علمای اخلاق برای مبارزه و خنثی نمودن تمایلات و هواهای نفسانی، راه های مختلفه ای را پیشنهاد کرده اند، از جمله (مرابطه). یکی از حساس ترین مسیر سالکان الی الله(مرابطه) است که بدون عبور از این نقطه، راه تکامل به بن بست منتهی می شود. مرابطه در لغت به معنای(به یکدیگر پیوستن) و در اصطلاح اهل سلوک به معنای(به خودپیوستن ) و نگران احوال خویشتن بودن است. (مرابطه)دارای چهار حالت یا چهار مرحله است: مشارطت، مراقبت، محاسبت و معاینت. مشارطه: آن است که با خود عهد کند و پیمان ببندد که در انجام وظایف کوتاهی نکرده و از دستورهای شرع تجاوز ننماید. این عهد و پیمان در صورتی مؤثر است که هر روز تجدید شود، تا آن گاه که به صورت ملکه در آید. بهترین ساعات برای مشارطه صبحگاهان بعد از ادای فریضه است. مراقبت: آن است که وقتی انسان با خود عهد پیمان بست، باید در تمام احوال مراقب و نگران خود باشد، مبادا دراثر غفلت عهدی را که با خدا بسته بشکند. محاسبت: سالکان راه خدا همان طور که در صبحگاهان با خود عهد و پیمان می بندند که از وظایف محوّله سرپیچی نکرده و از فرامین الهی تجاوز نکنند، ساعتی را برای محاسبه و بازنگری در اعمال روزانه در نظر می گیرند، تا بنگرند در طول شبانه روز چند کار مثبت و چند کار منفی انجام داده اند. آیا کارهای مثبت بیش تر است یا خدای ناکرده کارهای منفی؟ و نگاه کنند که روز گذشته اش با امروز یکی است یا تفاوت دارد؟ اگر تفاوت دارد، جنبهء خیرش بیش تر بوده یا شرش؟ امام صادق (ع)فرمود:(اگر کسی دو روزش با هم مساوی باشد، مغبون است و در عمرش ضرر کرده است. اگر فردایش بدتر از گذشته باشد، ملعون است. کسی که خوبی های زیادتری در خود نبیند، بداند که دارد به طرف نقصان می رود و به آن نزدیک می شود. کسی که به سوی نقصان برود یعنی خوبی های روز بعدش کم تر از روز قبلش باشد مرگ برای او بهتر از زنده بودن است).[1] معاینت: سالک بعد از فراغت از محاسبه و بازنگری اعمال روزانه و محاکمه و مقصر دانستن خویش، باید ازخود انتقاد کند: چرا فلان کار زشت و قبیح را انجام دادی و فلان کار زیبا و حَسَن را ترک کردی؟ اگر مرگ به سراغت بیاید، چه جوابی داری و با چه رویی می خواهی در پیشگاه خدا و اولیای گرامی اسلام حاضر شوی؟! [1]. محمد باقر مجلسی , بحارالانوار, ج 68 ص 173 حدیث 5.
علمای اخلاق برای مبارزه و خنثی نمودن تمایلات و هواهای نفسانی، راه های مختلفه ای را پیشنهاد کرده اند، از جمله (مرابطه).
یکی از حساس ترین مسیر سالکان الی الله(مرابطه) است که بدون عبور از این نقطه، راه تکامل به بن بست منتهی می شود.
مرابطه در لغت به معنای(به یکدیگر پیوستن) و در اصطلاح اهل سلوک به معنای(به خودپیوستن ) و نگران احوال خویشتن بودن است.
(مرابطه)دارای چهار حالت یا چهار مرحله است: مشارطت، مراقبت، محاسبت و معاینت.
مشارطه: آن است که با خود عهد کند و پیمان ببندد که در انجام وظایف کوتاهی نکرده و از دستورهای شرع تجاوز ننماید. این عهد و پیمان در صورتی مؤثر است که هر روز تجدید شود، تا آن گاه که به صورت ملکه در آید. بهترین ساعات برای مشارطه صبحگاهان بعد از ادای فریضه است.
مراقبت: آن است که وقتی انسان با خود عهد پیمان بست، باید در تمام احوال مراقب و نگران خود باشد، مبادا دراثر غفلت عهدی را که با خدا بسته بشکند.
محاسبت: سالکان راه خدا همان طور که در صبحگاهان با خود عهد و پیمان می بندند که از وظایف محوّله سرپیچی نکرده و از فرامین الهی تجاوز نکنند، ساعتی را برای محاسبه و بازنگری در اعمال روزانه در نظر می گیرند، تا بنگرند در طول شبانه روز چند کار مثبت و چند کار منفی انجام داده اند.
