قبض و بسط از مسائل محوری نزد اهل معرفت و عرفان است که در موارد مختلف به کار می‌برند: در مسائل هستی شناسی می‌گویند: جریان آفرینش بر اساس قبض و بسط است که هستی ابتدا در حالت قبض بوده، سپس بسط پیدا کرده است.[1] چنان‌که در نهایت نیز پس از بسط دوباره، قبض پیدا می‌شود بعد از آن بسط صورت می‌گیرد. اهل معرفت جهان هستی را دائماً در حال قبض و بسط می‌دانند و لفظ جهان را نیز که به معنای جهش و جهیدن است گواه بر آن می‌شمارند.[2] در مورد انسان نیز می‌گویند: قلب که قطب و محور وجود انسان است به این جهت قلب گفته شده که دائماً در تقلب است و مانند قلب ظاهری(عضو صنوبری) دائماً در قبض و بسط است.[3] اما در پاسخ این پرسش که آیا رفتار و افعال عارف می‌تواند بر حالت قبض یا بسط او تأثیر بگذارد؟ باید گفت؛ بدون تردید عارف و هر انسان دیگری، رفتار و اعمال او در حالات روحی او اثر می‌گذارد؛ البته باید در نظر داشت که این‌گونه نیست، هر قبضی به عنوان مجازات باشد، بلکه گاهی قبض به عنوان زمینه و مقدمه بسط و تکامل بر عارف عارض شود. به عبارت دیگر، همان‌گونه که در جریان آفرینش قبض مقدم بر بسط است، در مسائل روحی نیز قبض مقدم بر بسط است. به بیان برخی از اهل معرفت: «انسان به حکم‏ «وَ قَدْ خَلَقَکُمْ أَطْواراً» دارای احوال گوناگون است که به پیش آمد تجلیات اسماء و صفات الهی قبض‏ و بسط و اختلاف اسفار برای اشخاص پیش می‏آید».[4] نکته جالب این‌که می‌گویند: گاهی امری؛ مانند حزن و اندوه ظاهرش قبض است، ولی باطن آن بسط است.[5] [1] . حسن زاده آملی، حسن، هزار و یک نکته، ص 128و 262، رجاء، تهران، چاپ پنجم، 1365ش. [2] . حسن زاده آملی، حسن، هزار و یک کلمه، ج 3، ص 146، 6جلدی، بوستان کتاب، قم، چاپ سوم، 1381ش. [3] .حسن زاده آملی، حسن، انسان کامل از دیدگاه نهج البلاغه، ص 181، 1جلدی، الف لام میم، تهران، چاپ اول، 1383ش. [4] . حسن زاده آملی، حسن، ممد الهمم در شرح فصوص الحکم، ص 84، 1جلدی، وزارت ارشاد، تهران، چاپ اول، 1378ش. [5] . هزار و یک نکته، ص 553.
آیا رفتار و افعال عارف می تواند بر حالت قبض یا بسط او تأثیر بگذارد؟ یعنی آنها را عوض کند؟
قبض و بسط از مسائل محوری نزد اهل معرفت و عرفان است که در موارد مختلف به کار میبرند: در مسائل هستی شناسی میگویند: جریان آفرینش بر اساس قبض و بسط است که هستی ابتدا در حالت قبض بوده، سپس بسط پیدا کرده است.[1] چنانکه در نهایت نیز پس از بسط دوباره، قبض پیدا میشود بعد از آن بسط صورت میگیرد. اهل معرفت جهان هستی را دائماً در حال قبض و بسط میدانند و لفظ جهان را نیز که به معنای جهش و جهیدن است گواه بر آن میشمارند.[2] در مورد انسان نیز میگویند: قلب که قطب و محور وجود انسان است به این جهت قلب گفته شده که دائماً در تقلب است و مانند قلب ظاهری(عضو صنوبری) دائماً در قبض و بسط است.[3]
