راهنمـا
درباره مـا
حمایت از ما
استفتائات آیت الله مظاهری
آدرس:
http://www.almazaheri.org
اینجانب به قصد ازدواج موی خانمی که قصد ازدواج با او را دارم را می بینم آیا کار حرامی انجام داده ام؟
جایز است.
عنوان سوال:
اینجانب به قصد
ازدواج
موی خانمی که قصد
ازدواج
با او را دارم را می بینم آیا کار حرامی انجام داده ام؟
پاسخ:
جایز است.
پرسشهای مرتبط
از این مرجع
پرسشهای مرتبط
از دیگر مراجع
مسائل مرتبط
از این مرجع
مسائل مرتبط
از دیگر مراجع
پرسشهای مرتبط از این مرجع
اینجانب دارای همسر و چهار فرزند می باشم و متدین نیز هستم، ولی با برادر همسرم، در زمان طفولیت او، متأسفانه لواط کرده ام، در موقع ازدواج هم ملتفت بودم ولی به خاطر مادرم قبول کردم. بفرمایید تکلیف اینجانب چیست؟
اگر روزهداری را مجبور کنند که روزه خود را با چیز حرامی باطل کند و او اجباراً این کار را انجام دهد، آیا بعداً فقط باید قضای روزه خود را به جا بیاورد یا کفاره هم دارد؟
اگر زنی به خاطر حفظ تناسب ظاهرش از دادن شیر به فرزندش امتناع ورزد و فقط تا چند ماه اول به او شیر دهد، آیا کار حرامی کرده است؟
آیا مردی که خانمی را به صیغه خود در آورده و مدت تمام شده باید مراقب او باشد که در مدت عده با مرد دیگر ازدواج نکند یا خیر ؟
جوانی هستم که همسرم مدت 7 ماه است که ترک منزل نموده و قصد طلاق دارد. لذا به خاطر این مسئله و نیز شناخت کامل از عدم تمکن مالی اینجانب مطالبه مهریه نموده و با این شرایط پیشنهاد طلاق توافقی کرده است. اینجانب نیز به خاطر فشار و سایر موارد مجبور به این کار شدهام. خواهشمند است بفرمائید آیا با توجه به رضایت قلبی اینجانب و نیز در شرایط فشار، آیا با توجه به اینکه مجبور شدهام و رضایت قلبی ندارم، این طلاق صحیح است؟
خانمی اگر مهریه اش را بگیرد مستطیع می شود و اگر مطالبه کند شوهرش به او می دهد ولی شوهرش دیگر قادر به ادامه کار و تحصیل معاش نمی شود زیرا سرمایه اش را به عنوان مهریه به همسرش داده، آیا این خانم مستطیع است؟
زنی به عقد موقتی در آمده است. پس از جدا شدن از او با مرد دیگری ازدواج موقت می کند. آیا کار او حرام بوده و اگر مرد متوجه شد باید از او جدا شود تا عده اش تمام شود؟
کسی که میگوید اگر مریض من خوب شد فلان کار را انجام میدهم، یا اگر کارم درست شد چنین عملی انجام میدهم، آیا چنین نیّتی نذر محسوب میشود که عمل به آن واجب باشد یا حتماً باید صیغه نذری که در رسالهها نوشته شده خوانده شود که در آن صورت قابل تغییر بوده یا واجب الوفاء نباشد؟
اینجانب جوانی هستم از یک خانواده مذهبی که متأسفانه مدتی است کنترل چشم خود را از دست دادهام و سایتهای غیراخلاقی یا برنامههای غیراخلاقی ماهواره را مشاهده میکنم. از این کار خود بسیار ناراحت و پشیمانم و تا کنون چندین مرتبه توبه کردهام ولی باز توبه خود را شکستهام. اکنون با توجه به نزدیک شدن به ماه مبارک رمضان و اینکه قصد دارم با پاکی و به دور از هرگونه پلیدی و آلودگی وارد این ماه شریف شوم، از حضرتعالی استدعا دارم دستوری در خصوص تعزیر من صادر فرمایید تا به این واسطه بتوانم نفس سرکشم را مهار کنم و تنبیهی باشد برای بیداری نفس و قبولی توبهام و انشاءالله با توبه قبول شده وارد ماه مبارک رمضان شوم. با تشکر و التماس دعا.
