آگاهی های مورد لزوم مدیران، بر اساس نوع نظام ارزشی متفاوت است. اطلاعات مدیر باید شامل دو بخش: اطلاعات فنی و مهارتی در زمینه تخصصی مدیریت و همچنین اطلاعات مرتبط با بینشها و ارزشها باشد. درست است که مدیر در همه این موارد باید آگاهی لازم را داشته باشد، ولی تمامی اینها جزئی از تعلیم است. بخش دیگر، همانگونه که اشاره شد، فراهم نمودن زمینه کار برای اوست. واگذاری انتخاب شیوه مدیریت در یک سازمان به او، تشویق در جهت به کارگیری ابتکارات و محدود نکردن او به چهارچوب محدود و تنگ بخشنامهای و شیوه های تقلیدی، از فنون تربیت مدیران کارآمد است. به طور خلاصه: دادن اطلاعاتشناختی و بینشی مربوط به هستی ازجمله انسان، ارائه اطلاعات شغلی و فنی، تأمین آرامش روحی و روانی و زدودن موانع، مشکلات و بحرانهای خانوادگی و شخصی، از شرایط اولیه تربیت مدیر است. از این میان آنچه که در نظام ارزشی اسلام از همه مهمتر است، توجه دادن مدیران به هستیِ جهان و هستیِ خویش است که باید بر این اساس دستگاهی ارزشی و منسجم و متعالی برای خود بسازد. یک نظام ارزشی حقیقی به گونهای هماهنگ است که تمامی ابعاد انسان را دربر میگیرد و برای هر رفتار و اندیشه او دستورالعمل دارد و بین آنها تضاد و تزاحمی وجود ندارد. چنین دستگاهی است که میتوان از آن، انتظار تربیت مدیرانی صالح، شایسته، موفق و کارآمد را داشت. منبع:پیش نیازهای مدیریت اسلامی ، آیت الله محمدتقی مصباح ، قم : موسسه آموزشی امام خمینی 1367
مدیران چه نوع آگاهی ها و اطلاعاتی باید داشته باشند؟
آگاهی های مورد لزوم مدیران، بر اساس نوع نظام ارزشی متفاوت است. اطلاعات مدیر باید شامل دو بخش: اطلاعات فنی و مهارتی در زمینه تخصصی مدیریت و همچنین اطلاعات مرتبط با بینشها و ارزشها باشد. درست است که مدیر در همه این موارد باید آگاهی لازم را داشته باشد، ولی تمامی اینها جزئی از تعلیم است. بخش دیگر، همانگونه که اشاره شد، فراهم نمودن زمینه کار برای اوست. واگذاری انتخاب شیوه مدیریت در یک سازمان به او، تشویق در جهت به کارگیری ابتکارات و محدود نکردن او به چهارچوب محدود و تنگ بخشنامهای و شیوه های تقلیدی، از فنون تربیت مدیران کارآمد است.
به طور خلاصه: دادن اطلاعاتشناختی و بینشی مربوط به هستی ازجمله انسان، ارائه اطلاعات شغلی و فنی، تأمین آرامش روحی و روانی و زدودن موانع، مشکلات و بحرانهای خانوادگی و شخصی، از شرایط اولیه تربیت مدیر است. از این میان آنچه که در نظام ارزشی اسلام از همه مهمتر است، توجه دادن مدیران به هستیِ جهان و هستیِ خویش است که باید بر این اساس دستگاهی ارزشی و منسجم و متعالی برای خود بسازد. یک نظام ارزشی حقیقی به گونهای هماهنگ است که تمامی ابعاد انسان را دربر میگیرد و برای هر رفتار و اندیشه او دستورالعمل دارد و بین آنها تضاد و تزاحمی وجود ندارد. چنین دستگاهی است که میتوان از آن، انتظار تربیت مدیرانی صالح، شایسته، موفق و کارآمد را داشت.
منبع:پیش نیازهای مدیریت اسلامی ، آیت الله محمدتقی مصباح ، قم : موسسه آموزشی امام خمینی 1367
- [سایر] عرصه های بروز تقوای مسئولان و مدیران ارشد کشور چیست ؟
- [سایر] نحوه انتخاب نمایندگان کارگران و مدیران صنایع در هیأتهای تشخیص به چه صورت است؟
- [سایر] چرا در مجلس خبرگان علاوه بر مجتهدین از مدیران و سیاسیون و... کسی حضور ندارد؟
- [سایر] قرآن چه معیارهایی را برای گزینش مدیران و کارکنان حکومت اسلامی معرفی میکند؟
- [سایر] مدیران عامل در شرکت های تجاری مشمول قانون کار هستند یا خیر؟
- [سایر] لطفا اطلاعاتی در خصوص اعتبار، اهمیت و ارزش کتاب معادشناسی علامه تهرانی مرقوم فرمایید. قصد خرید آن را دارم و می خواهم با آگاهی کامل خریداری کنم. اینکه خرید آن را توصیه می فرمایید یا نه، با ذکر علت، برایم خیلی مهم است.
- [سایر] اطلاعاتی در مورد دجال
- [سایر] اطلاعاتی درباره حضرت ادریس(ع) بیان کنید.
- [سایر] اطلاعاتی در مورد سوره روم بنویسید؟
- [سایر] اطلاعاتی در مورد سوره عنکبوت بنویسید.
- [آیت الله علوی گرگانی] دادن قرآن به کافر حرام وگرفتن قرآن از او واجب است در صورتی که موجب هتک یا نجاست آن بشود ولی اگر برای آگاهی بگیرد با حفظ شرائط دادن حرام نیست و گرفتن هم واجب نمیباشد.
- [آیت الله مظاهری] در طلاق رجعی اگر حرفی بزند یا کاری کند که از او رجوع فهمیده شود طلاق باطل میشود و برای رجوع رضایت زن و آگاهی او لازم نیست چنانکه شاهد هم لازم نیست.
- [آیت الله اردبیلی] ضامن نبودن پزشک به وسیله نصب اطّلاعیه در محلّ درمان یا اعلان در رسانهها ثابت نمیشود، بلکه باید خود بیمار یا ولیّ او پس از آگاهی از کیفیّت درمان شرط عدم ضمان را به صورت کتبی یا شفاهی قبول کند و چنانچه قبول شرط از روی اضطرار و ناچاری باشد، اشکال ندارد؛ ولی اگر اجبار و اکراه در بین باشد، پزشک ضامن است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که به جهت عدم آگاهی از مسأله شرعی، نجس بودن چیزی را نداند، بلکه در آن شک یا غفلت یا علم به خلاف داشته باشد؛ مانند کسیست که نداند نماز خواندن در لباس یا بدن نجس باطل است که حکم آن در مسأله قبل گذشت.
- [آیت الله جوادی آملی] .نجس کردن مسجد زمین، دیوار درون و سقف آن حرام است; همچنین نجس کردنِ سمت بیرون دیوار و بیرون سقف؛ یعنی بام آن, اگر جزء مسجد باشد , حرام است ; وگرنه احتیاط , ترک آن است . برطرف کردن نجاست مسجد, بر کسی که به آن آگاهی یافت, واجب است.
- [آیت الله جوادی آملی] .بهای کالا باید برای خریدار معلوم باشد, پس اگر در داد و ستد نسیهای، خریدار بدون آگاهی از بهای کالا آن را بخرد، معامله باطل است . در صورتی که خریدار از بهای کالا آگاه باشد، فروشنده می تواند به او بگوید فلان مبلغ معیّن جهت نسیه بودن معامله افزوده می شود و خریدار اگر قبول کند، خرید و فروش صحیح است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] با توجّه به این که تبلیغات اسلامی و آگاهی بر احکام، غالباً در مساجد انجام می¬شود برای زنها در صورتی که خود را از نامحرم بخوبی حفظ کنند بهتر است نماز را در مسجد بخوانند و اگر راهی برای یاد گرفتن مسائل اسلامی جز از طریق رفتن به مسجد وجود ندارد واجب است به مسجد بروند.
- [آیت الله اردبیلی] اگر کسی در کالا یا عوض آن حقّی داشته باشد، مثل این که مالی را پیش او گرو گذاشته باشند، مالک میتواند بدون اجازه او آن را بفروشد و اگر مشتری جاهل باشد، پس از آگاهی میتواند معامله را به هم بزند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] برای آگاهی از فتوای مجتهد چند راه وجود دارد: اول، شنیدن از خود مجتهد یا ملاحظه دستخط او; دوم، دیدن در رساله ای که مورد اطمینان باشد; سوم، شنیدن از کسی که مورد اعتماد است; چهارم، مشهور بودن در میان مردم بطوری که سبب اطمینان شود.
- [آیت الله اردبیلی] حقّ به هم زدن عقد در موارد نام برده غیر از مورد عنّین بودن مرد، فوری است؛ پس اگر زن یا مرد بر یکی از عیوب ذکر شده اطّلاع پیدا کند و عقد را به هم نزند، بنابر احتیاط واجب حقّ او ساقط میشود، مگر این که به اصل حق فسخ یا به فوریّت آن جاهل بوده باشد که در این صورت پس از آگاهی و اطّلاع، باز هم حقّ فسخ او فوری است.