در آیه اول سوره نساء آمده است: (یا أَیُّهَا النَّاسُ اتَّقُوا رَبَّکُمُ الَّذِی خَلَقَکُمْ مِنْ نَفْسٍ واحِدَةٍ وَ خَلَقَ مِنْها زَوْجَها وَ بَثَّ مِنْهُما رِجالاً کَثِیراً وَ نِساءً وَ اتَّقُوا اللَّهَ الَّذِی تَسائَلُونَ بِهِ وَ الْأَرْحامَ إِنَّ اللَّهَ کانَ عَلَیْکُمْ رَقِیباً)؛ (ای مردم! از (مخالفت) پروردگارتان بپرهیزید، همان کسی که همه شما را از یک انسان آفرید، و همسر او را نیز، از جنس او خلق کرد، و از آن دو، مردان و زنان فراوانی (در روی زمین) منتشر ساخت. و از خدای بپرهیزید که (همگی به عظمت او معترفید و) هنگامی که چیزی از یک دیگر می خواهید، نام او را می برید. و (نیز، از قطع رابطه با) خویشاوندان خود، پرهیز کنید! زیرا خداوند، مراقب شماست). برخی مفسران ر.ک: درس های تفسیر آیةاللَّه جوادی آملی، سوره نساء. با دقت در این آیه شریفه گفته اند: (نفس واحده) یک (مفهوم) عام دارد که بیانگر حقیقت واحد و مشترک همه انسان هاست و یک (مصداق) خاص دارد که بیانگر حضرت آدم علیه السلام به عنوان پدر همه انسان هاست. به همین جهت این آیه از یک سو به حقیقت مشترک همه انسان ها اشاره دارد که (حوا) نیز از همان حقیقت مشترک می باشد و نشان از آن دارد که زن و مرد از یک گوهر مشترک می باشند. از سوی دیگر در این آیه شریفه یک لطافت عاطفی و تربیتی نیز وجود دارد و آن اینکه همگی انسان ها را متوجه سرآغاز وجودشان کرده که همگی از یک ریشه و از یک پدر و مادر هستند لذا دلیلی ندارد که اختلاف داشته باشند بلکه لازم است تقوای الهی را رعایت کنند. علامه طباطبایی نیز فرموده است که این آیه در صدد بیان این نکته است که همسر حضرت آدم از جنس خود او آفریده شده است و هر دو تشابه در نوعیت دارند، ولی این که همسر حضرت آدم از بدن و عضو او آفریده شده باشد، هرگز آیه بر آن دلالت ندارد. طباطبایی، همان، ص 136- 137. بنابراین نه تنها در این آیه نقش زن نادیده گرفته نشده است، بلکه با صراحت و روشنی تمام، بعد از بیان خاستگاه خلقت آدم و حوّا و گسترش نسل انسانی توسط زن و مرد، در ذیل آیه ضمن اشاره به (ارحام) به نقش ممتاز زن در تولید نسل تأکید می ورزد چون (ارحام) اشخاصی هستند که از طریق (رحم)، به یکدیگر مرتبط می باشند که در فارسی به آن خویشاوند می گوییم. بنابراین هم از دلالت انفرادی آیه اول نساء و هم از دلالت مجموعی آیات مشابهه به دست می آید که هرگز قرآن نقش زن را در گسترش نسل بشر نادیده نگرفته است. (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 14/500038)
در آیه اول سوره نساء آمده است:
(یا أَیُّهَا النَّاسُ اتَّقُوا رَبَّکُمُ الَّذِی خَلَقَکُمْ مِنْ نَفْسٍ واحِدَةٍ وَ خَلَقَ مِنْها زَوْجَها وَ بَثَّ مِنْهُما رِجالاً کَثِیراً وَ نِساءً وَ اتَّقُوا اللَّهَ الَّذِی تَسائَلُونَ بِهِ وَ الْأَرْحامَ إِنَّ اللَّهَ کانَ عَلَیْکُمْ رَقِیباً)؛
(ای مردم! از (مخالفت) پروردگارتان بپرهیزید، همان کسی که همه شما را از یک انسان آفرید، و همسر او را نیز، از جنس او خلق کرد، و از آن دو، مردان و زنان فراوانی (در روی زمین) منتشر ساخت. و از خدای بپرهیزید که (همگی به عظمت او معترفید و) هنگامی که چیزی از یک دیگر می خواهید، نام او را می برید. و (نیز، از قطع رابطه با) خویشاوندان خود، پرهیز کنید! زیرا خداوند، مراقب شماست).
برخی مفسران ر.ک: درس های تفسیر آیةاللَّه جوادی آملی، سوره نساء. با دقت در این آیه شریفه گفته اند:
(نفس واحده) یک (مفهوم) عام دارد که بیانگر حقیقت واحد و مشترک همه انسان هاست و یک (مصداق) خاص دارد که بیانگر حضرت آدم علیه السلام به عنوان پدر همه انسان هاست. به همین جهت این آیه از یک سو به حقیقت مشترک همه انسان ها اشاره دارد که (حوا) نیز از همان حقیقت مشترک می باشد و نشان از آن دارد که زن و مرد از یک گوهر مشترک می باشند.
