد و بهتر است جای سجده زن از جای ایستادن مرد کمی عقب تر باشد، بنابراین اگر زن جلوتر یا مساوی مرد بایستد نماز باطل است و در این حکم بین محرم و نامحرم یا زن و شوهر تفاوتی ندارند، و همینطور بین نماز واجب و مستحب فرق ندارد.
- [آیت الله سیستانی] بیمه انواعی دارد از آن جمله: 1 بیمه اشخاص در برابر مرگ، بیماری و یا حوادث دیگر. 2 بیمه اموال، مانند اتومبیل، هواپیما و کشتی در برابر خطر آتشسوزی، غرق شدن و سرقت و مانند آنها. بیمه تقسیمات دیگری دارد که احکام شرعی آن تفاوتی با موارد مذکور ندارد، لذا نیازی به ذکر آنها نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه مسجد نجس شود بر همه لازم است که بطور واجب کفائی نجاست را برطرف کنند، یعنی اگر یک یا چند نفر اقدام به تطهیر کنند از دیگران ساقط می شود وگرنه همه گنهکارند و کسی که مسجد را نجس کرده در این حکم با دیگران تفاوتی ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] در چهار محل مسافر مخیّر است نماز را تمام یا شکسته بخواند: (شهر مکّه)، (شهر مدینه) (در این دو شهر تفاوتی بین شهر قدیم و جدید نیست)، (مسجد کوفه) و (حرم حضرت سیّد الشّهداء(علیه السلام)) و منظور از حرم، قسمت زیر گنبد و رواقها است. البته افضل در این موارد، نماز تمام است.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر کافر ذمّی زمینی را مانند زمین کشاورزی، باغ، عرصه مسکن، مغازه و مانند آن از مسلمانی خرید, باید خمس آن را بپردازد. تفاوتی در مورد این زمین نیست، چه (مفتوح العنوه) باشد؛ یا زمینی باشد که اهلش با رغبت و بدون جنگ , اسلام آورده باشند و چه غیر این ها، در همه آنها کافر ذمّی باید خمس آن را بپردازد . مصرف این خمس، مصرف خمس مصطلح, یعنی ائمه(ع) و سادات هستند. شروط و محدوده خمس کافر ذمّی