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
[سایر] اینجانب حدود 3 سال است که به قصد ازدواج با خانمی که از لحاظ اعتقادی با من نسبتا تناسب داشتند ارتباطی مشروع داشتم و الان رسما و از طریق خانواده ها نامزد هستیم و شدیدا وابستگی داریم. ولی اکنون به دلایلی شامل تفاوت ظاهر، تفاوت خانواده ها و تحصیلات می خواهم از ازدواج انصراف بدهم در حالیکه ایشان احتمال دارد از لحاظ روحی ضربه شدیدی بخورند ولی به جدایی رضایت زبانی دارد. از آنجاییکه هنوز تعهدی رسمی ندارد و فقط اخلاقی است، از لحاظ شرعی آیا اینجانب حرامی مرتکب خواهم شد و در درگاه الهی به لحاظ حق الناس مسئولم؟
[آیت الله بهجت] خانمی هستم 50 سال قمری من تمام شد ولی مثل جوانی که سر ماه رگل شدم، خون می بینم. وظیفه ام چیست؟ آیا یائسه هستم؟
[آیت الله بهجت] اگر در حال نماز موی سر خانمی ظاهر شده و متوجّه نباشد، آیا لازم است به او بگویند؟
[سایر] دوست چگونه می تواند انسان را به سمت کار حرامی بکشد در حالی که از آن کار حرام خبر داریم؟
[سایر] فلسفهی حرمت نگاه به نامحرم )حتی اگر هیچ قصد حرامی در کار نباشد( چیست؟
[آیت الله خامنه ای] من قبلاً پول های حرامی برداشته و اکنون قصد بازگشت دارم باید چه کار کنم؟
[آیت الله اردبیلی] اگر شوهری با تجسم همسر خویش استمناء کند، آیا کار حرامی انجام داده است؟
[سایر] خانمی هستم که تازه ازدواج کردهام، شوهرم وقتی از کار به خانه میآید بد اخلاقی میکند ؛ چگونه با او رفتار نماییم؟
[سایر] یکی از خوانندگان با خواندن مقاله شیوه های همسریابی، سوالی مطرح کرده اند که در زیر می خوانید: سوال: من خودم می خواستم ازدواج کنم ولی وقتی دو دو تا چهار تا می کنم می بینم تا وقتی نرفتم سر کار محاله بتونم ازدواج کنم بابام می گه از عهده مخارجش بر میایی بسم الله! آخه من چه کار کنم.
[سایر] اگر کسی بعد از غسل جنابت برای نماز وضو بگیرد، کار حرامی انجام داده است؟
مسائل مرتبط از این مرجع
اگر روزهدار کاری که حلال است و روزه را باطل میکند انجام دهد مثلاً آب بیاشامد و بعد کار دیگری که حرام است و روزه را باطل میکند انجام دهد مثلاً غذای حرامی بخورد یک کفّاره کافی است.
کسی که قصد دارد پول حمامی را ندهد یا از حرام بدهد کار حرامی کرده ولی غسل باطل نیست و همچنین کسی که زیادتر از معمول در حمام آب میریزد، غسلش صحیح است، ولی کار او حرام و ضامن حمامی است و باید او را راضی کند.
کسی که نمیداند پیش از رسیدن به هشت فرسخ از وطنش میگذرد یا نه، یا ده روز در محلّی میماند یا نه، باید نماز را تمام بخواند. شرط دوّم: برای کار حرام سفر نکند و اگر برای کار حرامی مانند دزدی سفر کند باید نماز را تمام بخواند، و همچنین است اگر خود سفر حرام باشد مثل آنکه زن بدون اجازه شوهر سفری برود که بر آن واجب نباشد، ولی اگر مثل سفر حجّ واجب باشد باید نماز را شکسته بخواند.
مرد شیعه میتواند با زن سنّی ازدواج کند و همچنین زن شیعه میتواند به عقد سنّی درآید ولی سزاوار نیست که این کار عملی شود.
در معامله مساقات لازم نیست صیغه بخوانند بلکه اگر صاحب درخت به قصد مساقات آن را واگذار کند و کسی که کار میکند به همین قصد تحویل بگیرد معامله صحیح است.
وقتی که زن و مرد در آستانه ازدواج هستند، میتوانند با رضایت طرفین و در حدّ متعارف به همدیگر نگاه کنند. به شرط آنکه قصدِ آنان صرفاً اطمینان از پسندیدنِ همسرِ آینده باشد و احتمال مفسده هم ندهند. ولی بسیار به جا است که در صورت نیاز به دیدن بدن مرد یا بدن و موی زن، این نگاه توسّط نزدیکانِ طرفین که نگاه آنها اشکال ندارد، صورت پذیرد.
