قرآن در سوره نساء، تکلیف مستضعفین فکری و دینی را چه میداند؟ در سورة النساء، آیة 97، 98و99 چنین آمده است: (الَّذینَ تَوَفّاهُمُ الْمَلائِکَةُ ظالِمی اَنْفُسِهِمْ قالو فیمَ کُنْتُمْ؟ قالوا کُنّا مُسْتَضْعَفینَ فِی الْاَرْضِ، قالوا المْ تَکُنْ اَرْضُ اللهِ وَاسِعَةً فَتُهاجِروا فیها؟ فَاُولئِکَ مَأْْویهُمْ جَهَنَّمُ وَسائَتْ مَصیراً، اِلَّا الْمُسْتَضْعَفینَ مِنَ الرِّجال وَالنِّساءِ وَالْوِلْدانِ لا یَسْتَطیعون حیلَةً وَ لا یَهْتَدونَ سَبیلاً. فَاُولئِکَ عَسَی الله اَنْ یَعْفُوَ عَنْهُمْ وَ کانَ اللهُ عَفُوّاً غَفوراً.) در آیة اول، جریان پرسش و پاسخ مأموران الهی با بعضی از مردم پس از مرگ آنها مطرح است. فرشتگان از آنها میپرسند شما در دنیا در چه وضعی بسر میبردید؟ آنها معتذر میشوند که ما مردمی بیچاره بودیم، دستمان به کسی و چیزی نمیرسید فرشتگان میگویند شما مستضعف نیستید، زیرا زمین خدا فراخ بود و شما میتوانستید از آنجا مهاجرت کرده به نقطهای بروید که همه جور امکان در آنجا بود، پس شما مقصّرید و مستوجب عذاب. در آیة دوم وضع برخی مردم را ذکر میکند که واقعاٌ مستضعفند، خواه مرد و یا زن و یا کودک. اینها کسانی هستند که دستشان به جایی نمیرسد و راه به جایی نمیبرند. در آیة سوم نوید میدهد و امیدوار میکند به اینکه خداوند کریم گروه دوم را مورد عفو و مغفرت خود قرار دهد. مجموعه آثار شهید مطهری ج1 – عدل الهی، شهید مطهری
قرآن در سوره نساء، تکلیف مستضعفین فکری و دینی را چه میداند؟
در سورة النساء، آیة 97، 98و99 چنین آمده است:
(الَّذینَ تَوَفّاهُمُ الْمَلائِکَةُ ظالِمی اَنْفُسِهِمْ قالو فیمَ کُنْتُمْ؟ قالوا کُنّا مُسْتَضْعَفینَ فِی الْاَرْضِ، قالوا المْ تَکُنْ اَرْضُ اللهِ وَاسِعَةً فَتُهاجِروا فیها؟ فَاُولئِکَ مَأْْویهُمْ جَهَنَّمُ وَسائَتْ مَصیراً، اِلَّا الْمُسْتَضْعَفینَ مِنَ الرِّجال وَالنِّساءِ وَالْوِلْدانِ لا یَسْتَطیعون حیلَةً وَ لا یَهْتَدونَ سَبیلاً. فَاُولئِکَ عَسَی الله اَنْ یَعْفُوَ عَنْهُمْ وَ کانَ اللهُ عَفُوّاً غَفوراً.)
در آیة اول، جریان پرسش و پاسخ مأموران الهی با بعضی از مردم پس از مرگ آنها مطرح است. فرشتگان از آنها میپرسند شما در دنیا در چه وضعی بسر میبردید؟ آنها معتذر میشوند که ما مردمی بیچاره بودیم، دستمان به کسی و چیزی نمیرسید فرشتگان میگویند شما مستضعف نیستید، زیرا زمین خدا فراخ بود و شما میتوانستید از آنجا مهاجرت کرده به نقطهای بروید که همه جور امکان در آنجا بود، پس شما مقصّرید و مستوجب عذاب.
در آیة دوم وضع برخی مردم را ذکر میکند که واقعاٌ مستضعفند، خواه مرد و یا زن و یا کودک. اینها کسانی هستند که دستشان به جایی نمیرسد و راه به جایی نمیبرند.
در آیة سوم نوید میدهد و امیدوار میکند به اینکه خداوند کریم گروه دوم را مورد عفو و مغفرت خود قرار دهد.
