عیب یک فرد، گاهی جسمی است و گاهی روحی و اخلاقی، در هر دو صورت، گاهی عیب، آشکار است و همه میدانند و گاهی مخفی است. در برابر عیب یک مسلمان، چند وظیفه داریم: 1. در پی پیدا کردن عیبهای دیگران نباشیم و از دیگران عیبجویی نکنیم. "وَیْلٌ لِّکُلِّ هُمَزَةٍ لُّمَزَةٍ ;(همزه،1) وای بر هر عیبجوی مسخره کنندهای." 2. اگر از هر راهی به عیب دیگران پی بردیم، آن را برای دیگران بازگو نکنیم و دیگران را از آن عیب باخبر نکنیم، که چنین کاری غیبت شمرده میشود. "...وَ لاَ یَغْتَب بَّعْضُکُم بَعْضًا أَیُحِبُّ أَحَدُکُمْ أَن یَأْکُلَ لَحْمَ أَخِیهِ مَیْتًا فَکَرِهْتُمُوه...;(حجرات،12)...ای کسانی که ایمان آوردهاید، بعضی از شما غیبت بعضی نکند; آیا کسی از شما دوست دارد که گوشت برادر مردهاش را بخورد؟ از آن کراهت دارید..." 3. از روی خیرخواهی، با زبانی نرم و به صورت مخفی، عیب او را به خودش تذکّر دهیم. امام صادقمیفرماید: بهترین برادران من در نزد من، کسی است که عیبهای مرا برایم هدیه بیاورد.(وسائلالشیعه، شیخ حر عاملی، ج 12، ص 25، مؤسسة آل البیت.) 4. اگر عیب دیگری موجب شد تا صاحب عیب، برخورد نادرستی با ما داشته باشد، و حقّ شخصی ما رعایت نشود، او را ببخشیم و گذشت کنیم. "...وَ لْیَعْفُواْ وَلْیَصْفَحُوَّاْ أَلاَ تُحِبُّونَ أَن یَغْفِرَ اللَّهُ لَکُمْ وَ اللَّهُ غَفُورٌ رَّحِیمٌ ;(نور،22) و باید عفو کنند و گذشت نمایند، مگر دوست ندارید که خدا بر شما ببخشاید؟ و خدا آمرزندة مهربان است." 5. در صدد اصلاح عیبهای خود و دیگران باشیم.(عیبهایی که قابل اصلاح است). eporsesh.com
عیب یک فرد، گاهی جسمی است و گاهی روحی و اخلاقی، در هر دو صورت، گاهی عیب، آشکار است و همه میدانند و گاهی مخفی است.
در برابر عیب یک مسلمان، چند وظیفه داریم:
1. در پی پیدا کردن عیبهای دیگران نباشیم و از دیگران عیبجویی نکنیم. "وَیْلٌ لِّکُلِّ هُمَزَةٍ لُّمَزَةٍ ;(همزه،1) وای بر هر عیبجوی مسخره کنندهای."
2. اگر از هر راهی به عیب دیگران پی بردیم، آن را برای دیگران بازگو نکنیم و دیگران را از آن عیب باخبر نکنیم، که چنین کاری غیبت شمرده میشود.
"...وَ لاَ یَغْتَب بَّعْضُکُم بَعْضًا أَیُحِبُّ أَحَدُکُمْ أَن یَأْکُلَ لَحْمَ أَخِیهِ مَیْتًا فَکَرِهْتُمُوه...;(حجرات،12)...ای کسانی که ایمان آوردهاید، بعضی از شما غیبت بعضی نکند; آیا کسی از شما دوست دارد که گوشت برادر مردهاش را بخورد؟ از آن کراهت دارید..."
3. از روی خیرخواهی، با زبانی نرم و به صورت مخفی، عیب او را به خودش تذکّر دهیم. امام صادقمیفرماید: بهترین برادران من در نزد من، کسی است که عیبهای مرا برایم هدیه بیاورد.(وسائلالشیعه، شیخ حر عاملی، ج 12، ص 25، مؤسسة آل البیت.)
4. اگر عیب دیگری موجب شد تا صاحب عیب، برخورد نادرستی با ما داشته باشد، و حقّ شخصی ما رعایت نشود، او را ببخشیم و گذشت کنیم. "...وَ لْیَعْفُواْ وَلْیَصْفَحُوَّاْ أَلاَ تُحِبُّونَ أَن یَغْفِرَ اللَّهُ لَکُمْ وَ اللَّهُ غَفُورٌ رَّحِیمٌ ;(نور،22) و باید عفو کنند و گذشت نمایند، مگر دوست ندارید که خدا بر شما ببخشاید؟ و خدا آمرزندة مهربان است."
