راهنمـا
درباره مـا
حمایت از ما
رساله عملیه آیت الله مظاهری
آدرس:
http://www.almazaheri.org
استفاده چیزی که گرو میگذارند، مال کسی است که آن را گرو گذاشته است.
عنوان مسئله:
استفاده چیزی که
گرو
میگذارند،
مال
کسی است که آن را
گرو
گذاشته است.
پرسشهای مرتبط
از این مرجع
پرسشهای مرتبط
از دیگر مراجع
مسائل مرتبط
از این مرجع
مسائل مرتبط
از دیگر مراجع
پرسشهای مرتبط از این مرجع
آرایشگران مرد به هنگام اصلاح موی سر، با تیغ روی صورت را کمی میتراشند (به اصطلاح خطّ ریش میگذارند) آیا این عمل جایز است یا خیر؟ حرمت آن چگونه است؟
استفاده از ماده (ناس) که از توتون و تنباکو و آهک و ... به دست میآید و آن را زیر زبان میگذارند و سپس از دهان بیرون میاندازند، آیا مبطل روزه است؟
نظر حضرتعالی در مورد سفره ابوالفضلعلیه السلام چیست؟ آیا سفره مذکور که به شکل یک نذر پر طرفدار در آمده است و در آن انواع غذاها را میگذارند و دور آن مینشینند و گویا دعا میخوانند از نظر اسلام صحیح است؟ استفاده از آن چه حکمی دارد؟
آیا غاصب علاوه بر برگرداندن مال غصبی به صاحب آن وظیفه دیگری هم نسبت به صاحب مال دارد؟
محبّت اهل بیت از دلم رفته، مثلاً اگر نوار مدّاحی یا روضهای میگذارند این حرف به دلم میافتد که مدّاحی یعنی چه؟ روضه خواندن چه معنایی دارد؟ یا در بعضی مواقع است که حقّ را به اهل بیت نمیدهم و به دشمن میدهم ر حالی که حقّ برای اهل بیت است و هر کاری هم میکنم که این افکار از ذهنم بیرون رود نمیتوانم، چکار کنم؟
فردی پس از خرید یک مال یا یک جنس می فهمد که فروشنده معمولاً مال دزدی می فروشد، ولی اطمینان پیدا نمی کند که مال خریداری شده نیز دزدی است یا خیر در این صورت چه وظیفه ای دارد؟آیا مالک آن مال است؟
شخصی مال کسی را سرقت کرده و از بین برده است و صاحب مال فوت شده ولی فرزند دارد، وظیفه اش چیست؟
اگر کسی از مال خود وصیت به حجّ تمتّع کرد و ورثه می دانند خمس یا زکات آن مال را باید پرداخت کنند، در این صورت وظیفه آن ها چیست؟ در صورتی که باقیمانده پس از پرداخت خمس یا زکات آن مال کافی برای حج نباشد چه باید بکنند؟
خرید مال مسروقه چه حکمی دارد آیا خریدار مالک می شود؟
آیا غصب مال هندو یا بت پرست یا کافر جائز است؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
[سایر] چرا در جامعه بین دختر و پسر فرق میگذارند؟
[آیت الله مکارم شیرازی] یکی از مسائل لازم در اسناد تجارتی (چک، سفته، برات)پشت نویسی آنهاست که به وسیله پشت نویسی انتقال آنها صورت می گیرد امّا نظر به این که اینها در بین تجّار و بازرگانان ارزش تجارتی دارند و حتّی به جای وجه نقد معامله و معاوضه می شوند آیا می توان این اسناد را به طور مستقل )نه این که همراه با قراردادی نزد بانک وثیقه باشند( به عنوان مال مرهونه )مال در گرو وثیقه)وثیقه و گرو گذاشت ؟
[سایر] چرا در جامعه بین دختر و پسر فرق میگذارند؟
[آیت الله مکارم شیرازی] یکی از مسائل لازم در اسناد تجارتی (چک، سفته، برات) پشت نویسی آنهاست که به وسیله پشت نویسی انتقال آنها صورت می گیرد امّا نظر به این که اینها در بین تجّار و بازرگانان ارزش تجارتی دارند و حتّی به جای وجه نقد معامله و معاوضه می شوند آیا می توان این اسناد را به طور مستقل (نه این که همراه با قراردادی نزد بانک وثیقه باشند) به عنوان مال مرهونه (مال در گرو وثیقه) وثیقه و گرو گذاشت یا نه؟
[سایر] چرا بعضی افراد، هنگام خواندن زیارتنامه امام زمان (عج) دست بر روی سرشان میگذارند؟
[سایر] آیا خرید فرزند (در اروپا) از خانوادههایی که فرزندان خود را به فروش میگذارند اشکال ندارد؟
[سایر] چشیدن طعم ایمان در گرو ترک چگونه دروغی است؟
[آیت الله مکارم شیرازی] در میان بعضی از مردم معمول است که وامی به صاحب خانه می دهند و خانه او را گرو برمی دارند به شرط اینکه قیمت کمتری جهت مال الاجاره بپردازند، یا اصلًا مال الاجاره ای ندهند که در عرف به آن خانه رهنی می گویند، آیا این کار صحیح است؟
[آیت الله مکارم شیرازی] شخصی به خاطر رفع احتیاج خانه یا مغازه اش را در مقابل مقداری پول گرو می گذارد. سپس با توافق همدیگر، گرو دهنده عین گرو گذاشته شده را از صاحب پول کرایه می کند، و در نتیجه خانه یا مغازه در تصرّف مالک می ماند و ماهانه کرایه اش را به مرتهن می دهد. آیا این معامله صحیح است؟
[سایر] اگر فرش کسی نجس باشد و ببیند دیگران با پای مرطوب بر آن قدم میگذارند، تکلیف چیست؟
مسائل مرتبط از این مرجع
گرو دهنده و کسی که مال را گرو میگیرد باید رشید باشند و کسی آنها را مجبور نکرده باشد و کسی که به واسطه ورشکستگی، حاکم شرع او را از تصرّف در اموالش جلوگیری کرده نمیتواند مال خود را گرو بگذارد.
