امامت از اصول اعتقادی است یا فروع عملی؟ نظر شیعه و سنی در این باره چیست و چه نتایجی در پی دارد؟
امامت از اصول اعتقادی است یا فروع عملی؟ نظر شیعه و سنی در این باره چیست و چه نتایجی در پی دارد؟ دیدگاه شیعه‌ در نگاه عالمان شیعه به استناد پاره‌ای از نصوص و دلایل عقلی امامت مسأله‌ای کلامی و اعتقادی است. در این نگرش فلسفه انگیزش انبیاء با فلسفه نصب و تعیین امام از سوی خداوند یکی است و آنچه موجب می‌شود که خداوند پیامبرانی را برای هدایت بشر برگزیند، نیز ایجاب می‌نماید که در دوران خاتمیت امامانی را در راستای عهده‌داری تداوم و استمرار وظایف پیامبر نصب نماید. برخی از نتایج این دیدگاه این است که: اولًا، امام به لحاظ آنکه جانشین پیامبر است باید در همه فضایل، کمالات و سجایای اخلاقی از عموم مردم برتر باشد. او باید دارای مقام عصمت و مصونیت از گناه و خطا و بهره‌مند از علم وسیع باشد. ثانیاً، مردم در نصب و انتخاب او نقشی ندارند. تشخیص مصداق امام با شرایطی که باید دارا باشد تنها از سوی خداوند امکان‌پذیر است و تنها او صلاحیت تعیین و نصب امام را دارد. دیدگاه اهل سنت‌ غالب اهل سنت امامت را امری فرعی و در حوزه احکام مکلفان می‌دانند. امام الحرمین جوینی، غزالی، سیف الدین آمدی، تفتازانی و ... بر این مسأله تصریح کرده‌اند. البته در میان اهل سنت هم کسانی چون قاضی بیضاوی و علامه اسد وشنی امامت را جزو اصول دانسته‌اند. (1) براساس دیدگاه اهل سنت امامت منصبی عادی و غیرالهی است، بنابراین کاملًا عرفی و زمینی شده و از گردونه نصب و تعیین الهی خارج می‌گردد. در این نظریه ملاک و ضابطه جامع و شفافی پیرامون شرایط امام و چگونگی تعیین او وجود ندارد. در این باره بعداً سخن به میان خواهد آمد. (2) از کتاب پرسمان دانشجویی - امام شناسی
عنوان سوال:

امامت از اصول اعتقادی است یا فروع عملی؟ نظر شیعه و سنی در این باره چیست و چه نتایجی در پی دارد؟


پاسخ:

امامت از اصول اعتقادی است یا فروع عملی؟ نظر شیعه و سنی در این باره چیست و چه نتایجی در پی دارد؟

دیدگاه شیعه‌
در نگاه عالمان شیعه به استناد پاره‌ای از نصوص و دلایل عقلی امامت مسأله‌ای کلامی و اعتقادی است. در این نگرش فلسفه انگیزش انبیاء با فلسفه نصب و تعیین امام از سوی خداوند یکی است و آنچه موجب می‌شود که خداوند پیامبرانی را برای هدایت بشر برگزیند، نیز ایجاب می‌نماید که در دوران خاتمیت امامانی را در راستای عهده‌داری تداوم و استمرار وظایف پیامبر نصب نماید. برخی از نتایج این دیدگاه این است که:
اولًا، امام به لحاظ آنکه جانشین پیامبر است باید در همه فضایل، کمالات و سجایای اخلاقی از عموم مردم برتر باشد. او باید دارای مقام عصمت و مصونیت از گناه و خطا و بهره‌مند از علم وسیع باشد.
ثانیاً، مردم در نصب و انتخاب او نقشی ندارند. تشخیص مصداق امام با شرایطی که باید دارا باشد تنها از سوی خداوند امکان‌پذیر است و تنها او صلاحیت تعیین و نصب امام را دارد.
دیدگاه اهل سنت‌
غالب اهل سنت امامت را امری فرعی و در حوزه احکام مکلفان می‌دانند.
امام الحرمین جوینی، غزالی، سیف الدین آمدی، تفتازانی و ... بر این مسأله تصریح کرده‌اند. البته در میان اهل سنت هم کسانی چون قاضی بیضاوی و علامه اسد وشنی امامت را جزو اصول دانسته‌اند. (1) براساس دیدگاه اهل سنت امامت منصبی عادی و غیرالهی است، بنابراین کاملًا عرفی و زمینی شده و از گردونه نصب و تعیین الهی خارج می‌گردد. در این نظریه ملاک و ضابطه جامع و شفافی پیرامون شرایط امام و چگونگی تعیین او وجود ندارد. در این باره بعداً سخن به میان خواهد آمد. (2)
از کتاب پرسمان دانشجویی - امام شناسی





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین