آیین ایرانیان قبل از اسلام زردشت بود. آنچه در مورد اقلیّت ها در آیین زردشت[1] به دست می آید این است که به جز مزداپرستان[2] (پیروان زردشت) دیگران دارای حقوق انسانی نبوده اند، و جنگ و تضّاد بین خوبی ها و بدی ها (نور و ظلمت) ایدئولوژی آنها را تشکیل می داده و تضّاد بین پیروان خوبی (مزداپرستان) و پیروان بدی (همه ی انسان های دیگر) را نیز جدّی گرفته و جنگ بین آن دو اجتناب ناپذیر بود; به طوری که در کتاب یسنا آمده است: آنچه را من برای خود آرزو می کنم باید کاملاً قانونی باشد و تجاوز از این حدود را مجازات بسیار شدیدی قایل خواهم بود. (ژان وارن) اوستا[3]شناس فرانسوی می نویسد: تنها مسئله ی مسلّم، رسمیّت یافتن آیین زردشت در دوران ساسانیان است. این رسمیت هم به طوری که می دانیم به قدری گسترش داشت که دولت وقت، بسیاری از مسیحیان و مادودیان را در کشور خود به نام کفّار و خارج از دین به قتل می رسانید. در نظر آنها چنین وانمود می شد که کلیساهای مسیحی یا سایر ملل، استقلال آنان را تهدید می کند. (کاری) که یکی از وزرای متعصّب در دوره ی ساسانی بود، در زمان اردشیر و شاپور با تعصّب تمام رفتار می کرد. او دستور دست گیری مانی را صادر کرد و او را به قتل رساند. جانشین او (آتوریات) در زمان شاپور دوم چنان تعصّبی نشان می داد که سرهای قربانیان مسیحی را در قدم آهورامزدا به زمین می ریخت. زردشت گفته بود: شریران باید قتل عام شوند; و سازمان اجرای عدالت ساسانیان با سختی تمام دستورات او را به موقع به اجرا می گذاشتند. در عهد فیروز، پادشاه ساسانی، در اثر تحریک مؤبدان به خاطر یک افترای واهی، مبنی بر این که یهودیان اصفهان دو مؤبد را کشته اند، فرمان قتل عام یهودیان این شهر صادر گردید و بیش از نیمی از یهودیان را به قتل رسانیدند و اطفال را نیز ربودند و این رویه در سراسر ایران تا بابل سرایت کرد و بعضی نیز، علّت مهاجرت یهودیان به عربستان و هندوستان را همین امر دانسته اند.[4] از مطالب فوق بی اساس بودن ادّعای بعضی از نویسندگان که مدّعی شده اند در ایران قبل از اسلام آزادی مذهبی وجود داشته و حقوق اقلیّت ها رعایت می شده است، نیز روشن می گردد.[5] پی نوشتها: [1]. دین زرتشتی را مزدیسنی Mazde - Yasni هم می گویند. این کلمه مرکّب از دو کلمه ی مزده و یسنی است. مزده یا مزدا به معنای خدای بزرگ و دانا و یسنی به معنای پرستش است. به این ترتیب، معنای واژه ی اوستایی مزدیسنی، خداپرستی یا پرستش خدای بزرگ و داناست. موبد اردشیر آذرگشسب، مراسم مذهبی و آداب زرتشتیان، ص2. [2]. اهورامزدا Ahura _ Mazda از دو واژه ی اهورا به معنای هستی بخش و مزدا به معنای بزرگ و داناست و معنی ترکیبی آن هستی بخش بزرگ و دانا یا خداوند جان و خرد است. نویسنده بر آن عقیده است که چکامه سرای نامدار ایران، فردوسی طوسی در بیت زیر معنای دقیق و درست اهورامزدا را گنجانیده است. به نام خداوند جان و خرد کز آن برتر اندیشه برنگذرد (موبد اردشیر آذرگشسب، همان). [3]. اوستا به معنای اساس، بنیان و متن اصلی است. اوستای کنونی به چهار بخش تقسیم شده است که عبارت اند از: یسنا، یشت ها، ویسپرد، و خرده اوستا. ر.ک: مهربان خداوندی، شناسایی زرتشت، ص 21. [4]. حبیب لوی، تاریخ یهود در ایران، ج 2، ص 270. [5]. سیدباقر عطیفه، پناهندگی سیاسی، ص 21. منبع: اسلام و اقلیّت های مذهبی، محمد باقر طاهری، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم (1384).
آیین ایرانیان قبل از اسلام زردشت بود. آنچه در مورد اقلیّت ها در آیین زردشت[1] به دست می آید این است که به جز مزداپرستان[2] (پیروان زردشت) دیگران دارای حقوق انسانی نبوده اند، و جنگ و تضّاد بین خوبی ها و بدی ها (نور و ظلمت) ایدئولوژی آنها را تشکیل می داده و تضّاد بین پیروان خوبی (مزداپرستان) و پیروان بدی (همه ی انسان های دیگر) را نیز جدّی گرفته و جنگ بین آن دو اجتناب ناپذیر بود; به طوری که در کتاب یسنا آمده است:
آنچه را من برای خود آرزو می کنم باید کاملاً قانونی باشد و تجاوز از این حدود را مجازات بسیار شدیدی قایل خواهم بود.