اما در پاسخ این پرسش که آیا رفتار و افعال عارف میتواند بر حالت قبض یا بسط او تأثیر بگذارد؟ باید گفت؛ بدون تردید عارف و هر انسان دیگری، رفتار و اعمال او در حالات روحی او اثر میگذارد؛ البته باید در نظر داشت که اینگونه نیست، هر قبضی به عنوان مجازات باشد، بلکه گاهی قبض به عنوان زمینه و مقدمه بسط و تکامل بر عارف عارض شود. به عبارت دیگر، همانگونه که در جریان آفرینش قبض مقدم بر بسط است، در مسائل روحی نیز قبض مقدم بر بسط است. به بیان برخی از اهل معرفت: «انسان به حکم «وَ قَدْ خَلَقَکُمْ أَطْواراً» دارای احوال گوناگون است که به پیش آمد تجلیات اسماء و صفات الهی قبض و بسط و اختلاف اسفار برای اشخاص پیش میآید».[4] نکته جالب اینکه میگویند: گاهی امری؛ مانند حزن و اندوه ظاهرش قبض است، ولی باطن آن بسط است.[5] [1] . حسن زاده آملی، حسن، هزار و یک نکته، ص 128و 262، رجاء، تهران، چاپ پنجم، 1365ش. [2] . حسن زاده آملی، حسن، هزار و یک کلمه، ج 3، ص 146، 6جلدی، بوستان کتاب، قم، چاپ سوم، 1381ش. [3] .حسن زاده آملی، حسن، انسان کامل از دیدگاه نهج البلاغه، ص 181، 1جلدی، الف لام میم، تهران، چاپ اول، 1383ش. [4] . حسن زاده آملی، حسن، ممد الهمم در شرح فصوص الحکم، ص 84، 1جلدی، وزارت ارشاد، تهران، چاپ اول، 1378ش. [5] . هزار و یک نکته، ص 553.
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا دلایل حرمت یا حلّیت در گذر زمان دچار قبض و بسط میشوند، تغییر در این دلایل چگونه است؟
- [آیت الله مظاهری] آیا قطع رابطه با مادر جهت افعال و رفتار آزار دهنده مادر، جایز است؟
- [آیت الله بهجت] آیا قطع رابطه با مادر جهت افعال و رفتار آزار دهنده مادر، جایز است؟
- [سایر] نقش غریزه در رفتار و تأثیر آن درتربیت کودک چیست؟
- [آیت الله اردبیلی] نسبت به شک در احراز بعضی از شرایطِ لازم برای نماز یا شک در انجام بعضی از افعال نماز، چه طور باید رفتار کنیم؟
- [آیت الله مظاهری] نسبت به شک در احراز بعضی از شرایطِ لازم برای نماز، یا شک در انجام بعضی از افعال نماز، چه طور باید رفتار کنیم؟
- [سایر] چگونه می توان تحت تأثیر فکر و رفتار دیگران قرار نگرفت و به آرامش رسید؟
- [سایر] تأثیر روحیة لجاجت در رفتار فرد و پیامدهای سوء آن کدام است؟
- [سایر] با توجه به اینکه دعا ماهیت معنوی دارد، آیا دعا کردن در زمان حال علاوه بر تاثیر گذاشتن بر زمان آینده میتواند بر زمان گذشته هم تاثیر بگذارد؟
- [سایر] به نظر شما یک معلم چگونه با نفوذ در دانش آموزان در آنها تأثیر بگذارد؟
- [آیت الله مظاهری] ترک مراوده و قهر با اهل معصیت، در صورتی که به قصد نهی از منکر انجام شود و تأثیر داشته باشد، جائز بلکه واجب است؛ ولی دشمنی و رفتار خلاف عدالت با آنان جائز نیست.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر خونی ببیند که از سه روز کمتر و از ده روز بیشتر نباشد و نداند خون دمل و زخم است یا خون حیض در صورتی که صفات حیض را داشته یا در ایام عادت باشد باید ان را حیض قرار دهد و در غیر این صورت اگر می داند حالت سابقه طهارت بوده یا جهل به حالت سابقه دارد بنابر طهارت بگذارد و اگر می داند حیض بوده تا مقداری که مجموع خون حالت سابقه و خون مشکوک ممکن است شرعا حیض باشد بنابر حیض بگذارد
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر خونی ببیند که از سه روز کمتر و از ده روز بیشتر نباشد و نداند خون دمل و زخم است یا خون حیض در صورتی که صفات حیض را داشته یا در ایام عادت باشد باید ان را حیض قرار دهد و در غیر این صورت اگر می داند حالت سابقه طهارت بوده یا جهل به حالت سابقه دارد بنابر طهارت بگذارد و اگر می داند حیض بوده تا مقداری که مجموع خون حالت سابقه و خون مشکوک ممکن است شرعا حیض باشد بنابر حیض بگذارد
