در مورد مباحث توحید و شرک می توان در اکثر کتب کلام اسلامی و تفسیری مطالبی را یافت که هم به تبیین و توضیح مسائل توحید و شرک اشاره کرده اند و هم به ادلة و اقسام آنها پرداخته اند. از جملة این منابع می توان به کتب ذیل مراجعه کرد: 1. توحید در قرآن، عبدالله جوادی آملی، انتشارات اسراء. 2. توحید، مرتضی مطهری، انتشارات صدرا. 3. مبانی توحید از نظر اسلام، جعفر سبحانی، کتابخانة عمومی امیر المومنین علیه السّلام . 4. توحید در نظام عقیدتی و نظام ارزشی اسلام، محمد تقی مصباح یزدی، انتشارات شفق. 5. تفسیر المیزان، ترجمه، ج 2، ص 303 305، همچنین ج 4، ص 590، علامه طباطبائی 6. توحید در قرآن، محمد حسین بهشتی، انتشارات اسلامی وابسته به جامعة مدرسین. 7. توحید از نظر اسلام، محمود طالقانی، نشر سحر. 8. کلام فلسفی، محمدحسن قدردان قراملکی، انتشارات وثوق. 9. کلام اسلامی، ج 1، محمد سعیدی مهر، انتشارات طه. 10. عقائد استدلالی، ج 1، علی ربانی گلپایگانی، انتشارات مرکز جهانی علوم اسلامی. 11. ویژگی های مشرکین از دیدگاه اسلام، ناصر جهانشاه، انتشارات امیرکبیر. 12. اصول کافی، ج 2، ص 389، یعقوب کلینی، انتشارات دارالتعارف، چاپ چهارم. 13. التوحید و الشرک، جعفر سبحانی، دارالاسوة. 14. التوحید و التثلیث، محمد جواد البلاغی، دارقائم آل محمد صلی الله علیه و آله . 15. معالم الکفر و الایمان، علی حسن طه، دارالاسلامیه، بیروت. امام حسن عسگری علیه السّلام می فرماید: (الاشراک فی الناس اخفی من دبیب النمل علی المسح الاسود فی اللیلة المظلمة) (شرک بین مردم از راه رفتن مورچه روی عبای مشکی در شب تاریک، مخفی تر است.) (اصول کافی، ج 2، ص 293)
در مورد مباحث توحید و شرک می توان در اکثر کتب کلام اسلامی و تفسیری مطالبی را یافت که هم به تبیین و توضیح مسائل توحید و شرک اشاره کرده اند و هم به ادلة و اقسام آنها پرداخته اند. از جملة این منابع می توان به کتب ذیل مراجعه کرد:
1. توحید در قرآن، عبدالله جوادی آملی، انتشارات اسراء.
2. توحید، مرتضی مطهری، انتشارات صدرا.
3. مبانی توحید از نظر اسلام، جعفر سبحانی، کتابخانة عمومی امیر المومنین علیه السّلام .
4. توحید در نظام عقیدتی و نظام ارزشی اسلام، محمد تقی مصباح یزدی، انتشارات شفق.
5. تفسیر المیزان، ترجمه، ج 2، ص 303 305، همچنین ج 4، ص 590، علامه طباطبائی
6. توحید در قرآن، محمد حسین بهشتی، انتشارات اسلامی وابسته به جامعة مدرسین.
7. توحید از نظر اسلام، محمود طالقانی، نشر سحر.
8. کلام فلسفی، محمدحسن قدردان قراملکی، انتشارات وثوق.
9. کلام اسلامی، ج 1، محمد سعیدی مهر، انتشارات طه.
10. عقائد استدلالی، ج 1، علی ربانی گلپایگانی، انتشارات مرکز جهانی علوم اسلامی.
11. ویژگی های مشرکین از دیدگاه اسلام، ناصر جهانشاه، انتشارات امیرکبیر.
12. اصول کافی، ج 2، ص 389، یعقوب کلینی، انتشارات دارالتعارف، چاپ چهارم.
13. التوحید و الشرک، جعفر سبحانی، دارالاسوة.
14. التوحید و التثلیث، محمد جواد البلاغی، دارقائم آل محمد صلی الله علیه و آله .
15. معالم الکفر و الایمان، علی حسن طه، دارالاسلامیه، بیروت.