یکی از گناهان بزرگ در اسلام کوچک شمردن اوامر و نواهی الهی است که به آن استخفاف و بیاعتنایی به دین نیز گفته میشود، و آن اقسامی دارد: الف) واجبی از واجبات را ضدّ ارزش بداند، نظیر کسی که حجاب اسلام را ضدّ ارزش بداند و یا نماز و مانند آن را بیارزش و برای عوام مردم بداند، و این قسم از استخفاف اگر ملتزم به لوازم آن باشد کفر است، ولی اگر توجّه به لوازم آن نداشته باشد، گرچه کفر نیست، ولی گناهش خیلی بزرگ است، علاوه بر عذابی که در اصل گناه است. ب) واجبی از واجبات و یا حرامی از محرّمات را گرچه ضدّ ارزش نمیداند، ولی در عمل به آن اهمیّت نمیدهد، نظیر کسی که با عذر غیر موجّهی نماز را ترک میکند، مثلاً در مسافرت چون وضو و نماز برای او مشکل است آن را ترک مینماید، و نظیر زنی که در میان مردم موی سرش را نمیپوشاند و یا- العیاذ باللَّه- با زینت و آرایش در میان مردم ظاهر میشود، و این قسم نیز از گناهان بزرگ است، یعنی علاوه بر گناه اصل عمل، گناه بیاعتنایی به اوامر و نواهی الهی را هم دارد. ج) تبلیغ علیه واجبی از واجبات یا تبلیغ برای حرامی از محرّمات، نظیر کسی که علیه نماز یا روزه و یا حجّ و مانند اینها تبلیغ کند و آنها را کوچک و بیارزش قلمداد نماید، و نظیر کسی که علیه حجاب تبلیغ و بیحجابی را تمدّن و ارزش وانمود کند و یا بانک منهای ربا را بیارزش و بانک ربوی را از نظر اقتصادی باارزش بداند، و معلوم است این قسم، گناهش از قسم اوّل بالاتر، بلکه اگر ملتزم به لوازم آن باشد کفر، و در بعضی موارد مفسد فی الارض است، و اگر ملتزم به لوازم آن نباشد گرچه کفر نیست، ولی گناهش خیلی بزرگ، بلکه در بعضی موارد حکم مفسد فی الارض را دارد.
قرآن شریف و روایات اهلبیت(سلاماللهعلیهم) مؤمن واقعی را کسی میداند که وفای به عهد کند و خلف وعده نداشته باشد. و خلف وعده اقسامی دارد: الف) تخلّف از عقود و شروطی که در اسلام لازم الوفاست، نظیر بیع و شرا و شروط در ضمن عقد بلکه مطلق شروط، و این قسم تخلّف علاوه بر اینکه حرام است، ضمانآور نیز میباشد، مثلاً اگر خانهای را فروخته باشد و در ضمن عقد شرط کرده باشد که مثلاً یک ماه پس از فروش در آن خانه بنشیند، اگر مشتری تخلّف از آن شرط نمود و خانه را پیش از اتمام یک ماه تصرّف کرد، علاوه بر اینکه کار حرامی انجام داده، تصّرف او نیز غصب و حرام است، و اگر خانه در این مدّت خراب شود یا آسیب ببیند ضامن است، همانگونه که اگر فروشنده از تسلیم خانه پس از اتمام یک ماه خودداری کند، علاوه بر حرمت، ضامن نیز میباشد و باید مشتری را راضی کند. ب) تخلّف از وعدههایی که موجب زیان و ضرر شود، نظیر اینکه وعده بدهد که مثلاً شام به خانه کسی برود و او غذا تهیه ببیند و افرادی را برای احترام او دعوت نموده باشد. این قسم از تخلّف وعده گرچه ضمانآور نیست، ولی علاوه بر اینکه خلاف انسانیّت است، از نظر شرعی نیز حرام است. ج) تخلّف از وعدهای که موجب زیان و ضرر مالی نشود، ولی ضرر آبرویی و نظیر آن داشته باشد، نظیر مثالی که گذشت، در صورتی که تنها ضرر آبرویی داشته باشد نه ضرر مالی، این قسم از تخلّف وعده گرچه ضمان ندارد، ولی حرام است و انسان واقعی از این کارها نمیکند. د) تخلّف از وعدهای که موجب اتلاف عمر میشود، نظیر اینکه وعده کند مثلاً در وقت معیّنی در کلاس درس حاضر شود، ولی تخلّف کند و در آن وقت معیّن نرود و یا اصلًا نرود. این قسم علاوه بر اینکه خلاف انسانیّت است حرام نیز میباشد، ولی برای اینکه وقت دیگران را تضییع نموده ضامن نیست. ه) تخلّف از وعدهای که موجب ضرر مالی یا ضرر آبرویی و یا تضییع عمر نیست، این قسم تخلّف وعده اگرچه حرام نیست و ضمانآور نیز نمیباشد، ولی کاشف از این است که مؤمن واقعی نیست: صفحه 398 (الْمُؤْمِنُ اذا وَعَدَ وَفی)[1] (انسان با ایمان هنگامی که وعده کرد، وفا میکند.) و از نظر کمال نیز نقص دارد و از این جهت مورد ملامت عقلا میباشد.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
[آیت الله فاضل لنکرانی] ربا دادن مثل ربا گرفتن حرام است، و کسی که قرض ربایی گرفته چنانچه شرط پرداخت سود را قبول کرده کار حرامی مرتکب شده است ولی به هر حال اصل قرض صحیح است و شرط باطل است.