اگر طلبکار چیزی را که گرو برداشته با اجازه بدهکار بفروشد، پول آن هم مثل خود مال گرو میباشد، و همچنین است در صورتی که بیاجازه او بفروشد و بعد بدهکار امضا کند، یا آنکه خود بدهکار آن چیز را با اجازه طلبکار بفروشد که عوض آن گرو باشد، و در صورتی که بیاجازه او باشد آن چیز به گرو بودن خود باقی میماند.
انسان مالی را میتواند گرو بگذارد که شرعاً بتواند در آن تصرّف کند، پس اگر شراب و مانند آن را گرو بگذارند صحیح نیست و همچنین اگر مال شخص دیگر را گرو بگذارند صحیح نیست مگر اینکه با اجازه او باشد.
مالی را که نزد کسی گرو گذاشتهاند، اگر دیگری غصب کند صاحب مال و طلبکار میتوانند چیزی را که غصب کرده از او مطالبه نمایند و چنانچه آن چیز را از او بگیرند باز هم در گرو است، و اگر آن چیز از بین برود و عوض آن را بگیرند آن عوض هم مثل خود آن چیز گرو میباشد.
در رهن لازم نیست صیغه بخوانند و همین قدر که بدهکار مال خود را به قصد گرو به طلبکار بدهد و طلبکار هم به همین قصد بگیرد رهن صحیح است.
مضاربه آن است که مالک با عامل به این صورت معامله کند که مقداری از مال خود را به عنوان رأس المال به او بدهد تا با آن تجارت کرده و به مقداری که قرار میگذارند از منافع آن بردارد، و همین مقدار که مالک به قصد مضاربه مال را به عامل بدهد و او هم به همین قصد بگیرد مضاربه صحیح است.
اگر انسان با کسی به این قصد معامله کند که درختهای او را تا مدّت معیّنی تربیت نماید و آب دهد و به مقداری که قرار میگذارند از آن بردارد این معامله را مساقات میگویند.
جایزههایی که بانکها یا غیر آنها برای تشویق قرض دهنده میدهند یا مؤسّسات دیگر برای تشویق خریدار میدهند، حلال است، و آنچه را که فروشندهها برای جلب مشتری داخل جنسهای خود میگذارند، حلال است.
اگر شراب سرکه شود، ظرف آن و پارچه و چیزی هم که معمولاً روی آن میگذارند پاک میگردد، بلکه اگر موقع جوشیدن سر برود و پشت ظرف به آن آلوده شود، بعد از سرکه شدن پشت ظرف هم پاک میشود.
سجده کردن برای غیر خداوند متعال به قصد عبادت حرام است، و بعضی از مردم که مقابل قبر امامانعلیهم السلام پیشانی را بر زمین میگذارند، چون برای تعظیم است نه عبادت، اشکال ندارد.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
[آیت الله خوئی] استفاد چیزی را که گرو میگذارند، مال کسی است که آن را گرو گذاشته است.
[آیت الله علوی گرگانی] استفاده چیزی را که گرو میگذارند، مال کسی است که آن را گرو گذاشته است در صورتی که مالک آن باشد والاّ مال صاحب مال است.
[آیت الله شبیری زنجانی] مالی که به گرو گذاشته میشود، با گرو از ملکیّت گروگذار خارج نمیشود بنابراین منافع چیزی را که گرو میگذارند، مال کسیست که آن را گرو گذاشته است.
[آیت الله اردبیلی] استفاده از منافع چیزی که گرو میگذارند، متعلّق به صاحب مال است.
[آیت الله سیستانی] منافع چیزی را که گرو میگذارند ، متعلق به مالک آن است ، چه گرو دهنده ، و چه کسی دیگر باشد .
[آیت الله شبیری زنجانی] چیزی را که گرو میگذارند، باید خرید و فروش آن صحیح باشد، پس اگر شراب و مانند آن را گرو بگذارند درست نیست.
[آیت الله اردبیلی] خرید و فروش چیزی که گرو میگذارند باید صحیح باشد، پس اگر شراب و مانند آن را گرو بگذارند درست نیست.
[آیت الله علوی گرگانی] چیزی را که گرو میگذارند، باید خرید وفروش آن صحیح باشد، پس اگر شراب ومانند آن را گرو بگذارند، درست نیست.
[آیت الله بروجردی] چیزی را که گرو میگذارند، باید خرید و فروش آن صحیح باشد، پس اگر شراب و مانند آن را گرو بگذارند، درست نیست.
[آیت الله خوئی] چیزی را که گرو میگذارند باید خرید و فروش آن صحیح باشد، پس اگر شراب و مانند آن را گرو بگذارند درست نیست.
گرو
رهن وثیقه بدهی است. عنوان رهن بابی مستقل در فقه است که از احکام آن به تفصیل در این باب سخن رفته است.
مال
مال همان سرمایه و ثروت انسان است که در آموزههای دینی از احکام ویژهای برخوردار است.
×
ارسال نظر
نام و نام خانوادگی
عنوان
*
متن
*