(ژان وارن) اوستا[3]شناس فرانسوی می نویسد:
تنها مسئله ی مسلّم، رسمیّت یافتن آیین زردشت در دوران ساسانیان است. این رسمیت هم به طوری که می دانیم به قدری گسترش داشت که دولت وقت، بسیاری از مسیحیان و مادودیان را در کشور خود به نام کفّار و خارج از دین به قتل می رسانید.
در نظر آنها چنین وانمود می شد که کلیساهای مسیحی یا سایر ملل، استقلال آنان را تهدید می کند. (کاری) که یکی از وزرای متعصّب در دوره ی ساسانی بود، در زمان اردشیر و شاپور با تعصّب تمام رفتار می کرد. او دستور دست گیری مانی را صادر کرد و او را به قتل رساند. جانشین او (آتوریات) در زمان شاپور دوم چنان تعصّبی نشان می داد که سرهای قربانیان مسیحی را در قدم آهورامزدا به زمین می ریخت.
زردشت گفته بود: شریران باید قتل عام شوند; و سازمان اجرای عدالت ساسانیان با سختی تمام دستورات او را به موقع به اجرا می گذاشتند. در عهد فیروز، پادشاه ساسانی، در اثر تحریک مؤبدان به خاطر یک افترای واهی، مبنی بر این که یهودیان اصفهان دو مؤبد را کشته اند، فرمان قتل عام یهودیان این شهر صادر گردید و بیش از نیمی از یهودیان را به قتل رسانیدند و اطفال را نیز ربودند و این رویه در سراسر ایران تا بابل سرایت کرد و بعضی نیز، علّت مهاجرت یهودیان به عربستان و هندوستان را همین امر دانسته اند.[4]
از مطالب فوق بی اساس بودن ادّعای بعضی از نویسندگان که مدّعی شده اند در ایران قبل از اسلام آزادی مذهبی وجود داشته و حقوق اقلیّت ها رعایت می شده است، نیز روشن می گردد.[5]
پی نوشتها:
[1]. دین زرتشتی را مزدیسنی Mazde - Yasni هم می گویند. این کلمه مرکّب از دو کلمه ی مزده و یسنی است. مزده یا مزدا به معنای خدای بزرگ و دانا و یسنی به معنای پرستش است. به این ترتیب، معنای واژه ی اوستایی مزدیسنی، خداپرستی یا پرستش خدای بزرگ و داناست. موبد اردشیر آذرگشسب، مراسم مذهبی و آداب زرتشتیان، ص2.
[2]. اهورامزدا Ahura _ Mazda از دو واژه ی اهورا به معنای هستی بخش و مزدا به معنای بزرگ و داناست و معنی ترکیبی آن هستی بخش بزرگ و دانا یا خداوند جان و خرد است. نویسنده بر آن عقیده است که چکامه سرای نامدار ایران، فردوسی طوسی در بیت زیر معنای دقیق و درست اهورامزدا را گنجانیده است.
به نام خداوند جان و خرد کز آن برتر اندیشه برنگذرد
(موبد اردشیر آذرگشسب، همان).
[3]. اوستا به معنای اساس، بنیان و متن اصلی است. اوستای کنونی به چهار بخش تقسیم شده است که عبارت اند از: یسنا، یشت ها، ویسپرد، و خرده اوستا. ر.ک: مهربان خداوندی، شناسایی زرتشت، ص 21.
[4]. حبیب لوی، تاریخ یهود در ایران، ج 2، ص 270.
[5]. سیدباقر عطیفه، پناهندگی سیاسی، ص 21.
منبع: اسلام و اقلیّت های مذهبی، محمد باقر طاهری، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم (1384).
- [سایر] طبق کدام دستور قرآنی، اقلیت های مقیم ایران ملزم به رعایت حجاب هستند؟
- [سایر] آیا اسلام نسبت به اقلیّت های مذهبی برخورد خشونت آمیز دارد؟
- [سایر] چرا اقلیت های دینی که حجاب برای آنها واجب نیست باید در جمهوری اسلامی ایران حجاب را رعایت کنند؟
- [سایر] دیدگاه قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، در مورد نحوه رفتار با اقلیت های غیر مسلمان چیست؟
- [سایر] چرا ورود به مسجد که خانه ی خداست برای همگان آزاد نیست و اقلیّت های مذهبی حق ورود به آن را ندارند؟ آیا این کار موجب سلب آزادی آنان نمی شود؟
- [سایر] آیا پیامبر(ص) دستور کشتار عده ای از اقلیت های مذهبی به خصوص یهودیان را داده بود؟ چرا؟
- [سایر] وفاداری زوجین در دین اسلام و حقوق ایران چگونه تعریف شده است؟
- [سایر] منظور از نقض آزادی و حقوق بشر همین موارد قانون اساسی است که حتی برای سنی ها هم مانع ایجاد کرده چه برسه غیر مسلمانان ?