- [آیت الله وحید خراسانی] جمعی از فقهاء اعلی الله مقامهم فرموده اند اگر طلبکار چیزی را که گرو برداشته با اجازه بدهکار بفروشد عوض ان هم مثل خود مال گرو می باشد و همچنین است در صورتی که بدون اجازه او بفروشد و بعد بدهکار امضاء کند ولی این حکم محل اشکال است مگر این که در ضمن عقدی اگرچه خود ان بیع باشد شرط شود که بدهکار عوض را گرو بگذارد که در این صورت بر او واجب می شود به شرط خود و فا کند یا شرط شود که عوض گرو باشد که در این صورت به خود شرط عوض گرو می شود
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر در شرط سوم از شرطهایی که در مساله پیش ذکر شد شک کند یعنی شک کند که نماز جماعت صحیح بوده یا نه اذان و اقامه از او ساقط است ولی اگر در به هم خوردن صفها یا تحقق بقیه شرایط شک کند چنانچه حالت سابقه معلوم باشد باید بر طبق حالت سابقه عمل کند مثلا اگر در اثر تاریکی شب شک کند که ایا صفوف متفرق شده یا نه بنا بگذارد بر این که متفرق نشده و اذان و اقامه را نگوید و اگر شک کند که ایا برای ان جماعت اذان و اقامه گفته شده یا نه بنا بگذارد بر این که گفته نشده و اذان و اقامه را استحبابا بگوید و در صورتی که حالت سابقه معلوم نیست اذان و اقامه را رجاء بگوید
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که امانت را قبول میکند، اگر در نگهداری آن کوتاهی نکند وتعدّی یعنی زیادهروی هم ننماید واتّفاقاً آن مال تلف شود، ضامن نیست ولی اگر آن را در جایی بگذارد که گمان میرود ظالمی بفهمد یا در جایی بگذارد که ایمن از فهمیدن ظالم نیست هرچند گمان بفهمیدن ظالم نرود و آن را ببرد، چنانچه تلف شود باید عوض آن را به صاحبش بدهد.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر خونی ببیند که از سه روز بیشتر و از ده روز کمتر باشد ونداند خون دمل و یا زخم یا خون حیض است، اگر قبل از آمدن این خون پاک بوده بنا را بر پاکی بگذارد و اگر حالت سابقه او مجهول باشد احتیاط واجب آن است که جمع مابین عمل حائض وغیر حائض بکند.
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که امانت را قبول میکند، اگر برای آن، جای مناسبی ندارد باید جای مناسب تهیّه نماید وطوری آن را نگهداری کند که مردم نگویند در امانت خیانت کرده و در نگهداری آن کوتاهی نموده است و اگر در جایی که مناسب نیست بگذارد وتلف شود، باید عوض آن را بدهد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که امانت را قبول میکند اگر در نگهداری آن کوتاهی نکند و اتّفاقاً آن مال تلف شود ضامن نیست و اگر آن را در جایی بگذارد که ایمن از آن نباشد که ظالمی بفهمد و آن را ببرد، چنانچه تلف شود، باید عوض آن را به صاحبش بدهد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسی که امانت را قبول می کند، اگر برای آن، جای مناسبی ندارد، باید جای مناسب تهیه نماید و طوری آن را نگهداری کند که مردم نگویند در امانت خیانت کرده و در نگهداری آن کوتاهی نموده است، و اگر در جایی که مناسب نیست بگذارد و تلف شود، باید عوض آن را بدهد.