(معروف)، به معنای شناخته شده است و مقصود از آن، کار نیک بر اساس فطرت است سیدعلی اکبر قرشی، قاموس قرآن، مدخل (عرف).. رفتار به معروف، یعنی، هر فردی در جامعه در برابر مسئولیتی که دارد، حقوقی هم داشته باشد. همان گونه که معلمان، پزشکان و رؤسای ادارات و... در برابر مسئولیت شان در جامعه، دارای حقوقی نیز می باشند. زن نیز در برابر مسئولیتی که دارد، باید حقوقی برای او در نظر گرفته شود. چند نمونه از موارد رفتار شایسته و معروف عبارت است از: 1. رعایت حق مالکیت زن، التزام به احکام و آثار و لوازم این حق، در تصرف و بهره برداری آن: (لِلرِّجالِ نَصِیبٌ مِمَّا اکْتَسَبُوا وَ لِلنِّساءِ نَصِیبٌ مِمَّا اکْتَسَبْنَ...)؛نساء(4)، آیه 32.. 2. احترام و تعظیم زن به عنوان فردی مؤثر در اجتماع و خانواده؛ در نگاه قرآن، زن و مرد کمک کننده یکدیگر و باعث زینت هم می گردند: (هُنَّ لِباسٌ لَکُمْ وَ أَنْتُمْ لِباسٌ لَهُنَّ)؛بقره (2)، آیه 187.. 3. رعایت وضعیت روحی و جسمی زن در روابط زناشویی (نِساؤُکُمْ حَرْثٌ لَکُمْ فَأْتُوا حَرْثَکُمْ...)؛همان، آیه 213.. باید به خوبی دانست که زنان فقط وسیله ارضای غرایز جنسی نیستند؛ پس نگاه ابزاری و مقطعی به آنان شایسته نیست و باید نگاهی کریمانه باشد. رسول خداصلی الله علیه وآله فرمود: (برادرم جبرئیل به من خبر می داد و همواره سفارش زنان را می نمود تا آنجا که من گمان کردم برای شوهر، جایز نیست به زنش (اف) بگوید. (-(بدانید که)-) شما زنان را به عنوان امانت خدا گرفته اید)مستدرک الوسائل، ج 2، ص 551.. امیرمؤمنان علی علیه السلام می فرماید: (... انّهنّ امانةاللَّه عندکم فلا تضاروهنّ و لاتعضلوهنّ)؛همان.؛ (به ایشان زیان نرسانید و بر ایشان سخت نگیرید). همچنین می فرماید: (و احسنوا لهنّ المقال لعلهنّ یحسنَّ الفعال)؛همان.؛ (با زنان خوش گفتار و نیکوسخن باشید تا ایشان هم خوش رفتار باشند). این روایت در واقع به یک نکته روان شناختی زن اشاره کرده است، که گفت وگو و احترام به زنان برای آنان بسیار لذّت بخش است. از رسول اکرم صلی الله علیه وآله روایت شده که فرمود: (خیرکم خیرکم للنّساء و أنا خیرکم لنسائی)؛همان، ج 3، ص 117.؛ (بهترین شما خوش رفتارترین شما نسبت به همسرش است و من بهترین شما نسبت به همسرانم هستم) و نیز: (بهترین مردان امت من کسانی هستند که به اهل خانه خود تعدّی روا ندارند و بر آنها رحمت آرند و ستم نکنند)؛ر.ک: مکارم الاخلاق، ص 413. در روایتی از پیامبر مکرّم اسلام صلی الله علیه وآله آمده است: (به همسر خدمت نمی کند مگر صدیق یا شهید یا مردی که خداوند برایش خیر دنیا و آخرت بخواهد).مستدرک الوسائل، ج 13، ص 49. در روایات دیگری پیامبر مکرّم اسلام صلی الله علیه وآله علی و فاطمه علیه السلام را به عنوان الگویی برای خانواده ایده آل به تقسیم کار خانه براساس معروف امر می نماید و کار بیرون و تهیه هیزم و... را بر عهده علی علیه السلام و کار خانه و تهیه آرد و نان را بر عهده فاطمه علیه السلام قرار می دهند.همان، ج 12، ص 24 و نیز: ج 17، ص 64. اگرچه بسیاری از موارد بالا ممکن است الزامی نباشد لکن نشانه معاشرت معروف است تا یک خانواده ایده آل و پویا تشکیل شود. (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 17/500039)
(معروف)، به معنای شناخته شده است و مقصود از آن، کار نیک بر اساس فطرت است سیدعلی اکبر قرشی، قاموس قرآن، مدخل (عرف)..