5. در صدد اصلاح عیبهای خود و دیگران باشیم.(عیبهایی که قابل اصلاح است).
eporsesh.com
- [سایر] دیدگاه اسلام و قرآن درباره حقانیت ادیان و پلورالیسم دینی چیست؟ آیا اسلام پیروان دیگر ادیان را اهل دوزخ میداند؟
- [سایر] کدام کتابها به برادر و خواهر قرآن کریم معروفند؟
- [سایر] آیا برداشت های ما از قرآن کریم و تفسیر آن، منجر به پذیرش کثرت گرایی دینی نمی شود؟[1]
- [سایر] قرآن در سوره نساء، تکلیف مستضعفین فکری و دینی را چه میداند؟
- [سایر] از دیدگاه قرآن کریم، وظیفه ما در برابر دشمنان چیست ؟
- [سایر] کدام آیه از آیات قرآن کریم، امامت حضرت مهدی (عج)، در سن کودکی را امری ممکن میداند؟
- [سایر] از دیدگاه قرآن، دین انبیاء قبل از اسلام چه دینی بوده و چه تفاوتی با هم دارند؟ آیا لزومی در پیراستگی جسمی پیامبران از عیب و نقص وجود دارد؟
- [سایر] خداوند متعال وظیفة تعلیم و تبیین قرآن کریم را به عهده چه کسانی قرار داده است؟
- [سایر] آیا فهم و عمل به قرآن کریم واجب است ؟ درکدام بخش از دین اسلام مشخص شده ؟ وتوضیح برای تاکید بیشتر برعمل به قرآن کریم . باتشکر
- [آیت الله خامنه ای] احتراماً معروض می دارد جهت اشاعه فرهنگ ناب قرآن کریم و اسلام عزیز قرار است نسخه ای از قرآن کریم به ترجمه ارمنی تهیه و در اختیار غیر مسلمانان قرار گیرد لذا خواهشمندم حکم شرعی این عمل را بیان فرمایید.
- [آیت الله مظاهری] از گناهان کبیره در اسلام تهمت است، و معنای آن این است که عیبی را به کسی نسبت دهد که آن عیب را نداشته باشد، بلکه اگر عیب هم نباشد ولی او راضی به آن نسبت نباشد، باز تهمت و حرام است، و اگر راضی باشد، گرچه تهمت نیست، ولی دروغ و حرام است، نظیر تملّقها و تعریفهای بیجا، و قرآن شریف تهمت را در حدّ کفر میداند: (انَّما یَفْتَرِی الْکَذِبَ الَّذینَ لا یُؤْمِنُون بایاتِ اللَّه)[1] (تنها کسانی دروغپردازی میکنند که به آیات خدا ایمان ندارند.)
- [آیت الله بهجت] مسلمان از کافر ارث میبرد، ولی کافر اگرچه پدر یا پسر میت باشد از مسلمان ارث نمیبرد. ولی اگر میت مسلمان پسر کافری دارد و او پسری مسلمان دارد، آن پسر مسلمان از جدّ خود ارث میبرد، و همچنین اگر پسر میت مسلمان، کافر باشد ولی عموی میت یا برادر میت مسلمان باشد ارث به آنها میرسد، و در صورت کافر بودن این دو، پسران مسلمان عمو و برادر ارث میبرند.
- [آیت الله مظاهری] استعمال دخانیات نظیر سیگار، قلیان و پیپ، مخصوصاً برای جوانان، سزاوار نیست. و امید است این عیب به طور کلّی از دامن مسلمانان زدوده شود.
- [آیت الله مظاهری] اگر عیب کسی را که گوینده و شنونده هر دو میدانند، بگویند، غیبت محسوب شده و حرام است، زیرا اسلام نخواسته است که مسلمانی به بدی یاد شود.
- [امام خمینی] جایز نیست برای طلاب علوم دینیه دخول در مدارس که بعض معممین و ائمه جماعت از طرف دولت جائر و یا با اشاره دولت تصدی نمودهاند چه برنامه تحصیلی از طرف دولت جائر باشد یا از طرف این نحو متصدیان که عمّال دولت جائر هستند، زیرا در این امور نقشه محو آثار اسلام و احکام قرآن کریم کشیده شده است.