از سوی دیگر در این آیه شریفه یک لطافت عاطفی و تربیتی نیز وجود دارد و آن اینکه همگی انسان ها را متوجه سرآغاز وجودشان کرده که همگی از یک ریشه و از یک پدر و مادر هستند لذا دلیلی ندارد که اختلاف داشته باشند بلکه لازم است تقوای الهی را رعایت کنند.
علامه طباطبایی نیز فرموده است که این آیه در صدد بیان این نکته است که همسر حضرت آدم از جنس خود او آفریده شده است و هر دو تشابه در نوعیت دارند، ولی این که همسر حضرت آدم از بدن و عضو او آفریده شده باشد، هرگز آیه بر آن دلالت ندارد. طباطبایی، همان، ص 136- 137. بنابراین نه تنها در این آیه نقش زن نادیده گرفته نشده است، بلکه با صراحت و روشنی تمام، بعد از بیان خاستگاه خلقت آدم و حوّا و گسترش نسل انسانی توسط زن و مرد، در ذیل آیه ضمن اشاره به (ارحام) به نقش ممتاز زن در تولید نسل تأکید می ورزد چون (ارحام) اشخاصی هستند که از طریق (رحم)، به یکدیگر مرتبط می باشند که در فارسی به آن خویشاوند می گوییم. بنابراین هم از دلالت انفرادی آیه اول نساء و هم از دلالت مجموعی آیات مشابهه به دست می آید که هرگز قرآن نقش زن را در گسترش نسل بشر نادیده نگرفته است. (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 14/500038)
- [سایر] آیا می توان گفت طبق آیه 129 سوره نساء و آیه 3 سوره نساء, تعدد زوجات جایز نیست؟
- [سایر] تفسیر و شأن نزول آیه 103 سوره نساء چیست؟
- [سایر] شأن نزول و تفسیر آیه 105 سوره نساء چیست؟
- [سایر] آیا منظور از آیه 119 سوره نساء تغییر ژنتیک است؟
- [سایر] معنای قوامون در آیه 34 سوره نسا چیست؟
- [سایر] آیه اولی الامر (سوره نساء، آیه 59) چگونه بر وجود امام زمان (عج) دلالت دارد؟
- [سایر] منظور از رفتار معروف در آیه 19 سوره نساء چیست؟
- [سایر] معنای راعنا در آیه 46 سوره نسا چیست؟
- [سایر] منظور از اولوالامر در آیه 59 سوره نساء کیست؟
- [سایر] با توجه به آیۀ 28 سورۀ یوسف و آیۀ 76 سورۀ نساء، آیا می توان نتیجه گرفت که زنان مکارتر و حیله گرتر از شیطان می باشند؟
- [آیت الله سبحانی] اگر در نماز یکی از چهار سوره ای(1) را که آیه سجده دارد عمداً بخواند نمازش باطل است.
- [آیت الله سبحانی] احتیاط واجب آن است که خطبه ها پس از زوال آفتاب شروع شود. 1 . سوره جمعه آیه 9 .
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه در نماز واجب یکی از چهار سوره ای را که آیه سجده دارد(1) عمداً بخواند بنابراحتیاط واجب باید سجده را به جا آورد سپس برخیزد و حمد و سوره دیگری بخواند و نماز را تمام کند و بعد اعاده نماید و چنانچه سهواً مشغول خواندن سوره سجده شود اگر قبل از رسیدن به آیه سجده متوجه گردد باید آن سوره را رها کرده و سوره دیگری بخواند و اگر از نصف گذشته باشد احتیاطاً نماز را اعاده کند اگر بعد از خواندن آیه سجده بفهمد باید به ترتیب بالا عمل کند. 1. سوره الم سجده سوره حم سجده (فصلت) سوره والنجم و سوره اقرأ (علق).
- [آیت الله جوادی آملی] .در چهار سوره قرآن, آیه سجده هست: آیه 15 سوره (سجده), آیه 37 سوره (فصّلت), آیه 62 سوره (نجم) و آیه 19 سوره (علق). هر کس یکی از این چهار آیه را بخواند یا گوش فرا دهد، پس از تمام شدن آیه، فوراً باید سجده کند و اگر آن را فراموش کرده، هر وقت یادش آمد, باید سجده نماید.
- [آیت الله بهجت] در هریک از چهار سوره: (سجده) (سوره32)، (فصّلت) (سوره?1)، (نجم) (سوره?3)، (علق) (سوره9?)، یک آیه سجده است که اگر انسان بخواند یا به آن گوش دهد، بعد از تمام شدن آن آیه، باید فوراً سجده کند؛ و اگر فراموش کرد هر وقت یادش آمد باید سجده نماید.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] خواندن سوره قل هوالله احد را به یک نفس، مکروه است. چنانکه خواندن حمد هم با یک نفس، مکروه است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . خواندن سوره توحید به یک نفس مکروه است.
- [آیت الله مظاهری] خواندن سوره توحید به یک نفس مکروه است.
- [آیت الله نوری همدانی] خواندن سوره قل هو الله به یک نفس مکروه است .
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند