توسّل به عزیزان درگاه الهی از جمله مسائلی است که میان مسلمانان جهان رواج کامل دارد، و از روزی که شریعت اسلام به وسیله پیامبر(صلّی اللّه علیه و آله) ابلاغ شد از طریق احادیث اسلامی مشروعیت آن نیز، اعلام گردید. تنها در قرن هشتم اسلامی بوسیله (ابن تیمیه)، مورد انکار قرار گرفت و پس از دو قرن بعد، وسیله (محمد بن عبد الوهاب) این جریان تشدید شد، و توسل به اولیاء الهی نامشروع و بدعت معرفی گردید و احیانا عبادت اولیاء خوانده شد.[1] در این باره همین قدر کافیست که بدانیم ابن تیمیه، بارها و بارها از طرف علمای اهل سنت به دلیل عقائدش، به زندان محکوم شد، و در نهایت نیز در زندان مرد. و وهابیون نیز که در کارنامه خود، جهادی علیه کفار ثبت نکرده اند، بارها و بارها به مناطق مختلف اسلامی لشگر کشی کرده و در نهایت به مدد دولت انگلیس توانستند مکه و مدینه را فتح نموده!! و آن را از دست مسلمانان! نجات دهند. پنج شهادتی که وهابیون برای اسلام یک نفر لازم می دانند، به شرح زیر است: 1. شهادت بر وحدانیت خداوند. 2. شهادت بر رسالت پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم). 3. شهادت بر اینکه قبلا مشرک بودم و با ورود به وهابیت، مسلمان شدم. 4. شهادت بدهد بر اینکه پدر مادرم که مردهاند و وهابی نشدند، مشرک مردهاند. 5. شهادت بدهد که علمای گذشته که مردهاند و وهابی نشدند، مشرک مردهاند و حق طلب مغفرت برای آنها ندارم. مطلب بالا به نقل از آقای ذحلان است که می گوید: آقای محمد بن عبد الوهاب که ظهور کرد و فرقه وهابیت را تأسیس کرد، اعلام کرد: تمام مسلمانان - شافعی و مالکی و حنفی و حنبلی و شیعه و زیدی و ... - کافر هستند و علمای گذشته هم کافر هستند و هر کس بخواهد مسلمان شود، باید 5 بار شهادت بدهد[2] [1]. آیین وهابیت، ص: 145. [2]. آقای زینی دحلان در کتاب الدرر السنیة جلد اول، صفحه 64 (مفتی مکه مکرمه و متوفای 1304.
توسّل به عزیزان درگاه الهی از جمله مسائلی است که میان مسلمانان جهان رواج کامل دارد، و از روزی که شریعت اسلام به وسیله پیامبر(صلّی اللّه علیه و آله) ابلاغ شد از طریق احادیث اسلامی مشروعیت آن نیز، اعلام گردید. تنها در قرن هشتم اسلامی بوسیله (ابن تیمیه)، مورد انکار قرار گرفت و پس از دو قرن بعد، وسیله (محمد بن عبد الوهاب) این جریان تشدید شد، و توسل به اولیاء الهی نامشروع و بدعت معرفی گردید و احیانا عبادت اولیاء خوانده شد.[1]
در این باره همین قدر کافیست که بدانیم ابن تیمیه، بارها و بارها از طرف علمای اهل سنت به دلیل عقائدش، به زندان محکوم شد، و در نهایت نیز در زندان مرد.
و وهابیون نیز که در کارنامه خود، جهادی علیه کفار ثبت نکرده اند، بارها و بارها به مناطق مختلف اسلامی لشگر کشی کرده و در نهایت به مدد دولت انگلیس توانستند مکه و مدینه را فتح نموده!! و آن را از دست مسلمانان! نجات دهند.
پنج شهادتی که وهابیون برای اسلام یک نفر لازم می دانند، به شرح زیر است:
1. شهادت بر وحدانیت خداوند.
2. شهادت بر رسالت پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم).
3. شهادت بر اینکه قبلا مشرک بودم و با ورود به وهابیت، مسلمان شدم.
4. شهادت بدهد بر اینکه پدر مادرم که مردهاند و وهابی نشدند، مشرک مردهاند.
5. شهادت بدهد که علمای گذشته که مردهاند و وهابی نشدند، مشرک مردهاند و حق طلب مغفرت برای آنها ندارم.
مطلب بالا به نقل از آقای ذحلان است که می گوید:
آقای محمد بن عبد الوهاب که ظهور کرد و فرقه وهابیت را تأسیس کرد، اعلام کرد: تمام مسلمانان - شافعی و مالکی و حنفی و حنبلی و شیعه و زیدی و ... - کافر هستند و علمای گذشته هم کافر هستند و هر کس بخواهد مسلمان شود، باید 5 بار شهادت بدهد[2]
[1]. آیین وهابیت، ص: 145.
[2]. آقای زینی دحلان در کتاب الدرر السنیة جلد اول، صفحه 64 (مفتی مکه مکرمه و متوفای 1304.
