« سابقون » ( پیشگامان ) چه کسانی هستند و پاداش آنها چیست؟
در سوره مبارکه واقعه گروههای مختلف افراد را مورد بررسی قرار می دهد و یکی از این گروهها ( سابقون ) هستند که می فرماید ( و السّابقون السّابقون اولئک المقربون فی جنّات النعیم )(1) : و پیشگامان پیشگام، آنها مقربانند و در باغهای پر نعمت بهشتند. ( سابقون ) کسانی هستند که نه تنها در ایمان پیشگامند، که در اعمال خیر و صفات اخلاق انسانی نیز پیش قدمند، آنها اسوه مردمند و به همین دلیل مقربان درگاه خداوند بزرگند، و در انواع نعمتهای مادی و معنوی بهشت قرار دارند. در روایات متعددی از پیامبر اکرم (ص) نقل شده که مصادیق ( سابقون ) را ذکر می فرماید، از جمله ( الذّین اذا اعطوا الحقّ قبلوه، و اذا سألوه بذلوه، و حکموا للنّاس کحکمهم لانفسهم ) : آنها کسانی هستند که وقتی حق به آنها داده می شود پذیرا می گردند،و هنگامی که از حق سئوال شوند در اختیار می گذارند و درباره مردم آنگونه حکم می کنند که درباره خودشان (2).و نیز در روایات دیگری از ایشان است که در تفسیر این آیه می فرمایند : ( ذلک علیٌ (ع) و شیعته هم السّابقون الی الجنّه المقربون من الله بکرامته لهم )(3)، سابقون علی (ع) و پیروان او هستند که پیشگامان به سوی بهشت و مقربان درگاه خدایند به خاطر احترامی که خدا برای آنها قائل شده است. و نیز در روایتی از امام صادق (ع) است که خطاب به جمعی از پیروان خود فرمودند : ( انتم السابقون الاولون و السّابقون الاخرون، و السّابقون فی الدنیا الی ولایتنا، و فی الاخره الی الجنه )(4)، شما سابقون نخستین و سابقون آخرین هستید در دنیا پیشگام در ولایت ما بودید و در آخرت پیشگام در بهشتید. پی نوشت: 1- واقعه / 10- 12. 2- تفسیر مراغی، ج 27، ص 134. 3- تفسیر نورالثقلین، ج 5، ص 206. 4- تفسیر صافی ذیل آیه شریفه فوق. منبع: تصویر بهشت و بهشتیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی، انتشارات جامعه القرآن الکریم
عنوان سوال:

« سابقون » ( پیشگامان ) چه کسانی هستند و پاداش آنها چیست؟


پاسخ:

در سوره مبارکه واقعه گروههای مختلف افراد را مورد بررسی قرار می دهد و یکی از این گروهها ( سابقون ) هستند که می فرماید ( و السّابقون السّابقون اولئک المقربون فی جنّات النعیم )(1) : و پیشگامان پیشگام، آنها مقربانند و در باغهای پر نعمت بهشتند.
( سابقون ) کسانی هستند که نه تنها در ایمان پیشگامند، که در اعمال خیر و صفات اخلاق انسانی نیز پیش قدمند، آنها اسوه مردمند و به همین دلیل مقربان درگاه خداوند بزرگند، و در انواع نعمتهای مادی و معنوی بهشت قرار دارند. در روایات متعددی از پیامبر اکرم (ص) نقل شده که مصادیق ( سابقون ) را ذکر می فرماید، از جمله ( الذّین اذا اعطوا الحقّ قبلوه، و اذا سألوه بذلوه، و حکموا للنّاس کحکمهم لانفسهم ) : آنها کسانی هستند که وقتی حق به آنها داده می شود پذیرا می گردند،و هنگامی که از حق سئوال شوند در اختیار می گذارند و درباره مردم آنگونه حکم می کنند که درباره خودشان (2).و نیز در روایات دیگری از ایشان است که در تفسیر این آیه می فرمایند : ( ذلک علیٌ (ع) و شیعته هم السّابقون الی الجنّه المقربون من الله بکرامته لهم )(3)، سابقون علی (ع) و پیروان او هستند که پیشگامان به سوی بهشت و مقربان درگاه خدایند به خاطر احترامی که خدا برای آنها قائل شده است. و نیز در روایتی از امام صادق (ع) است که خطاب به جمعی از پیروان خود فرمودند : ( انتم السابقون الاولون و السّابقون الاخرون، و السّابقون فی الدنیا الی ولایتنا، و فی الاخره الی الجنه )(4)، شما سابقون نخستین و سابقون آخرین هستید در دنیا پیشگام در ولایت ما بودید و در آخرت پیشگام در بهشتید.
پی نوشت:
1- واقعه / 10- 12.
2- تفسیر مراغی، ج 27، ص 134.
3- تفسیر نورالثقلین، ج 5، ص 206.
4- تفسیر صافی ذیل آیه شریفه فوق.
منبع: تصویر بهشت و بهشتیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی، انتشارات جامعه القرآن الکریم





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین