الف. مراد از رجعت آن است که در زمان ظهور عدهای از انسانهایی که از دنیا رفتهاند دوباره زنده میشوند. طبق برخی روایات رجعت کنندگان شامل انسانهای مؤمن و بسیار خوب و افراد کافر و بسیار بد است. مؤمنان برمیگردند تا هم در رکاب حضرت مهدی(عجل الله تعالی فرجه الشریف)برای تحقق حکومت عدل با دشمنان بجنگند و احیانا سعادت شهادت نصیب آنان شود و هم دوران طلایی ظهور را ببینند، و کافران زنده میشوند تا در عذاب دنیوی نیز قرار گیرند. البته علت اصلی رجعت برای ما به درستی روشن نیست. ب. بداء در لغت ظهور بعد از خفاء و پنهان است اما بداء در اصطلاح عقاید شیعه به این معنی است که : خداوند برای انسان غیر از مقررات مطلق و حتمی، مقررات مشروط نیز قرار داده است که در صورت تحقق شرایط و اسباب، آن امر مقدر، اتفاق میافتد. انسان با توجه به اختیاری که خداوند به او داده است میتواند با اعمال و کردارش اینگونه تقدیرها را تغییر دهد به این صورت که اسباب و شرایط آن تقدیر تغییر کند و لذا آن امر مقدر واقع نشود. مثلا در تقدیر انسانی بوده است که در تاریخ معینی دچار بیماری شود ولی او با صدقه آن بیماری را از خود رفع کند و عوامل بروز بیماری از بین برود. البته خداوند علم ازلی دارد که مقررات مشروط چیست، انسان چه اختیاری میکند و چه اعمالی انجام میدهد، و سر انجام چه امری رخ میدهد، ولی علم خداوند از انسان سلب اختیار نمیکند.
الف. مراد از رجعت آن است که در زمان ظهور عدهای از انسانهایی که از دنیا رفتهاند دوباره زنده میشوند. طبق برخی روایات رجعت کنندگان شامل انسانهای مؤمن و بسیار خوب و افراد کافر و بسیار بد است. مؤمنان برمیگردند تا هم در رکاب حضرت مهدی(عجل الله تعالی فرجه الشریف)برای تحقق حکومت عدل با دشمنان بجنگند و احیانا سعادت شهادت نصیب آنان شود و هم دوران طلایی ظهور را ببینند، و کافران زنده میشوند تا در عذاب دنیوی نیز قرار گیرند. البته علت اصلی رجعت برای ما به درستی روشن نیست.
ب. بداء در لغت ظهور بعد از خفاء و پنهان است اما بداء در اصطلاح عقاید شیعه به این معنی است که : خداوند برای انسان غیر از مقررات مطلق و حتمی، مقررات مشروط نیز قرار داده است که در صورت تحقق شرایط و اسباب، آن امر مقدر، اتفاق میافتد.
انسان با توجه به اختیاری که خداوند به او داده است میتواند با اعمال و کردارش اینگونه تقدیرها را تغییر دهد به این صورت که اسباب و شرایط آن تقدیر تغییر کند و لذا آن امر مقدر واقع نشود. مثلا در تقدیر انسانی بوده است که در تاریخ معینی دچار بیماری شود ولی او با صدقه آن بیماری را از خود رفع کند و عوامل بروز بیماری از بین برود. البته خداوند علم ازلی دارد که مقررات مشروط چیست، انسان چه اختیاری میکند و چه اعمالی انجام میدهد، و سر انجام چه امری رخ میدهد، ولی علم خداوند از انسان سلب اختیار نمیکند.
- [سایر] آیا بازگشت امامان به حیات دنیا و بحث رجعت بعد از ظهور حضرت مهدی(عج) قابل اثبات است؟ اصلاً قضیه رجعت که باید به آن معتقد باشیم چیست؟
- [سایر] بداء یعنی چه؟ آیا ممکن است در علائم حتمی ظهور امام زمان (عج) بداء حاصل شود؟
- [سایر] شبهه: شیعه معتقد به بداء درباره خداست اما از نظر قرآن، مسئله بداء مردود است.
- [سایر] مفهوم بدا، لوح محفوظ کتاب مبین، لوح محو و اثبات، چیست؟
- [سایر] رجعت چیست؛ آیا تمام انسان ها رجعت دارند؟
- [سایر] مسئله بداء و علم خداوند چگونه قابل جمع است ؟
- [سایر] آیا علایم ظهور امام زمان (عج) مورد بداء واقع میشوند؟
- [سایر] بداء چیست؟ آیا ممکن است که خدا پشیمان شود؟
- [سایر] آیا در علائم ظهور نیز بدا واقع میشود؟
- [سایر] ( بداء ) چیست و چرا به آن معتقد هستید ؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] پنجم: بدن و لباس نمازگزار و محل سجده او باید پاک باشد، شرح این مسائل نیز در بحث لباس و مکان نمازگزار خواهد آمد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] بعد از مرگ پدر، پسر بزرگتر باید قضای نماز و روزه او را بتفصیلی که در بحث نماز قضا گفته شد بجا آورد، و بنابر احتیاط واجب قضای روزه مادر را نیز بجا آورد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] 35 ذبح حیوانات با وسایل ماشینی در صورتی که شرایط شرعی آن مطابق آنچه در بحث ذبح حیوانات گفته شد انجام شود جایز است و چنان حیوانی پاک و حلال است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] آب مضاف که در اول این بحث معنی آن گفته شد مانند گلاب و آب میوه، چیز نجس را پاک نمی کند و نیز وضو و غسل با آن صحیح نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] آب مضاف که در اول این بحث معنی آن گفته شد مانند گلاب و آب میوه، چیز نجس را پاک نمی کند و نیز وضو و غسل با آن صحیح نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] سر بریدن حیوانات با وسایل ماشینی در صورتی که شرایط شرعی آن مطابق آنچه در بحث ذبح حیوانات گفته شد انجام شود جایز است و چنین حیوانی پاک و حلال است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر کافر ذمّی زمینی را از مسلمان بخرد، باید خمس بدهد؛ البتّه در ماهیت حقوقی این خمس در کتب استدلالی بحث شده که آیا همانند دیگر موارد خمس بوده یا نوعی زکات و مربوط به عوائد و محصولات زمین است (نه خود زمین) یا مسأله به شکل دیگری است.
- [آیت الله بهجت] اگر شک داشته باشد که لباسی از مو یا پشم یا کرک حیوان حلالگوشت است یا حرامگوشت، چه در کشورهای اسلامی تهیه شده باشد، چه در کشورهای غیر اسلامی، نماز خواندن با آن مانعی ندارد؛ و اگر جنس آن از پوست و چرم و مانند آن باشد حکم آن در احکام طهارت، بحث مردار، گفته شد.
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که نشانههای مرگ را در خود میبیند، اگر نماز وروزه قضا دارد، باید وصیّت کند که از مال خودش برای آنها اجیر بگیرند، بلکه اگر مال نداشته باشد ولی احتمال بدهد کسی بدون آن که چیزی بگیرد آنها را انجام میدهد، بازهم واجب است وصیّت نماید و اگر قضای نماز وروزه او به تفصیلی که در بحث نماز و روزه گفته شد، بر پسر بزرگش واجب باشد، باید به او اطلاع دهد یا وصیّت کند که برای او بجا آورند.
- [آیت الله سبحانی] رباخواری حرام است و آن بر دو گونه است: نخست :ربای در قرض که در بحث قرض خواهد آمد. دوم: ربای در معامله است و آن این است که مقداری از جنسی را که با وزن یا پیمانه می فروشند به زیادتر از همان جنس بفروشد، مثلاً یک من گندم را به یک من و نیم بفروشد، در روایات اسلامی مذمّت از ربا بسیار شده است و از گناهان بسیار بزرگ محسوب می شود. احکام ربای معاوضی: