داستان اصحاب کهف چگونه بر اثبات معاد دلالت می کند؟ در سوره کهف، داستانی طی چهارده آیه بیان شده، و در ضمن آن چنین آمده است: (وَکذلِکَ اَعْثَرنا عَلَیْهِمْ لَیَعْلَمُوا اَنَّ وَعْدَ اللهِ حَقُّ وَاَنَّ السّاعَةَ لا رَیْبَ فیها). [و این گونه ما مردم را از حال آنها (اصحاب کهف) آگاه ساختیم تا بدانند وعده خدا حق است، و در قیامت و رستاخیز شکی نیست] کهف/21 از این تعبیر به خوبی بر میآید که حداقل یکی از اهداف این خواب عجیب و طولانی که شباهت زیادی به مرگ داشته، برای این بوده که درسی به منکران معاد یا کسانی که از این جهت در شک و تردید بودند بدهد. به خصوص اینکه از جمله (اِذْ یَتَنازَعُونَ بَیْنَهُمْ اَمْرَهُمْ) چنین استفاده کردهاند که اقوام آن زمان در مسأله معاد (معاد جسمانی) با هم نزاع و اختلاف داشتند، مخالفان سعی داشتند مسأله خواب و بیداری اصحاب کهف به زودی فراموش شود و این برهان روشن را از دست موافقان بگیرند (در تفسیر این جمله احتمالات متعددی داده شده که آنچه گفته شد یکی از آنها است). فخر رازی پنج احتمال دیگر در تفسیر آن ذکر نموده است از جمله این که تنازع و اختلاف در عدد اصحاب کهف، و نامهای آنها، یا اینکه در مقدار خوابشان، یا در این که در کنار غار، معبدی به سبک معابد کفار بسازند یا موحدان؟ (تفسیر کبیر 21/105.) در آیات این سوره قرآن با صراحت میگوید که آنها سیصد و نه سال در خواب فرو رفتند. (وَلَبَثُوا فی کَهفِهِمْ ثَلاثَ مِأَئَةٍ سُنِیْنَ وَ ازْدادُوا تُسعاً) بدون شک یک چنین خواب طولانی شبیه به مرگ است و بیداری بعد از آن شبیه به حیات بعد از مرگ، و لذا به خوبی میتواند یک نمونه عینی از نظر تاریخی برای مسأله معاد بوده باشد. پیام قرآن ج 5، ایت الله مکارم شیرازی و سایر همکاران
داستان اصحاب کهف چگونه بر اثبات معاد دلالت می کند؟
در سوره کهف، داستانی طی چهارده آیه بیان شده، و در ضمن آن چنین آمده است:
(وَکذلِکَ اَعْثَرنا عَلَیْهِمْ لَیَعْلَمُوا اَنَّ وَعْدَ اللهِ حَقُّ وَاَنَّ السّاعَةَ لا رَیْبَ فیها).
[و این گونه ما مردم را از حال آنها (اصحاب کهف) آگاه ساختیم تا بدانند وعده خدا حق است، و در قیامت و رستاخیز شکی نیست] کهف/21
از این تعبیر به خوبی بر میآید که حداقل یکی از اهداف این خواب عجیب و طولانی که شباهت زیادی به مرگ داشته، برای این بوده که درسی به منکران معاد یا کسانی که از این جهت در شک و تردید بودند بدهد.
به خصوص اینکه از جمله (اِذْ یَتَنازَعُونَ بَیْنَهُمْ اَمْرَهُمْ) چنین استفاده کردهاند که اقوام آن زمان در مسأله معاد (معاد جسمانی) با هم نزاع و اختلاف داشتند، مخالفان سعی داشتند مسأله خواب و بیداری اصحاب کهف به زودی فراموش شود و این برهان روشن را از دست موافقان بگیرند (در تفسیر این جمله احتمالات متعددی داده شده که آنچه گفته شد یکی از آنها است).
فخر رازی پنج احتمال دیگر در تفسیر آن ذکر نموده است از جمله این که تنازع و اختلاف در عدد اصحاب کهف، و نامهای آنها، یا اینکه در مقدار خوابشان، یا در این که در کنار غار، معبدی به سبک معابد کفار بسازند یا موحدان؟ (تفسیر کبیر 21/105.)
در آیات این سوره قرآن با صراحت میگوید که آنها سیصد و نه سال در خواب فرو رفتند. (وَلَبَثُوا فی کَهفِهِمْ ثَلاثَ مِأَئَةٍ سُنِیْنَ وَ ازْدادُوا تُسعاً)
بدون شک یک چنین خواب طولانی شبیه به مرگ است و بیداری بعد از آن شبیه به حیات بعد از مرگ، و لذا به خوبی میتواند یک نمونه عینی از نظر تاریخی برای مسأله معاد بوده باشد.