رفتار به معروف، یعنی، هر فردی در جامعه در برابر مسئولیتی که دارد، حقوقی هم داشته باشد. همان گونه که معلمان، پزشکان و رؤسای ادارات و... در برابر مسئولیت شان در جامعه، دارای حقوقی نیز می باشند. زن نیز در برابر مسئولیتی که دارد، باید حقوقی برای او در نظر گرفته شود.
چند نمونه از موارد رفتار شایسته و معروف عبارت است از:
1. رعایت حق مالکیت زن، التزام به احکام و آثار و لوازم این حق، در تصرف و بهره برداری آن: (لِلرِّجالِ نَصِیبٌ مِمَّا اکْتَسَبُوا وَ لِلنِّساءِ نَصِیبٌ مِمَّا اکْتَسَبْنَ...)؛نساء(4)، آیه 32..
2. احترام و تعظیم زن به عنوان فردی مؤثر در اجتماع و خانواده؛ در نگاه قرآن، زن و مرد کمک کننده یکدیگر و باعث زینت هم می گردند: (هُنَّ لِباسٌ لَکُمْ وَ أَنْتُمْ لِباسٌ لَهُنَّ)؛بقره (2)، آیه 187..
3. رعایت وضعیت روحی و جسمی زن در روابط زناشویی (نِساؤُکُمْ حَرْثٌ لَکُمْ فَأْتُوا حَرْثَکُمْ...)؛همان، آیه 213.. باید به خوبی دانست که زنان فقط وسیله ارضای غرایز جنسی نیستند؛ پس نگاه ابزاری و مقطعی به آنان شایسته نیست و باید نگاهی کریمانه باشد.
رسول خداصلی الله علیه وآله فرمود: (برادرم جبرئیل به من خبر می داد و همواره سفارش زنان را می نمود تا آنجا که من گمان کردم برای شوهر، جایز نیست به زنش (اف) بگوید. (-(بدانید که)-) شما زنان را به عنوان امانت خدا گرفته اید)مستدرک الوسائل، ج 2، ص 551..
امیرمؤمنان علی علیه السلام می فرماید: (... انّهنّ امانةاللَّه عندکم فلا تضاروهنّ و لاتعضلوهنّ)؛همان.؛ (به ایشان زیان نرسانید و بر ایشان سخت نگیرید).
همچنین می فرماید: (و احسنوا لهنّ المقال لعلهنّ یحسنَّ الفعال)؛همان.؛ (با زنان خوش گفتار و نیکوسخن باشید تا ایشان هم خوش رفتار باشند). این روایت در واقع به یک نکته روان شناختی زن اشاره کرده است، که گفت وگو و احترام به زنان برای آنان بسیار لذّت بخش است.
از رسول اکرم صلی الله علیه وآله روایت شده که فرمود: (خیرکم خیرکم للنّساء و أنا خیرکم لنسائی)؛همان، ج 3، ص 117.؛ (بهترین شما خوش رفتارترین شما نسبت به همسرش است و من بهترین شما نسبت به همسرانم هستم) و نیز: (بهترین مردان امت من کسانی هستند که به اهل خانه خود تعدّی روا ندارند و بر آنها رحمت آرند و ستم نکنند)؛ر.ک: مکارم الاخلاق، ص 413.
در روایتی از پیامبر مکرّم اسلام صلی الله علیه وآله آمده است: (به همسر خدمت نمی کند مگر صدیق یا شهید یا مردی که خداوند برایش خیر دنیا و آخرت بخواهد).مستدرک الوسائل، ج 13، ص 49.