امام حسن عسگری علیه السّلام می فرماید:
(الاشراک فی الناس اخفی من دبیب النمل علی المسح الاسود فی اللیلة المظلمة)
(شرک بین مردم از راه رفتن مورچه روی عبای مشکی در شب تاریک، مخفی تر است.)
(اصول کافی، ج 2، ص 293)
- [سایر] درجات توحید و شرک را بیان کنید؟
- [سایر] معیار تشخیص (توحید) از (شرک) چیست؟
- [سایر] آیا کفر و شرک بر توحید مقدم بوده اند؟
- [سایر] لطف کنید در خصوص اصول اعتقادی(توحید، نبوت، معاد، عدل و امامت) توضیحاتی ارائه نمایید و یا جهت یادگیری این مسائل چند کتاب معرفی می نمایید؟
- [سایر] انحراف از توحید و شرک چه پیامدهایی را به دنبال دارد و روش درمان این انحراف چیست؟
- [سایر] برای تحقیق از توحید از چه کتاب هایی استفاده کنیم بهتر است؟
- [سایر] کتاب کافی را معرفی کنید؟
- [سایر] چند کتاب اخلاقی معرفی کنید؟
- [سایر] کتاب درباره همسرداری معرفی بفرمایید؟
- [سایر] کتاب (احقاق الحق) را معرفی کنید.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مشرک یعنی افرادی که خدایی غیر از خدای یگانه را بپرستند (بت پرست) یا برای خدا شریک قائل باشند و دو یا چند خدا را بپرستند، نجس می باشند ولی کسانی که وحدت خدای سبحان را قبول دارند و یکی از پیامبران الهی را قبول داشته باشند (یهودیان، مسیحیان، زرتشتیان و صابئیان) پاک می باشند. و اهل کتاب اگر به واسطه تحریف در دین خود مشرک شده باشند حکم سایر مشرکین را دارند و نجس می باشند و همچنین کسانی که بی دین بوده و هیچ خدایی را قبول ندارند نجس می باشند. ناصبی ها نیز که دشمن ائمه اطهار(علیهم السلام) هستند نجس می باشند. خوارج و نیز مسلمانانی که مشرک شده باشند و حضرت علی(علیه السلام) را خدا بدانند یا یکی از ضروریات دین را انکار کنند به نحوی که به انکار خدا و رسول خدا برگردد نجس می باشند.
- [آیت الله نوری همدانی] کسی که به واسطة نداشتن زن به حرام می اففتد ، واجب است زن بگیرد و همچنین زنی که به واسطة نداشتن شوهر به حرام می افتد واجب است اقدام به شوهر کردن نماید .
- [آیت الله نوری همدانی] کافر ، یعنی کسی که منکر خدا است یا برای خدا شریک قرار می دهد یا رسالت حضرت خاتم الانبیاء ، محمّد بن عبدالله (صلی الله علیه و آله ) را قبول ندارد مگر اهل کتاب که درآخر مساله ذکر میشود و هخمچنین است اگر در یکی از اینها شک داشته باشد و نیز کسی که ضروری دین ، یعنی چیزی را که مسلمانان جزء دین اسلام می دانند منکر شود ، چنانچه بداند آن چیز ضروری دین است و انکار آن چیزبرگردد به انکار خدا ، یا توحید ، یا نبوت ، نجس می باشد و اگر ضروری دین بودن آن را نداند ، به طوری که انکار آن به انکار خدا یا توحید یا نبوت برنگردد ، بهتر آن است که از او اجتناب کنند . کفاری که مانند یهود و نصاری اهل کتاب می باشند و تا هنگامی که علم به ملاقات بدن آنها با یکی از نجاسات که ذکر شد و می شود حاصل نشده است ، اجتناب لازم نیست .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کسی که به واسطه نداشتن زن به حرام میافتد، واجب است زن بگیرد.
- [آیت الله بروجردی] کسی که به واسطهی نداشتن زن به حرام میافتد، واجب است زن بگیرد.
- [آیت الله خوئی] کسی که به واسط نداشتن زن به حرام میافتد، واجب است زن بگیرد.
- [آیت الله سیستانی] کسی که بواسطه نداشتن زن به حرام میافتد ، واجب است زن بگیرد .
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که به واسطه نداشتن زن بیاختیار به حرام میافتد، واجب است زن بگیرد.
- [آیت الله وحید خراسانی] کسی که به واسطه نداشتن زن به حرام می افتد واجب است زن بگیرد
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] کسی که به واسطه نداشتن زن؛ به حرام می افتد؛ واجب است زن بگیرد.