- [سایر] اگر روزی اکثر مردم اسلام را نخواهند حکم اسلام برای اقلیت و حکام جامعه چیست؟
- [سایر] اخیرا از سوی گزارشگران بدون مرز گزارشی منتشر شد مبنی بر اینکه ایران از بین 178کشور جهان از نظر آزادی مطبوعات رتبه 175را کسب کرده است.این گزارش با دیدگاه اسلام در باره آزادی بیان چگونه سازگارست؟
- [آیت الله مظاهری] هرگاه مرد حقوقی را که زن بر او دارد ترک نماید، رعایت حقوق شوهر بر زن لازم نیست.
- [آیت الله اردبیلی] معاشرت و روابط بین مسلمانان باید بر اساس برادری و رعایت حقوق و حیثیّت و نوامیس یکدیگر تنظیم گردد؛ پس اموری از قبیل عدالت، احسان، صداقت، احترام، حسن ظن، فداکاری، ادای امانت، حفظ اسرار یکدیگر، اصلاح ذاتالبین، مشورت با یکدیگر و تعاون در اعمال خیر، در معاشرت با یکدیگر باید رعایت شوند، بخصوص اگر طرف معاشرت، پدر و مادر و بستگان، بزرگان دین و دانش، معلّمان و استادان، زنان و خردسالان و افراد محروم و مستضعف و سالخورده و یا مصیبتدیدگان باشند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . بر مسلمانان لازم است که حقوق و روابط اجتماعی خود را طبق احکام اسلام، مرتب و منظم کنند و از بدع و سنت های بیگانگان، جداً پرهیز نمایند.
- [آیت الله جوادی آملی] .کافری که حقوق مالی مانند زکات و کفّارات بر عهده دارد، پس از مسلمان شدن، بر او واجب نیست که حقوق گذشته را پرداخت کند و همچنین است حقوق غیر مالی مانند نماز و روزه که پس از مسلمان شدن قضای آن ها واجب نیست؛ ولی بدهکاری هایی که حق الناس است و شارع مقدّس هم آن را امضاء کرده، اگر در حال کفر بر عهده او بود ه است ، پس از تشرف به اسلام، باید آنها را بپردازد. نصاب معدن
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه کافر ذمّی، یعنی کافری ذمّی، یعنی کافری که به صورت یک اقلّیّت سالم در کنار مسلمانان زندگی می کند و شرائط ذمّه را پذیرفته است، زمینی را از مسلمان بخرد باید زکات محصولات آن را دوبرابر (یعنی به جای نصف خمس، یک خمس) بپردازد.
- [آیت الله سیستانی] اگر مرد زنی را گول بزند که رعایت حقوق زناشوئی شوهرش را نکند تا او وادار شود طلاقش دهد و زنِ آن مرد شود ، آن طلاق و عقد صحیح است ، ولی هر دو معصیت بزرگی کردهاند .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسلمانان باید در تجارت و معامله و کلیه مناسبات و روابط فیمابین خود و بیگانه، دستورات اسلام را از هر جهت، رعایت کنند و از غش و کم فروشی و خیانت و اجحاف، خودداری نمایند.
- [آیت الله اردبیلی] بر مسلمانان لازم است روابط اجتماعی خود را از اموری همچون غیبت، تهمت، حسد، تکبّر، تجسّس، دروغ، تملّق، خدعه و مکر، رشوه، سوء ظن، فتنهانگیزی، خیانت، نفاق، استهزا، تضییع حقوق یکدیگر و ظلم و از هرگونه معصیت پاک گردانند.
- [آیت الله جوادی آملی] .در این زمان که نظام جمهوری اسلامی ایران با کشورهای شرق و غرب و دولت های کفّار حربی , معاهده و پیمان عدم تعرّض و تجاوز بسته است، سرقت و نیرنگ و عدم وفا به تعهّد نسبت به حقوق و اموال کفّار حربی, جایز نیست.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . بر مسلمانان واجب است در صورتی که در مدارس و دانشگاه ها و دانشکده های علوم و صنایع مورد احتیاج عموم، طبق آداب و سنن و رعایت احکام اسلام به تعداد کافی نباشد، خودشان مستقیماً به تأسیس این گونه مدارس و دانشگاه ها بر اساس تعالیم مقدسه اسلام و اجرای برنامه های دینی، اقدام نمایند و مهما امکن طوری ترتیب بدهند که از تمام طبقات هر کس استعدادش بیشتر است بتواند به تحصیل ادامه دهد.