آیا کارهای مثبت بیش تر است یا خدای ناکرده کارهای منفی؟ و نگاه کنند که روز گذشته اش با امروز یکی است یا تفاوت دارد؟ اگر تفاوت دارد، جنبهء خیرش بیش تر بوده یا شرش؟
امام صادق (ع)فرمود:(اگر کسی دو روزش با هم مساوی باشد، مغبون است و در عمرش ضرر کرده است. اگر فردایش بدتر از گذشته باشد، ملعون است. کسی که خوبی های زیادتری در خود نبیند، بداند که دارد به طرف نقصان می رود و به آن نزدیک می شود. کسی که به سوی نقصان برود یعنی خوبی های روز بعدش کم تر از روز قبلش باشد مرگ برای او بهتر از زنده بودن است).[1]
معاینت: سالک بعد از فراغت از محاسبه و بازنگری اعمال روزانه و محاکمه و مقصر دانستن خویش، باید ازخود انتقاد کند: چرا فلان کار زشت و قبیح را انجام دادی و فلان کار زیبا و حَسَن را ترک کردی؟ اگر مرگ به سراغت بیاید، چه جوابی داری و با چه رویی می خواهی در پیشگاه خدا و اولیای گرامی اسلام حاضر شوی؟!
[1]. محمد باقر مجلسی , بحارالانوار, ج 68 ص 173 حدیث 5.
- [سایر] چرا قرآن بتپرستی را نتیجه پیروی از هواهای نفسانی میداند؟
- [سایر] پیروی از هواهای نفسانی چه نتیجه ای در بردارد؟
- [سایر] راههای جلو گیری از تلقینات نفسانی و شیطانی کدام است؟
- [سایر] راههای مبارزه با تهاجم فرهنگی چیست؟
- [سایر] چه راههای جدیدی برای مبارزه با شیطان وجود دارد ؟
- [سایر] راههای مبارزه با تفرقه و اختلاف نامقدس از نظر قرآن چیست؟
- [سایر] چه کنیم که دچار هوس های نفسانی و شیطانی نشویم؟
- [سایر] مرز میان کبر و کرامت نفسانی چیست؟ ملاک تشخیص این دو چیست؟
- [سایر] راههای پیدا کردن دوست خوب و راههای حفظ آن را بگویید؟
- [سایر] راههای دفع بلا چیست؟
- [آیت الله مظاهری] توبه از این گناه پشیمانی از گذشته و عدم ترتیب اثر در آینده، بلکه مبارزه با آن به اندازه قدرت است، و اگر عملی انجام داده باشد و کسی که سوءظن مربوط به او بوده، فهمیده است، باید او را راضی نماید، و اگر راضی نشد، پشیمانی و عدم ترتیب اثر و مبارزه با آن کفایت میکند.
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی با مبارزه نتوانست صفت رذیله یا صفات رذیله را ریشهکن کند، همین مقدار که آن را کنترل نماید و مانع طغیان آن شود، کفایت میکند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مبارزه با نفوذ اقتصادی و فکری و سیاسی بیگانگان، در بلاد اسلام، بر هر مسلمان واجب است و کمک کردن به آن حرام است.
- [آیت الله مظاهری] رفع صفات رذیله، گرچه عملی بر طبق آن انجام ندهد، اگر قدرت بر رفع داشته باشد، واجب مؤکّد، و ترک این واجب چنانکه گفته شد از محرّمات است، و باید علاوه بر اینکه مانع سر زدن عملی از آن شود، با آن مبارزه کند تا ریشهاش را قطع کند، و این کار، گرچه مشکل است ولی از اوجب واجبات است، و ثواب این مبارزه از جهاد بالاتر است و از این رو در روایات اهلبیت(سلاماللهعلیهم) (جهاد اکبر) نامیده شده است.
- [آیت الله جوادی آملی] .منافقان و ک سانی که در زمان غیبت امام معصوم (ع)،با حکومت اسلامیِ مبتنی بر ولایت فقیه مبارزه و جنگ می کنند، خونشان هدر است و اگ ر در حال مبارزه فرار کنند و پس از مدتی , بدون اینکه توبه کرده باشند دستگیر شوند، اعدام می شوند؛ ولی اموال آنان حکم غنائم جنگی را ندارد و باید به آنها یا ورثه آنان برگردانده شود. حکم مال انتقالی غیر معتقد به خمس
- [آیت الله مکارم شیرازی] مقدار مسافت را از راههای مختلف می توان دریافت نخست این که خودش اندازه گیری کرده و یقین حاصل کند، دوم این که در میان مردم معروف باشد، سوم این که شخص مورد اعتمادی خبر دهد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] برای تعیین قبله راههای زیادی وجود دارد: نخست کوشش کند تا یقین حاصل نماید و نیز می تواند به گفته دو شاهد عادل و یا یک فرد مورد اطمینان که از روی نشانه های حسی شهادت می دهد و یا به قول کسی که از روی قاعده علمی قبله را می شناسد و محل اطمینان است عمل کند و اگر اینها ممکن نشد باید به گمانی که از محراب مسجد مسلمانان یا قبرهای آنان یا از راههای دیگر پیدا می شود عمل نماید.
- [آیت الله مظاهری] در توبه تندخویی علاوه بر پشیمانی از گذشته و تصمیم بر ترک در آینده، باید از کسی که با او تندخویی نموده عذرخواهی کند، و علاوه بر همه اینها باید با این رذیله مبارزه کند تا ریشهکن شود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر شک کند که آنچه را خارج نموده است به حد نصاب رسیده است یا خیر، احتیاط واجب آن است که امتحان نماید یعنی از راه وزن کردن یا راههای دیگر قیمت آن را معلوم نماید.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر مال خمس نداده از شخص غیر معتقد به خمس مانند کافر به مسلمان معتقد به خمس از راههای عادی منتقل شود, پرداخت خمس آن بر مسلمان واجب نیست.