پیام قرآن ج 5، ایت الله مکارم شیرازی و سایر همکاران
- [سایر] داستان اصحاب کهف چگونه بر اثبات معاد دلالت می کند؟
- [سایر] از داستان اصحاب کهف چه نکته ای مربوط به مساله معاد استفاده می شود ؟
- [سایر] آیا داستان اصحاب کهف در قرآن کریم به صورت کامل و دقیق آمده است؟
- [سایر] داستان اصحاب کهف که حضرت علی(علیه السلام) از قول پیامبراکرم(صلّی الله علیه و آله و سلم) نقل فرموده اند، چگونه است؟
- [سایر] اصحاب کهف در کدام کشور امروزی بودند؟
- [سایر] آیا اصحاب کهف زندهاند و یا رجعت میکنند؟
- [سایر] غار اصحاب کهف در کدام سرزمین قرار دارد؟
- [سایر] اصحاب کهف در قرآن چگونه معرفی شده اند؟
- [سایر] آیا حضرت عیسی(علیه السلام) و اصحاب کهف در زمان امام زمان(علیه السلام) زنده میشوند؟
- [سایر] با سلام در داستان اصحاب کهف زمانی که سربازان رومی و همچنین یاران اصحاب کهف به سمت غار رفتند و خواستن وارد غار بشوند با ترس بسیار زیادی از غار فرار کردن مگر در غار چه دیدن آیا قرآن یا تفاسیر موجود علت رو بیان کرده اند یا خیر منتظر جواب شما هستم خیلی مشتاقم که علت را بدونم و همچنین بدونم که چه دیدن
- [آیت الله شبیری زنجانی] اشاره کردن یا نوشتن و هر چیزی که دلالت بر اجاره میکند، همچون صیغه خواندن است و با آنها نیز میتوان قرارداد اجاره بست.
- [آیت الله وحید خراسانی] عقد ضمان به هر چه که دلالت بر ان تعهد کند چه لفظ باشد مثل ایجاب و قبول قولی و چه عملی که دلالت بر ان بکند محقق می شود و فرق نمی کند که ضامن به صاحب کار تعهد نماید که مقاطعه کار وجه الضمان را بپردازد یا تعهد کند که مقاطعه کار به تعهدات و شرایط خود وفا نماید و در صورت تخلف وجه الضمان را بپردازد
- [آیت الله مظاهری] حاکم شرع در اجرای حدود باید طبق موازین شرعی حکم کند و علم او در اثبات جرم معتبر نیست.
- [آیت الله مظاهری] اگر برای اثبات جرم احتیاج به تشریح بدن میّت شود، با اذن ولی او یا حاکم شرع جایز است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] قسم دو نوع است: الف: قسم برای انجام یا ترک کاری در آینده. ب: قسم برای اثبات یا نفی چیزی.
- [آیت الله جوادی آملی] .خرید و فروش به هر لفظ یا فعلی که به طور روشن دلالت کند که صاحب کالا متاع خود را فروخته و خریدار آن را پذیرفته, صحیح است و لفظ تازی، فارسی و... یکساناند.
- [آیت الله مظاهری] اگر برای تشویق و ترغیب در اثبات حقّی یا از بین بردن باطلی به کسی چیزی دهند، رشوه نیست و مانعی ندارد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر به بدهکاری خود اقرار نماید ولی بگوید: (آن را پرداخت کردهام)، بدهکاری او ثابت میشود، ولی پرداخت آن را باید اثبات نماید.
- [آیت الله مظاهری] هیچکدام از علوم غریبه حجّیت ندارد و چیزی بهواسطه آن اثبات نمیشود، گرچه بهواسطه آنها یقین حاصل شود، زیرا یقینی حجّت است که از راه متعارف پیدا شود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسانی که برای اثبات مطلبی قسم می خورند اگر حرف آنها راست باشد قسم خوردن مکروه است و اگر دروغ باشد حرام و از گناهان کبیره است، ولی اگر مجبور شود که برای نجات خود یا مسلمانان دیگری از شر ظالمی قسم دروغ بخورد اشکال ندارد، بلکه گاه واجب می شود و این نوع قسم خوردن که برای اثبات مطلبی است غیر از قسمی است که در مسائل پیش گفته شد که برای انجام کار یا ترک کاری بود.