- [آیت الله مظاهری] دادن قرآن به کافر مانعی ندارد مگر آنکه بیاحترامی به قرآن یا اسلام باشد.
- [آیت الله اردبیلی] قرض دادن از کارهای مستحبی است که در آیات قرآن و روایات درباره آن زیاد سفارش شده است. از پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآلهوسلم روایت شده است که: (هر کس به برادر مسلمان خود قرض بدهد مال او زیاد میشود و ملائکه بر او رحمت میفرستند و اگر با بدهکار خود مدارا کند، بدون حساب و به سرعت از صراط میگذرد و کسی که برادر مسلمانش از او قرض بخواهد و ندهد، بهشت بر او حرام میشود.)(1)
- [امام خمینی] قوانین و مصوباتی که از مجالس قانونگذاری دولتهای جائر به امر عمال اجانب خَذَلَهم اللَّه تعالی بر خلاف صریح قرآن کریم و سنّت پیغمبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم میگذرد و گذشته است، از نظر اسلام لغو و از نظر قانون بیارزش است، و لازم است مسلمانها از امرکننده و رأیدهنده به هر طور ممکن است اعراض کنند، و با آنها معاشرت و معامله نکنند، و آنان مجرمند و عملکننده به رأی آنها معصیت کار و فاسق است.
- [امام خمینی] احکام قرض - قرض دادن از کارهای مستحبی است که در آیات قرآن و اخبار راجع به آن زیاد سفارش شده است، از پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم روایت شده که هر کس به برادر مسلمان خود قرض بدهد مال او زیاد میشود و ملائکه بر او رحمت میفرستند و اگر با بدهکار خود مدارا کند، بدون حساب و به سرعت از صراط میگذرد و کسی که برادر مسلمانش از او قرض بخواهد و ندهد، بهشت بر او حرام میشود.
- [آیت الله مظاهری] یکی از گناهان بزرگ در اسلام اسراف و تبذیر است و آن اقسامی دارد که یک قسم از آن حرام نیست. الف) فرو رفتن در مشتهیات نفس از راه حرام که قرآن به آن (اتراف) میگوید که اگر در فردی پیدا شود دنیا و آخرت او را تباه میکند و قرآن او را فرد شومی از اهل جهنّم میداند: (وَ اصْحابُ الشِّمالِ ما اصْحابُ الشِّمالِ فی سَمُومٍ وَ حَمیمٍ وَ ظِلٍّ مِنْ یَحْمُومٍ لا بارِدٍ وَ لا کَریمٍ انَّهُمْ کانُوا قَبْلَ ذلِکَ مُتْرَفین)[1] (و یاران چپ، کدامند یاران چپه در میان باد گرم و آب داغ. و سایهای از دود تار. نه خنک نه خشک. اینان بودند که پیش از این نازپروردگان بودند.) و اگر در ملّتی پیدا شود، آن ملّت را نابود میداند: (وَ اذا ارَدْنا أَنْ نُهْلِکَ قَرْیَةً أَمَرْنا مُتْرَفیها فَفَسَقُوا فیها فَحَقَّ عَلَیْهَا الْقَولُ فَدَمَّرْناها تَدْمیراً)[2] (و چون بخواهیم شهری را هلاک کنیم، خوشگذرانان آن شهر را وا میداریم تا در آن به انحراف و فساد بپردازند، و در نتیجه عذاب بر آن شهر لازم گردد، پس آن را یکسره زیر و زِبَر کنیم.) ب) به هدر دادن نِعم الهی نظیر نابود کردن مال و عمر و آبرو و مانند اینها که قرآن به آن (تبذیر) میگوید و مبذّر را برادر شیطان میخواند: (انَّ الْمُبَذِّرینَ کانُوا اخْوانَ الشَّیاطین)[3] (همانا اسرافکنندگان برادران شیطانها هستند.) ج) فرو رفتن در مشتهیات نفس از راه حلال که به آن (اسراف) گفته میشود و آن گرچه حرام نیست، ولی محال است که مسرف بتواند به کمال انسانی برسد و قرآن او را مورد بیمهری و بیعنایتی از طرف حقّ میداند: صفحه 386 (انَّهُ لایُحِبُّ الْمُسْرِفین).[4] (به درستی که خداوند اسراف کنندگان را دوست نمیدارد.) بلکه او را یک مؤمن واقعی نمیداند: (وَالَّذینَ اذا أَنْفَقُوا لَمْ یُسْرِفُوا)[5] (و کسانی که به هنگام بخشش، زیادهروی نمیکنند.)