از منظر اسلام ، که کاملترین ادیان آسمانی است، معاد جزو اصول دین بوده و ایمان به آن، شرط مسلمانی و از ارکان دین اسلام است. برای پی بردن به واقعیت بهشت و جهنم و ضرورت آن، راه های متعددی وجود دارد که به برخی از آن ها در زیر اشاره می شود: اول) عدالت خداوند: خداوند انسان را موجودی مختار آفریده است. از اینرو، امکان قرار گرفتن در مسیر خیر و نیکی و زشتی و بدی را دارد با این خصوصیت، اگر پس از این جهان، جهانی دیگری وجود نداشته باشد تا انسان های خوب و بد، پاداش نیکی ها و یا زشتی های خود را دریافت کنند آیا با عدالت خداوند سازگاری دارد؟ بدون شک خدای عادل، کاری برخلاف عدالت نمی‌کند و چون دنیا شایستگی ایفای حق مؤمن و مفسد را ندارد، باید روزی باشد که همه به جزای اعمال خود برسند. دوم) حکمت و رحمت خداوند: حکمت خدای حکیم اقتضا می کند که مرگ، پایان زندگی نباشد؛ بدون شک خدای سبحان حق است و کار باطل نمی‌کند. و نیز این جهان را بیهوده و عبث نیافریده است یعنی این عالََم متحرک، هدفی دارد و می رود تا در آنجا آرام گیرد، و آن مأمن، عالم قیامت است. از طرفی نیز لازمۀ رحمت خدا این است که: بشر را به کمالش برساند. پس باید قیامتی باشد تا بشر فراوردۀ کار خود را بیابد و به کمال هستی برسد. سوم) فطرت و جاویدان طلبی انسان: حسّ بقا و میل به ماندن، یک درخواست فطری در وجود انسان است که با وجود جهان آخرت و معاد، محقق می‌شود. تمام بحث های معاد، سر انجام به یکی از دو نقطۀ بهشت و یا دوزخ ختم می شود؛ بهشت یعنی کانون انواع مواهب و نعمتهای الهی، اعم از معنوی و مادی و دوزخ یعنی کانون انواع رنج ها و محرومیت ها، جهنم وعده گاه شیطان و پیروان اوست. طبق آیات و روایات، بهشت و جهنم دو وعدۀ حتمی و تخلف ناپذیر خداوند است و آنها که در این واقعیت عظیم تشکیک کرده و یا تحقق آن را خیالی بیش فرض نمی کنند، بزودی حقیقت آن را در خواهند یافت. بهشت و جهنم، نه تنها دو واقعیت تکان دهندۀ روز قیامت هستند بلکه به تأیید عقل و نقل هم اکنون آفریده شده اند. منبع: http://farsi.islamquest.net
از منظر اسلام ، که کاملترین ادیان آسمانی است، معاد جزو اصول دین بوده و ایمان به آن، شرط مسلمانی و از ارکان دین اسلام است.
برای پی بردن به واقعیت بهشت و جهنم و ضرورت آن، راه های متعددی وجود دارد که به برخی از آن ها در زیر اشاره می شود:
اول) عدالت خداوند: خداوند انسان را موجودی مختار آفریده است. از اینرو، امکان قرار گرفتن در مسیر خیر و نیکی و زشتی و بدی را دارد با این خصوصیت، اگر پس از این جهان، جهانی دیگری وجود نداشته باشد تا انسان های خوب و بد، پاداش نیکی ها و یا زشتی های خود را دریافت کنند آیا با عدالت خداوند سازگاری دارد؟ بدون شک خدای عادل، کاری برخلاف عدالت نمیکند و چون دنیا شایستگی ایفای حق مؤمن و مفسد را ندارد، باید روزی باشد که همه به جزای اعمال خود برسند.
دوم) حکمت و رحمت خداوند: حکمت خدای حکیم اقتضا می کند که مرگ، پایان زندگی نباشد؛ بدون شک خدای سبحان حق است و کار باطل نمیکند. و نیز این جهان را بیهوده و عبث نیافریده است یعنی این عالََم متحرک، هدفی دارد و می رود تا در آنجا آرام گیرد، و آن مأمن، عالم قیامت است. از طرفی نیز لازمۀ رحمت خدا این است که: بشر را به کمالش برساند. پس باید قیامتی باشد تا بشر فراوردۀ کار خود را بیابد و به کمال هستی برسد.
سوم) فطرت و جاویدان طلبی انسان: حسّ بقا و میل به ماندن، یک درخواست فطری در وجود انسان است که با وجود جهان آخرت و معاد، محقق میشود.