[آیت الله مکارم شیرازی] در غیر نماز هم جواب سلام واجب، اما سلام کردن مستحب است و باید جواب را طوری بگوید که جواب سلام محسوب شود، یعنی اگر زیاد فاصله بیندازد که جواب محسوب نشود کار حرامی کرده و جواب دادن واجب نیست.
[آیت الله مکارم شیرازی] اگر روزه دار روزه خود را به چیز حلالی باطل کند، بعد کار حرامی که روزه را باطل می کند انجام دهد احتیاط واجب آن است برای هر کدام یک کفاره بدهد.
[آیت الله سیستانی] اگر روزهدار کاری که حلال است و روزه را باطل میکند انجام دهد ، مثلاً آب بیاشامد و بعد کار دیگری که حرام است و روزه را باطل میکند انجام دهد مثلاً غذای حرامی بخورد یک کفاره کافی است .
[امام خمینی] ربا دادن مثل ربا گرفتن حرام است، و کسی که قرض ربایی گرفته اگر چه کار حرامی کرده ولی اصل قرض صحیح است و میتواند در آن تصرف نماید.
[آیت الله وحید خراسانی] اگر روزه دار غیر از جماع و استمناء کار دیگری که حلال است و روزه را باطل می کند انجام دهد مثلا اب بیاشامد و بعد کار دیگری که حرام است و روزه را باطل می کند غیر از جماع و استمناء انجام دهد مثلا غذای حرامی بخورد یک کفاره کافیست
[آیت الله وحید خراسانی] تلقیح نطفه شوهر به زن او به وسیله خود شوهر جایز است و به وسیله غیر شوهر در صورتی که متوقف بر انجام کار حرامی باشد ارتکاب ان کار حرام است و بچه ای که به تلقیح به وجود می اید احکام اولاد بر او مترتب است
[آیت الله مکارم شیرازی] اگر در نقل احکام شرعیه عمداً دروغ گوید، مثلاً واجبی را غیر واجب و حرامی را حلال ذکر کند، اگر منظورش نسبت دادن آن حکم به خدا یا پیغمبر(صلی الله علیه وآله)باشد، روزه اش اشکال دارد و اگر قصدش نسبت دادن فتوا به مجتهد است کار حرامی کرده، اما روزه اش باطل نمی شود و کسی که بدون اطلاع، حکم مشکوکی را نقل می کند، نیز همین حکم را دارد.
[آیت الله علوی گرگانی] اگر روزه دار غیر جماع کار دیگری که حلال است وروزه را باطل میکند، انجام دهد مثلاً آب بیاشامد و بعد کار دیگری که حرام است وروزه را باطل میکند غیر جماع انجام دهد، مثلاً غذای حرامی بخورد، یک کفّاره کافی است.
[آیت الله شبیری زنجانی] اگر روزهدار غیر از جماع و استمناء کار دیگری که حلال است و روزه را باطل میکند، انجام دهد؛ مثلاً آب بیاشامد و بعد کار دیگری که حرام است و روزه را باطل میکند - غیر از جماع و استمنا - انجام دهد؛ مثلاً غذای حرامی بخورد، کفاره افطار به حلال کافی است.
ازدواج
میتوانید با اصلاح نحوهٔ ارجاع به منابع بر طبق شیوهنامهٔ ارجاع به منابع، به ویکیشیعه کمک کنید.
×
ارسال نظر
نام و نام خانوادگی
عنوان
*
متن
*