در روایات دیگری پیامبر مکرّم اسلام صلی الله علیه وآله علی و فاطمه علیه السلام را به عنوان الگویی برای خانواده ایده آل به تقسیم کار خانه براساس معروف امر می نماید و کار بیرون و تهیه هیزم و... را بر عهده علی علیه السلام و کار خانه و تهیه آرد و نان را بر عهده فاطمه علیه السلام قرار می دهند.همان، ج 12، ص 24 و نیز: ج 17، ص 64.
اگرچه بسیاری از موارد بالا ممکن است الزامی نباشد لکن نشانه معاشرت معروف است تا یک خانواده ایده آل و پویا تشکیل شود. (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 17/500039)
- [سایر] آیا منظور از آیه 119 سوره نساء تغییر ژنتیک است؟
- [سایر] منظور از اولوالامر در آیه 59 سوره نساء کیست؟
- [سایر] آیا می توان گفت طبق آیه 129 سوره نساء و آیه 3 سوره نساء, تعدد زوجات جایز نیست؟
- [سایر] منظور از اولی الامر در سوره نساء کیست؟
- [سایر] تفسیر و شأن نزول آیه 103 سوره نساء چیست؟
- [سایر] شأن نزول و تفسیر آیه 105 سوره نساء چیست؟
- [سایر] نفس واحده در آیه 1 سوره نساء به چه معناست؟
- [سایر] معنای قوامون در آیه 34 سوره نسا چیست؟
- [سایر] آیه اولی الامر (سوره نساء، آیه 59) چگونه بر وجود امام زمان (عج) دلالت دارد؟
- [سایر] معنای راعنا در آیه 46 سوره نسا چیست؟
- [آیت الله جوادی آملی] .در چهار سوره قرآن, آیه سجده هست: آیه 15 سوره (سجده), آیه 37 سوره (فصّلت), آیه 62 سوره (نجم) و آیه 19 سوره (علق). هر کس یکی از این چهار آیه را بخواند یا گوش فرا دهد، پس از تمام شدن آیه، فوراً باید سجده کند و اگر آن را فراموش کرده، هر وقت یادش آمد, باید سجده نماید.
- [آیت الله شبیری زنجانی] آیههای: 15 سوره سجده و 37 سوره فصّلت و 62 سوره نجم و 19 سوره علق، آیات سجده واجب است که اگر انسان بخواند یا گوش دهد بعد از تمام شدن آن آیه باید فوراً سجده کند، هر چند هنگام خواندن یا گوش دادن به قرآن بودن آن توجّه نداشته باشد و اگر فراموش کرد هر وقت یادش آمد باید سجده کند و کسی که گوش نمیدهد ولی آیه را میشنود بنا بر احتیاط مستحب سجده کند.
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکة یس و الصافات و آیه الکرسی و آیه پنجاه و چهارم ازو سورة اعراف و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هر چه ازو قرآن ممکن بخوانند .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس، و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف یعنی آیه اِنَّ رَبَّکُمُ اللهُ الَّذی خَلَقَ السَّماواتِ... و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله اردبیلی] نیکویی رفتار، منش و حسن سلوک مسلمانان خصوصا عالمان، فرهیختگان و سرشناسان از بهترین وسایل امر به معروف و نهی از منکر است و بر همه واجب است با روش و منش پسندیده خود عملاً جامعه اسلامی را به انجام معروف و ترک منکر رهنمون بسازند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در چهار سوره از قرآن مجید آیه سجده است (سوره های وَالنَّجم(53) اِقرَأْ(96) والم تنزیل(32) و حم سجده(41)) وهرگاه انسان آیه سجده را بخواند یا گوش کند باید فوراً به سجده رود، و اگر فراموش کرد هر زمان یادش آید سجده واجب است و اگر گوش ندهد بلکه آیه سجده به گوشش بخورد بنابر احتیاط واجب باید سجده کند.
- [آیت الله مظاهری] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله سبحانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف (إنَّ ربَّکُمُ اللهُ الّذی خَلَقَ السموات و الارض) تا آخر، و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.