مجموعه آثار شهید مطهری ج1 – عدل الهی، شهید مطهری
- [سایر] تفسیر و شأن نزول آیه 103 سوره نساء چیست؟
- [سایر] شأن نزول و تفسیر آیه 105 سوره نساء چیست؟
- [سایر] قرآن کریم مهمترین وظیفة یک مسلمان در برابر عیب برادر دینی را چه میداند؟
- [سایر] شأن نزول و تفسیر آیه شریفه (وَ لا تَکُنْ لِلْخائِنینَ خَصیماً) از سوره نساء چیست؟
- [سایر] تفسیر آیه 137 سوره مبارکه نساء در تفسیر تبیان شیخ طوسی چیست؟
- [سایر] تفسیر و شأن نزول آیه 103 سوره نساء در باره نماز چیست؟
- [سایر] دیدگاه اسلام و قرآن درباره حقانیت ادیان و پلورالیسم دینی چیست؟ آیا اسلام پیروان دیگر ادیان را اهل دوزخ میداند؟
- [سایر] سلام با تشکر از پاسخ کامل در مورد آیات 24 و 25 سوره نساء لطفا در مورد شان نزول و تفسیر کامل آیه 34 سوره نساء هم راهنمایی کنید. با تشکر
- [سایر] شأن نزول و تفسیر آیه شریفه «وَ لا تَکُنْ لِلْخائِنینَ خَصیماً» از سوره نساء چیست؟
- [سایر] سلام لطفا" شان نزول و تفسیر آیات 34سوره نساء و 282 سوره بقره را بیان نمیایید متشکرم
- [آیت الله مظاهری] کسی که میداند اگر سوره را بخواند در رکوع به امام نمیرسد، سوره را نخواند ولی اگر خواند نمازش صحیح است.
- [آیت الله بروجردی] کسی که میداند اگر سوره یا قنوت را تمام کند به رکوع امام نمیرسد، چنانچه عمداً سوره یا قنوت را بخواند و به رکوع نرسد نمازش اشکال دارد.
- [آیت الله بهجت] در رکعت اول و دوم نمازهای واجب یومیه، انسان باید اول سوره حمد و بعد از آن بنابر احتیاط در صورتی که میداند یا میتواند یاد بگیرد، یک سوره تمام بخواند. و بنابر اظهر اگر سوره ضُحی را میخواند باید سوره (الم نشرح) را هم به دنبال آن بخواند و اگر سوره فیل را خواند سوره قریش را هم بخواند.
- [آیت الله سیستانی] کسی که میداند اگر سوره یا قنوت را تمام کند به رکوع امام نمیرسد ، چنانچه عمداً سوره یا قنوت را بخواند و به رکوع نرسد ، جماعتش باطل میشود ، و باید به وظیفه منفرد عمل نماید .
- [آیت الله اردبیلی] کسی که میداند اگر سوره را بخواند در رکوع به امام نمیرسد، باید سوره را نخواند و اگر بخواند و در رکوع به امام نرسد، نماز او به صورت فرادی صحیح است.
- [آیت الله خوئی] کسی که میداند اگر سوره یا قنوت را تمام کند به رکوع امام نمیرسد، چنانچه عمداً سوره یا قنوت را بخواند و به رکوع نرسد، اظهر این است که نمازش صحیح است و باید به وظیفة منفرد عمل نماید.
- [آیت الله مظاهری] یکی از گناهان بزرگ در اسلام، تعرّب پس از هجرت است، و معنای آن این است که انسان جایی رود که نتواند دین خود را حفظ کند؛ نظیر اینکه جایی رود که از معنویات و مسائل اسلامی دور بماند و نتواند او و وابستگان به او برخوردار از آشنائی با اسلام و مسائل دینی و معنویات انسانی شوند، و نظیر اینکه جایی رود که میداند خود او یا وابستگان به او فاسد میشوند، و اگر در چنین جاهایی باشد، خروج از آنجا را قرآن شریف واجب مؤکّد میداند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] تا مرد یا زن طواف نساء را که یکی از مناسک حجّ و عمره مفرده و عمره قِران است بجا نیاورند، بهرهگیری جنسی زن و شوهر از یکدیگر حلال نمیشود و اگر بخواهند ازدواج کنند، چنانچه با حلق یا تقصیر از احرام خارج شده باشند، ازدواجشان صحیح است هر چند طواف نساء را انجام نداده باشند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که میداند یک نماز چهار رکعتی نخوانده، ولی نمیداند نماز ظهر است یا نماز عصر، اگر یک نماز چهار رکعتی به نیت قضای نمازی که نخوانده، به جا آورد کافیست و همچنین است حکم کسی که میداند یک نماز چهار رکعتی نخوانده ولی نمیداند مثلاً نماز ظهر است یا نماز عشا و ظاهراً میتواند حمد و سوره نماز را بلند یا آهسته بخواند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . خواندن قرآن در نماز، غیر از چهار سوره ای که سجده واجب دارد و در