تمام بحث های معاد، سر انجام به یکی از دو نقطۀ بهشت و یا دوزخ ختم می شود؛ بهشت یعنی کانون انواع مواهب و نعمتهای الهی، اعم از معنوی و مادی و دوزخ یعنی کانون انواع رنج ها و محرومیت ها، جهنم وعده گاه شیطان و پیروان اوست. طبق آیات و روایات، بهشت و جهنم دو وعدۀ حتمی و تخلف ناپذیر خداوند است و آنها که در این واقعیت عظیم تشکیک کرده و یا تحقق آن را خیالی بیش فرض نمی کنند، بزودی حقیقت آن را در خواهند یافت.
بهشت و جهنم، نه تنها دو واقعیت تکان دهندۀ روز قیامت هستند بلکه به تأیید عقل و نقل هم اکنون آفریده شده اند.
منبع: http://farsi.islamquest.net
- [سایر] چطور میتوان به کسی که تازه میخواهد مسلمان شود آدرس بهشت و جهنم را داد؟ جای بهشت و جهنم کجاست؟
- [سایر] بهشت کجاست ؟ آیا بهشت و دوزخ در همین دنیاست ؟
- [سایر] حقیقت بهشت و جهنم چیست؟
- [سایر] بهشت و جهنم چگونه هستند؟
- [سایر] طبقات دوزخ و بهشت را بیان کنید؟
- [سایر] آیا بهشت و دوزخ الآن موجودند؟
- [سایر] غایت و نهایت بهشت و جهنم چیست ؟
- [سایر] آیا جهنم و بهشت حقیقت دارد؟
- [سایر] چهره بهشت و دوزخ را ترسیم نمایید؟
- [سایر] فلسفه وجود بهشت و جهنم چیست؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] نماز خواندن در اتومبیل و کشتی و قطار و مانند اینها، وقتی که تکان ندارند با رعایت سایر شرایط نماز مانعی ندارد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مکان نمازگزار باید آرام و بدون حرکت باشد، لذا نماز در وسائل نقلیه ای که در حال حرکت باعث تکان خوردن و عدم آرامش انسان می شود باطل است. مگر در زمان ناچاری مثلاً تنگی وقت که در این صورت نیز باید تا جایی که می تواند شرایط نماز را رعایت کند و هنگام حرکت و تکان خوردن چیزی نخواند و هرگاه وسیله نقلیه تغییر مسیر داد خود را به سمت قبله بچرخاند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه عاریه دهنده بمیرد باید چیزی را که عاریه شده به ورثه او بدهند و اگر عاریه دهنده دیوانه شود باید آن را به ولی او داد.
- [آیت الله سیستانی] اگر سجده اول را به خیال اینکه سجده دوم است ، یا سجده دوم را به خیال اینکه سجده اول است بجا آورد ، نمازش صحیح است ، و سجده اول او سجده اول وسجده دوم او سجده دوم حساب میشود . موالات
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر سجده اوّل را به خیال اینکه سجده دوّم است یا سجده دوّم را به خیال اینکه سجده اوّل است بجا آورد نماز صحیح است و سجده اوّل او سجده اوّل و سجده دوّم او سجده دوّم حساب می شود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر بتواند با تکان دادن فرش و مانند آن خاک تهیه کند، تیمم به گرد باطل است و اگر بتواند گل را خشک کند و از آن خاک تهیه کند، تیمم به گِل باطل است.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر گرد و خاک نجس به لباس و فرش خشک و مانند اینها بنشیند چنانچه طوری انها را تکان دهند که گرد و خاک نجس از انها بریزد و چیزی با رطوبت با انها ملاقات کند نجس نمی شود
- [آیت الله نوری همدانی] اگر گرد و خاک نجس به لباس و فرش و مانند اینها بنشیند ، چنانچه هر دو خشک باشند ، نجس نمی شود و اگر طوری آنها را تکان دهند که گرد خاک نجس از آنها بریزد ، پاک می شود .
- [آیت الله اردبیلی] مستحب است چیزی که بر آن تیمّم میکند، گردی داشته باشد که به دست بماند و بعد از زدن دست بر آن، مستحب است دست را تکان دهد تا گرد آن بریزد.
- [آیت الله سیستانی] نماز خواندن در اتومبیل و کشتی و قطار و مانند اینها در وقتی که ایستادهاند مانعی ندارد ، و همچنین در وقتی که حرکت میکنند چنانچه بحدی تکان نداشته باشند که مانع از آرامش بدن نمازگزار شود .