باید در نظر داشت که توهین کردن عمل زشتی است و نسبت به هر شخصی که انجام شود، ایراد دارد و قانون می تواند برای شخص خطاکار مجازات هایی را در نظر بگیرد. این عمل نسبت به رهبر جامعه، خطای بزرگتری محسوب می شود و می تواند مجازات سنگین تری نیز در پی داشته باشد. چون تضعیف جایگاه رهبر جامعه، آسیبی است که به تمام اجتماع و نهادهای آن وارد می شود. و چنین خطایی علاوه بر اینکه جنبه شخصی داشته، از منظر شخصیت حقوقی رهبر نیز باید مد نظر قرار بگیرد. از منظر دینی نیز مساله بسیار روشن است و با آیات قرآن می توان نشان داد که نباید در مقابل چنین مسائلی بی تفاوت بود. (یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا لا تَرْفَعُوا أَصْواتَکُمْ فَوْقَ صَوْتِ النَّبِیِّ وَ لا تَجْهَرُوا لَهُ بِالْقَوْلِ کَجَهْرِ بَعْضِکُمْ لِبَعْضٍ أَنْ تَحْبَطَ أَعْمالُکُمْ وَ أَنْتُمْ لا تَشْعُرُونَ[حجرات/2] ای کسانی که ایمان آورده اید! صدای خود را فراتر از صدای پیامبر نکنید، و در برابر او بلند سخن مگویید (و داد و فریاد نزنید) آن گونه که بعضی از شما در برابر بعضی بلند صدا می کنند، مبادا اعمال شما نابود گردد در حالی که نمی دانید.) مطابق آیه فوق، کسی که آداب معاشرت با پیامبر (ص) را مراعات نکند، و حتی صدایش را بلند کند، اعمال نیکش نابود می شود. اگر چه این مجازات سنگین تا حدی به خاطر جایگاه عظیم شخص پیامبر (ص) است، اما از این نکته نیز نباید غفلت نمود که این آیه بعد از هجرت نازل شده و زمانی این سخنان مطرح می شود که پیامبر (ص) رهبری جامعه را به دست گرفته اند. و این سخنان تا حدی درباره حاکم جامعه است. از سویی نیز باید در نظر داشت که ولی فقیه نیز جانشین امام معصوم است که او جانشین پیامبر (ص) شده است. بنابراین رعایت آدابی که برای پیامبر (ص) لازم است، تا حدی برای جانشین ایشان نیز لازم است. به عنوان نمونه در آیه قبل (آیه 1 سوره حجرات) از پیشی گرفتن بر رسول (ص) نهی شده است. طبیعتا این شان برای هر رهبری وجود دارد و هیچ مامومی نباید از هیچ رهبری جلو بیفتد. تا بدین جا سخن از لزوم مراعات ادب بوده و اینکه بی حرمتان، عقوبت اخروی می شوند. اما مساله به همین جا ختم نمی شود و می توان نمونه هایی نشان داد، که سخت ترین عقوبت هایی دنیوی نیز در این گونه مسائل مطرح شده است: (لَئِنْ لَمْ یَنْتَهِ الْمُنافِقُونَ وَ الَّذینَ فی قُلُوبِهِمْ مَرَضٌ وَ الْمُرْجِفُونَ فِی الْمَدینَةِ لَنُغْرِیَنَّکَ بِهِمْ ثُمَّ لا یُجاوِرُونَکَ فیها إِلاَّ قَلیلاً[احزاب/60] اگر منافقان و بیماردلان و آنها که اخبار دروغ و شایعات بی اساس در مدینه پخش می کنند دست از کار خود بر ندارند، تو را بر ضدّ آنان می شورانیم، سپس جز مدّت کوتاهی نمی توانند در کنار تو در این شهر بمانند!) آیه مرتبط به مساله افک است که عده ای با طرح شایعه نسبت به همسر پیامبر (ص) موجبات ناراحتی ایشان ر فراهم آوردند. این گروه هیچ اقدام عملی ای به جز فتنه گری و شایعه پراکنی انجام نداده بودند. و تنها اقدامشان طرح سخنان بی اساس بوده است. و آیه چنین محکم و قاطع آن ها را محکوم کرده و تهدید می کند که اگر دست برندارند، مجازات سختی در انتظارشان خواهد بود. این مجازات مجازاتی بوده که در همین دنیا می توانسته اعمال شود. علاوه بر مجازاتی که این اشخاص در آخرت در پیش داشتند.
باید در نظر داشت که توهین کردن عمل زشتی است و نسبت به هر شخصی که انجام شود، ایراد دارد و قانون می تواند برای شخص خطاکار مجازات هایی را در نظر بگیرد.
این عمل نسبت به رهبر جامعه، خطای بزرگتری محسوب می شود و می تواند مجازات سنگین تری نیز در پی داشته باشد. چون تضعیف جایگاه رهبر جامعه، آسیبی است که به تمام اجتماع و نهادهای آن وارد می شود. و چنین خطایی علاوه بر اینکه جنبه شخصی داشته، از منظر شخصیت حقوقی رهبر نیز باید مد نظر قرار بگیرد.
از منظر دینی نیز مساله بسیار روشن است و با آیات قرآن می توان نشان داد که نباید در مقابل چنین مسائلی بی تفاوت بود.
(یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا لا تَرْفَعُوا أَصْواتَکُمْ فَوْقَ صَوْتِ النَّبِیِّ وَ لا تَجْهَرُوا لَهُ بِالْقَوْلِ کَجَهْرِ بَعْضِکُمْ لِبَعْضٍ أَنْ تَحْبَطَ أَعْمالُکُمْ وَ أَنْتُمْ لا تَشْعُرُونَ[حجرات/2] ای کسانی که ایمان آورده اید! صدای خود را فراتر از صدای پیامبر نکنید، و در برابر او بلند سخن مگویید (و داد و فریاد نزنید) آن گونه که بعضی از شما در برابر بعضی بلند صدا می کنند، مبادا اعمال شما نابود گردد در حالی که نمی دانید.)
مطابق آیه فوق، کسی که آداب معاشرت با پیامبر (ص) را مراعات نکند، و حتی صدایش را بلند کند، اعمال نیکش نابود می شود. اگر چه این مجازات سنگین تا حدی به خاطر جایگاه عظیم شخص پیامبر (ص) است، اما از این نکته نیز نباید غفلت نمود که این آیه بعد از هجرت نازل شده و زمانی این سخنان مطرح می شود که پیامبر (ص) رهبری جامعه را به دست گرفته اند. و این سخنان تا حدی درباره حاکم جامعه است.
از سویی نیز باید در نظر داشت که ولی فقیه نیز جانشین امام معصوم است که او جانشین پیامبر (ص) شده است. بنابراین رعایت آدابی که برای پیامبر (ص) لازم است، تا حدی برای جانشین ایشان نیز لازم است. به عنوان نمونه در آیه قبل (آیه 1 سوره حجرات) از پیشی گرفتن بر رسول (ص) نهی شده است. طبیعتا این شان برای هر رهبری وجود دارد و هیچ مامومی نباید از هیچ رهبری جلو بیفتد.
تا بدین جا سخن از لزوم مراعات ادب بوده و اینکه بی حرمتان، عقوبت اخروی می شوند. اما مساله به همین جا ختم نمی شود و می توان نمونه هایی نشان داد، که سخت ترین عقوبت هایی دنیوی نیز در این گونه مسائل مطرح شده است:
(لَئِنْ لَمْ یَنْتَهِ الْمُنافِقُونَ وَ الَّذینَ فی قُلُوبِهِمْ مَرَضٌ وَ الْمُرْجِفُونَ فِی الْمَدینَةِ لَنُغْرِیَنَّکَ بِهِمْ ثُمَّ لا یُجاوِرُونَکَ فیها إِلاَّ قَلیلاً[احزاب/60] اگر منافقان و بیماردلان و آنها که اخبار دروغ و شایعات بی اساس در مدینه پخش می کنند دست از کار خود بر ندارند، تو را بر ضدّ آنان می شورانیم، سپس جز مدّت کوتاهی نمی توانند در کنار تو در این شهر بمانند!)
آیه مرتبط به مساله افک است که عده ای با طرح شایعه نسبت به همسر پیامبر (ص) موجبات ناراحتی ایشان ر فراهم آوردند. این گروه هیچ اقدام عملی ای به جز فتنه گری و شایعه پراکنی انجام نداده بودند. و تنها اقدامشان طرح سخنان بی اساس بوده است.
و آیه چنین محکم و قاطع آن ها را محکوم کرده و تهدید می کند که اگر دست برندارند، مجازات سختی در انتظارشان خواهد بود. این مجازات مجازاتی بوده که در همین دنیا می توانسته اعمال شود. علاوه بر مجازاتی که این اشخاص در آخرت در پیش داشتند.
- [سایر] قبول نداشتن ولی فقیه یا توهین به این مقام عظمی چه عواقبی دارد؟ لطفاً توضیح دهید.
- [سایر] قبول نداشتن ولی فقیه یا توهین به آن چه عواقبی را به دنبال دارد؟
- [سایر] علت انتخاب ولی فقیه توسط خبرگان رهبری چیست؟چرا همانند پیامبر(ص) و امامان(ع) ما، خود رهبری برای جانشین بعد از خود تصمیم نمی گیرد؟
- [سایر] معتقدیم حکومت ولی فقیه انشعاب حکومت رسول الله است. در حالی که پیامبر معصوم بود و ولی فقیه نه. آیا نظر رهبری در برخی مسایل مثل همکاری بیشتر مجلس در انتخاب وزیران و ... دخالت در امور کشور و استبداد نیست
- [سایر] آیا ولی فقیه همچون پیامبر اکرم (ص) می تواند واسطه ی خیر و برکت الهی (ولایت معنوی) برای امت باشد یا خیر؟
- [سایر] چرا پیامبر (ص) مساله ولایت را به صراحت نگفت تا مسلمانان دچار تفرقه نشوند؟
- [سایر] آیا امکان دارد که چند ولی فقیه در یک زمان باشند. آیا امکان دارد که فردی بر ولی فقیه ولایت داشته باشد (به جز ولی عصر عج) آیا حتما باید در دنیا فقط یک ولی فقیه وجود داشته باشد؟
- [سایر] ولایت مطلقه فقیه حضرت امام(ره)چه مفهومی دارد؟ به کدام دلیل ولی فقیه اختیارات مطلقه حکومتی حضرت رسولاکرم(ص) را داراست؟ چگونه مشکلات و مسایل مستحدثه جدید در حکومت اسلامی را می توان حل کرد؟
- [سایر] ولی فقیه کیست و ولایت فقیه چه ضرورتی دارد؟
- [سایر] در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران درباره ولی فقیه گفته شده است. ولی فقیه را چه کسانی انتخاب می کنند؟
- [آیت الله جوادی آملی] .معادنی که در اعماق هزاران متری زمین وجود دارد مانند معادن نفت، گاز و مواد معدنی دیگر جزء انفال است و استخراج آنها منوط به اذن امام معصوم(ع) یا ولیّ فقیه است.
- [امام خمینی] نماز عید فطر و قربان در زمان حضور امام علیه السلام واجب است و بایدبه ماعت خوانده شود، و در زمان ما که امام علیه السلام غایب است مستحب می باشد. و احتیاط واجب آن است که آن را به جماعت نخوانند، ولی به قصد رجاء مانع ندارد. و چنانچه ولی فقیه یا ماذون از طرف او اقامه جماعت نماید،اشکال ندارد.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر گنجی پیدا شد که اثر سکه اسلامی دارد , یا معلوم شد که مال مسلمانی هست، حکم میراث (من لا وارث له )؛ یا حکم (لُقَطَه) را دارد و تمام آن مال، در اختیار امام(ع) یا ولیّ فقیه (در عصر غیبت) قرار میگیرد.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر در شکم ماهیِ خریداری شده از حوضچه های پرورشی و بخش خصوصی, اشیای قیمتی مانند انگشتر و غیره به دست آید، باید به مالکش معرفی شود ; چنانچه ادعای ملکیت کرد , مال اوست و اگر اظهار بیاطلاعی کرد، حکم مجهول المالک را دارد و باید به حاکم شرع و ولیّ فقیه مراجعه شود. خمس گنج پس از کسر هزینه ها
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر کافر ذمّ ی، یک پنجم زمینی را که از مسلمان خریده بود، به ولیّ خمس (ولی فقیه یا حاکم شرع ) به عنوان خمس تحویل دهد ; سپس همان مقدار زمینی را که خمس بوده, دوباره بخرد، باز هم باید خمس این مقدار زمینی را که دوباره خریده است بپردازد. خمس زمین مبادله شده در فرض اسلام ذمّی
- [آیت الله مکارم شیرازی] تأخیر دفن میت درصورتیکه موجب هتک و توهین او باشد جایز نیست.
- [آیت الله جوادی آملی] .صلوات بر پیغمبر( ص) از مستحبات مؤکّد است, چنانکه مستحب است هر وقت نام مبارک آن حضرت مانند محمد( ص)و احمد( ص)،نیز لقب و کنیه( ص) آن حضرت مانند مصطفی( ص) و ابوالقاسم( ص)گفته یا شنیده شود، بر آن حضرت و آل او صلوات فرستاده شود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . دادن قرآن به کافر اگر هتک و توهین شمرده شود و یا در معرض هتک باشد حرام و گرفتن قرآن از او واجب است.
- [آیت الله جوادی آملی] .اقامه نماز در مکان خاص که مستلزم معصیت باشد , حرام است؛ ولی نماز باطل نیست; مثلاً اگر اقامه نماز جلوتر از قبر پیامبر(ص) و امام معصوم(ع) به فاصله کم , موجب هتک حرمت آن ذوات قدسی شود, حرام است؛ ولی نماز باطل نیست و اقامه نماز در مکان محاذی و همسطح با قبر معصوم(ع) حرام نیست.
- [آیت الله اردبیلی] آزار رساندن به مؤمن، به هر شکل که باشد و نیز توهین و تضعیف و هتک حُرمت او حرام است و در بعضی از روایات حرمت (مؤمن) از حرمت (کعبه) بالاتر شمرده شده و اذیّت و آزار او در ردیف محاربه با خداوند قرار گرفته است(1)؛ بنابر این بر همگان لازم است که حرمت یکدیگر را نگاه داشته از توهین و هتک و تمسخر و ستم به دیگران شدیدا بپرهیزند.