راهنمـا
درباره مـا
حمایت از ما
رساله عملیه آیت الله بروجردی
آدرس:
http://www.broujerdi.ir
استفادهی چیزی را که گرو میگذارند، مال کسیست که آن را گرو گذاشته.
عنوان مسئله:
استفادهی چیزی را که
گرو
میگذارند،
مال
کسیست که آن را
گرو
گذاشته.
پرسشهای مرتبط
از این مرجع
پرسشهای مرتبط
از دیگر مراجع
مسائل مرتبط
از این مرجع
مسائل مرتبط
از دیگر مراجع
پرسشهای مرتبط از این مرجع
بعضی از مردان در پیش سَر - که محل مسح است - موی باقی میگذارند، آیا مانع و موجب اخلال و ابطال مسح و وضوست یا خیر؟
قرآنهای اوراقی که در مساجد و امامزادهها میگذارند برای این که زیر دست و پا نباشد، آیا جایز است آنها را در زمینی دفن نمود یا خیر؟
بسیاری از حُجّاج ثوب احرام را عمداً و مکرّر باز میکنند و کنار میگذارند و برهنه میشوند یا وقت خواب ثوب را سر تا سر میپوشند، چه صورت دارد؟
میفرمایید: اگر کسی وفات نماید در تَرَکه یا ذمّه او وجوهِ واجبه باشد، قبل از اَدا و اخراج، یا ضمان شرعی، تصرّف در تَرَکه او جایز نیست اگر چه نماز باشد و این مطلب معلوم است که کم کسیست که بمیرد و ذمّه او مشغول نباشد، تکلیف واردین در چنین خانهها چیست؟
در (عروة الوثقی) در فصل اقسام عمره در (ذیل) مسأله 2 احتیاط لایترک دارد (94)، (آیا این احتیاط) در عمره مفرده فقط نسبت به کسیست که ممنوع از حج شده است و متمکّن از عمره است، یا نسبت به اجیر هم این احتیاط لازم است؟
معمول است در بعض جاها که انگور را با خوشه و چوب میفشارند و آب آن را شیره میکنند و تفال و سفله آن را - که عبارت است از دانههای بی آب و خوشه و چوب - در ظرفی میگذارند و چند روز که ماند ترش میشود، پس مقداری آب در آن میریزند و آن را میفشارند و تفال و سفله آن را دور میاندازند و آب این سرکه است میخورند، آیا حلال و پاک است یا خیر؟
یک نفر ملکی را که دارای نخیلات است به صیغه مصالحه اجاره مینماید در ظرف چهار سال مثلاً به مال المصالحه به قرار سالی پول یا جنس معیّنی، آیا مال المصالحه در باب زکات از مؤونه زراعت است که اگر بعد از وضع مال المصالحه و سایر مخارجات دیگر، اجناس زکوی به حد نصاب برسد زکات بدهد و الّا ندهد؟
زیدی از عمروی طلبی دارد و عمرو مسافرت کرده دسترسی به او ندارد، زید از مال عمرو به عنوان تقاص به قدر طلب خود یا کمتر بر میدارد و آن مال نمایی داشته، بعد از مسافرت عمرو در خواست مال خود را از زید مینماید، تکلیف زید با عمرو چیست؟
شخصی مستطیع بوده و به ادای وظیفه حج موفّق نگشته و وصیّت به حج بلدی نموده و مال مخصوصی هم برای نیابت تعیین کرده و کسی که آن مال در دست اوست - از ورثه - در دادن آن مال و استنابه خود داری کند، آیا پیش ازاستنابه ورثه میتوانند ترکه او را تقسیم نمایند؟
مسجدیست که خودش موقوفه برای تعمیرات دارد، لکن کسی که موقوفه در دست اوست مال موقوفه را به مصرف مسجد نمیرساند، آیا میشود از مال زکات به مصرف تعمیر آن مسجد رسانید یا خیر؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
[آیت الله جوادی آملی] اگر مالی را از کسی ببرند (مثل کفش) اگر بداند آنچه بر جای مانده است مال کسیست که کفش او را برده است، در صورتی که از دسترسی به وی مایوس باشد، میتواند آن را بر دارد؟
[سایر] چرا در جامعه بین دختر و پسر فرق میگذارند؟
[آیت الله مکارم شیرازی] یکی از مسائل لازم در اسناد تجارتی (چک، سفته، برات)پشت نویسی آنهاست که به وسیله پشت نویسی انتقال آنها صورت می گیرد امّا نظر به این که اینها در بین تجّار و بازرگانان ارزش تجارتی دارند و حتّی به جای وجه نقد معامله و معاوضه می شوند آیا می توان این اسناد را به طور مستقل )نه این که همراه با قراردادی نزد بانک وثیقه باشند( به عنوان مال مرهونه )مال در گرو وثیقه)وثیقه و گرو گذاشت ؟
[آیت الله خامنه ای] حکم استفاده نیروهای امدادی از کمکهای مردمی که معلوم نیست فقط جهت استفادهی حادثهدیدهگان فرستاده شده است یا نیروهای امدادی هم حق استفاده از آنها را دارند، چیست؟
[سایر] چرا در جامعه بین دختر و پسر فرق میگذارند؟
[آیت الله مکارم شیرازی] یکی از مسائل لازم در اسناد تجارتی (چک، سفته، برات) پشت نویسی آنهاست که به وسیله پشت نویسی انتقال آنها صورت می گیرد امّا نظر به این که اینها در بین تجّار و بازرگانان ارزش تجارتی دارند و حتّی به جای وجه نقد معامله و معاوضه می شوند آیا می توان این اسناد را به طور مستقل (نه این که همراه با قراردادی نزد بانک وثیقه باشند) به عنوان مال مرهونه (مال در گرو وثیقه) وثیقه و گرو گذاشت یا نه؟
[سایر] چرا بعضی افراد، هنگام خواندن زیارتنامه امام زمان (عج) دست بر روی سرشان میگذارند؟
[آیت الله مظاهری] پول یا اجناسی که والدین جهت جهیزیه دختر کنار میگذارند، آیا خمس دارد؟
[آیت الله جوادی آملی] اگر انسان زندهای که از زیر آوار بیرون آورده میشود، بر اثر نخوردن غذا و غیره (مثلا کودکی که بر اثر نبود شیر و دارو) ممکن است جان بدهد، آیا میتوان از مواد غذایی، دارو و وسایل دیگران بدون اذن آنها برای نجات این این گونه افراد استفاده کرد؟ ضمانت مال به عهده چه کسیست؟
[سایر] آیا خرید فرزند (در اروپا) از خانوادههایی که فرزندان خود را به فروش میگذارند اشکال ندارد؟
مسائل مرتبط از این مرجع
چیزی را که گرو میگذارند، باید خرید و فروش آن صحیح باشد، پس اگر شراب و مانند آن را گرو بگذارند، درست نیست.
اگر طلبکار چیزی را که گرو برداشته با اجازهی بدهکار بفروشد، پول آن هم مثل خود مال، گرو میباشد.
انسان مالی را میتواند گرو بگذارد که شرعاً بتواند در آن تصرف کند و اگر مال کس دیگر را گرو بگذارد، در صورتی صحیح است که صاحب مال بگوید به گرو گذاشتن راضی هستم.
گرو دهنده و کسی که مال را گرو میگیرد، باید مکلف و عاقل باشند و کسی آنها را مجبور نکرده باشد و نیز باید سفیه نباشند، یعنی مال خود را در کارهای بیهوده مصرف نکنند.
عاریه دادن چیزی که استفادهی حلال ندارد مثل ظرف طلا و نقره باطل است.
فطرهی طفلی که از مادر یا دایه شیر میخورد، بر کسیست که مخارج مادر یا دایه را میدهد، ولی اگر مادر یا دایه مخارج خود را از مال طفل بر میدارد، فطرهی طفل بر کسی واجب نیست.
اگر کسی مالی را غصب کند و بفروشد و بعد از فروش صاحب مال معامله را برای خودش اجازه دهد، معامله صحیح است و چیزی را که غصب کننده به مشتری داده و منفعتهای آن از موقع معامله ملک مشتریست و چیزی را که مشتری داده و منفعتهای آن از موقع معامله ملک کسیست که مال او را غصب کردهاند.
مالی را که نزد کسی گرو گذاشتهاند، اگر دیگری غصب کند، صاحب مال و طلبه کار میتوانند چیزی را که غصب کرده از او مطالبه نمایند و چنانچه آن چیز را از او بگیرند، باز هم در گروست و اگر آن چیز از بین برود و عوض آن را بگیرند، آن عوض هم مثل خود آن چیز گرو میباشد.
خرید و فروش ملکی که آن را به دیگری اجاره دادهاند اشکال ندارد، ولی استفادهی آن ملک در مدت اجاره مال مستأجر است و اگر خریدار نداند که آن ملک را اجاره دادهاند، یا به گمان این که مدت اجاره کم است ملک را خریده باشد، پس از اطلاع میتواند معامله خودش را به هم بزند.
اگر خانهای را که مثلاً دو اتاق دارد اجاره دهد و یک اتاق آن خراب شود، چنانچه فوراً آن را بسازد و هیچ مقدار از استفادهی آن از بین نرود، اجاره باطل نمیشود و مستأجر هم نمیتواند اجاره را به هم بزند، ولی اگر ساختن آن به قدری طول بکشد که مقداری از استفادهی مستأجر از بین برود، اجاره به آن مقدار باطل میشود و مستأجر میتواند اجارهی باقی مانده را به هم بزند.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
[آیت الله مظاهری] استفاده چیزی که گرو میگذارند، مال کسی است که آن را گرو گذاشته است.
[آیت الله خوئی] استفاد چیزی را که گرو میگذارند، مال کسی است که آن را گرو گذاشته است.
[آیت الله علوی گرگانی] استفاده چیزی را که گرو میگذارند، مال کسی است که آن را گرو گذاشته است در صورتی که مالک آن باشد والاّ مال صاحب مال است.
[آیت الله اردبیلی] استفاده از منافع چیزی که گرو میگذارند، متعلّق به صاحب مال است.
[آیت الله سیستانی] منافع چیزی را که گرو میگذارند ، متعلق به مالک آن است ، چه گرو دهنده ، و چه کسی دیگر باشد .
[آیت الله شبیری زنجانی] چیزی را که گرو میگذارند، باید خرید و فروش آن صحیح باشد، پس اگر شراب و مانند آن را گرو بگذارند درست نیست.
[آیت الله اردبیلی] خرید و فروش چیزی که گرو میگذارند باید صحیح باشد، پس اگر شراب و مانند آن را گرو بگذارند درست نیست.
[آیت الله علوی گرگانی] چیزی را که گرو میگذارند، باید خرید وفروش آن صحیح باشد، پس اگر شراب ومانند آن را گرو بگذارند، درست نیست.
[آیت الله خوئی] چیزی را که گرو میگذارند باید خرید و فروش آن صحیح باشد، پس اگر شراب و مانند آن را گرو بگذارند درست نیست.
[آیت الله سیستانی] چیزی را که گرو میگذارند ، باید خرید و فروش آن صحیح باشد ، پس اگر شراب و مانند آن را گرو بگذارند ، درست نیست .
گرو
رهن وثیقه بدهی است. عنوان رهن بابی مستقل در فقه است که از احکام آن به تفصیل در این باب سخن رفته است.
مال
مال همان سرمایه و ثروت انسان است که در آموزههای دینی از احکام ویژهای برخوردار است.
×
ارسال نظر
نام و نام خانوادگی
عنوان
*
متن
*