- [سایر] با توجه به منابع اهل سنت، توسل در سیره انبیا چه جایگاهی دارد؟
- [سایر] آیا اهل سنت در منابع حدیثی خود، مستنداتی درباره توسل دارند؟
- [سایر] با توجه به منابع روایی اهل سنت حدیث غدیر تایید می شود یا رد؟
- [سایر] آیا سنی ها توسل را قبول دارند؟
- [سایر] اهل سنت در مورد توسل چه دیدگاهی دارند؟
- [سایر] آیا در منابع اهل سنت واقعه غدیر آمده است؟
- [سایر] آیا منابع اهل سنت به حدیث کساء اشاره کرده اند؟
- [سایر] آیه تطهیر در منابع تفسیری اهل سنت چه جایگاهی دارد؟
- [سایر] آیا بزرگان اهل سنت مثل بخاری و نیز ائمه اهل سنت مثل احمدبن حنبل به جواز توسل در کتبشان اشاره کرده اند؟
- [سایر] حدیثی از مقام حب اهل بیت در منابع اهل سنت وجود دارد؟ چه کسی از اهل سنت به خاطر نقل آن هزار ضربه شلاق خورد؟
- [آیت الله مظاهری] مرد شیعه میتواند با زن سنّی ازدواج کند و همچنین زن شیعه میتواند به عقد سنّی درآید ولی سزاوار نیست که این کار عملی شود.
- [آیت الله سیستانی] از نظر اهل سنّت، زن از همه تَرَکه شوهر اعمّ از منقول و غیرمنقول مانند زمین و غیره، ارث میبرد. حال آنکه از نظر مذهب امامیه، زن از اصل زمین یا قیمت آن ارث نمیبرد و تنها از قیمت بنا و درختان ارث میبرد، نه اصل آنها. بنابراین اگر مذهب اهل سنّت بر شیعه نافذ باشد به گونهای که زن سنّی مذهب از زمین و اصل بنا و درختان ارث ببرد، در صورتی که دیگر ورثه امامی مذهب باشند، زن امامی مذهب نیز میتواند میراثی را که از زمین و اصل بنا و درختان به او میرسد، بگیرد که سایر ورثه اهل سنت باشند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] چنانچه یکی از اولاد از نظر سنّی بزرگتر و دیگری از جهت بلوغ بزرگتر باشد قضاء نماز بر اولّی واجب است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . شرکت در مجالس و محافل اهل بدع و فرق ضاله، حرام است مگر برای ردّ آنها در صورت تمکن.
- [آیت الله خوئی] هرگاه چیزی که پیدا کرده نشانهای دارد که به واسط آن میتواند صاحبش را پیدا کند، اگرچه بداند صاحب آن سنی یا کافری است که اموالش محترم است، در صورتی که قیمت آن چیز به یک درهم برسد باید از روزی که آن را پیدا کرده تا یک سال در محل اجتماع مردم اعلان کند.
- [آیت الله اردبیلی] پیروی از امر پدر و مادر در غیر از انجام کارهای حرام و ترک کارهای واجب عینی(1) بنابر احتیاط لازم است و مخالفت آنان اگر موجب آزار و بیاحترامی به آنان شود، حرام است و فرزندان در هر سنی که باشند، باید به پدر و مادر خود احترام بگذارند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] هرگاه چیزی که پیدا کرده؛ نشانه ای دارد که به واسطه آن می تواند صاحبش را پیدا کند؛ اگرچه بداند صاحب آن سنی یا کافری است که اموالش محترم است؛ در صورتی که قیمت آن چیز به مقدار یک درهم برسد؛ باید از روزی که آن را پیدا کرده تا یک سال در محل اجتماع مردم اعلان کند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مستحبّ است در شوهر دادن دختری که بالغه است (یعنی مکلّف شده) و به سنی رسیده که حیض دیدن وی متعارف است، عجله کنند، از حضرت صادق علیهالسلام روایت شده که یکی از سعادتهای مرد آن است که دخترش در خانه او حیض نبیند.
- [آیت الله مظاهری] ترک مراوده و قهر با اهل معصیت، در صورتی که به قصد نهی از منکر انجام شود و تأثیر داشته باشد، جائز بلکه واجب است؛ ولی دشمنی و رفتار خلاف عدالت با آنان جائز نیست.
- [آیت الله سیستانی] از نظر اهل سنّت جمع میان عمه و برادرزادهاش یا خاله و خواهرزادهاش جایز نیست، بدین معنا که اگر هر دو را همزمان عقد کنند، هر دو عقد باطل است، و در صورتی که عقد یکی پس از دیگری باشد، عقد دومی باطل است. لکن از نظر فقه امامیه، عقد عمه پس از برادرزادهاش و خاله پس از خواهرزادهاش مطلقاً جایز است. همچنین عقد برادرزاده پس از عقد عمه و عقد خواهرزاده پس از عقد خاله، مشروط بر آنکه پیش از عقد عمه و خاله رضایت داده باشند و یا بعد از عقد رضایت بدهند جایز است. بنابراین اگر پیرو اهل سنّت، در نکاح میان عمه و برادرزادهاش و یا میان خاله و خواهرزادهاش جمع کند، پس اگر عقد آنها متقارن باشد چون به مذهب آنها عقد هر دو باطل است، برای پیرو مذهب امامیه جایز است بر هر یک از آنها و در صورت رضایت عمه یا خاله بر هر دو عقد کند. و اگر عقد مرد سنّی متقارن نباشد، عقد زن دوّم در فرض مذکور به مذهب آنها باطل است و مرد شیعی میتواند با او ازدواج کند. این حکم در مورد هر یک از آن دو زن در صورتی که امامی باشند، نیز جاری است.